6/08/2010

Когато не знаеш къде отиваш, всеки път ще те заведе там


Вестниците, позовавайки се на „Дейли Телеграф”, съобщават, че учени от Пуерто Рико създали хапче, което изтрива лошите спомени.
Отговорността си е на „Дейли Телеграф”, но и нашите папагали можеха да попрочетат преди да дращят. Още през 2005 г. американците създадоха такова хапче – пропранолол, което спира хормоните на стреса да стигат до емоционалната памет. Даже си спомням, че тогава ние допуснахме, че е възможно някой тайно не ни слага в храната, щото иначе няма как за осем години да забравим Виденов и пак да даваме доверие на БСП. И щяхме да настояваме на тази си хипотеза, ако туй хапчето не се вземаше три пъти на ден. А точно симпатизантите на БСП надали ядат и по два пъти. Пък и то киселото мляко е по-скоро десерт, нежели ядене…
Казано е, че всичко ново е добре забравено (а при журналистите и ненаучено) старо. Често се пише тъй, да не са празни страниците. “Новинар” пък съобщава, че учени открили защо пияните харесвали грозни жени. Общо взето, щото са пияни. Но колегите се позовават на шотландски учени, чието изследване „наскоро” доказало този факт.
Наскоро? Въпросното изследване на шотландците е проведено през 2002 г. Помним го, щото сме го разказвали на тогавашните си читатели. Шотландците открили, че алкохолът стимулира нуклеус акумбенс, центъра в мозъка, който отговаря за преценката за красота. Според тях, ако черпиш едно гадже 1 литър бира, то ще започне да те харесва с 25% повече. При 2 литра бира – с 50%. При три литра бира… При три литра бира, направо ще се напикае… Идиоти!
Чета в „Стандарт”: „Ромски клан от Козлодуй бе закопчан буквално по пижами при операция "Крадците".
По пижами? И кой ви каза, че циганите спят с пижами? Всеки етнос си има особености. Да сте видели, например, циганин с очила? И с пижамите така. Ами напишете „по бели гащи”, като искате да ползвате банални метафори. Не, всъщност, бели не може… Има и такава особеност на етноса, че там бялото е сиво…
Пък „Труд” съобщава, че в с. Забърдо апаши нарязали паметник на партизанин, но успели да отнесат само едната му ръка. Щото той бил монтиран с хеликоптер на непристъпно място. Но няма толкова непристъпно място, на което индобългарски крак да не е стъпил. Боже, те изядоха на английската кралица лебедите, та един партизанин… Това не е първият случай със скрабиран партизански паметник. Те у нас паметниците на партизани са повече от самите партизани. Преди няколко години откраднаха триметров партизанин край Гаврил Геново. Всъщност, те бяха два партизана, но крадците отмъкнаха само единия и то без обувките. Аз обаче се чудя какви са тези изкупчии? Идва един тъмен субект, носи ти бос партизанин и ти няма да му шибнеш два шамара и да извикаш полицията!
Симеон Дянков вика, че през 2006 г. инвалидите у нас били 180 хил., а през 2010 г. вече били 480 хил. Тоя ръст му намирисвал на източване на здравната каца. Прав е. И понеже споменахме индобългарите, та пак с тях ще дам пример. По-лани в ромският квартал „Нов път” във Видин имаше психоепидемия, която се прояви в мениерен синдром и депресия. По 8-10 случая на месец, основно сред цигани със спрени социалните помощи. Тази епидемия опроверга наложилите се възгледи, че депресиите (рекурентно депресивни разстройства -РДР) не ходят по циганите. Оказа се, че ходят, макар и видоизменени. При РДР суицидалитетът е къде 50%, а сред индобългарите нямаше нито един случай на самоубийство. И освен това, ако обикновено РДР рецидивира в 50 до 85% от случаите, при индобългарите рецидивите бяха 100%. Което дава възможност, като се хване веднъж, до живот да се кара на социални помощи. Колкото до мениеровия синдром (пенсиите му викат вертиго), той не е толкова опасен. Лекува се с флунаризин, цинаризин, кърпелин... Не, кърпелин май нямаше... Макар че трябва да има… Едно 100-200 хил. от инвалидите могат да се излекуват с кърпелин.
Пък социологът Петър-Емил Митев вика за аникризисни мерки на правителството: „Още от пътешествието на Алиса в страната на чудесата е известно, че когато не знаеш къде отиваш, можеш да тръгнеш по който път си искаш и да стигнеш там, където най-малко си очаквал.”
Лелиий… каква памет има тоя човек, бе! Сега е на 74, вероятно е чел „Алиса…” преди 60 г. и цитира почти дословно:
„- Би ли ми казал кой път да хвана оттук?
- Зависи накъде отиваш - отвърна Котака.
- Все едно накъде... -каза Алиса.
- Тогаз е все едно кой път ще вземеш - рече Котака.
-... само да стигна някъде - добави Алиса, за да поясни.
- О, сигурно ще стигнеш - рече Котака, - но трябва да вървиш доста дълго...”
Освен ако не я е чел през второто детство. Щото дори и професорите се вдетинясват, нема какво да се заблуждаваме. Той, според мен, точно за това ректорът Илчев беше намислил да се отвори и детска градина в СУ-то, та да се затвори напълно цикълът. Но да не се отплесвам, исках да кажа, че не мога да отрека, че професорът е прав. Когато не знаеш къде отиваш, всеки път ще те заведе там. Важното е да се правиш, че знаеш. И хората отстрани се лъжат. Зам.-държавният секретар на САЩ Джеймс Стайнберг рече: „Възхищаваме се от управлението, което премиерът и неговият екип са предложили на народа, за да построят силна икономика и за да предприемат стъпките към изграждането на едно светло бъдеще за България.”
Светлото бъдеще! Ще светнат като крушки, пенсиите веселушки… Между другото, не помня дали съм ви споменавал, но в Книга Трета, Мойсеева, където се изреждат животните, които праведните люде могат да ядат, се споменават и скакалците… В Кърджалийско сега скакалци с лопата да ги ринеш. Много силна храна, само протеини.
Във връзка със съобщението на Бойко, че изплатил на Станишко 20-30 хил. лв. за неползвани отпуски, експремиерът вика на „Труд”: “А вие, ако сте истински журналисти, ще попитате колко е взел той при напускането на МВР.”
Абе, братя, дали да се зарадвам, или да се потисна, че Станишко ме чете. Щото явно от нас се е подсетил. Помните, че преди време писахме: „Мисля, че Бойко като е напускал МВР, са му изплатили отпуските. И той не е възразил. Защото още не е осъзнавал цялата значимост на проблема. Забелязали ли сте, че всеки проблем изглежда по един начин за гражданина, и по съвсем друг за държавника?”
Да чете. Човек не може да си избира читателите…
Както се и очакваше, почнаха и Славчо Трифонов.
Депутатът от „Атака” Борислав Стоянов сезирал прокуратурата и в. „Шоу” за офшорна фирма на Славчо, която била на един и същ адрес с офшорката на братята Маргини. Но имало и друга „топла връзка” между тях - скандалният ректор на Свищовката академия Величко Адамов. Офшорката на Слави притежавала 90% от българската фирма “Седем осми” и по този начин само 10% от приходите й отивали в нашата хазна. Това, според мен, не е престъпление. Може би само малко ограничава правото на Гологлавия да патриотарства. Но, както съм казвал, след Волен Сидеров нищо в областта на патриотизма не изглежда невъзможно…
„Човек е заченат в грях и е роден в поквара, пътят му минава от смрадливите пелени до вонящия покров. Винаги ще се намери нещо…”
Така казваше Уили Старк, героят от „Цялото кралско…” Този Уили малко прилича на един друг човек, тръгнал от най-долу и издигнал се до най-горе, умерен интелект, но хитър и прагматичен... “Душата на народа – това е моята наука”.
„Аз съм нетърпелив. Затова и не мога да бъда джентълмен.” (У.С.)
„Аз много бързам. Искам бързо да стават нещата.”( Б. Б.)
„Когато се заловиш с нещо, налага се да работиш с хората, с които разполагаш… Кирпич без слама не се прави. (У.С.)
„Цецо съм го взел като човек, дето носеше папките…” (Б.Б.)
От мен си ще вметна, че и само със слама не става... Всъщност, за да не остане някой с погрешно впечатление, оригиналният кирпич се прави с плява, не със слама.
Обърнахте ли внимание, че казах „прилича малко”. Наблягам на това, за да не почнат некои буквалисти сега да викат нерде героят на Уорън, нерде героят на нашето време… Наясно съм, дето викаше др. Ленин, че „всяка аналогия накуцва”.
Като казах Ленин… „Ехото на Москва” съобщава, че от 6 до 14 юни мавзолеят щял да бъде затворен. Това е важно, защото все още много руснаци ходят да разглеждат мумията. Прогресивната руска общественост не дава др. Ленин да се копа. През 2007 г., във връзка с 90-годишнината на Октябър, Путин с голям зор договори с руските комунисти мумията да се погребе накрая, щото поддръжката й излиза къде $1 млн. Зюганите поискаха обаче да им я даде за малко, да й направят последен тур за овации. (А ние нашата мумия я изпратихме без такива официалности.) Между другото на др. Ленин му сменят костюма на всеки 3 г. и винаги новият е в крак с модата. Представяте ли си, вождът на световния пролетариат облечен като буржоа, с костюм на „Долче и Габана”, или пък „Армани”… А може и "Ерменеджилдо Дзеня", любимият на наш Гоце стилист. Аз честно да ви кажа по си представям Ленин с Дзеня, нежели граовеца… Гледах го по вестниците на снимка, как една мома му поднася рози. Как хитро я гледа, бих казал даже похотливо. Както гледаше гимназистките, дето му заведоха преди време… Както правилно отбелязва Иво Инджев в новата си книга (Президентът на РъБъ) Гоцето е извървял пътя от „комунизма към хедонизма”… Много си падал по хапване, пийване… Тия трите работи.

Дянков вика по телевизора: „След 3 до 6 месеца хладилникът ще е по-пълен, джобовете ще са по-пълни. Хората ще разберат как с политиката от началото пазим бедните, пазим бизнеса.”
Пайса-а-а…

20 comments:

Anonymous said...

Този път много слабо, Докторе :)Нещо като тюрлю-гювеч, ама само тюрлюто...

Нищо де. Пак ще те четем.
Със здраве!

Anonymous said...

За някои дето само търсят кудоша в предписанията на Доктора може и да е слабо, ама за други не е...

Докторе, мене ме изкефи и особено че спомена за книгата на Инджев. Ти и Бедров, засега Едвин Сугарев и Пламен Асенов (от тия дето ги чета редовно) се въздържат да му правят реклама. То вярно че вие майсторите на перото си падате малко Нарциси, пък и Инджев доста добре се грижи за маркетинга напоследък, ама книгата му заслужава да се рекламира, особено от колеги с общи възгледи, щото като се има предвид нервното его на Гоце... Така де - още малко да му се навре в ... очите тая книга и току виж започнал сам да се подпичва... Тамам ще му стане лизгаво под краката...

Svetlin Marinov said...

Перфектно попадение за аналогията с Уили Старк. Поздравления.

el loro said...

Манго и Айше правят секс,Айше вика на Манго:Пази ма щот десето чаве не ща.Манго отговаря:Шата пазя бе Аише...Паисяяяя.Те та ка ще ни опази Дянков

Kamelia Djourelova said...

Аз отново се посмях от сърце. Харесват ми шавливите прескоци на мисълта.

rigel said...

Този път е по-постничко.И само да добавя,че пропранололът е открит преди повече от половин век.Ти си четен и от лекари,колкото и странно да е това....

Anonymous said...

Що да е странно, че лекар чете доктора. В нашия офис поне оше 5 човека го четат и всички са интелигентни хора.
А тези, които все мърморят и не са доволни, да вземат и те да напишат нещо и да го пуснат и ние да се посмеем. Ама не е лесно, нали? Аман от мърморковци!

Парфюми said...

"Когато не знаеш къде отиваш, всеки път ще те заведе там" - много добре казано а и вярно !
цялата статия е супер !

Anonymous said...

Наистина не съм виждал циганин с очила/диоптри/!Браво докторе,страхотно попадение,много ми хареса това научно съобщение.

Anonymous said...

браво Док
днеска ми изкърти мивката с остроумия и точни попадения
туи със затварянето на цикъла на детството е много хитра идея, ще мисля върху нея.

Anonymous said...

...защо пияните харесвали грозни жени...
Д-ре не беше ли маркирал някъде че разликата между красивите и грозните жени е само 2 ракий....???
Математически елементарно е и обратното твърдение
ТТ

Anonymous said...

Тоя дето вика, че е слабо да не е от тия паметници:

"Те у нас паметниците на партизани са повече от самите партизани."

Anonymous said...

Агент Ивайло написал книга за агент Гоце. Що такъв просташки псеудоним са му лепнали? Ами усетили са го още тогава колко е рядък.
Както си я подкарал д-ре, скоро като класик ще се четеш сам.

Anonymous said...

мухаха,Иджев,леле,па тоа нарцис кой го чете,бряяя,той не дава да му пишеш критичен коментар и 91 да си роден,щом не споделяш неговото мнение ти вика-комунист,откачалка....

Извинете,-:(( но.при Инджи ,не мога да пиша :(((

GadMrusna said...

Vasko http://sotirmarchev.tripod.com/propranolol.htm. Дано не си лекар, че ... не, че е важно да знаеш дали е открито дадено лекарство преди век, половин или 22 години или пък аз бих си заложил пенсията кога, къде и кой го е "измислил" въпреки горната препратка. А, че лекарите на са "локомотивите" на една нация няма какво да го умуваме .... и чак да се налага да се принизяват да четат доктор Филипов, който очевадно не е за тЕх въпреки да се титулува тъй!

Anonymous said...

Те лекарите не са лекари,а еднолични търговци.За разлика от търговците обаче при преглед не ти дават касова бележка.Те ще са елита .Макар по същество са обслужващ персонал според мен.Но се подържат един друг.Да сте видяли и чули някъде да потвърдят грешка на някой колега макар и фатална.Този тук пък е срещу нашия доктор.Странно!

GadMrusna said...

продължавам на преждеговорившия мисълта
... че ние за негА (доктора Филипова)... къде отиваш бе аланКольоуу ... а не е рекъл, а не сме завардили парламенто ели каквото ни посочи. Е верно не сме много, ама пък сме си материал.

ПП Шегувам се. Аз много уважавам лекарите. Поклон пред тяхната професия. Всяко изключение с което се сблъскваме не е причина да ги недолюбваме или каквото и да е отрицателно отношение. Сполай ви!

Anonymous said...

Доки, абе гледам, че Мутафчийски, прадон, Фрогнюз, са ти махнали колонката.
Те нещо много про-бойковски го дават напоследък.

Да не би да си им развалил рахатлъка преди рождения ден на Единствения и Неповторим?....

Моля те, не се отказвай да пишеш. Ние ще си те четем и тук, без посредничеството на нЕкви жабки от ДС.

Anonymous said...

Както винаги на ниво! Само някои кратки уточнения:

Пропранололът може да действа като успокоително и блокира рецепторите за епинефрин и норепинефрин (адреналин и норадреналин), така че тези медиатори не могат да действат и намаляват тревожността и треморите. Пропранололът е използван като допинг по време на олимпийски игри, за което не един състезател е дисквалифициран. Изобретен е от шотландецът Джеймс Блек в края на 1950-те, за което печели Нобелова награда през 1988 г.
Nucleus accumbens e удоволствен център и се свързва с емоции като агресия, страх и други условнорефлекторни реакции. Също представлява невробиологична основа на зависимостите. Плацебо ефектът се генерира тук. Няма данни да се свързва с оценка за физическа красота.
15% от болните от депресия се самоубиват, а 75% рецидивират до 5 години. 2/3 от болните се възстановяват в рамките на 1 година след пристъп.

Anonymous said...

Ето ви страница по въпроса ;)

https://www.facebook.com/prostore.prostack