2/14/2010

Масите върху масите

17-годишната Радост Иванова, ученичка в гимназия “Ла Кинта” в Калифорния, взела второ място на конкурс за есе на тема “Да бъдеш американец” сред 50 000 участници. Браво! Детето явно е много талантливо. Обаче на мен друго ми е интересно. Ако есето беше на тема „Да бъдеш българин”, дали Радост щеше да се справи така добре? Само си помислете – сегашният, бившият и по-бившият премиер се карат кой е бил по-близък с шефа на „Октопод”-а. Направо да напишеш отново „българин да се наричам, първа радост е за мене…” Добре, че стана втора радост. Първата е да съм европеец… Поне за мен, де. Аз даже на визитката съм си написал: „Д-р Филипов, ЕС!
Радост живее от 5-годишна в САЩ. Защо ви го казвам. Защото снощи бях на рожден ден в една софийска кръчма. Някакво село й беше името, весело ли, тъжно ли… Та там имаше и други рожденици, сред които и малката Симона, на 7 г. Аз си тръгнах към 12 и оставих Симона да купонясва още. Имайте предвид, че в туй село още в 11 часа масите бяха върху масите и друсаха бели денс… И диджеят поздрави на няколко пъти Симонка с едни песни, които тя на тази крехка възраст не би трябвало да слуша… Та искам да кажа… Сещате се какво искам да кажа.
Един от познавачите на Ал. Дюма твърди, че “Тримата мускетари” и "Граф Монте Кристо” не били писани от него, а от Агюст Жюл Маке, негов помощник. Той измислил сюжета на прочутата мускетарска трилогия, а Дюма само малко го накъдрил.
Нищо чудно. На мен са ми казвали, че Андрей Лайчев и Сънчо Стойчев са писали книгата на Станишев „Защото сме социалисти”. Брошурка де, чак пък книга… Пък оня ден един пич ми разправяше, че Вежди Рашидов му се похвалил, че от 18 г. не бил хващал длетото, наел си двама калфи и те му вършели работата, а той само подписвал.
Веждичката е опасен, по-голяма пудра е и от Бойко. Непрекъснато поддържа вид на човек, който държи да бъде заговорен на тема мен си… Веднъж беше дошъл в кръчмата на Блъсков - аз така, аз иначе, аз, аз… По едно време се усети, че на Блъсков, който хич не обича да е център, малко му става кафа и смени темата. Хайде, вика, стига сме говорили за мен, какво мислите за новия ми проект? И изобщо много неща могат да се кажат за Веждичката, но другите са по-интересни.
Лично аз отдавна го подозирам Дюма. Щото е написал 1500 романа за 45 г., което прави по един роман на всеки 11 дни. Та трябва да се преброят произведенията на Веждито и тогава ще може да се каже по-сигурно…
Абе, чета, че Станишев взел 18 000 лв. от книгата. Брошурката, де… По 200 лв. на страничка! Както и да е, обаче не ги декларирал. Еми да! Той явно не е очаквал чак такъв хонорар и се изхвърли, че парите ще отидат за предизборната кампания на партията… И те отидоха, колкото на Цецко кредитът отиде за кампанията… А може да си е мислил , че пак ще е на власт и тия пари няма да му трябват. Ама на, потрябваха му…
Пък Люба Кулезич вика по телевизора: “Призовавам прокуратурата да се самосезира за похищението на оригиналния Явор Дачков. Човекът, когото аз познавах, преди се представяше за служител на Господ, сега - за служител на Алексей Петров или за негов защитник”.
С други думи намеква, че от служител на Господа, Дачков е станал служител на Мамона. Кулезич, тия работи не хващат декиш дома. Тук всички пишем за некой лев. Аз например си изкарвам парите, като дращя срещу Иван Костов. Поне така казват некои... Затова кажи, че Дачков трудно е вдигал самолета, даже хич не го е вдигал! Хем ще си в стила на „Галерия”, хем и народът ще те разбере.
Всъщност, недей, щото за самолета може да обвинят теб. Логично е, не ли.
Влюбена е била госпожата и затова го е идеализирала Дачков. Иначе и по-рано в некои среди му казваха Задачков…
Лудото Яне интригантства на едро. “На практика истинският министър-председател в момента не е Борисов, а Цветанов, който управлява депутатите от ГЕРБ в огромното им мнозинство”. Намеква за противоборство, за борба за първенство в ГЕРБ. Но бърка. Цецо е просто момче (в хубавия смисъл), рано или късно ще си повярва, че е велик, че той е създал партията, докато Бойко само е тичал от телевизия в телевизия… Но още е рано. Ако работата излезе успешна, тогава ще почнат да делят успеха и ще се скарат. Щото успехът винаги има много бащи, за разлика от неуспеха, който винаги е копеле… Но за сега успехът е под тежко подозрение, поне от наша страна…
Янето интриганства и по посока на „Атака”. Гаче ли там им са малко собствените интриги, та и той… Вика, че Волен бил “пудела на Бойко Борисов”… Не е оригинален, но е прав…
Признах си, че не съм специалист по кучетата, но това не значи, че нищичко не съм попрочел. Например на едно място пише за един пияница, който си имал пудел и го мъкнел със себе си от кръчма в кръчма: „И знаеш ли защо? Да не мислиш, че защото много го е обичал? Не, не за това. Мъкнел пудела навсякъде със себе си, за да може да плюе върху него, та да не цапа пода.”(„Цялото кралско…”)
Ало, пенсиите, австрийският милионер Карл Рабедер рекъл: “Израснал съм в бедно семейство и бях щастлив. Богатството ме направи нещастен.” И щял да си разпродаде имотите и да даде парите на бедните в Латинска Америка.
Блазе му на тоя пич. Доказал си е, че щастието не е в парите. А ние тепърва трябва да забогатяваме и да си доказваме, че като бедни сме били по-щастливи… Дано ни стигне времето.
Уди Алън, който смята, че да си богат е хубаво единствено по финансови причини, казва: „Една от добрите страни на това да си беден е, че като станеш на седемдесет, децата ти няма да те обявят за невменяем, за да ти отнемат имотите.”
Уди едва ли би повярвал, но аз съм напълно подготвен да повярвам, че всичко това може да ви сполети и ако имате всичко на всичко 35 квадрата на 11-я етаж оттатък тунела… Кой каза, че на тунела за Люлин му викали „Българският адронен колайдер”, демек ускорител за елементарни частици?
Вижте, човек като е беден си икономисва и много дертове. Не знам дали четохте, но Дянков поканил спецекипи от ЕК, ЕЦБ и МВФ да проверяват дали сме готови за еврото. Какво ще проверяват, бе! Да раздават еврото. Мислите ли, че се налага нещо да проверяват например на моите приятели пенсиите? Да му мислят тия с балите левове. Ние сме лесни. Утре да кажат, че ще минаваме в долари, и ние минаваме. Е, не можем да минем, щото нямаме долари, но психически сме готови.
Като стана дума за елементарни частици… Станишев вика пред Дарик: „Вижте какво се случва, ГЕРБ няма политика, в която да са последователни и от която да не са се отказали.”
Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, сякаш е предчувствал и ден по-рано предупреди: „Не се смейте на този, който прави крачка назад, защото той може би се засилва. И смятам, че премиерът Борисов с последвалите си ходове е доказателство, че приказката е вярна..”
До вчера и аз мислех като Станишев… Глупости говоря, аз никога не мога да мисля толкова тъпо като Станишев. Не че се превъзнасям, де, но чак пък като Станишев… Не изключвал възможността да се кандидатира за президент… Как да му обясниш, че възможността го изключва?! Ако перифразирам един рано банкрутирал политик, в близките сто години няма сценарий, по който Станишев да е нещо повече от домоуправител…
Та казвам, че и аз мислех подобни работи, но тия дни си преосмислих възгледите…
Как и защо, ще ви обяснявам утре, ако не забравя. Сега стана много късно…

11 comments:

Anonymous said...

Докторе,
За да пишат децата есета на тема :Горд съм,че съм българин/ка,трябва да пуснем бистрата вода и помията на ДС която ни залива 20 години да оттече в канала.
Това означава,че обществото трябва да разкара както А.П. ,така и Б.Б., и Ц.Ц.,и всички останали муро-милиционери.

Unknown said...

:-) Благодаря за доброто настроение! Весели празници! Трудно е да се гордееш, че си българин особено в чужбина, ама това да е проблема...с повече скромност - ще оживеем, нали!

DENI said...

Стана ми топло и гордо-изключих си хладилника,фризера,гася всички лампи,/стига ми светлината от мониитора/,защото съм като ракетите Патриот:) За доброто на нацията,за чиста екология,за съпричастност към световната криза и ... ме залива една гордостттт:)Че и аз давам нещо на света. Ония от ЕОН всъщност ми искат 201 лв.за ток само за някакви си 30 дни?! И всички съседи мърморят,че за миналия месец сме двойно назад:) Да живечт чешките пенсионери! Искам поданство в офшорна зона:) На екватора! Или поне да дочакам щъркелите,а?:)

Unknown said...

Абе докторе, хората почиват, зарязват се или се налюбват, а ти от къде ги извади тия бисери, направо ме помешА!
В пет реда, две НЕВЕРОЯТНОСТИ!!!
"Аз например си изкарвам парите, като дращя срещу Иван Костов."
и още за Кулезич:
"Всъщност, недей, щото за самолета може да обвинят теб. Логично е, не ли."
И изобщо днес си глътнал свръхдоза от онова хапче, дето не го дават на Сергейчо.
(Не че обичам да хваля някой така директно, мразя даже, ама направо не се сдържам. Срама нямаш, разъваляш на хората принципите.)

Симеон-интереси said...

Написаното ми допадна.Браво!Ама и ти ли,като д-р Тренчев"си изкарвм парите,като дращя срещу Иван Костов" Абе много доктори,бре и все умници.Д-р Филипов не си за тази команда,бе.Ти си друго качество.

Unknown said...

Докторе, случайно да си от Бургас? Защото този лаф "кафа ми стана" беше в обръщение в жаргона на бургаските ученици, когато и аз бях сред тях. Нямаш си представа, колко спомени ме връхлетяха. А може и наистина да си от Бургас. Посещавам блога ти вече втора година и се кефя. Не разбирам много от политика, но езикът ти ми доставя удоволствие. Хаплив и, за съжаление, правдив.

Anonymous said...

Днес д-ра ме накара не толкова да се смея, а повече да се замисля (то мисли кой може, ама това е друга тема). Та замисляйки се даже не заспах - защото мислих по-малко от 3 минути.
Та д-ра е бил на рожден ден на Симона, родена преди 7 години. Аха - значи е кръстена на царя! Циганите така кръщават децата си - на героите от последния филм - по наше време имахме Ихтиандър, Гутиера и Гринго.
И за Радост се замислих - хубаво име, българско. Но исконната мечта на българина е да стане американец (прабългарите затова все на запад са вървели, да си спомним и Хаджи Смион от чичовци). От което следва, че на Радост никак не и е било трудно да представи заложената във всеки българин изначална мечта да бъде американец във вид на есе.
Д-ре, дерзай, ти си наполовината от пътя - вече си в Европа!
И от написаното ми стана интересно - коя ли ще е по-щастлива - Радост или Симона?

Anonymous said...

Д-ре,
За 200-те кинта на страница не си прав.
Хем Лайчев и Стойчев са помагали, хем по 200 кинта на страница...
Аз доколкото ги познавам тея 2-мата без пари нищо не правят.
Значи и по равно да са ги разделили (което е малко вероятно) пак за станишко остават 6000лв.

Anonymous said...

" ти да не си от Бургас?... а може наистина да си от бургас?

Тони, това много ми заприлича на оня виц: пътуват двама във влака и единият няколко пъти попитал другия " абе ти китаец ли си, защото са ти дръпнати очите...? Ти да не си китаец?" Отговорът бил все "Не съм!" А, аз пък реших, че си китаец..." :)

Anonymous said...

Страхотен текст! Докторът трябва да бъде предложен за нобелова награда по литература ни се шегувам сериозно говора дайте да направим едно подписка и да го хпредложим а?

Anonymous said...

По-добре да направим подписка за д-р Т.Ф. за кандидат-президент на Б-я. Това е много по-полезно. А то скоро ще се наместят (или кукловодите ще наместят) пак мутри.
Президентът е общо взето лукова-глава, но за мин.-предс. трябва повече да се чака (кой знае?).