12/02/2009

Като звезда в небосклона

Нали Желева каза, че наследникът й за външен министър ще е „умен и красив мъж” и Никито Младенов веднага се разпозна: „Няма да ставам външен министър.” Чакай бе, Ники! Не си само ти умен и красив! В ГЕРБ е пълно с хубавци. За умници да не говорим. Не бързай като пърле пред майка си. Щото красотата е нещо относително. Чета, че големият актьор и идол на много жени от предишните поколения Гари Бъзи го обявили за най-големият грозник на Холивуд. Всъщност, тоя пример е неудачен, щото Гари не прилича на Никито, а на Руми… Ама като казвам прилича, имайте предвид, че е до степен едноячни близнаци.












Като заговорихме за умни, красиви и за Желева, та се сещам какво казал Лъчезар Иванов-Мозъка по адрес на Станишев: „Да даваш оценки точно за човек като Румяна Желева, от която само можеш да се учиш, е неприемливо. А и първият трудов ден на г-жа Желева не е като министър-председател.”
Да, наистина, не е. Нейният трудов път започва от ПФ „Труд и капитал”, както ви писах вчера и като секретар на ОБТ на Кръстьо Петков, както не ви написах. После ще дойде работата й за фирмата на Мирчо Циганина. Но за да сме справедливи, трябва да допълним, че по времето, когато Желева работи там, Мирчо Циганина имал съвместен бизнес с Елена Костова и Зоран Ристич (спряган за човек на Сретан Йосич) чрез фирмата им „Булс” ООД. Само напомням, щото некои хора забравиха…
Питат го Мозъка дали вярва, че ще има министри в затвора. „Категорично вярвам. Когато съдебната система се реформира, тя ще гарантира в обществото справедливост и ред.”
Когато. Ако.
Но стига политика, да обърнем малко внимание на здравето на хората. „Труд” съобщава: „Спряха аутопсиите в Търново - няма лекари”. И сега вече няма начин да се установи кой пациент от каква болест е умрял. Щото има много случаи, когато пациентите, съвсем на своя глава, умират от болест, различна от лекуваната. И тогава патоанатомът слага истинската диагноза. А има и случаи, когато пациентът си отива напълно здрав, без нито един симптом и с напълно чист картон. Моля да бъда разбран правилно - това не е опит за морбиден хумор. Така се случва в живота. И ако случайно някой пациент оживее въпреки диагнозата, докторите са способни да напишат цял трактат защо не е трябвало да оздравее… (Като великият доктор Хермес на Волтер)…
Пак в „Труд” редакционните диетолози ни съветват какви храни да ядем, за да не дебелеем. Ябълките, чесънът, доматите, морковите, спанакът, мангото и портокалите успешно разграждали мазнините. Като доктор хомеопат мога с чиста съвест, даже и със собствената си, да се подпиша под една такава диета. Само не съм съгласен с колегите, че ликопенът в доматите пази от рак. Наскоро в Америка група бахчеванджии поискаха да им се разреши да турят на доматите си етикети „Пази от рак”. И биолози направиха изследвания и казаха, че не пази, нямало нито едно доказателство. То верно, че американските домати не са точно домати, но пък нашите да не би да са? Селинджър ги бере зелени и ги налага в амониева селитра. С което можеш да си образуваш вече каквато си искаш болест. Но все пак да не бързаме да отричаме ликопена. Британски учени давали на доброволци 10 дни само домати и установили, че сперматозоидите им се движели два пъти по-бързо, отколкото на контролната група, хранена с кълнове и мляко. И то е логично като се замислите. При десет дена на доматена супа на сперматозоидите им става много кисело и се разбързват.
Както и да е, обаче учените вече да се разберат за тия домати.
Пенсиите, да не почнете да ги разбързвате! Цените у нас не са подходящи да си правите експерименти. Ако ще експериментирате – лятото!
Като тъй и тъй ви споменах… Чета във вестника: „Кметът на Варна бил твърд и гъвкав” Възможно ли е бе, братя от последната възраст, едно нещо, например онова нещо, да е едновременно твърдо и гъвкаво? Не, нали? Пишете на Лидия, шефката на НЦИОМ, че само гъвкаво може, много гъвкаво, да се превива о две дори. И само твърдо може. По-точно можело е. Но твърдо и гъвкаво може да биде само в женската фантазия…
Зам.-генералният на НК „Железопътна инфраструктура” съобщил радостната новина, че ще вземаме София-Бургас за 4 часа. Влакът щял да лети със 160 км. в час. Но не по цялото трасе, а само между Пловдив и Първомай. И не веднага, а през 2019 г.
Законна гордост на фона на световните постижения, бих казал. Така например японският шинкансен (Shinkansen - влакът стрела) на „Хитачи”, от 1964 г. се движи с 300 км. в час. А пък френският TGV от 1981 г. развива 320. Даже лани направи рекорд от 574.8 км. Италианците пускат AGV, който ще вдига 350 км. И т.н. А ние 160 км. в час! 2019 година! За да ви стане безпощадно ясно в кой исторически момент се намираме и накъде тече времето, ще спомена, че преди 20 г. експресът „Чайка” е вземал София-Бургас за 4 часа и 20 мин. 20 минути за 20 години прави по минута на година ускорение. Което никак не е малко.
Както и да е. Ние бърза работа нямаме.
И накрая малко на литературни теми. Поетесата д-р Венета Бакалова възпяла премиера Бойко Борисов в стихотворение. Според мен, без да съм специалист, стилът е рустикален наивизъм от ранния социализъм.
“О, достолепни генерале, поведи ни!
Ний вярваме във твоя свят обет!
От враговете – Де пе се (ДПС) пази ни!
Проправяй бедния ни път напред…

По този начин тя изразила благодарността си към ГЕРБ-Русе, че помогнали финансово за офталмологична операция, която й върнала зрението. Няма да се подигравам на възрастната дама. Макар че си заслужава да спомена народната поговорка "Пази, Боже, сляпо да прогледа"… Така могла госпожата, така се отблагодарила. Но какво да мислим за онези малоумници в пресцентъра на ГЕРБ, които решили и го качили в сайта? Освен че Бареков е почнал там, друго не ми иде на акъла.
Рекох си, че щом ги качват в сайта на ГЕРБ, не е зле да драсна и аз една строфа.
Генерале, води ни напред!
И назад ни води, и в страни
Всеки път е добър за този
Който не знае на къде да върви
И Богородичка да те Пази,
и тебе, и най-вече нази…

Ако ми го качат, ще го барна още. Ще позасиля присъствието на лиричния герой:
Пътища много, пътеки безброй
Когато те води народен герой…

А може и това да вкарам:
Като звезда в небосклона
И по силата на закона...

Те само да ми го одобрят.

8 comments:

Anonymous said...

Виж, приятелю, не всички са умни и начетени като тебе, но дай им право и те да съществуват. Намерил си да се присмиваш на възрастната дама! Представи си за миг че интелектуалец като тебе изгуби зрението си - как ще се почувстваш? Написала жената каквото мислила, може и да не ти харесва, но се дръж по-уважително към възрастта й, знаеш че това е елементарен белег за нравственост. А аба-бала коментарите са си ала бала...

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Не си ме разбрал, приятелю! Проблемът не е в дамата, а в малоумниците от ГЕРБ, които са го качили на сайта на партията. Не е истинска благотворителността, с която се хвалиш по такъв просташки начин. Това е, което ме вбесява. Защото стихотворението няма никаква, ама никаква художествена стойност, но са го качили, за да ни разнежват: ГЕРБ помогна на сляпа възрастна жена да прогледне. Това не е ли популизъм от най-долна проба?!

Дама купа said...

Докторе, супер е, целият текст! Не се обяснявай излишно: който разбрал - разбрал.

Anonymous said...

С невероятно удоволствие Ви чета всеки ден! Благодаря за усмивките и смеха, които предизвиквате в мен. Пожелавам Ви много здраве и още писания защото съм Ви препоръчала на доста мои приятели! Поздрави от психиатричната к-ка в Александровска!
Таня Заркова

Стоянов said...

Прав е Дама купа said...който разбрал,разбрал.Аз оставам с впечатление че някой умишлено не разбира и преиначава написаното.Поздрави от село докторе,диагнозите са ви добри.

Anonymous said...

Ako moje bez kirilica ,schte napischa,che rabotq na 2500 km ot Sofiq i nowinite za Bulgaria za men zapochwat winagi s "Iz delnicite na edin lud".Tuk edinstweno ne cheta kolko e welika misiqta na dneschnite wlastnici i kak te schte otmenqt krizata

GEN said...

Докторе ,чини ли ти се ,че Гари Гъзи е по-готин от Желева.Аз съм един ценител на хубостта женска, ама тази нещо ми действа анти сексуално.Ти гледа ли и блога в блог.бг преди изборите. Канеше ни да ни води на екскурзия в Страсбург.Бая мислих ,че аз ще се облажа ,но не би.
Като казах ,анти сексуално ,съм забелязал , че като отида в бюрото по труда и съзря дамите, които работят там и после месец съм импотентен.Пробвай.

DENI said...

Ех,докторе,радвам се,че нямало да има патоанатоми:) Нещо толкова деструктивно е излишно-всъщност има ли значение кой от какво е умрял,след като вече не е жив,ама карай:)Аз например ще умра от смях,благодарение на теб:)За да имакопменсация,наи така,след като живота ми е бил само тъга:)Все искам да те питам: Сираков от "Между редовете" много обичаше да го дразниш.Я драсни няколко реда за него-нали вече не иска да атакува друг,освен вожда си:)Тц,тц,как се променя човек...