12/06/2009

Свети Бойко Мераклийски

Ей, какво правите тука, бе! За вас празник няма ли, софра няма ли?! Какво сте тръгнали да обикаляте по хорските блогове! Всъщност, сигурно искате да се разтъпчете, да ви се слегне храната, та да можете да почнете отначало. Как се сетих ли? Със самонаблюдение. Както и да е. Като сте дошли, да видим какво мога да предложа.
„Труд” направили графологична експертиза на почерка в писмо на премиера и цялата истина за него лъснала.
Почеркът показвал увереност, сигурност, стабилност. Притежателят умеел да разбира и ръководи хората; искрен, непринуден и лоялен; независим, упорит, твърд, праволинеен и точен в действията; хладнокръвен, но с преценка на ситуацията; вижда в бъдещето, но действа според условията.
Почеркът говорел за трезвомислеща личност, почерк на поети, артисти и изобретатели, т. е. на интуитивните хора, на тези, които обичат да създават, отгатват, предвиждат и т. н. Почерк на интелигентен човек, със специфично, свое разбиране за ценностите, на личност с много вътрешна динамика, със склонност към пътуванията и обичаща спорта.
Извинявайте, че толкова подробно го предавам, но трябва добре да си познаваме премиера. Ще добавя само, че графологът, който със сигурност изобщо не е знаел чий почерк анализира, е пропуснал да отбележи, че притежателят умее да лети. Защото хора, с горните достойнства, неизменно притежават и крилца, не ли?
Ако това писмо не беше писано до Блъсков, щях да се кълна, че е излязло от ръката на Августин Блажени.
Сега последната надежда да се открие някакъв недостатък на премиера е да се направи анализ на урината и белким оттам излезе нещо… Ако и там няма нищо, ще се наложи да го обявим за светец приживе. Всъщност, ако спазваме канона, не може направо светец. Първо трябва да го обявим за “блажен”, да го беатифицираме, казано по-просто. След това, като направи още чудеса, вече ще може да го канонизираме и за светец – Свети Бойко Мераклийски. И първи в света ще си имаме жив светец. А вече като е действащ светец, все ще се намери някое списание, или неправителствена организация, или поне некой селски казан да го предложи за четвърта ипостаса – Отца и Сина и Светия дух и Бойко Борисов. В крайна сметка, където трипостасен, там и четирипостасен. Пък не вярвам Сарко, Берлускони и Меркел да не съдействат. За Желева не съдействаха, но то е различно. Само ме притеснява, че Бойко няма да се примири да е четвърти. Той и с мястото на Сина едва ли ще се примири. Но да се оправят там горе, това излиза вече от рамките на нашите компетенции. Горе се намесват огромни геокосмически интереси, сблъскват се мощни лобита, за преодоляването на които ще трябва да се търси подкрепа отвсякъде, в това число и от Доган. И ще трябва да се изчакат резултатите от Големия адронен колайдер.
Разбира се, така, както го разказвам, изглежда много лесно, но в живота рядко е така. През XV в. в Сиена, Италия, имали един пълководец, който ги освободил и изобщо много добрини им сторил. Искали да го наградят, но не знаели как. Един предложил: Дайте да го убием, после ще го провъзгласим за светец и ще му се кланяме. И му се кланят и до днес.
И на Балканите е така. В „Христос отново разпнат” Казандзакис разказва как един Манольос решава да поеме чужда вина, за да спаси селото. Та тогава един старец казва: “Оставете го, чада мои, да умре, за да ни спаси, а сетне ще му направим икона, ще му палим кандило и ще му се покланяме като на светец. Но първо да умре.”
Та ако ние успеем Бойко жив да го таковаме… канонизираме, ще се обърне хилядолетна негативна практика.
А за почерка на мен лично ми се струва, без да съм специалист, че е малко недооформен, личи, че не е ползван често през годините…
Лудото Яне набара фазата. И сега е изправен пред извечната македонска дилема: као люде сме девет, као лай.. сме десет. Тагарински изненадващо „входирал” молба за напускане на групата и се изходирал в неизвестна посока.
Янето почна да се отвива. Тръгнал да разследва Фидосова! Къде отиваш може би?! Сега ако искат ще му вземат и комисията и зам.-председателското място в НС и офис ще види на куково лято... И ще престане цялостно да му върви. Просто момче! И изглежда е пропуснал да им вземе запис на заповед на депутатите си...
По-нататък, ако ми позволите, искам да ви запозная накратко с някои законодателни тенденции, които засега ще наричаме демократични. В закона за движение по пътищата се обмисля да се въведе член, по силата на който да ти се взема книжката, ако двама свидетели кажат, че са те видели да караш пиян. Което ме притеснява, защото ще даде възможност на Иванови от горния етаж, с които имаме известни битови недоразумения, щото кучето им пикае редовно на изтривалката ми, пък аз, понеже нямам куче… Както и да е. Та те ще могат да ми вземат книжката напълно законно. Но пък добре, че не се иска само един свидетел, щото тогава можеше и тъщата самостоятелно да ми я вземе. А тя има далеч по-основателни причини…
Другият прогресивен закон, който се подготвя, предполага да се отнема собственост над 60 000 лв. (гарсониера в Люлин 18!), придобита от 1985 г. насам, ако собственикът не може да докаже произхода на парите. Прогресивното е в това, че се обръща остарялата презумпция на римското право – вече всеки ще бъде виновен до доказване на противното. При това сам ще си доказва, че е невинен, а не държавата да харчи пари да доказва. А който не си пази фишовете от заплатата, премии, хонорари, изобретения… да му мисли.
Много интересен в демократичния си замисъл е и друг закон, внесен от МС - Закона за електронните съобщения. Новите промени се оказаха по-драстични от предлаганите от БСП в предния мандат. Ако червените искаха ченгетата да ровят при престъпление, предвиждащо над 5 г. затвор, герберите свалят летвата до престъпления, които НК награждава с над 2 г. Така и тежките катастрофи попадат в обхват и ченгетата ще имат право да ровят с кого си говорил, кога, къде, какво си правил изобщо в интернет...
Понеже общото във всички тия закони е да се облекчат службите, та предлагам да ни се сложи по една гривна с джипиес, каквито в някои страни слагат на педофилите и рецидивистите и да приключваме. Чета, че в Швейцария вчера турили такава на Роман Полански.
„Едно време - на третия час тези хора щяха да влязат в затвора…” Като познавач на творчеството на Бойко Борисов ви уверявам, че този носталгичен мотив се среща често там.
Подобен род изказвания показват едно ембрионално ниво на усвояване на демократичната култура. Няма демократична процедура, която би издържала сравнението за бързина и ефективност с тоталитарното правораздаване. Защото демократичните механизми са изградени върху възгледа, че е по-добре да бъде оставен ненаказан един престъпник, отколкото да бъде наказан един невинен. А „едно време” по условие нямаше невинни…
През 1921 г., на ХVІ конгрес на БЗНС Александър Стамболийски казва: „Бяхме ли ние готови за управление? Аз ви казах и го повтарям: не! Някои казваха тогава, че сме се качили на властта. Аз ви казвам, че не ние се качихме на властта, а тя се качи на нас.”
Каква е връзката между ГЕРБ и БЗНС? Никаква. Едното е селска партия, а другото са граждани за европейско развитие… Е, има прилики в законодателните възгледи, но само толкова.
Сега докато пиша последните редове, хвърлям по едно ухо – Руми е при Цецка. Говорят нещо за джипиеса, който червените щели да й купят, та да не се губи по света.
Според мен няма да помогне. Когато човек се загуби вътре в себе си, никой джипиес не помага. Повярвайте ми, губил съм се, та знам….

6 comments:

Anonymous said...

Посмяхме се пак. Мерси, докторе!

Anonymous said...

Докторе, мисля че случая с Марио е по-скоро в категорията "изтъка си платното, па ритна кросното". Ти от де знаеш, че Янето не му е взел и на него една разписчица за 100-200 хилки? Човеко просто вече ги е изкарал и нема какво да го държи в обсега на старите авери - той си има свои далавери. Пък и на вълка знаеш що му е дебел врата... А като гледам, Тагарински бая работа шъ да е свършил сам. Сполай ти и мерси за четивото!

DENI said...

Един шлеп от РЗС /Ревете За Сопа/:)потъна. Ред е на другия шлеп от ГЕРБ /Гиди Европейски Българи/ най-искрената фиданка да си затвори устата поне:)

Нина Симеонова said...

Винаги съм смятала, че е редно като напускаш една парламентарна партия трябва да напуснеш и парламента. Няма такова нещо като независим депутат.

Божан said...

Нина,
винаги съм смятал, че 2+2 = 4. А иначе е редно всеки, който е в Народното събрание да е независим, а не зависим от партиите.

Anonymous said...

...че графологът, който със сигурност изобщо не е знаел чий почерк анализира... Д-ре, това уби змея.