11/17/2009

Политикът със златния косъм

Политологът Огнян Минчев пита в риторичен дискурс: „Какво значи да изкараш кирливите ризи на Станишев и да не изкараш кирливите ризи на Доган?”
Значи, че когато Доган се хвалеше „неудържимо в селска обстановка”, че той раздава порциите, то това си е имало цел. Тогава психиатърът д-р Михайлов каза: „Напоследък се изпуска по нарцистична нужда, прави едри гафове от дребна суета. Жадува митологизация приживе. Старее милият, а и алкохолът, както казват, не прощава.”
Това за алкохола е истина. Както обича да казва д-р Филипов, алкохолът и социализмът не са простили на никого. Но не е цялата истина.
Когато Доган колеше БСП с тъпото на ножа, това не беше и от вероломство (и от това, но не само!) Сега един човек е малко нещо длъжник, щото Доган му изкара толкова избиратели, колкото той никога не би могъл да си изкара сам. Още когато се качи показно на яхтата, Соколът е знаел много добре какво и за кого прави! Знам, че и вчера ви казах нещо подобно, но не пречи да го затвърдим. Специалистите по пропаганда твърдят, че едно нещо, за да стигне до хората, трябва да се повтори поне 7 пъти. За българите няма данни.
Не съм единственият, дето е стигнал до тоя извод! Просто съм институционално неангажиран и мога да си позволя да го кажа. Без фактора „Доган” ГЕРБ, барабар със Синята коалиция и „Атака” успя да вземе в София гласовете на 12% от всички избиратели. Това показва простата сметка. По същия начин на предишните избори Доган мобилизираше електората на „Атака”. Уморен бил народът! Айде ега не е пил морен вода народът от разходки до урните! Българинът гласува само воден от социален или национален ресантиман (Ressentiment). Много рядко го водят подобаващи чувства.
Между другото има и сексуален ресантиман. Някои му викат „сексродео”. Заставаш зад мадамата, хващаш се за раменете й и й прошепвош в ухото: „Приятелката ти го прави по-добре”. И тя изпада в ресантиман и почва да хвърля къчове… Но да не се отплесваме.
Мислете, братя! Мислете с главите си, не с телевизорите си! Недейте само да хвърляте къчове…
„Ще ви разкрия истината за политиката... Ето как стоят нещата: „Мисля, че куклата вдясно споделя моите виждания." „Струва ми се, че куклата вляво по ми харесва." „Хей, чакай малко, там има някакъв тип, който държи и двете кукли."
От името на Доган и ДПС депутатът Камен Костадинов даде „висока персонална оценка за действията на премиера Бойко Борисов.” Мухльото и мутрата! Не можели да се отрекат „външнополитическите успехи на министър-председателя и добрите попадения в областта на сигурността.”
Кои са попаденията в областта на сигурността ми е трудно да ви кажа. Вероятно предстоят.
Но може би пък всичко си е както трябва. Както казваше Елин Пелин в цикъла разкази “Под манастирската лоза”, „Една чиста истина прави живота спокоен, една хубава лъжа го прави приятен.” Важното е да повярваш, че една жена има златен косъм на едно деликатно място… Същото е и при политиците. И да няма златен косъм, народът като вярва и му е приятно…
Пък певицата Йорданка Христова вика: „Аз обичам умни мъже, сдържани мъже, а не такива бабаити или лайкучки.” Но харесва и Бойко, независимо, че изглежда като бабаит и се проявява като лайкучка. Приема го като заварено положение: „Той вече от 10 г. е в медийното пространство и си е създал образ. Ние сме го приели такъв и му вярваме. Защото той ще отиде и ще набие някого, ако сбърка.”
Вярно е, бие! Така се запознал с Антоан Николов. Бил му два шамара, но после станали приятели. И със Сашо Сталийски така станали приятели. Първо го ударил с кочан царевица по главата. Бойко си пресичал на зебра, ядейки варена царевица. И оня а да го сгази. Кога ще видите префърцунения Станишев да ходи по улицата и да рупа царевичак? Никога. Затова народът си харесва Бойко.
Лечков вика: „Креативност им липсва на новите управляващи.”
Лече, говори му като футболист на футболист, бе! Мани тия купешки думи, може да останеш неразбран. Виж Венци Стефанов, собственикът на Славия, как простичко е казал на Мъри, че трябва да си ходи и на негово място да дойде чужд треньор: „Има една поговорка, която е валидна не само за футбола, но и за живота: и тате може, и бате може, но козата си сака пръч!”
Той е футболен деятел и не е длъжен да прави разлика между виц и поговорка. Но е прав. Еле пък за живота колко е прав!
Абе, дано Бате поне да може, да не се учи на нашия...

4 comments:

Anonymous said...

Минчев каза и това: "правителството влиза в политическия живот със своя ясна физиономия. То казва с кого е и против кого е. Изчезна - слава Богу! - от българския политически живот тарикатският подход на вътрешноелитно договаряне."
Моляяяя! Супербойко ни облажава със сладки приказки, че няма да маха профитата, а на следващия ден те уволнява без предизвестие. Примерите са много: шефа на Пощите, довел предприятието до печалба, без да съкрати никого, шефа на ВиК-Варна, довел предприятието от загуба на печалба и пр. И поради кадрова немощ поставя на възлови постове "приятели на приятелите ми". Като например класическия пример с Веждито, световно неизвесния Трайчо, приятел на Дянков, и др. Цялото интервю на Минчев е венцехваление на супербойко, а ти си изкарал единственото му критикарско изреченийце което си го знаем и без него.

Дама купа said...

Има нещо вярно в горното. Що се отнася до безскрупулността на т.нар.премиер, оценена от Минчев, тя си съществува от началото на прехода. Свидетелствам, че беше "поискал да охранява" и фирмата на приятеля ми. И така - половин година "ни пази" от себеподобните му. Добре че после намерихме връзки в "Скорпио" ...

Anonymous said...

Да вземе някой най-накрая да задава правилните въпроси. Като например кой е Иво Дългия, кой е Иван Саздов и какво правят в обкръжението на премиера на България. И тогава всякавви сдружения като "Кошари" и "Котараци" ще ви се видят като детска градина. Бедна Българийо, дупе да ти е яко! Сполай ти Докторе, ти си един от малкото слънчеви лъчи в това подобие на държава.

Anonymous said...

Докторе, докторе! Нещо хич не ми върви в тази държава - в петък ми откраднаха парите и документите, и аз като съвестна гражданка се обадих в полицията (в София!!!). По-добре гръм да ме беше ударил, вместо да се забърквам с българските органи на реда. Днес става пети ден, в който ми търсят къде съм разпределена! Но ние, пазарджиклии, сме страшно оправен народ - хич не познавам София, но със сигурност мога да ти кажа къде е 7 РПУ и кварталните му поделения - то не беше Окръжна болница, то не беше Младост, то не беше Студентски град :))) Да бях си платила тия 50 лв. глоба, но не - търсим си правата! На ти сега, моето момиче, права, та да усетиш що за проблеми си докарваш на главата.
Отиде ми на кино "усещането" за държава, както твърдят некои "журналисти". Какво усещане ще се породи от нищото?! Отиде ми на кино вярата в българската полиция - пълна идиотка съм била, щом съм вярвала, че нещо ще направят! А аз просто искам една служебна бележка, която да представя в Пз...Но се оказа не чак толкова просто - чиномническото безхаберие, бумащината, липсата на каквато и да е било техника и имаме резултат - няма полиция!
Прощавай за многословието, ама некъде трябваше да избие възмущението ми от цялата държава и в частност от Столична дирекция Полиция:)Тия и с фенер да се търсят - нема да се намерят!!! Вярвам, че не всички полицаи да черни овце, но от всичките места, където ходих да се търся, само кварталният на Младост се държа човешки :), на останалите все едно им бърках в джигера :)