4/15/2009

15 април 2009 г.

Бойко рекъл на областния Модев: "На война като на война - вие правите щабове, ние - партизански отряди".
Кмете, ще те разочаровам, но тази с партизаните не може да стане. Горите са на царя и трябва да му искате изрично съгласие. А той, колкото и да се прави на потърпевш от коалицията с БСП, си знае, че без нея щеше да разглежда Рила само на географската карта. Разбира се, в София има достатъчно големи дупки, траншеи и други образували се по естествен път неравности в терена, които позволяват да се води една успешна окопна война. По прясно асфалтираната ул. "Атанас Узунов" в "Редута" мога да посоча една дупка, където, ако се тури един с гранатомет или лека картечница, ще бъде много труден за неутрализиране. Един камион от обединените сили на "Коалиция за кризата" не може мина. Дупката се вижда отдалече, мирни граждани са сложили на Цветница върбови клонки, за да се обозначи и да не падне некой.
Какво нещо! Довчера нямаше кой да изхвърли кофите, сега не само ги изхвърлят, ами и по няколко пъти минават да ги наглеждат. Ето в това е силата на конкуренцията на независимите стопански субекти.
Но пак казвам, това за партизанските отряди са глупости. Ще напомня на господин кмета едни негови думи от януари 2006 г., които сега вече вършат работа: "Евакуирам София през април, ако има криза с боклука". Пак е април и според правителството кризата е налице. Една пълна евакуация на столицата ще принуди премиера да изнесе кризисния щаб извън чертите на столична община. Така де, каквото почукало, такова и влязло.
Но трябва да се действа мълниеносно. Дето викаше Ленин, вчера беше рано, утре ще е късно. Днес е денят. Лещански пише: "Силен ден за Близнаците". Знам ли го дали утре няма да напише: "Силен ден за Телците".
Чудят се колегите от "Стандарт". "Милионерите у нас се множат като гъби, напук на кризата." Легалните милионери за петилетка са се умножили над 8 пъти. А нелегалните един Господ ги знае. Отчасти и Кушлев.
И що се чудите бе, колеги? Че точно в криза се става милионер. През 96-а, по Виденовата криза продадох 350 долара по 54 лв. и само след три месеца курсът скочи до 3000. Е, тогава загубих 1 031 100 лв. И си пропилях единствения шанс да стана милионер. Но като съм прост, кой ми е виновен. Не всички са толкова прости.
Независимият депутат Петър Берон пристанал на Лудото Яне. Чудите ли се на какво се дължи това масово преселение на депутатите от група в група? И тук нищо за чудене. Пак за пари става дума. Държавната субсидия, която се полага на депутат, е къмто 90 хил. лв. И тя си върви с депутата. Ако е независим, само от него си зависи как ще си ги харчи. Но мандатът свършва, а на Берон не му се ще да загуби тоя сериозен източник на доходи. И затова е склонен да инвестира некой лев в групата на Янето, след което нищо не му пречи, ако влезе в следващия парламент, пак да си стане независим. Като гледам какви ги събира Янето, мисля, че ще пасе зайци с тъпан в следващия парламент. Яне предлагал две схеми на присъединилите се към него депутати. На едните давал избираемо място, срещу което те му отстъпвали цялата субсидия. С другите просто си поделяли парите по братски. Депутатът от Търново Димитър Димитров, който е по втората схема, споделил в бюфета с колеги, че с тия пари ще може да покрие кредита си за хотела, който строи в родния си град. И Христо Попов затова сменил "Атака" със СДС. Щото Волен не му давал лев от субсидията, а Мартин му обещал цялата да си е за него. Надявам се, че ви стана ясно и каква е далаверата да си независим депутат - за един мандат правиш чисти 360 хил. лв. Разбира се, това са утешителните награди. Партийно обвързаните и особено управляващите депутати играят за други, далеч по-големи суми. Как мислите, бадева ли царистите откриха предишния парламент с намаляване на данъка за хазарта?
Андрей Райчев: "Драги сънародници, сериозно предполагате, че вие сте готини, а политиците - лоши. А всъщност и като честност, и като ум, и като работливост, и изобщо всякак не се различавате от вашите избраници."
Щеше ми се веднага да отрека това твърдение на червено-жълтия шаман. Но се сетих какво викаше Наполеон: Хората се управляват по-лесно чрез пороците си, отколкото чрез добродетелите си. И понеже съм забелязал, че нас ни управляват лесно, много лесно, даже хора без всякакъв опит ни хващат и ни управляват...

No comments: