4/13/2009

13 април 2009 г.

Ако си позволя да перифразирам един руски дисидент, в българския парламент, ако разместиш събираемите, сборът се променя, а понякога и напълно изчезва. Имам чувството, че вещиците от Макбет бъркат отровните си смеси в парламентарния котел:
Плам пламти, котел бълбукай!
Адска смес, мехури пукай!
....
Змейска люспа, вълчи зъб,
пръча жлъчка, свински пъп...

Е, на наша почва "Макбет" на Шекспир някак естествено прераства в "МаГбеД" по Йонеско. Употребих доста време да мисля около какви принципи се групират янета. Какво събира Софиянски, Пинчев, Нено Димов... Лично аз не ги открих, но това не значи, че няма. Просто те много умело ги прикриват.
Оня ден френски учени присадиха лице на един пациент. Нос, уши, всичко. Направо го направили нов човек. Мисля, че така могат да се вкарат нови лица в политиката ни. И хем да са старите. Както справедливо отбеляза Минчо Спасов наскоро, "Мутризацията в българското общество ще изчезне, когато в българската политика влезе критична маса хора, които нямат обръчи от фирми и не контактуват с братя Галеви". Но засега това няма как да стане, щото политиците стискат властта като умрял ябълка. Непрекъснато говорят за нови хора и току откопат некой политически труп... А като се появи случайно нов човек като Мартин Еванджелиста (ако е нов де), те не му дават пълномощно, казано преносно, па и буквално.
Между другото, братя Галеви си направили блог: galevi-info.blogspot.com. Там можете да видите и как местните червени активисти пишат подписки до премиера в тяхна защита.
Надеждата ми е, че народът като че ли почва да се освества. Даже и червените. В Стара Загора и Варна отказали да издигнат Масларова и Петър Димитров за водачи на листата. По тоя повод премиерът се възмутил: "Глупави действия, които не харесвам."
Не са глупави бе, г-н премиер. Хората малко се срамуват от тях. Министър Димитров например. Рекъл: "Католическата Коледа бави преговорите с бразилската компания CSN за бъдещето на "Кремиковци". Верно, че католиците празнуват малко по-различно от нас, но не вярвам чак на тях да им е Коледа, когато на нас ни е Великден. Изобщо ако беше ням, Петър Димитров щеше да е превъзходен министър, но той за съжаление говори. А пък еснафчетата били много притеснени от излъчващия лично благополучие каяфет на социалната министърка. Носи се някак непомерно спрямо заплатата си. Даже си спомням, че червеният проф. Писарев попита веднъж: "Искам да знам откъде е богатството на Масларова?" Разбира се, той знае, но пита, та да ни обърне внимание.
Да ми простите нескромността, но ще отбележа, че съм го предвидил: "Глупостта има това качество, че първо наказва носителя си. 2 500 000 минус 5000 равно на 2 495 000. Това ще е отрицателното електорално салдо на гаврата "С баби на море".
Като стана дума за глупост. Общинарите в Силистра обсъждали да се пусне дирижабъл, който всеки ден да облита града и да следи за престъпността. Кметът Иво Андонов бил наскоро в руския град Перм и там видял подобно нещо.
Този Иво Андонов е онзи Иво Андонов, за когото Параванов каза, че "ще бъде чудесно", ако може "да дойде и да оправи трафика и движението в София". Интересен мислител от околийски мащаб. На последните избори инж. Андонов разправял на местните, че под Силистра минавала златна жила! А на по-предишните обещаваше американски бази, голям циментов завод и т.н. Оня ден общината пак не могла да си приеме бюджета. Годината ще свърши, те още бюджет немат. Но пък това е добре, щото ще могат да вкарат и дирижабъла в него.
Обажда ми се оня ден едно аверче от силистренските села, заедно сме лежали по Аязмото, докато чакахме да мине военната служба, и вика: "Докторе, госпожата по география на малкия ми син вече седми път предава на децата урока как Колумб открил Америка. Викам му, нема лошо, това е едно от най-важните географски открития... Да де, вика, нема лошо, но всеки път ги кара да носят по едно прясно яйце, та да разберели по-добре урока, а накрая им ги събира.
Чаткате ли? Прави си колекция за Великден. И мислите ли, че тази ще я хване дирижабъл? Ама не са виновни даскалите. При това положение няма друго положение. Ще преподават по Великден Колумб, по Димитровден - Нютон... Трябва да се яде нещо.

No comments: