3/31/2009

31 март 2009 г.

Владиката Николай посрещал оня ден иконата на Света Богородица Одигитрия в храма "Св. Георги Победоносец". Одигитрия, за който не знае, е на гръцки и означава Пътеводна. Даже си спомням, че един автор в "Новинар" нарече Станишев Одигитрия, но да не се отплесвам. Та по време на проповедта си дедо поп говорил за Вълчев като за "министъра, този нещастен човек". И го нарекъл още "безхаберник".
Ама той, поне за вярата, верно е безхаберник. Разправял пред едни познати, че всеки път, като иде на църква, и там раздавали върбови клонки. Ами като ходи само на Цветница... Пък като му поискал патриарх Максим проектозакона за образованието, министърът му рекъл: "Виж го на сайта на МОН!"
Ей, Вълчев, дедо Максим е на 94 г., бе! Мислиш ли, че е наясно с Гуглето? И освен това сега са велики пости и папата предписа да се въздържаме от GSM-и и интернет.
Ало, пенсиите. Председателят на Български пчеларски съюз Ганчо Ганчев вика, че започвал "пазар на опрашването". Ако в сезона на цъфтежа в една градина се закарат кошери, добивите се вдигали многократно. В Добричко вдигали производителността при слънчогледа и рапицата с 30%. А в Карнобат един, който отглеждал тикви, закарал кошери и добивите му скочили 200 пъти. И т.н.
Сигурен съм, че си мислите, че ви бъзикам нещо, но не сте познали. Абсолютно съм сериозен, като свеждам тази новина на вниманието ви. Чели ли сте "Йосиф в Египет" на Томас Ман? И защо не сте? Щото по това време сте чели "Под игото", затова. Както и да е. Та когато братята на Йосиф го продават като роб, той попада в Египет в дома на Петефрий. И го пращат в градината да опрашва финиковите палми. Щото те са двудомни растения. И не е като в Древен Египет да не е имало пчели, но египтяните не са чакали на тях. И там го забелязал господарят му и го направил управител на имението си. После жената на управителя го наклепала, че искал и нея да опраши, а всъщност тя го искала... Отплеснах се. Исках да кажа, че както немате работа, на ден можете да изклатите 1 декар слънчоглед и при подходящ вятър да свършите работа на десет пчелни семейства. Щото и тяхното трудолюбие е силно преувеличено. Даже повече и от на българите. Не знам дали знаете, но пчелите задължително си почивали на обяд. И освен това пчеларите искали по 20 лв. на декар, цена, която вие спокойно можете да дъмпингирате. Помислете!
Като стане дума за тикви и все се сещам за Бойко. Правителството му извъртяло много подъл номер. Значи от догодина сирените за ранно предупреждение щели да се профилактират, освен на 2 юни, също и на 1април, Деня на лъжата! Мисля, че тази провокация няма да мине. Бойко ще направи така, че първи април да е на втори април. При царя как първи април беше на шести април. Ама Бойко може да направи и така, че всеки ден да е първи април...
Пък в "Труд" написали коментар за това колко безумно е в българския език да се въвежда чуждоземният израз "конфликт на интереси". Колегите пишат: "Кметът облагодетелствал сина си, жена си, тъща си и т. н. Какъв конфликт има, като всичките облагодетелствани са работили барабар с кмета все в една посока - да трупат облаги!"
Много отдавна съм забелязал, че в такива случаи е абсолютно безумно да се говори за конфликт. Например още през 2005 г., когато стана ясно, че Софиянски е назначил социолога Васил Тончев за ликвидатор на "Метрострой", пък той назначил и брат си. По телевизията тогава го питаха няма ли конфликт на интереси и той каза, че нямало. И аз веднага се съгласих с него: "Няма, няма. Сигурен съм, че интересите им с брат му са съвпадали. А ако назначиш чужд човек, винаги има опасност от конфликт на интересите." Същия феномен съм отбелязвал и при Иван и Елена Костови. Когато Иван беше премиер, а тя доеше държавни фирми през фондация "Бъдеще...". Забравил съм за кой беше бъдещето, но явно не е било за нас.
Та като се съгласявам с колегите, искам да предложа, докато е време, законът да се преименува. Защото опасният прецедент при нас е когато има съвпадение на интереси, а не конфликт. Конфликтът е дори полезен.
Седнал Янето да поставя на Костов условия, че щял да се коалира с него, ако си каже откъде са му парите. Ами от съвпадение на интереси, бе! Обаче не може да ти каже подробности. Щото то всичко се казва само на поп и на лекар, не и на коалиционен партньор. А българинът даже и на личния си лекар не казва всичко, та сега се решило, че ако умреш, щото си скрил нещо от джипито си, да не можеш да му търсиш отговорност...

1 comment:

Anonymous said...

Последният абзац от сряда е първоаприлска лъжа, нали? НАЛИ, ДОКТОРЕ! КАЖИ "ДА"!