3/23/2009

23 март 2009 г.

Проф. Вучков вика, че отказал на "ВИП Брадър", щото щяло да му се наложи да общува само с простаци. И Жорж Ганчев отказал, но той не заради простаците, а щото имал творчески ангажименти. Пък и той неговото си го бил вече дал: "Създадох БББ, създадох средната класа, по-голяма контрибуция кой е дал от мен?!"
Сигурно нарича приноса си контрибуция, щото контрибуции и репарации се вземат от победената страна... Както и да е. Може да е зорлен, но важното е, че е дал. Сега, дали наистина е създал средната класа - не знам. По съм склонен да мисля, че българската нация е стратифицирана по друг начин - на 1% богати и 99% плебс на различна степен на маргинализация. Което също си има и добрата страна, защото дребната и средната буржоазия са исторически доказаните опортюнисти. Те винаги предават четата в една революция. Дай например на даскалите 1000 евро заплата и после ходи ги чакай на барикадите. Но то до революция едва ли ще се стигне. Щото до революция се стига, когато класите се организират в партии. А у нас стана обратно - партиите се организираха в класи и водят борба помежду си, която може да е кланова, но в никакъв случай не е класова...
Но и по света е така. В щатите например от 300 млн. население само 3 млн. са милионери, 1% от населението. Но най-лошото е, знаете ли кое? Учени доказаха, че бедността се предава по наследство... И е заразна.
Като каза Жорж, че е дал, та се сетих... През 1998 г. в книгата си "Отвъд политическия театър" Жан Виденов разказа: "Още от началото на 1992 г. поддържахме добри лични контакти с Жорж Ганчев. Мисля, че те създадоха възможност за нелошо парламентарно взаимодействие между ПГДЛ и ПГ на БББ по време на нашето управление, а не са накърнени и до ден днешен."
Жорж вече е много отвъд "политическия театър" и неговите контрибуции са исторически референтна тема. Ако го споменавам, то е само да си имате едно наум. Да не прочетем след години в мемоарите на Станишев, че е имал много добри "лични контакти" с некой друг народен трибун, като лидера на "Атака" например... Или пък Параванов (той като историк със сигурност ще напише мемоари) да разкаже как са си сътрудничели много добре с Бойко. Не настоявам на това, само го споменавам като хипотеза.
Оня ден в. "Атака" писа: "Стотици плевенчани посрещнаха делегацията на АТАКА начело с нейния лидер Волен Сидеров с плакати "Волен - премиер".
"Делегацията на АТАКА, водена от...". Само едно "официална" ми се губи. Тетко Капке, не е ли рано още за делегации? "Волен - премиер" е само на плакати засега.
"Стандарт" надълго и широко описват кабинета на кмета Борисов. Не запомних всичко. На бюрото му имало пепелник с формата на тоалетна чиния. Сигурно е от китайски порцелан от времето на династията Мин, иначе естет като него не би държал такъв кич на бюрото си. Имало и статуетка на самурай. Но колегите са премълчали онази бонбониера, направена от мъдната торбичка на бизон, която му подариха американски ченгета. Па може и да не са я забелязали.
Зад бюрото на кмета имало врата, която водела към стая, в която никой не бил надниквал, пишат колегите. Чак пък никой... Имах един началник. Той си имаше такава стаичка към кабинета. Девойки, които я бяха посещавали, са ми разказвали, че била стая за отдих - с легло, барче с напитки, баня и други необходими принадлежности...
В тая връзка казах ли ви какъв виц пуснали за Бойко? Че имал два такова ... и всеки един бил по-голям от другия...
Отлага се електронното гласуване. Корнелия Нинова вика, че не можело такива важни въпроси да се решават в последния момент. Та се сещам, че оня ден четох за един руски специалист по космическа биология, който твърди, че 24-часовият ритъм е виновник за краткия човешки живот. Още с раждането си човек изпадал в стрес, защото не му стигал един час. Затова денонощието трябвало да стане 25 часа. Това бил биологичният ритъм на човека. Тоя трябва автоматически да го направим
член-кореспондент на БАН. Откакто се помня, на нас българите все не ни стига един час! Все се сещаме в 12 без 5. А ако имаме тоя час, представяте ли си тогава как щяха да вървят българските работи?
Ба... Щяхме да се адаптираме за година-две и да почваме в 13 без 5 ...
Ей, пенсиите, "Стандарт" пише, че срещу пролетната умора трябва да си масажирате средната част на кутрето на дясната ръка. "Ще се изненадате от резултата". Аз лично го масажирах цяла сутрин. И верно се изненадах. Абсолютно нищо не се случи. Щото очаквах поне малко нещо да се случи и затова се изненадах.
Исках да ви пиша и за коалиционните политики, които се вихрят в страната. Ама нямам Бог знае какво да кажа. Едно време на село Бат’ Ванчо викаше: "Всяко лайно си има еш, само трябва да се потърси..."

1 comment:

Anonymous said...

Интересно, защо точно на теб са споделяли девойките, посещавали задната стаичка на началника ти? Че няма да отговориш, няма, но ако те попита жена ти?