2/16/2009

16 февруари 2009 г.

Станишев каза, че правителството още не е изпратило писмо до ЕК за III и IV блок на АЕЦ. Кой знае дали изобщо ще прати…
Онзи ден Ройтерс писа, че тая идея била блъф и хазарт на социалистите, „опит за подклаждане на чувствителната за нацията тема и възстановяване на намалялата обществена подкрепа преди изборите.” Анализаторите на Ройтерс си помислили, че има някакъв дълбок план. А тя работата се оказва по нашенски проста. Далавера. На КСНС, когато пусна димката „АЕЦ”, Параванов между другото подметнал, че в кризата не е лошо да се помисли за пускане на втори блок на ТЕЦ "Бобов дол", собственост на близкия до сърцето му бизнесмен Христо Ковачки. И блокът се пуснал още на 9 януари, без да е уведомен контролния орган - екоинспекцията в Перник и в крещящо противоречие с договора ни за присъединяване към ЕС, под който, заедно с Монките и Кунева, се е подписал и президентът.
Сега Ковачки може да бъде глобен до 100 хил. лв., но според в. „Капитал” за 28 дена, в които блокът е работил, е изкарал 6.7 млн. лв. Да отчислим и некой лев за митинга, организиран от „Напред” за отваряне на реакторите (и замразените мощности на ТЕЦ "Бобов дол") и като турим чертата, Ковачки е напред с 6.5 млн. лв.
Французите обичат да казват: cherche la femme. Обаче в случая по-вярно е напътствието на “Дълбокото гърло”: „Следвай парите”. Не, че и жената не трябва да се търси, де…
Иван Кръстев рече за Параванката: "Той иска да го обичат и харесват. Но в същото време е изпразнена от политическо съдържание фигура". Доколкото знам, природата не търпи празно, като се изпразни от политическо, сигурно се пълни с икономическо, не знам…
Ако следваме парите, далеч ще стигнем. Всъщност, пак до там ще стигнем. В аферата на Мургина били замесени и регионалните шефове на НАП. Янетата разкриха, че Георги Търновалийски некога бил гл. счетоводител в свинекомплекса на Гергов в Маноле. И поискаха данъчна проверка на Гергов. Съпругата му Паулина Търновалийска е прокурист на пловдивския панаир, т.е. представител на държавата в управлението на панаира. Оня ден на Общо събрание се опитаха да я сменят, но хората на Гергов не я дадоха.
Ако се продължи по-нататък след парите, може да се види как Гергов създаде смесено дружество "Пълдин туринвест" с община Пловдив, в лицето на синия кмет Чомаков, в което общината апортира най-хубавите къщи от „Стария град” и много други работи, а Гергов участва с комплекса „Слънчев ден”. „Пълдин…” взе първо 33, а по-късно и 49% от панаира. Общината обаче няма представител в управата на панаира. Държавата също духа супата, ако и да е мажоритарен собственик. Проспала, че останала малцинство в борда. Проспала също, че лани изпълнителният директор Гергов се упълномощил да управлява и представлява еднолично дружеството. А прокурист Търновалийска, която би трябвало да е коректив на решенията на частния инвеститор, може да управлява дружеството само "заедно с изпълнителния директор".
По-нататък след парите. По времето на разбойническо мениджърската приватизация на Костов „Слънчев ден” уж беше купен от Кюлев през РМД, но всъщност се оказа, че купувач е “ММ консулт” ЕООД, собственост на 28-годишен младеж, юрист и служител на Антоан Николов. После „Слънчев ден” премина в собственост на Гергов, който е и кум на Кюлев. А както помните, Кюлев също беше съветник на Параванов… А бившият син кмет Чомаков пое телевизията на Гергов Евроком… Гергов е кум и на Вълчо (Ветко) Арабаджиев, който също принадлежи на кръга приятели на президента…
Дето викаше Пикасо, "Когато нямам повече синьо, слагам червено." И нищо не се променя…
Последната инвестиция на Гергов е поста зам.-шеф на пловдивската организация на БСП, а на конгреса, ако помните, стана и член на НС на БСП. Та не знам дали ще му се почне данъчна проверка. По-точно знам - няма. Щото той освен на Параванов, е приятел и на Станишев. По изчисления на в. „Атака” спонсорирал с по 200 хил. лв. годишно репортажите на Елена Йончева. И с Бога е добре, клюкарите говорят, че е купил лимузина на дедо Николай… Абе, осигурил се е отвсекъде…
Бареков чете по телевизора сигнал от бившата шефка на НАП в Силистра Милена Цолчовска, на която областният шеф на ДПС Гюнай Сефер и депутатът и обл. лидер на БСП в Добромир Гущеров оказвали натиск за прикриване на данъчни измами.
Бившият шеф на данъчните в Бургас също се оплака, че депутати му оказвали политически натиск. Не казва кои.
Ето ги бургаските депутати, преценете сами: Добромир Задгорски, Пенко Атанасов (0887 364 159), Румен Ангелов, Стойко Танков (0888 52 88 96 ) - (КБ), Несрин Узун (0888 254 362), Юсеин Джемил (0885 51 00 51), Фатме Илияз (0887 45 21 97) - (ДПС), Соломон Паси (0887451344) и Ангел Тюркеджиев (0887719065) - (НДСВ), Тодор Батилов и Ваньо Хърков - (Атака), Любен Дилов (ОДС), Светослав Малинов (ДСБ). (Дал съм ви и некои телефони, ако искате да им звъннете да ги поздравите.)
Логично е натискащите да са от управляващата коалиция, не ли?! И освен това логично е да предположим, че в Бургас и Силистра шефовете на НАП са отказали да подкрепят далаверата и са били изгонени. А на много други места не са изгонени. Тоест?
И така с дружни усилия данъчната мафия краде по къде 1 млрд лв. - 12.5% от цялото ДДС за 2008 г. (към 8 млрд. лв.) Според изчисления на ИПИ работим 46 дена само за ДДС-то, 5 от които ни се открадват. Нямало възможност да се намали ДДС за храни, книги и вестници! Има, има!
Но дето се вика, добрите новини не идват сами. „Интернешънъл херълд трибюн” съобщи, че шефът на „Търговска лига” Тихомир Каменов се вмъкнал на световния икономически форум в Давос и дал на комисаря по правосъдието Баро писмо, в което описва как зам. министърът на здравеопазването Емил Райнов, съветник на премиера (викали му „джипито на Станишев”) го изнудвал да дава по 2.8 млн. евро месечно. Той искал повече, но Каменов можел само за толкова да докаже. „Ще трябва да ни плащате, а ние да се отчитаме нагоре…”
„Напред” и нагоре… В крайна сметка той не ги дава тия пари, а ние. Щото лекарствата ни са най-скъпите в Европа, нищо, че сме най-бедните…
Навремето си знаменитият писател Карамзин казал:”Ако искаме с една дума да изразим това, което става в Русия, трябва да кажем: „Крадат”.
С малко повече думи: у нас кражбата вече е придобила размерите на природна сила.

2 comments:

Anonymous said...

Странно, във вестника колонката е по-къса, липсват историко-роднинските връзки на Гергов и компания. И като лют фен на Любчо Дилов бих искал и той да бъде поздравен колкото се може повече - 0898 787 878.

Само да си ме цензурирал, док!!!

ивайло said...

delenda Carthago...