1/14/2009

14 януари 2009 г.

Да, дето викаше баба ми, газ глава затрива. Ама да видим, щото в "Стандарт" пише: "Газът идва в петък. Може би." Едва ли не... Пък в четвъртък щяло да се затопли малко, но в петък и събота от север, заедно с газа, ще нахлуе нов студ. Кел файда тогава. Руснаците викат да сме си търсели неустойките от Украйна. Ба, неустойки... Дреме ми на гъза, както викат в крайните квартали. Ние сме ларж, бе!
Наско Семов разсъждава в "Новинар" що за народ сме. Ами излиза, че не сме народ, а мърша. Една трета от народа всяка вечер гледала тая "безмозъчна простотия "Биг Брадър": "Какво по-убедително доказателство, че демокрация без зрялост се изражда в простотия! Не може да се мисли за "европейски" народ, който проявява 100 пъти по-голям интерес към "Големия брат", отколкото към "Голямото четене"...
Не знам, не съм единодушен. Наистина, две са опорите на прогреса - книгата и лопатата. Труд и учение, казано по Димитровски. Между другото "Стандарт" съобщи наскоро, че лопатите почнали да се харчат добре, а на пазара се пуснали нови иновативни модели - лопата "Мерцедес", "За жени" и т.н. А дано, а дано... Пък в редакцията изчезна една стихосбирка, просто някой я открадна. Което много ме обнадеждава.
"Просвещението, учеше Кант, е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго."
Разбирате ли, не че сме толкова прости, колкото, че не ни стига дупе! Пък и "колко е удобно да си непълнолетен!"
Щото активните поколения, които завари промяната през 1989 г., всички, малко или повече, бяха чели. Масовото невежество дойде после. И какво? Който много е чел и учил, не работи, или работи за двеста лева. В Библията е обяснено, познанието носи печал, не печалба. Бойко, като е чел само "Оцеола", какво му е? Ще ни управлява ли или да? И какво може да се направи с четене? И още днес да залегнем над книгите, те изборите вече чукат на вратата. Да прочетем, да прочетем - две-три книги. Големи яйца...
Сложи "Критика на практическия разум" на Кант до "Оцеола" и ще разбереш, че едно по-нататъшно четене може да доведе само до объркване. Може ли възпитаният в героично младежко четиво ум да разбере категоричния императив на Кант? А диалектиката на Хегел? Диалозите на Платон? Императива по-специално... Ще стигнеш до свободата, която се дефинира от нравствения закон, чийто измерител пък е собствената ти съвест... С чиста съвест, даже и с мойта си, мога да каже, че това е губи време...
Лесно е да се каже "самопричиненото непълнолетие", ама я на практика да го дефинираме по повод днешните протести! За или против? И защо!?
Органът на Сидеров "Атака" реве: "Амортизираният травестит ДСБ иска да яхне протестите". Може, Костов е опитен вече. Това да не е '97 г. да го дирят четири часа и никой да не знае къде се е скрил... Па кандърма да оглави протестите, па страх...
Искам да кажа, че моралната аритметика на тоя протест е сложна, а някои намекват, че можело да се окаже, че е и малко криминална. И не е ясно какви са исканията. Аз например бих издигнал едно единствено искане: реформа на българския език. Забрана на миналото и бъдещото време. Днес ям, сега ми вдигат пенсията, светлото бъдеще става светло настояще. Заменяме намеренията да живеем с реално живеене. Не да разправя Масларова, това ще направим, онова ще дадем... Щото тя самата живее в сегашно време. В "Уикенд" пише, че се върнала от почивка в Куба с чуден тен... Не я е срам!
Вонегът разправя, че креолският, който се говорел в Хаити, имал само сегашно време. Не знам, обаче креолският, доколкото знам, няма и род. Всички от един джендър и край на делението на той, тя и то...
Представяте ли си?! Всички ставаме просто човеци и живеем в настоящето!
И аз не си го представям...
Пък "24 часа" пишат, че можем да икономисаме 7000 лв., без да усетим, ако откажем 20-на вредни навика: цигари, ракия, вино, бира, шоколад, вафли, кабелната телевизия, интернет, GSM, кола... И ако вложите тези 7 хил. в банка, след 15 г. ще можете да си купите кола, сметнали колегите. Не разбрах само що ви е кола, като и нея трябва да я икономисвате.
Не се връзвайте, братя! Това са палиативи! Има толкова начини да се икономисате изцяло, че не си струва да се мъчите. Ами така де, то пинизът не е да прибавите години към живота, а живот към годините.

1 comment:

Anonymous said...

кефят ме коментарите ти,толкова са нерелигиозни!
"то пинизът не е да прибавите години към живота, а живот към годините."- първата формула е от този свят,другата носи нещо божествено.
валери