12/03/2008

3 декември 2008 г.

Тая Коледа ще е една тъжна Коледа... Друга година, като доде декември, па като завалят едни покани: Министерството на нам к’во си любезно ви кани на коледното си тържество в бембяната зала на "Шератон"... И припка нашего брата от коктейл на коктейл и през декември не вечеря дома никогаш. Нито пък си ляга, без да си е чистил зъбите с кибритена клечица, както обича да казва бай Захари, когато иска да намекне, че е ял блажно.
А сега какво? Чета вчера, че тая година, предвид на световната криза, няма да има банкети. Или ако има, ще са много скромни. Но те като са скромни, то не е банкет...
После има друго. То
някак мъчно се разбира.
Тръгват. Бият се. Защо?
Само хлябът ли ги сбира?

Не става банкет със сух хляб. И с мусака не става. Нито с пълнени пиперки. Банкетът е нещо друго...Той е вид тържество, на което човек си позволява да си хапне на корем неща, дето друг път не си позволява. Например пушена сьомга или малка печена гуцинка... Щото Вапцаров е останал на ниво въпрос само. Но по-късно друг поет, за съжаление съм го забравил, допълни:
Само хлябът?
Не, това не стига,
Пъстърва трябва, трябва чига,
Сметанов крем и ананас,
Вина прастари, вносна бира,
Така банкетът ни събира.

Дотам ни докара Партията любима, че да нема пари за един банкет. И лично другарят Станишев. Тази всестранно развита личност, дето рече Дърдърева: "през деня е гмурец, рокер, ватман и актьор, по вечерно време е писател, а в останалата част на денонощието танцува с вълци..."
Писател! Жив да не бех. Българският Лопе де Вега!
Да, да! Лопе да Бега... Бързо. Да изчезне за 60 секунди, с цялата банда, ако може...
Но не е наша работа да сваляме правителствата. Работата на журналиста, дето викаше един пич, не е да трепе хлебарките, а само да запали лампата. Щото, ако се нагърбим ние да сваляме, ще ни поискат след това и да туряме. И аз нямаме под ръка достоен кандидат. Щото тя работата е малко в киреча... Напреде пропаст, назаде вълци... На Меркел й е много лесно да каже "Добре дошъл, Бойко!"...
В "Градината на Пророка" Джубран Джубран пише: "Горко на народ, който посреща своя нов водач с фанфари, а го изпраща с пищялки, само за да посрещне друг отново с фанфари..." Не го е писал за нас, ама гаче точно за нас го е писал.
Другарят Станишев заявил, че средствата, които ще се съберат от продажбите на книгата му "Защото сме социалисти", ще отидат за финансиране на предизборната кампания на БСП. Което според мен означава, че те възнамеряват да правят една скромна кампания. Много скромна дори.
А гадовете от "Новинар" илюстрирали тая дописка за представянето на книгата на Станишко със снимка на едно бабе, 4Х4, което стиска в треперушките книгата на Станишко... Ама същински вампир, дето вика Бойко! Колегите внушават, и то максус, че тая книжка ще и е като последно причастие...
Ей, четох, че по телевизора връщали сериала "Два метра под земята" ООД. Трети сезон.
"Стандарт" пише, че 600 юпита си идвали за Коледа - и то с еднопосочен билет. Бдете, братя и сестри (сестрите ги турям, за да не ми викат сексист по форумите). Помните ли какво стана последния път, когато си дойдоха голяма група юпита?! Не вярвам да сте забравили. Но аз нали съм за това, да напомням. Ако някой си зареже хубавата работа на Запад и дойде да ни оправя, още на границата трябва да го посрещат или психиатрите, или прокуратурата. Или са луди, или искат нас да правят лудички. Tercium non datur.
Оня ден се провела Врачанска конференция. Събрали се всички врачки и звездобройци и се обединили около възгледа, че БСП и ГЕРБ ще спорят на изборите догодина. Двете партии били от слънчев тип, което ги правело най-големи конкуренти. Герберите обаче цъфтели и под влиянието на Марс, което им давало леко предимство. Според мен обаче БСП цъфти под влиянието на Маркс и това не й дава никакво предимство.
Изобщо са се изказали като Андрей Райчев след телефонен сондаж. Абе, да не би и Райчев да гледа звездите? Щото няма как чак пък така да му съвпадат прогнозите с тия на звездобройците.
Аз пък гледам на водомер. Верно, няма майтап.
Знам, че не разбирате как, ама си трайте. Щото тоя Джубран казва: "Когато ми казвате: "Не те разбираме", това е възхвала, за която аз не съм достоен, и оскърбление, което вие не заслужавате..."
Тъй че внимавайте...

No comments: