12/02/2008

2 декември 2008 г.

Далай Лама рекъл, че сексът носи мимолетно удоволствие, а после причинява само проблеми. Целомъдрието, вика светият човек, това е свобода и независимост.
Още преди два века и половина четвъртият граф Честърфийлд го е казал ясно и прегледно. "Удоволствието е мимолетно, позата нелепа, а разходите ужасяващи." К’во да се убеждаваме повече.
В неделя Станишко си представял брошурката в една книжарница. Дърева чела рецензия. И сигурно я е мързяло, та взела наготово некои цифри от д-р Филипов: как Станишко чупи литературните рекорди с това, че я написал за 5 дни. Което го прави по-голям бързак и от Балзак, който написал "Дядо Горио" за 40 дни. Дотук добре, това е литературен факт. Но после Дърева казва: "А Лопе де Вега на всеки 7 дни е произвеждал по една пиеса." Което вече не е литературен факт. Щото д-р Филипов ги сметна тъй на око 7.6 дни. (Дърева предпочела да вземе 7 за по-прегледно.) Но истината е, че ние го смятахме като Лопето да е почнал да пише на 25 г., а то се оказва, че той едва на 32 г. е написал първия си роман "El maestro de danzar". И освен това никой не знае точно колко комедии и драми е написал. До нас са стигнали 425. Тъй че няма база данни да се смята. Може да са 1900, но може да са и 2300. Освен това Балзак е ставал в полунощ, пишел до 8 ч сутринта, хапвал набързо и пак пишел до 5 следобед, вечерял и лягал да спи до полунощ. А Станишко, както правилно отбелязва Дърева, "през деня е гмурец, рокер, ватман и актьор, по вечерно време е писател, а в останалата част на денонощието танцува с вълци..."
Дърева, проверявай си информацията! Не се доверявай на вестникари, особено на хумористи.
Може би не трябваше така прибързано да се съгласявам с ламата. И липсата на секс понякога носи много проблеми. Как го беше казал големият плевенски мислител? "Тишината в спалнята ражда чудовища." А нима това не е чудовищно: да вземеш от мислите на д-р Филипов, които никогаш не могат да бъдат казионни, и да хвалиш Станишев с тях! Чудовищно, невиждано! Той, социализмът, в това му е същността - да смята чуждото за общо.
Госпожице Дърева, щом толкова се впечатлявате от литературните факти, да ви кажа още един, пък вие да го кажете на Станишко, може да му влезе в работа. Когато през 1936 г. Борхес издал "История на вечността", само 37 души си я купили. И той отишъл на всеки един дома му и му благодарил лично.
И още нещо да му кажеш! Борхес има един разказ, "Легенда". Та в него казва: "Само докато помниш, си виновен."
Общо взето, братя, да ви кажа като доктор, при червените наблюдаваме конфабулация. Когато се появят празнини в паметта, то те се запълват със съдържание, което или е измислено (фантастни конфабулации), или пък е реално, но се отнася за друго време (заместващи конфабулации). Като например да туриш на мястото на заменките на гори лозето на Габровски. Наблюдават се при ограничено разстройство на мозъка.
Прав е Бойко. "Само с мечти (фантастни конфабулации) не се живее. Има реалности - супа, второ, мръвка в казана..." Абе, пенсиите, според мен малко преувеличава, а? И супа, че и второ, па и блажно. Не, че ще правя някакви паралели, ама досега си спомням, че само Гошо Петров, alias Тъпото, е говорил нещо подобно: "Първата точка от дневния ред на обикновените хора е намирането на средства за закуска, обяд и вечеря. Едва след това идва партийният живот в Долно Нанагорнище..."
И понеже и мен ми се яде по три пъти на ден, та бръкнах вчера в лотарията "Зелена карта", колкото да видя имам ли шанс. "Congratulations! You are eligible to participate..." Демек, приемлив съм. Ама да избягаш от червените при черните... И освен това Айман ал-Зауахири, вторият в "Ал Кайда", призова янките да приемат исляма, само така щели да се спасят от кризата. И те както сега са на зор, знам ли ги... Не съм склонен да се разделя с препуциума си, късно ми е за сюнет. Докато си млад, лесно, всичко е на 12. Ама я питайте пенсиите как е на шест и половина! Като остарее човек, един препуциум му остава само. И виаграта помага колко да не си пикаеш в обувките...
Но има и друго. Един читател ми писа, че в Америка викали на мързела Фибромиалгия (умора на мускулите). Но по-страшното е, че открили лекарство срещу мързел, рекламирали го по телевизията...
В СДВР издали заповед да се свалят плакатите на Бойко. Представяте ли си, той вече 4 г. не е гл. секретар, но плакатите му още стоят. А да сте видели някъде плакат на Станишев? Освен тия кръглите, дето една фирма в Пз ги пуснала да се лепят на кръга на дарс... Ей, ама тия в Пейсбург са големи зевзеци. Десетката точно в средата на красното чело са му я турили.

15 comments:

Anonymous said...

Доктореее, видиш ли какво стана? Турил си г-жа Дърева в началото на материала си, и кой как и прочете името и хлопва кепенците.
Другия път да я туриш накрая.
Маринов

Anonymous said...

Невежи Маринов, колко некавалерски безкрайно талантливо и безподобно хвали президент, премиер, хеле пък Пирински...


Жена на възраст

Anonymous said...

Извинете ме, господине, нещо ми се развали клавиатурата. Казвам, че не си кавалер - тя е госпоица. А другото следва да е второ изречение.

Anonymous said...

д-р Филипов, Какво става? Защо г-жа Кръстева Ви следва по петите?
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=146615
Ако се преместите в друг вестник дали и него няма да го купят?

Anonymous said...

Ааа, не така, госпожо на възраст /извинявайте, ако сте госпожица!/. Напълно оценявам английският Ви хумор. Мисля, че нямаме противоречия. Кадърна си ни е момата! Прави каквото може. Ами те наборите ако не се подкрепят, кои ще се подкрепят?
Маринов- мъж на възраст

Anonymous said...

Ай, ай, г-н Маринов, ако продължим така с Вас да се заикваме, докъде ли ще стигнем... А трябва да подкрепяме и г-ца Дърева - и тя е около нашата възрастова група, таман на 2 ноември навърши 55. Да взема да ходатайствам да я почерпиш едно винце?... Яденето и пиенето на аванта й е любимо преживяване, пък и наистина е голям аналлизатор (за последната дума не се извинявам, цитирам Доктора).

Бабинка изчервена

Anonymous said...

Е, докъде ще стигнем, докъдето ни изтърпи доктора...:-) /Д-р Филипов, да не вземеш сега да развалиш хубавата работа!!/
Колкото за подкрепянето, що да не я подкрепим, ще я подкрепим. А за винцето, тя другарката е праволинейна и такива работи не употребява. За други работи, дали употребява, не знам.
Маринов- смутен,но не съвсем.

Anonymous said...

g-ca dyreva na 55?!...
tya e edna naistina zapazena moma!

kombat #5

Anonymous said...

taka i ne razbrah kvo stava?na doktora li turiha klapata..ili pak pauze?

Anonymous said...

posledni novini-debelata i sino i debilov vratnaha krancheto na doktora...za koeto jalko!
k,klatinkov

Anonymous said...

Нямай притеснение, г-н Маринов. На Доктора още от времето на първата си книга му е безразлично и затова постоянно ни тика за пример лорд Честърфийлд.
А за госпоицата Дърева бъркаш - употребява и цигарки ((мнооого), и винце, и на уиски не се мръщи. А най-много обича да я слушат колко е велика и несправедливо изоставена на произвола от партията и държавата едва ли не.
Айде стига толкоз плювки, че другите ще си помислят, че завиждам.

Пак онази същата жена

Anonymous said...

Клатинков, като си толкова информиран, дай по-изчерпателна информация. Иначе изглежда, че само се правиш на интересен.

Anonymous said...

Съща жено,
нтаправо ме постави в неудобно положение с първото си изречение в поста.
А колкото до госпойцата, прекалено много време и отделихме. Спомням си я от ОСО / не знам дали знаеш какво е това, но ще бъда приятно изненадан ако не знаеш :-)/
Ей на, пак за нея отделям от времето, което би трябвало да отделя за Вас, госпожо!

Anonymous said...

Чувствай се приятно изненадан тогава. Хайде, отделяй ми внимание. Но да не забравим да следим и в. "Дневник", където днес подробно е описана предстоящата продажба на "Експрес". Щяло да има и срещи с журналистическия екип, каквото и да значи това.

Anonymous said...

Преалюбезна, продаден е. 1000%.
Нищо няма за ловджийските истории. Това не би било възможноа, ако някой не се е продал, или поне съвестта си!!!!