9/29/2008

29 септември 2008 г.

Плугчиева вика за Бойко: "Смята, че е станал зрял политик, но той се вживява в ролята на Людовик ХIV."
Не знам. Има някаква прилика между Бойко и младия Луи XIV. Щото в младенческите си години кралят говорел много, опиянявал се от думите си. Но после разбрал, че колкото повече говори, толкова по-обикновен изглежда в очите на поданиците си. А Бойко още не е разбрал. Зрелият Людовик, каквото и да му кажат, отговарял: "Ще видим...". С което повече прилича на Царя, нежели на Бойко. Е, има и прилики, разбира се. Луи казвал: "Нима Бог е забравил за всичко, което съм направил за него?!" Както виждате, с почти същите думи, които Бойко каза за Параванов... Луи превърнал най-обикновените човешки дейности в ритуали. Обаче с тая разлика, че тогава още нямало телевизия. Водещите в неговия сутрешен блок го обличали с церемония, поднасяли му чая, по-късно тоалетната хартия... Защото той акал с извинение on line, както бихме казали днес. И ахкали с умиление пред съдържанието на нощното му гърне.
Но все пак разликите са повече и по-същностни. Луи е управлявал два пъти колко тато - 72 г. Щото почнал още на 5. Пък Бойко още даже не и почнал... Луи направил над 25 деца на собствената си и некои други жени. И както справедливо отбелязва моят учител по френска история Сан Антонио, "при това положение не трябва много да се изненадваме, че до ден днешен зърваме сегиз-тогиз край нас някоя изненадващо бурбонска физиономия".
А ние не зърваме... Ако се налага да търсим исторически паралели, по-добре да дирим дома. Пловдивският общинар от ГЕРБ Бойко Боев например каза наскоро: "Ние сме тръгнали след най-големия мъж в българската политика от Стамболов насам - Бойко Борисов. Това е човек безкомпромисен, принципен, смел, дързък. Хвърля камъни в блатото, пръските го пръскат и него, както в случая и нас, но това е човекът и затова една трета от България е тръгнала след него."
Освен по характер, Бойко и Стамболов и на външен вид много си приличат. Па, кой знае... Стамболов не е бил от тия, дето си държат копчалъка закопчан... И често отскачал до минералните бани и на гости на Коста Паница в Банкя...
Като заговорихме за многодетни бащи. Силвестър Сталоун дошъл в София. "Новинар" писа, че първо с Бойко щял да се види. Негова милост има 6 деца от три булки.
Като се запознавали, Рамбо се представил с пълното си име: Силвестър Майкъл Енцио Сталоун, приятно ми е. Обаче Бойко веднага му изравнил: Генерал Бойко Методиев Борисов.
За съжаление моят информатор не е съвсем на ти с инглиша, та не можа да ми предаде целия разговор.
Сталоун: I’m going to Boyana.
Бойко: И аз, догодина...
Сталоун: Let's have a party.
Бойко: Мерси, имам. Най-голямата. Даже имам и коалиция. Дясна.
Сталоун (леко поколебан): Do you feel alright ?
Бойко: Абе знае ли ги некой дали всички са десни. Важното е, че аз се чувствам десен...
Сталоун: What’s up with this guy Sergey?
Бойко: Ама и до вас ли стигна...
Дето се вика, кой си знае езици, му е лесно...
Здравното министерство заделило 30 000 лева, за да се направи албум с песнички за деца от 3 до 8 г. срещу алкохола и цигарите, за ползата от спорта и здравословното хранене. Изискването е да са мелодични, за да се запяват лесно.
Вестниците злостно нападнаха министър Желев. Глупост било, децата от 3 до 8 не пиели и не пушели. Не знам... Седели си 3 момченца в пясъчника, пийвали биричка и пушели цигарки. Една лелка им направила бележка:
-Как не ви е срам. Защо не сте на училище ?
Па те й рекли:
-Ти луда ли си, ма, кой почва училище на 5 годинки ?
Щом го има на виц, значи го има и в живота. Па и да го нема, нужно е да се работи превантивно. Затова приветствам идеята и ще се включа в конкурса.
Значи първо, за да се запява лесно, мисля да адаптирам някоя известна песен, която децата са засмукали още с майчината си коластра, така да се каже. Например:
Червено вино снощи пих
И капка не остана
От мама, тати аз се скрих
С шишето под юргана

Припев: Сипи, сипи, ако нема, донеси...
Колкото до здравословното хранене...
Зеленчуци, който не яде
Той ракия пие без мезе
Ще изпие две до три
Всеки ще го победи...

Във финала, както забелязвате, има и спортен елемент.
Въртят ми се и образи като "през дим от цигари", "алкохолните пари навяват тъга", алитерации като "бърбън - биберон". Тепърва ще ги оформям в цялостни текстове...

No comments: