8/01/2008

1 август 2008 г.

Гергана Грънчарова вика, че Брюксел ни мъмрел, че бавим етичния кодекс на магистратите.
Дрън-дрън. И какво ще запишат в този кодекс? Като в етичния кодекс на данъчните: че могат да вземат подаръци (рушвети) само „ако е въпрос на учтивост”. Сякаш преди кодекса са вземали и от неучтивост. На който съм подал, всеки поне по два пъти е казал:“Ама, моля ви се, ама нямаше нужда…” И после засмуква пликчето като гъдулка пет лева.
Или пък етичния кодекс на парламентариста. „Депутатът трябва да е почтен, честен и трудолюбив. Не бива да лъже и краде. Длъжен е да се отчита пред обществото. И да се държи възпитано.”
Да сте видели такъв хомункулус в депутатския корпус? Няма и да видите.
Но що ни трябва да ходим толкова назад. Вчера ви писах за Сънчо Стойчев и Андрей Лайчев. Още през 2004 г. се прие етичен кодекс на социолозите. И к’во? Кодекс етика не прави. Даже Мира Янова, чиято изследователска кариера не й позволява първа да хвърли камък, казала: „Срам ме е, че съм социолог! Част от колегите напоследък се грижат прекалено много да са удобни.”
Като стана дума за социология. Английски учени стигнали до извода, че дебелината е заразителна. Ако приятелите и началниците ви са дебели, тогава има голям риск и вие да се нагуцате. Учените нарекли това "имитационно затлъстяване" и твърдят, че то трябвало да бъде разглеждано като социологичен, а не като физиологичен феномен.
Я, мамка му стара! То ако се гледа приликата, ще излезе верно и твърдението, че ако детето ти прилича на теб, това е биология. А ако и съседските деца приличат на теб, това вече е социология…
Между другото, съдът оправдал Сашо Божков (който всъщност вече не е толко дебел, щото е на диета) и по последното дело. Мистър 10% се оказва мит. И вече имаме двама съдебно доказани честни политици – Божков и Софиянски.
Учени от Илинойс пък твърдят, че поскъпването на храните, горивата и глобалното затопляне ще принудят човечеството да мине на диета. (Ало, пенсиите, следите ли ми мисълта?!) Изследванията показали, че вегетарианската диета е най-икономична на енергия, следвана от режима „пиле”. Докато червеното месо и рибата най-много натоварвали околната среда.
Така погледнато, излиза, че Костов, такъв-онакъв, ама е по-полезен за екологията и за света, отколкото демократите, които маат вратни пържоли. Обаче пък от друга страна съм чел, че тревопасните отделят много метан, който е основната причина за глобалното затопляне. Даже в Австралия въведоха данък на кравите. Тъй че ползата от Костов е все пак спорна. Аз ако съм на него, доброволно ще се подложа на Vanish-терапията на Софиянски и Божков. Стига все той е бил виновен…
Но да се върнем на социологията. Психолози от Маями още през 2005 г. проведоха експеримент и доказаха, че и глупостта е заразна. Съставиха групи от глупави и умни, които да живеят няколко месеца заедно. За да оцелеят в компанията на глупаците, умните почнали да прикриват интелекта си, спрели да четат книги и загубили предишните си интереси и затъпели.
Всичко стана социология вече… Италианският учен Енцо Емануеле твърди, че любопитството на хората е продукт на социални хормони (vasopressina и ossitocina), които увеличават желанието да узнаваш нови неща. Адреналинът, който обикновено се свързва със стреса, също се произвеждал в по-големи количества от любопитните хора. (Ами да, често бият, ако си вреш носа в чуждите работи…)
Та, ако не възразявате, бих си позволил да защитя българската журналистика. Средата недвусмислено определя добрия журналист като смес от малко (понякога и повече) глупост и много любопитство… Като добавим тук и това, че оня ден главният прокурор призна, че "...през последните няколко години прокуратурата пише една четвърт от вестниците” картината става съвсем ясна.
И накрая една добра новина. Пазарджишките общинари решили да заделят 750 хил. лв. за баня в пич маала. Което според мен е едно добро начало за интегрирането на циганите. Друго си е да се почне на чисто. Пък де да знаеш, като падне кирта, отдолу може да се покаже и българин…
Ама пазарджишките общинари са толко прогресивни не за друго, а щото си приеха етичен кодекс още през юни 2004 г., два дена след социолозите. С което май влязох в противоречие със себе си, но… сефте.
P.S. Извинявам се на колегите от „Стандарт”. Не дължат 2 пръста на Бончев. Ген. Тонев нещо се е объркал…

No comments: