7/01/2008

1 юли, Джулая

Олекна ми. Народът реши на българското евро да турим Мадарския конник. Лично аз нямах фаворит сред номинираните символи. Просто не исках розата. Не за друго, ами много ме впечатли една статия на колегата Димитър Шумналиев, озаглавена "България като вагина", в която най-общо казваше, че розата е символ на женското начало, на вагината. "При това, обясни колегата, ние никога не сме изнасяли рози - нашите предци са изнасяли масло. В мускали. А мускалът, както и да го гледаме - по вертикала или по хоризонтала - винаги излъчва мъжко начало. Има дължина, дебелина. Размер."
Но това, което най-много ме отблъсна от розата, беше, че според Шумналиев в това лого имало сложен и исторически точен смисъл: "Това, че винаги сме били (и искаме да бъдем) ебаната страна!"
Щото и аз съм забелязал, че все се нареждаме от страната на булката. Но дотогава не бях обръщал внимание, че розата от логото прилича на вагина. Като я загледах тая роза, ами тя направо съща вагина...
Падна ми един дерт.
Параванката рекъл на церемонията: "Искам всяко българско семейство да има знаме и при радост, и при беда". По-скоро при радост, при беда едва ли помага... Абе, защо не се въведе традиция да ни увиват в знаме за последния ни път, както правят американците на загиналите за отечеството? Не мисля, че държавата ще обеднее, ако ни отпусне по един байрак безплатно и така даде възможност на всеки българин да умре патриотично. Ама тя патриотичната традиция не се създава така от днеска за утре. Например знаете ли през Викторианската епоха в Англия майките какво са съветвали щерките си за първата брачна нощ? "Затвори очи, разтвори крака, стисни зъби и мисли за Англия!" За Англия и за кралицата... А у нас какво е? У нас в първата брачна нощ младоженката брои парите...
Като Го споменахме... Велко Вълканов пише в "Труд": "Сега заявеното отношение на Първанов към БСП говори, че с тази партия той всъщност не е имал никаква идейна връзка. В нея той е търсил единствено своята успешна политическа кариера... Некрасива позиция."
Бай Вълканов, тука нема място за естетика. Даже и за етика няма. Изтъкал си платното, ритнал кросното... Целият Му житейски път показва, че той обича на леба мекото. Затова става партиен член още в годината, когато завършва СУ, затова насочва интересите си към история на БКП, става агент Гоце... За да му върви в живота и да не му страда кариерата... С две думи: селски тарикат! Такива виреят в средите на късопаметните народи... Дето се вика, на който народ му е къса паметта, му е дълъг преходът...
Пък и името го е орисало все да е първи... Както пише водещият му офицер, "Умее да долавя главното, да се ориентира бързо в проблемни ситуации... Не е привърженик на грубото налагане, но обича да се утвърждава като неформален лидер в приятелските компании... Амбициозен е..."
Амбициозен е даже меко казано. И полъгва. (Не случайно е доктор хонорис кауза на Ереванския университет.) По време на първия мандат го питаха бил ли е агент. Твърдо "не". После, като се показа едното ъгълче на папката, ще не ще призна, но рече, че не знаел, че е бил обект. Но водещият му офицер е написал, че е бил субект. "Проведена му е вербовъчна беседа, на която Първанов прие сътрудничеството с готовност и разбиране..." Даже се е споменало, наистина бегло и в бъдеще време, за финансова компенсация за труда. "След даването на съгласие за сътрудничество, уверих Първанов, че ще получи срещу труда си съответното възнаграждение, за което ще поговорим по-късно."
И не е Седефчов, а Седефчев... Юли Москов го кръсти така, по аналогия с Кириак Стефчов...
Станал пожар в операта и се наложило балерините да спрат репетицията на балета "Лебедово езеро". Ей, ще взема да ида да я видя тая постановка. Не че съм некой любител, но ми е любопитно да видя с колко лебеди разполага операта. Щото в Чайковски е заложил 24 лебеда, ама обикновено пускат колкото имат. Наскоро даже стана скандал в Румъния и един любител даде тамошната опера на Службата за защита на потребителите, щото изпълнявали Лебедовото само с 16 птици. Така де, като е казано 24, значи 24!
Календар: На 30 юни 1908 край с. Ванавара, в басейна на р. Подкаменна-Тунгуска, в руската тайга пада Тунгуският метеорит и издълбава кратер, който по форма и особено по големина прилича на задник на български политик от преходния период, да ме прощавате...

No comments: