4/11/2008

11 април 2008 г.

Софийски градски съд осъдил Болен Лидеров заради дискриминационни изказвания. Присъдата е Лидеров да се въздържа в бъдеще от подобни изказвания.
Правилно, така трябва. Не може „циганите на сапун”. Ако сме европейци, трябва да обърнем нещата: „сапун на циганите”. Не може в 21-ви век да се разсъждава така ретроградно. Вчера прочетох един виц: който не различава цветовете бил далтонист, пък който ги различава бил расист. В живия живот обаче трябва да се гледа много по-нюансирано… Щото казано е: хората се различават по еднаквите си права. Даваш му правата и той да си се различава като иска. Чета, че заммин на образованието Виткова рекла, че много циганета напускали училище между пети и осми клас, щото предпочитали да се женят. Еми, щом предпочитат… То не че българите, като прилагат обратната стратегия – две дипломи и едно дете, са видели некой хаир…
Пък и турците. Верно, робство, имало това-онова, но не може сега ние пък 500 г. да си връщаме. Както се научавам, че станало на международен път E80. Спрял катаджия (етнически българин) един турчин и без тая-оная, дай 20 евро! Ама защо?! Как защо бе, пет века робство! Ама това е било отдавна! А-а-а, не знам, аз вчера разбрах…
Утре друг ще разбере, други ден трети… Все изтича от някъде информация, че не е било баш присъствие… Не може да си гоним карез още няколко века… Ами вземете французите и италианците. Цезар е изтрепал къде един милион гали, пленил Венсенжеторикс и подло го удушил в затвора, а днес двата народа живеят в разбирателство… Ами французи и германци с техните вековни битки за Елзас и Лотарингия?! Ето какво пише французинът Бегбеде: „…Попаднах на Ана-Мария, млада германка, братовчедка на Хабсбургите… Последвах я във френския парк, а когато се върнахме, за моята родина беше отмъстено.” Така си отмъщават културните народи. А у нас какво? Един Румен Петков, такъв-онакъв, ама само той се сети да отмъсти по тоя цивилизован начин. Ако е верно това за Етем де…
А ако се гледат делата на оня патологичен убиец и садист Санде Македонски, Македония никога не трябва да влезе в Европа…
Посланик Байърли рекъл: „Българите преживяват доста тежък период в момента, а моралът им не е много висок.” Според него вината била на политиците, те имали задължения да осигурят този морал.
Така си е. В „Краткото царуване на Пипин IV” Стайнбек казва: „Хората са добри… поне докато могат. Всеки иска да бъде добър. Ето защо ми е толкова неприятно, когато за тях става трудно или невъзможно да бъдат добри.”
Не ни създават условията да сме добри, това е истината. Е, някои като Монтескьо смятат, че „предразсъдъците на управляващите водят началото си от предразсъдъците на народа”… Като цяло не съм единодушен. Нещата са и вако и тако. Четох някъде, че на една сбирка на СДС в началото на 90-те години седесарите почнали да се оплакват масово, че областните им управители по места крадели кой колкото може да носи. Покойният вече Лучников слушал, слушал и накрая им разказал следната притча: „Дядо владика събрал енорияшите и ги питал, как са поповете по места. И енорияшите почнали да се оплакват: един поп пиел, друг блажел през постите, трети гонел булките… Слушал Дядо владика, слушал и накрая казал: “Чеда мои, всичко което го казвате е право. Това е лошо и аз за това дълго се молих на Бог да ми прати нужните хора за тая работа. Молих се, молих се и понеже той не ми ги прати, аз ги назначих измежду вас.”
А на нас даже не са ни назначени, ами сами си ги избираме…
Понеже казахме Стайнбек… Пишем в нашия вестник оня ден, че банките си правели каквото си искат с кредитополучателите. Понеже няма как да набримчат лихвите колкото им се ще, та тихомълком дигали таксите и яко оскъпявали кредитите. Та ето какъв акъл ни дава Стайнбек в „Улица Консервна”: „Док измисли как, ако иска човек, може да си отмъсти на някоя банка: наемаш в банката сейф, депозираш в него цяла прясна лакерда (и със скумрия може, но да не е чистена – Т.Ф.) и шест месеца те няма никакъв.”
А може и с яйца. Нали помните какви магии правеше Башмайстора с яйца?

4 comments:

Anonymous said...

Докторе, докторе, как няма да те коря заради плювките само към БСП, като не сме запознати с втората книга от жълтия ти период! А пък е изчерпана, де да четем? Пък може и да си станал напоследък пристрастен към нашата партия... така се чува. А НДСВ-то заслужава концентрирано внимание сега, щото скоро ще е само исторически факт (освен ако не влезе в Червената книга на защитените видове).
P.S. Ааа, доктор Тони, честит ти професионален празник днес!
червена бабичка с мобифон

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Аз пристрастен към вашата партия?! Стига, бе! Като изключим първата година след Десети, когато бях мъничко залитнал по СДС,(берекет версин на Стоенчо Ганев, Тодор Колев, Едвин Сугарен - с тях имах контакт тогава, които ме отрезвиха набързо) никога не съм имал пристрастия към никоя партия.
А колкото до вашата, късно ми е. Хората казват, че който не е социалист на 20, няма сърце. А който е социалист на 40 - няма акъл.
Нямам и не мисля, че ще имам скоро политически пристрастия. Това е смърт за един автор. Много колеги си мислят, че могат да измамят читателя и да му пробутат това-онова. Но не може! Не знам много за читателя, но това, което съм разбрал за годините, прекарани по вестниците е, че читателят винаги усеща фалша...

Anonymous said...

Уе-уее, каква пламенна деклараця! Аз, бабиното, съм учила в Първа девическа и поназнайвам някои нещица, пък и сленга на внука съм усвоила първостепенно, да разбирам детето и такива като теб. Ти с това яростно отрицание - звучи като оправдание. По мое време - гузен негонен бега. Пред кого? Бе встрастен имах в-на-под-пред-вид, маниакално, като да си чоплиш коричката на главата (по набора ми Карлин). Ясно, не си отбелязал 12-и - Деня за борба с шизофренията. Пак си пил някъде!