3/19/2008

№ 42. 24 – 28 февруари 2003 г.

Този път изобщо не съм единодушен кого да номинирам за “Бългериън дирник топ 100” на седмицата. И Герджиков заслужава, и Панайотов. И Христинка, и Димчо и Христо Георгиев. И колективна номинация им се полага на НДСВ за начина, по който “преодоляха” президентското вето.


24 февруари
Вчера в една дискотека във Велинград ченгетата видели депутата Кошлуков и така му се зарадвали, че решили да го водят в РПУ-то да пият кафе. Ама Кошлуков не щял, щото трябвало да става рано, та те му сложили белезниците и го завели зорлен. И пили кафе. После Кошлуков си тръгнал и благодарил много учтиво. Така излиза от съобщенията на МВР. Не съм бил там – не знам!
Стачка в БТА. Още когато Стоянчо Лейката каза, че ще бъде “политически неадекватен”, предупредих, че ще създаде проблеми. И освен това много му беше сложна концепцията. Къса и сложна: “Понятието телеграфна агенция е изчерпано – никой не си служи вече с телеграф да пренася информация. Това е основен компонент в концепцията ми.” Трудещите се в БТА досега не са виждали такава концепция и са малко объркани.
Кошлуков вика: “Ако сме направили грешка с избора, трябва да я поправим.” Давайте, докато не е засъхнала грешката…
Ало, пенсиите, верно ли киснете по цял ден в бингозалите? Гошо Тъпото разправя, че ако не сте били вие, тоя вид хазарт щял да умре. А аз всеки брой ревем за вас като вдовица за… Мъка ми е, че сте бедни и гладни, а вие да си хвърляте парите на комар! Срамота!
Идете до някъде, разнообразете се малко. Например до Мексико. Ще видите езерото Тикатака, оня загубения град Майчу Пичу, плаващите острови, където се е установил първата инка Манго Капак и т.н. 2200 долара. К’во му плащаш.
Погледнете си живота, бре, вашите връстници в Сан Франциско масово се записвали в училища за секс за пенсионери.
Ударете го на живот, че не остана. Ей на, копривата пъпи и Малък Сечко го издухахме…

25 февруари
На летището във Виена службите забелязали три тъмни балкански субекта, които се шматкали, докато дойде самолетът за Вашингтон. Та ги претърсили щателно, даже и обувките им събули. После се разбрало, че това били премиерът на България, външният и военният министър. Майтап! Да събуят Царя бос да му търсят пластичен взрив в подметките. Добре, че никой не бил със скъсани чорапи. Доня Маргарита, както си седи все в Мадрид… И по-лошо е можело да стане. Митничарите бъркат навсякъде. Една година хванаха един, който си беше наврял шашка пластичен взрив отзад. Не ми се мисли дори…
Часовете са бесни. И са го изразили почти в петостъпен ямб, както говори Васисуалий Лоханкин, когато научава, че невярната Варвара отива при Птибодурков: “Виена, нима е терорист Симеон!” Самият Симеон обаче изобщо не е възмутен. “Правилата, вика, са за всички.” Ама Ваше Величество, нима щяхте да се оставите и на една по-интимна проверка за пластичен взрив?
“Отзад съм, казал Буш на Симеон.” Интересно!
По същия начин Киркор, който също се бил ситуирал зад Гарабет, го приканил да се държи естествено, да си плува и да не се притеснява, не било риба, в басейна нямало риби…
“Писна ни! Ние, твоите най-верни почитатели, те призоваваме да не показваш повече дупето си.”
Не е това, което си мислите. Защото си помислихте, че е писмо на фенове до Паси, нали? И аз в първия момент така си помислих, ама не е. Писмото е до Кайли Миноуг от нейните фенове. Те смятали, че навикът й да си показва голото дупе засенчвал певческия й талант. Прави са. Публиката гледа само голото дупе и понякога изобщо и не разбира, че приносителят има и други добродетели.
Корупцията била държавна политика, разправя заместникът на Пардю Мур. Той се информирал, като събирал изрезки от вестниците. За 3 години, откакто бил в България, не бил чул някой корумпиран да е осъден. Аз съм от повече време и пак не съм чул… Ама вече не се и надам.

26 февруари
Енергото в Пловдив ще обучи 53 000 мангала как се пести ток. Първо ще обучи 40 и те после ще разказват на съседите си. И в рамките на този проект щели да уплътнят 364 прозореца (ако, разбира се, в махалата се намерят толкова здрави) и да сложат топлоизолация на 150 ромски къщи. (Дали ще хване тераколът на кирпич?) Иначе инициативата е много прогресивна.
А някаква недовършена американка, Морийн Дауд, написала в "Ню Йорк Таймс" злобна статия: “Варшавският договор на Буш”. “Едно време, вика, българите бяха смятани тук за последната дупка на кавала.” И ни иронизира като “жизненоважния американски съюзник”.
“САЩ, вика, сега са в процес на прелъстяване на "дребните риби". Ами госпожа, както викат по нас, като няма риба и цацата е риба.
Бесен съм и на тая. Сигур, щото подсъзнателно усещам, че е права, и това още по ме вбесява.
Ама все пак донякъде е обективна: "Те са наистина блестящи по математика и науките и имат прочуто вино. Така че в крайна сметка нямаме нужда от френското вино.”
Кучка!
Реалната цена на хляба била лев и двайсе, разправя шефът на федерацията на хлебарите и баничарите. Но сивата икономика го държала евтин. Ми да живей, бе! Да живей сивата икономика. Ако сивата икономика вади хляб по 60 ст., а бялата иска 1.20, аз съм за сивата.
Населението на България намалявало с 56 000 души годишно. Сметнах го. Ще изкараме и тоя век. Можем да изчезнем най-рано 2120 година.
Буш ни обещал пари. Царя не знае колко, щото не поискал чек, а по банков път.
По радиото питат двама депутати от НДСВ: “Както знаете, американският президент Буш се ангажира с финансова компенсация от $8 млрд. Как ще коментирате?” И те понеже винаги и всичко знаят, понеже са информирани и компетентни, и коментират. На Гошо Тъпото жена му вика: “Това е нещо положително. Но е много относително малко ли са, много ли са 8 милиарда.” Ба, относително е! Горката женица, както се казва в едно просташко тиви предаване.
А Димчо Димчев е още по-ербап на чуждите пари: “Нашето желание ще бъде за много по-голяма сума.”
Прав е, бе! Логично разсъждава. Ако от една дума са дали 8 млрд., като ги натиснем като нищо ще дадат и 12.
Тъй че тези са новите нубийци. Христинка, на Гошо Тъпото по-добрата половинка, и Димчо, пролетарски мечтател от Димитровград.
Не са те виновни, не са!
Те добре правят. Трябва да се говори. Мълчанието, както казва Хаджийски в есето си за парвенюто, е гражданска смърт. А пък и парвенюто обикновено не е човек, който се примирява да мине за неразбиращ и от по-тънки работи. И всичко това според Хаджийски се получава, защото “съществува различие в подвижността на бита и душевността”. В смисъл че си си сменил бита, станал си депутатин, ама душевността ти на селски даскал още не може да го настигне. “Така било винаги във времена на стопанска и политическа контрабанда.”

27 февруари
А пък моят приятел Ангел Петков от Перник ми се сърди вече трета седмица. Измислил един лаф и вика пусни го. Не ща, бе Ангеле! Не, пусни го, та пусни го! И се разсърди. “Когато Пардю пръдне, Паси се пасира.” Кажете ми това за пускане пред културни хора ли е?
Областният управител на град Жилина, Словакия, Ян Слота предложил на парламента да се кастрират циганите. Щото обърнали раждането на деца на бизнес. Ян предлага по 500 евро на скопен циганин.
А у нас 30 ромски организации съдят Емел Етем, щото казала, че мангалите са “лентяи” и “безделници”.
Права е! Оня ден чета едно интервю на депутата от НДСВ Христо Георгиев. Разправя, че кметът на Златарица нагласил мангалите да берат бамя, пък те му казали, че ги сърби. Та Георгиев вика: “Много мразя хора, които ги мързи повече от мен.”
Тоя е изключителна гъдулка. Бисер до бисер!
За войната вика: “Световната мирна мисъл няма да позволи разтягането на войната по време и по география. Като площ, разбирате ли?”(Аз не - Т.Ф.)
За инвестициите вика: “Много е тежко общественото положение в света. И за това няма откъде!”
За корупцията: “Ний не сме изкривили морала, просто средствата, които трябваше да додат в помощ на жизненото равнище на народа, не додоха.”
За промишлеността в района му: “Някой идва ли му в акъла, че в град Елена се прави еленски бут! Но не от елен. А най-хубавият бут на света, дет са казва! А това е, защото такъв е климатът! Единствено там може да се създаде бутът на света!”
За оптимизма: “Може да ме набедите, че съм човек, който се занимава с култура и изкуство (изключено е! – бел. Т. Ф.), но подобряването го виждам само в красотата. Тя ще промени нищата.” (Същи Достоевски – бел. Т. Ф.)
За себе си като политик: “О, аз съм много зле! (Верно е - бел. Т. Ф.) И пак съм по-добре от депутатите, дето не са стъпвали в читалище. (И това е верно! - Т.Ф.) На мен си пиша Добър (4).” (Много е! - Т. Ф.)
Това е братя. Ако щете! Тоз интелектуален титан заедно с прежди- и долуцитираните и още много такива ни решават съдбините. Бабо, вземи да премислиш пак, бе! Ама много са прости твойте хора!
Може и аз пък да съм много взискателен. Като чета Буш какво приказвал, Георгиев сякаш не изглежда толкоз прост.
Бушизми:
1. Ако ние не започнем войната, рискуваме да я загубим.
2. Много по-лесно е да победиш, когато те съпътства успехът, а не поражението.
3. Природният газ е полусферичен. Приятно ми е да говоря за това, че той е полусферичен в природата, защото това е нещо, което го имаме в съседство.
4. Трябва така да говорим за незаконните действия сякаш у нас ги няма.
5. Достатъчно е само да се погледне на системата, която превърна Америка в страна, каквато искаме да видим: където хората умеят да четат и да чакат.
6. Говорих си с новия мексикански президент за доставките на петрол. Така ние няма да зависим от внос на петрол от чужбина.
А дето питал президента на Бразилия те имат ли негри съм ви го разказвал.
Та тоя ерудит е лидер на света и сега ще демократизира Ирак.
Жълтите “преодоляха” президентското вето по Закона за приватизацията. С клизма. Болни на носилка внасяли, пияни под ръка крепили и с чужди карти гласували и едва събрали 125 гласа.
Панайотов вика: “Нормално е да гласуваме с чужди карти.”
Верно? И откога т’ва? Я да видим в дневника на лудия доктор какво пише: “Ако до януари не се справя с гласуването с чужди карти, в петък - 1 февруари, по обедно време ще депозирам оставката си.", Герджиков, 22 декември 2001 г.
Г-н Герджиков, сега сме 2003-та! Бъдете мъж поне веднъж! Ба, то кога на един човек не му иде отвътре…
Братя, ако ви нападне грипът, атакувайте вируса от всички възможни изходи. През носа, пред устата, изобщо отвсякъде, откъдето може. Аз така направих и за 2 дена бях кукуряк.
Щото дигат цените на клиничните пътеки. И на старите 40 и на новите 41. Така например клиничната пътека за раждане става от 180 на 250 лв. Не знам дали мангалите ще се ориентират към доброволно скопяване, ама българите може и да кандишат.

28 февруари
Забележка: Рекорд в кандидатите за Нобел за мир. 167 човека си оспорват наградата. Дали винаги при война така става?
Часовете: “Задължиха пищов да се държи в каса.” И това май е в ямб.
Паси вика: “Никога не сме имали толкова важна роля в световен мащаб. Важното е, че сега с нас вече се съобразяват!”
А Миша Глени, известен журналист коментира: “Хората обръщат внимание на България, което не е напълно отрицателно.”
Никой не казва, че е чак пък напълно отрицателно!
Забележка: Американците направили нова и още по-мощна бомба. Старата беше 6.7 тона и носеше сантименталното име Косачката на маргаритки. Новата е 9.5 тона. Още си няма име.
“Половината народ иска смяна на властта.” Хората повече вярвали в извънземните, отколкото в политиците. Това показва изследване на НЦИОМ. Браво, ма Лидке! Щом и държавните социолози почнаха да вадят такива цифри, тя работата направо се е оттекла!
Утре идва Путин. Всеки четвърти щял да ходи да вика “Да живей” при посрещането. От МБМД направили портрет на средностатистическия посрещач: “Малко над 60-те с полувисше образование, от областен град, пенсионер, който не иска да сподели какви са трудовите му доходи.” Тъй че това всеки четвърти българин, по-точно значи всеки пенсионер!
Депутатите от НДСВ са направо неизчерпаем извор на смешки. Силвия Нейчева разправя, че най-важното, което е успяла да направи за своите избиратели, било, че върнала Силистра в метереологичната прогноза на БНТ. Избирателите го приемали като знак за икономическото и социалното дъно, до което е достигнал района. Силистра, не е така! Ако това беше критерий, трябваше да казват градусите само на Бояна и Драгалевци.
Някой си Крис Евънс, много близък на Буш, дойде в София, 7 пъти каза благодаря и нито веднъж не спомена за пари. …
Сигурно ще карат Путин на Шипка с мотоделтапланер. Съдя по това, че Цветелина Узунова казала, че Царя нямало да ходи, щото за него нямало място. Пък и нали лани бил ходил.
Айде честита Баба Марта. От тук нататък квото ще да става, няма страшно. Дето викат циганите: “Дъжд да вали, сняг да вали, лошо време (каран) на де хваща.” Свършва лошото време.

No comments: