3/19/2008

№ 41. 17 – 21 февруари 2003 г.




Номинация за “Бългериън дирник топ 100” на седмицата печели Соломон Паси. Както за думите му, че Капитан Петко войвода е първият атлантик, така и за цялостното му творчество във външната ни политика.

17 февруари
Лидерът на Северна Корея Кин Чен Ир навърши 61 г. По този повод признателното корейско население създало ново цвете - червена Кинченирка. Народите така си уважават лидерите. Хората си отиват, цветята остават! Нашите учени кога ще създадат жълта Симеонсакскобургготка? Едва ли ще имат време.
Политиците се скъсаха да бият теманета на Доган на конференцията на ДПС в събота и неделя. Сакса, Герджиков, Михайлова, Станишев… Сокола гледал, гледал па току се изхвърлил като такова на сух пясък: “В един момент, когато вече се чувствате много добър играч, самата игра престава да ви бъде интересна.” Уау!
Паси направил конгениално изказване в Кърджали: “Интернационалистът Капитан Петко войвода е един от първите български атлантици.” А не беше ли още Аспарух, бе Мони? Или оня хан с клечките, дето демонстрирал как една по една се трошат, но като са на сноп, не се трошат? Да, точно така! Клечките са олицетворявали атлантическото единство и мощ.
Пустият му Мони! Само НАТО му е в главата. Мони, а видният интернационалист Мойсей не е ли също един от първите атлантици? Що не провериш хипотезата, че е обикалял пустинята да търси място за военни бази?

18 февруари
Пък Часовете пишат: “Левски незаконно обесен!” Чунким, ако беше законно, нещо се променя… Мисля, че играят контра на Доган. Щото ДПС казали, че ще дават възродителния процес на съда в Хага. И Часовете: А вие що обесихте Левски незаконно? Наистина, ако вече може да се приеме за исторически доказано, да пратим документите в Хага.
Борислав Цеков вика, че неучастието в местните избори било политическо самоубийство. Друг въпрос било, че реално нямало ни партия, ни кандидати. Как друг, бе Цеков. Чуваш ли се? Как ще участвате в избори, като го няма ни субекта, ни обекта на електоралното упражнение…
Но няма страшно, граждани, КНСБ решили да се включат в изборната надпревара. Тъй че бозаджия за алваджия…
Кореспондентът ми за Южна Италия Михайлов ми съобщи, че на международната туристическа борса в Милано един италиански туроператор предлагал четиридневна почивка в София с чалга, кючек, каракачански и хайдушки масаж. Колко ли перверзно им звучи на италианците: karakacianski e haiduski massaggio! Както на нас ни звучи тайландският масаж. Един колега ходи. Много е доволен. Обаче за каракачански не бях чувал…
В “Стандарт” питат г-жа Надка Пангарова: “Вие от НИЕ как мислите, има ли прости и елементарни хора в парламента?”
“Тук прости хора няма. Има интереси, например Законът за приватизацията. Когато виждам колко много усилия се влагат да бъде максимално бързо вкаран, направен и гласуван, си мисля, че това не може да се прави от прости хора.” Точно на обратно. Простите хора така правят. И във всяко нещо влагат много усилия, пък резултатът не съответства.
Шефът на лотарията разсъждава: “Хората обедняха, радват се на пари.” А на какво да се радват, бе льольо? На Царя ли?
На Царя кака му вика: “Имаме един фантастичен външен министър, да не говорим за премиера, защото, ако го кажа, ще кажат сестра му го казва. А то вънка се казва, вънка се вижда.” То много неща отвънка не изглеждат като отвътре.
А Робъртсън да вземе да събуди Пасито в 2 часа тая нощ, за да потвърди, че идва. Лошото е, че накрая ще го отнесе Гоцев. Вчера пак нямаше “Дързост и красота”, а предаваха тоя грозник Робъртсън. Аз съм против да сменят Гоцев, имам си мои мотиви, да не ви занимавам.
Вчера почина шефът на Конституционния съд Христо Данов. Днес вече имало 13 кандидати за поста му. Ама човекът още не е изстинал, бе маскари….
Старозагорският бизнесмен Кълвачев намерил един пазач, заспал в будката. Извадил пищова и бам-бам, оня залегнал и се отървал само с порезни рани от счупеното стъкло. Само така. Над 70 на сто от българите спели в службата. Два пъти като те стрелят, и после и нощя ще се будиш да работиш.

19 февруари
Ширак казал за България и Румъния (явно ще се давим заедно с власите…): "Подкрепата на американската позиция за Ирак е инфантилна и опасна. Ако някой е искал да навреди на техните шансове да се присъединят към ЕС, то това бе сторено по най-добрия начин."
“Някой”? Айде не се прави, че не знаеш името на външния ни министър! И какво значение има дали е искал, или не е искал? Гледа се резултатът.
Царя вика: “Може да звучи наивно, но аз винаги си задавам въпроса, дали такова нещо ще има значение след 5 г.” Хич и не е наивно, Ваше Величество. И сте прав. Няма да има никакво значение. Вие след 5 години ще си живеете като богат рентиер в Мадрид и най-много да разказвате на Тасило, Тирсо и другите унуки колко интересен народ са българите и как са ви изпратили със същата радост, с която са ви посрещнали.
А Пардю вика за Ширак: “Това е грубо!”
Деликатният, внимателният Джеймс Пардю! Раздавал вчера ултиматуми в Благоевград, размествал университети, та на Причкапов му се разтреперила ризата на гърба…
Дето вика малкият Иванчо, то от нас зависи само да си изберем дали САЩ да ни дърпат конците, а ЕС ушите или обратно.
Станишев оригиналничи: “Нашата цел е да станем член на ЕС, не на САЩ. Др. Станишев, едното не изключва другото! На колкото повече работи сме член, толкова по-добре.
Международният футболен съдия Цветан Георгиев казал: “По-скоро Азис и Слави Трифонов ще станат гаджета, отколкото аз да говоря с журналисти.” Георгиев, разказвал съм за първите думи на Амстронг на Луната и как г-жа Горски била обвързала първата свирка в живота си с това невъзможно според нея събитие. Не ме карай да се повтарям.
Слушам по радиото и си мисля, ако можеше да се впрегне този български гений в съзидание… Във Варна фалшифицирали валута върху нискокачествена хартия от завода в Белово. Малко по-добра от гъзпапира. Направили долари като истински. Еша ни няма в приложните изкуства!
Само казаците може да са по-креативни от нас. Измислили лечебна водка - със змийска отрова. Отровата засилва имунната система. И сега няма да къркат, ами ще се лекуват.
Станимир Илчев вика, че сме си намерили нишата в НАТО… Да, вече сме известни като теляците от Южния фланг!
Петканов е категоричен: “Няма да подавам оставка.” Стига, бе! Подай и ще останеш в историята… Ама пусто всеки иска да седи във властта, никой не ще в историята.
Водещата на “По-добре късно…” вика: “Не вярвам, че някой си пуска телевизора и си казва: ”Ей, таа е хубавичка, ама ебаси колко е тъпа и к’ви глупости говори.” Моме, що не се отнасяш с малко повече вяра в хората?
Пък в Пазарджик почнали да извозват съвсем за без пари. 10 ст. рейсът. Чакайте, бе съграждани, коалицията България - САЩ още не е победила Саддам. Ще мине време, докато тръбата стигне Пазарджик.
Какво им става? Вчера чета, че рязко свалили и цените на сексуслугите. Току-що излязла от минералната баня, “търкана на керемида” мургавелка, предлагала “всичко, което ти е във въображението”, срещу само 2 лв. Ех, сега, ако си бях на село, цялата сметка с транспорта заедно щеше да ми излиза 2.20.
Логичното поведение е да се вдигат цените. В Русе и Бургас курвите вече калкулирали печалбата от войната. Щели да взимат по 100 долара на американците и по 120 на афроамериканците. От цялата ни курвенска позиция по войната само курвите естествено ще спечелят…
Японските лекари изследвали кои композитори на кои болести повлияват. При алкохолизъм трябвало да се слуша “Аве Мария” на Шуберт. За предпазване от умора помагала “Хованщина” на Мусоргски, за гастрит - “Соната №7” на Бетовен… Сигурно при еректилна дисфункция подхожда “Танц със саби” от Хачатурян.
Обаче при невроза руските композитори и при кръвно “Сватбеният марш”, аре нема нужда!
Грипът повтарял. Добре, че поне той… Като чета как всеки трети българин не само не повтарял, ами и не зафащал биля.
Тая седмица вестниците пишат по цели страници за тоя проблем. Имало 2 основни вида импотентност: “импотенцио генеранди” и “импотенцио коюнди”, ама не запомних кое е по-опасно.
Ало, пенсиите, чета, че ако намалите температурата с 1 градус, от 20 на 19, ще спестите 6% от енергията. Следите ли ми мисълта? Ако намалите с 10 градуса, ще спестите 60%! Много е важно да знаете, че ако въздухът е овлажнен до подходяща степен, “дори и ниските температури се възприемат като нормални”.
Тъй че моят съвет е да поддържате плюс 4 градуса (което на практика ще ви икономисва всички разходи) и да пръскате непрекъснато с пулверизатор из стаята…
На изложението “Секюрити” са докарали жилетки срещу пищов. Има и срещу “Калашников”. Малко са скъпички, но са със 20 г. гаранция… Знам, че 20 г. ви е много, ама хората толкова дават. А на “бълха битак” има противогази по 5 лв.
Френските карикатуристи само с нас се ебавали. “Монд” пуснал една карикатура как Буш плаши Ширак: “Щом не ме подкрепяш, аз ще купувам вече самолети само от България.” А Ширак, направо се е натоковал от страх, отговаря: “Само това не!”
Самолети не знам, обаче търговска война ще има. И то на два фронта.
Първо ще цакаме френските вина на американския пазар. 17 губернатори започнали подписка за бойкот на френските стоки. И по тоя повод Паси казал в с. Лозен: “Мисията ни във Вашингтон и търговските ни аташета са получили инструкции да съдействат за налагането на българските вина в Щатите.”
Вторият фронт го отвори Курумбашев с едно антрефиле в “Дневник”: “Хората, които прочетат тая статия, да не купуват “Данон”, както и продукти, произведени във Франция.“ Браво! Казаха ми, че трима вече прочели, и даже един се отказал.

20 февруари
Във Венецуела стачкуващите го ударили на таковане. Продали се 6 млн. хапчета виагра. Учените смятат, че причината била в нямането на работа. Склонен съм да им вярвам.
Стоянка Мутафова разправя, че в Америка имало много богати българи: “Не съм правила проучване, но си мисля, че повечето перат пари.” Дали пък моят приятел… Не вярвам, кой ще даде на професор да пере пари! Той ме нарекъл във форума “пазарджишки циганин”. Ама нищо, аз пак го уважавам. От него винаги се излъчва една такава неподправена рустикалност…
Японците открили препарат “Риап” срещу алопецията. Всъщност препаратът бил за високо кръвно и бил за гълтане, но в процеса на клинични изпитания се оказало, че при мазане помага за косопад. Направо ти никне нова коса.
В търновска кръчма пуснали меню “Шок и ужас” – пилешка пържола “Арабски трясък”, задушени зеленчуци “Драмата на Саддам”, палачинка “Б-52”, боб с праз “Българският принос”…

21 февруари
А пък Добромир Задгорски нарекъл Пардю “солдафон”. Което означава груб и некултурен военен. Откъде я изкопа таз стара руска дума, бре Добри? Ама много е точно. Солдафон Пардю!
Солдафоните по принцип имат много интересен начин на изказ. Например Кайзерът на Чудомир, който през войната пцувал втори взвод на седма рота, ама след боя при Битоля се издигнал и почнал да пцува цялата рота: "Оня ден, кай, сукиният му син, Нено Горския, атакувал, кай, в бобището Стана вдовицата, ама тя излязла молодец и го разпръснала панически."
Според големия наш литератор Никола Георгиев този начин на изразяване се нарича малапропизъм - да употребяваш мъчни думи без обстоятелствата да го изискват и умствените ти възможности да го допускат. Като например шефът на БТА Чекмеджиев: “Искам да съм политически неадекватен”, “когато фактологията на фактите го показва” и т.н. Някой ден ще седна да го опиша по-подробно туй явление.
Софиянски вчера замина за Хавана. Но преди да тръгне, предупредил Пардю, “за да не си помисли нещо”. Като какво например да си помисли?
Британският “Гардиън” ни изкарал “бивша съветска република”. И пуснал карта, на която вместо Черно море имало суша. Мен от това ме е страх. Че тия наши съюзници са зле с географията. От ракетите на Саддам не ми дреме.
На края да обобщя българската позиция по отношение на войната. Изключително обтекаема и гъвкава. Гъвкава като “изсъхнало лайно”, както се изразява Сан Антонио в “Дерзайте пичове”.
Точно така: Дерзайте пичове!
Добрата новина е, че с който сме станали съюзници, хаир не е видял.

No comments: