3/19/2008

№ 13. 24-28 юни 2002 г.


Ето това е картината на Стоян Венев “Сватба”. Някъде да виждате пиян сватбар, паднал под масата, или пък друг, който се облекчава до дърво? Аз не виждам. Каква подлост! До какви клевети прибягват издателите само и само да гушнат поръчка за учебници. А червеният проф. Топенчаров що не си спомни, че по времето на Виденов само за седми клас издаде 13 различни учебника по биология.

24 юни
На сесията на ЕС в Севиля Царя ги шашнал с френския си. Е, пак няма да ни поканят за членство, ама не това е важното. Ширак и Царя се сблъскали на вратата. Царя, нали е скромен, се повърнал и казал: “Моля ви, минете, вие сте президент.” А Ширак: “А не, вие пък сте цар.” Кога Ширак щеше да отстъпи на оня чер арапин Костов? Никога. А и езици не знаеше. Абе явно езиците са много полезни за външната политика, ама не знам за вътрешната дали само това стига.
Видният икономист Владимир Квинт казва, че сме делели първото място по алкохолизъм с Русия. Глупости! Западните инвеститори само си търсят оправдания. Изобщо не пием много. Ето днес сме почнали след 11. Една бутилка на 7 човека, от които пет жени. На обяд ще пием по 2 - 3 бири. Максимум! До 16.30, докато мине жегата, ще вземаме само джин с тоник и чак към пет ще пием по някоя ракия. И това, ако е много! Защо трябва да ни сравняват с руснаците? Ние освен това и мезим. За 2001 година сме изяли по 20.9 кг месо. А сме изпили по 18.2 литра алкохол.
Ама то, като му тръгне име на един народ…
А какъв всъщност е българинът? Знаете ли? Откъде да знаете. То и аз от вестника научих. “Българинът е дебел, нещастен и с високо кръвно.” Това са последните изследвания на международната програма “Синди”. (Ей, какви ли няма да ни изкарат само и само да не ни пуснат в ЕС?!) В Америка 300 000 умират годишно от затлъстяване. През 1983 година Джон Минккок умря на 635 килограма! А Сашо Божков не вярвам да има повече от 150.
Май ще променят избирателната система. Ще избираме половината депутати мажоритарно. Аз досега, като не им виждах мутрите, бях по-спокоен. Някак си не се чувствах отговорен. Това са ми предложили, за това гласувам. И си мисля, че тая промяна не ми е необходима. Такава отговорност не мога да поема. И ако аз си го избера, кого ще псувам после?
Кабинетът изтегля датата на приемането ни в ЕС с една година напред – от 1.01.2007 на 31.12.2006.
Мони, пак ще напомня! Искай и точен час. Не ща да ми се свива сърцето баш на Нова година.
Едно заглавие вчера в Часовете ме разби:
“Мис България”
пада от яхта,
дави се,
спасена.”
Изобщо не четох дописката. Па то всичко ми стана ясно още със заглавието. Затова казват, че журналистът се ражда, не се учи. Направо готов сценарий за Холивуд. Море, яхта, готино гадже, драматична завръзка, хепи енд…
Не мога да разбера само защо при такива заглавия трябва да раздават и пари на читателите, та да купуват вестника. Те и без пари ще го вземат.
Депутатът от НДСВ Владимир Дончев говори по радиото: “Никой не може да каже, че правителството и НДСВ крадат организирано.” Моля, моля! Никой не казва такова нещо. От пръв поглед се вижда, че се краде неорганизирано. Ама пък исторически погледнато, то и правителството на Костов така почна, но към края вече се организира. Е, това е лошото. Че таман се организира едно правителство, и му свърши мандатът.
Ама на този депутат май вече са му монтирали предавател в кътника. Защото почна да говори досущ като Царя: “След първата година свръхочакванията към НДСВ се заменят с прагматизъм”. Ама и Царя се грижи да се обновява лексиката. Вчера казал на Националния туристически събор В Горна Оряховица: “Красотата е тук и човек трябва да попътува и види много, за да разбере, че родината ни е наистина един земен рай.” Трябва, трябва! Трябва да се попътува, и то наистина много. Ама ние, българите, най-мразим да пътуваме без работа. Виж, в командировка някак по сме склонни.
“Когато към тези красоти, продължава да се възхищава Царя от Отечеството, прибавите и чудната песен на туриста, насладата, малкото човешко щастие, макар и за миг, е пълно.”
То на туристът му е лесно. Ако знам, че съм само за няколко дена и аз сигурно бих накъдрил едно айларипи-и-и край Седемте рилски езера.
Депутатите в македонския парламент намериха цаката на кворума. Разбраха се при всяко гласуване за закон да вземат по 1.6 евро, а при поправки в закон - 0. 80. Парламентът им заработил като за световно. А кажи сега не са ли исти бугари!
Тамошната опозиция вика, че било срамно. Няма срамно! Работата трябва да върви.
До двайсет години вече ще може да се телепортират и хора. Учените твърдят, че нито времето, нито пространството щели да са пречка. Искам да се върна назад и да видя оня чукундур Аспарух дали наистина не е имал друг избор (например устието на Рейн) или нарочно се е спрял на това шибано място.
Само се притеснявам дали при тая емиграция ще остане някой за телепортация.
Забележка: Депутат Козовски: “Една от основните причини за загиването на Римската империя бе масовият хомосексуализъм. Западът натам е тръгнал. Убеден съм, че и тук има извратени депутати, не само че имат лоби.”
Не коментирам… Говорят за Дебелата Берта, за Данчето, за Фифи, но което не го знам, не го знам.

25 юни
Голямо меле станало в ромския квартал във Видин. Жандармерията се справи. Ген. Борисов вика – без нито един шамар. Можеше, можеше малко… Знам, че Краси Кънев веднага ще рипне за полицейския произвол и пак ще ни осъдят в Страсбург. Ама така органите на властта олекват.
Кметът на Земен Димитър Сотиров вика: “Срещах се с просветния министър и като психолог имах възможността да усетя неговата крайна неадеквотност.” Дали, ако поискам, министърът ще ми даде аудиенция? Все си е друго да го види и втори специалист.
Сега издателите на учебници, които не можаха да гушнат поръчки, седнали да разправят разни глупости за спечелилите проекти. Викат, че в един учебник по рисуване имало картината на Стоян Венев “Сватбари”, където “разпасан сватбарин е отишъл по естествена нужда до дърво, а друг е толкова пиян, че лази след останалите.”
Ми то така се пикае, до дърво. Първо да се поприкриеш малко от благоприличие и освен това, ако духне насрещен вятър, да не се омокриш. Не виждам какво ги смущава.
Една детска психоложка правилно каза: “Защо картините да са изчистени от всякакви намеци за реален живот?” И аз това питам. Нима не пикаем, където ни падне? Нима не падаме, където паднем? И още нещо. Кажете ми какво ще прави това дете, като порасне и тръгне само из родината. В България има 17 стационарни обществени тоалетни и 20 преносими химически. Ама тях ги вадят само по бирфеста и като дойде папата.
А погледнете и ЕС накъде върви. В Дания (тя е наред за председател на ЕС) измислили женски писоар. Той позволявал на жените да се облекчават прави. (Що?) Три тетрадки скици направих и пак не можах да си го обясня. Но това, че аз не мога да си го обясня, нищо не значи. Щото аз и управлението на НДСВ не мога да си обясня.
Вчера уволниха шефа на “Булгартабак”. Във вестника пише, че той май си признал, че е поискал $500 000 подкуп от казаците, ама било на майтап. Ама много голям майтап, бе? Ами ако широката руска душа беше откликнала на майтапа, дали щяхме да разберем, а?
На майтапчията му измислили прякор – Гошо по-Тъпото. Да ви кажа ли кой ще грабне превъзходната степен? Ама няма да ви е интересно после.
Сините дали много ниска оценка на едногодишното управление на Царя. Ама както каза Лютфи Местан от ДПС, “Оценката за работата на кабинета е функция на критериите, по които се дава тази оценка.” И е така. Ако заложиш цената на тока и парното, безработицата, ръста на чуждите инвестиции и още един-два подли критерия, и оценката е предрешена.
Членът на ръководството на БСП Петър Димитров казал, че Станишев приличал на бял лист качествена хартия, на който много хора се надявали да пишат. Ба, много! Четох една статистика, че само 30% от листите се ползват за писане. Останалите за брисане. И после ги вее ветъра като самотни тръне в полето…
Мале, вънка млати яка градушка.
“Боже, за някой грях ръце всесилни/ подигна ти и нас наказа…”
Кажи бе, Дачков, и това ли бедствие Царя ни докара?
Помля жълтите павета. Потоп, второ пришествие! Мойта ми се обажда от “Графа” и вика: “До коленете съм във вода, какво да правя?” Викам, чакай да ти стигне до кръста и плувай! На “Редута” ще излезеш на суша!” Откъде да знам какво да правиш, аз да не съм Ной, че да знам какво се прави при потоп.
Забележка: Арменският поп пристигна. Нямам оплаквания.

26 юни
Бог да прости “Демокрация”. Отиде си след дълго и мъчително боледуване.
Само Васко Кръпката налучка диагнозата: “В Пловдив имаше един рокклуб, който просъществува една година, а после стана гей-сборище и вече го има пет години. Това не означава, че в Пловдив педерастите са повече от рокерите, но явно злите сили в тая държава имат страшно много пари и се поддържат.”
Васко вика още: “Тъжно ми е, че СДС има около 70 хил. членове, а тиражът на вестника е много по-малък.”
Ама пък това говори добре бе, Васко. Това значи, че сините не се поддържат като някакви педерасти.
Обаче това за злите сили верно е притеснително. Но си има и ляк - отвара от вратига, комунига, перунка, чемерика и тинтява. Който се облее с тази отвара, става недосегаем за тъмните сили.
Във вестника един автор написал писмо на министъра на културата: “Пиша ви това писмо бавно. Съжалявам, че не мога да пиша по-бавно.” На кой се пише бавно? На който чете бавно. А кой чете бавно? Чаткате ли как го ебава?
“Докато не съм забравил да Ви питам, Вие няма ли вече да си ходите? Що не се направите, че ви чакат на друго място?”
Цитирам само началото и края. Защото цялото е такова брутално и арогантно. Как може? И го кръстил: “Писмо до човека, твореца и съпруга Абрашев”.Честно казано, не ми беше неприятно да го чета, ама не може да се гаврим с всичко. Някои неща трябва да си останат свещени.

27 юни
Днес кабинетът щял да гледа промените в закона за адвокатурата. Щели да забраняват на адвокатите да лъжат. И аз не ги обичам тия кърлежи, ама те така ги обричат на гладна смърт.
Едно гадже в службата прочело, че един вестник почва конкурс “Дупе 2002” и вика: “Ще взема да им пратя една снимка. И да я публикуват, кой ще ме познае по дупето… Викам й, недей бе, мойто момиче. Не си ти за този конкурс. Чакай, те ще обявят и за цици. Ама като иска, нека опита. Ако тушира малко бенката, наистина кой ще я познае?
Евалла на Брезник. Избрали са си духовен символ – Света Петка. И проект за знаме утвърдили – бяло, зелено и охра. Те символизирали характерните за региона брези и богатата на желязо минерална вода! Знамето щяло да се развява на всички представителни сгради в града, т. е. на кметството.
И да няма пари, когато има патриотизъм и будни хора, нещата вървят.
В един вестник чета, че един див заек отишъл на ветеринар. Изчакал си чинно реда за преглед. Фелшерът му извадил осила от окото и го пуснал. После го засекли горските из дебрите на село Достиево. Хилел се и им показвал среден пръст.
А посмали Манго, де.
Главният редактор на тоя вестник е известен като човек, който никога не преувеличава.

28 юни
Американците яко ни пържат с ракетите. Ако искаха да ни помогнат, щяха да ни разрешат да ги пуснем над Югославия, да не говорим за Афганистан. Костов три пъти ги молил да оставят на нас Китайското посолство… Ама гледаха да си уредят техните, нали. А ние сега ще плащаме за нашите. Винаги е така. Става ли дума за едни пари, няма приятелство.
Депутатът Иво Атанасов от БСП иска да му вдигнат парите за бензин. Уж да ходел по-често при избирателите. Да бе, верно?
Не нам, не нам! Вчера четох, че кара второ висше и ходи на очни. Ама то така на чужд масраф и пет висши можеш да завършиш! А случайно да си чул, другарю, че Царя отиде от Цюрих до Кран Монтана с влака? И че вместо в луксозен хотел, ще спи при приятели? Иво, ще има легни-стани, както казва Камен Влахов от НДСВ, макар и по друг повод. Ще станем на кълбо, ако я караш така! Засрами се, де! Царя със средно образование, той второ висше ще ми кара!
Ама Влахов трябва все пак малко да понамали пиенето. Не за друго, ами такива като Квинт после приказват. Добре, че ръководството на НДСВ намери мъжество да приключи случая с оная касета бързо и решително.
Ама те във вестника предупредиха: “Очакваните на 24 юни магнитни бури и пълнолунието на 25-и могат да станат причина хората с по-лабилна нервна система да имат проблеми с нервите.”
От понеделник токът почва тройния си скок. Първата крачка е 29.52%. Догодина още, 2004 – пак.
Четох, че 17 лицеви мускула се напрягат за усмивка, а цели 43 за намръщване. Да правят к’вото щат. Как ли пък няма да им се моря. Нито ще им се усмихвам, нито ще им се мръщя. Ще си седя абсолютно безчувствен.

No comments: