3/19/2008

№ 12. 17-21 юни 2002 г.


Ако още от малки децата се обучават да пишкат на предвидените за това места, може да се очаква, че поне 60% от тях няма да пикаят в басейните, като пораснат. А 33% няма да си го позволяват дори и в морето.

17 юни
Добре, че не отидох да честитя на Царя рождения ден. Никой не бил приет. А отишли видни хора. Един наследник на Галилео Галилей, регионалният директор за Балканите на Далай Лама и много други, но не ги запомних. Ама то и Царя го нямало. Уж си беше взел работа за вкъщи, пък отишъл в Рила. Министрите му купили за рождения ден кехлибарена цигулка. Да не забравял, че той свири първа цигулка. Мони Паси предложил. Натегачи!
Всички вестници са отделили видно място за един гларус в международния център в Приморско, който налитал на ръководни кадри в синьо. Нещо средно между изтребител и самосвал… Пускал по една кофа курешки с не особено висока степен на консистенция. После се връщал и ги пердашел с крила, та да ги омаже хубаво. Сега местните обясняват, че, облечени в синьо работници, му развалили гнездото и той си отмъщавал. Да, бе! А как разбира кой е ръководен кадър?
Пак във вестника пишат кой къде да почива според зодията си. Ние, лъвовете, сме обичали високото качество и сме били склонни да плащаме повече, за да го получим. Много щяло да бъде подходящо за мен да отида в Лос Анджелис, Сан Франциско, Барбадос, Шанхай и още десетина места, но странно, Мичурин (днешно Царево) не е сред тях.
Забележка: Добрич, кърлежи, хората с кучешки каишки срещу бълхи, 100% сигурност. Да се види не може ли да се направи някой лев от тоя моден бизнес.
Забележка: 83% от ударените от гръм били мъже.
“Мъжете любят понякога дървета.” Не били много, само 0.3% от населението на Земята. Наричало се дендрофилия. Какви модерни болести тръгнаха, ей! Но това все пак не обяснява проблема с гръмотевиците.
Кастро наредил да клонират кравата Убре Бланка (Бялото виме). Това добиче давало по 110 л мляко на ден, което е 5 - 6 пъти над нормата. И тя била плод на кръстоска – кубинска крава и канадски бик. Кастро лично ходел да я гали и телевизията го показвала. Какъв добитък имаше при социализма, ей! Сега се затриха и омешаха породите. Днешните говеда са едни безлични, без ясно родословие… Още по погледа им разбираш, че не са чистокръвни. Мен надеждата ми е само в Царя. Той гледа тридесет глави овце отбрана порода. Може и да поправи генофонда.
Царя каза, че е направено много повече, отколкото се мисли. Може, ама то е, защото не ни се дава нужната информация. И ние, понеже сме тъпи еснафи, си вадим изводи единствено от софрата. Ами ако това, дето е намаляло на софрата, е отишло към културата? Или към образованието? Към високите технологии? Сиреч инвестирано е в бъдещето? И, от друга страна, малко хора у нас вече се занимават с мислене професионално.
Тренчев го илюстрира по сутрешната телевизия с един стар виц. Стар, ама готин. Отколешна българска традиция било в първата брачна нощ, ако девойката е непорочна, да се удари силно тъпанът, та цялото село да чуе. Ама нашият герой нямал тоя късмет. Момата била имала вече предбрачни контакти. И въпреки това тъпанът издумкал. Брей, чудел се лиричният герой, аз на тъпана ли да вярвам или на оная си работа.
Ама то е така. Реалният живот се управлява от тъпанарите. Нека удари тъпанът, пък ти ходи да доказваш, че момата не само не е честна, ами е и непразна.
Американски учени открили, че лъжците били по-умни от честните. Наглата лъжа била признак за активно функциониране на главния мозък. Лъжите карали мозъка да работи на пълни обороти. При честните се наблюдавала атрофия на центъра за самоконтрол.
Австралийците измислили пералня, която и глади същевременно. До две-три години щяла да е на пазара, а след още десетина може и по къщите. Но зависи от това, какво се мисли за направеното за дереджето на страната!
Бездомните кучета в София гонели 150 000, ама никой не знаел колко точно. Знае се само, че всяка година се отделят по половин милион лева за борбата с тях. Много важно! Не могат безкрайно да се размножават. Всяка популация си има естествени закони за саморегулация. Ще стигнат максималната си бройка и ще почнат да намаляват от само себе си. Плъховете например, като станат много и няма какво да ядат, отиват и се давят. Може и при кучетата да има подобен механизъм.

18 юни
Щели да правят Интернет страница на Народното събрание за деца. Според социолозите от НЦИОМ 81% от учениците изпитвали силна нужда да се информират за ставащото в парламента. Категорично съм против! Децата трябва да се учат на труд.
Вчера бившият вицепремиер по икономиката Божков и настоящият Ники Василев се засекли в прокуратурата. “Много рано, бе колега?”, ехидно попитал Мистър 10%. “Като свидетел, колега, като свидетел”, бодро отговорил Никито. “Е, то така се почва…”, успокоил го Божков. Божков вика: “Не разбирам защо ме съдят.” Да бе, и аз това се питах. Защо още го съдят. Би трябвало вече да са го осъдили.
Илия Петров, о. з. депутат от СДС, вика за Евдокия Манева: “Освен, че изглежда като човек, който се занимава с политика по невнимание, тя познава СДС толкова, колкото да му разчете абревиатурата…” Добре казано. Звучи като лично изстрадано. Ама аз и друг път съм казвал, че не внимаваме. Като кривогледите сме. Или не ходим, където гледаме, или не гледаме къде ходим.
Сменяли сме си четката за зъби веднъж на три години, сочела статистиката. И във вестника инсинуират, че четката трябвало да се сменя на всеки два месеца. Това отвсякъде си е “заказушка” (руски термин за поръчкова статия). Аз имам една четка от 72-ра. От истинска свинска четина. Няма омекване, няма опадване. Кой ти прави вече такива четки? Сега всичко е изкуствено. А с моята можеш и блажна боя да свалиш, ако се наложи.

19 юни
Големи таланти сме това българите. Чета, че едни наши момчета побъркали полицията във Франция. За 8 месеца източили на 150 човека кредитните карти. Монтирали система от микрокамери и предаватели на една бензиностанция и за секунди сваляли кодовете на кредитните карти. В първия момент френските ченгета помислили, че това вероятно е технология на НАСА. Но после открили едно парче канап и тогава се насочили към българите.
А пък тукашните намерили цаката на касовите апарати. Натискат определена комбинация от клавиши и апаратът изпада в амнезия. Можело и частична, например да забрави половината ракии и половината салати. Миленчо ще ми разправя приказки за събираемостта на косвените данъци. Ама то е много лошо да се откъснеш и да не познаваш родината си.
Ей, ако се намерят управници да впрегнат тоя български гений в съзидателна дейност… Ама на нас все неподходящи управници ни се случват. Но пък ако не бяха неподходящи, нямаше да ги изберем.
Само Коцето Паскалев се извисява като борика в клекова гора. Сам си пише три на релси за досегашната работа. Ако трябва да сме честни, вторият минус е малко пресилен.

20 юни
Сините щели да имат нов символ до седмица. Получили 20 проекта, от които одобрили 8 за втори тур. Авторите били много затруднени, защото условието било символът пак да може да се изразява и орално, и мануално. Аз имах някоя и друга идея, ама не ща да участвам. Заради Костов. Виж, ако се докаже, че наистина Надето ръководи СДС-то, може и да размисля.
Фолкпевицата Ивана се дразни: “Отстраних силиконовия имплантант и това може да се види в последната ми фотосесия. Промяната в гръдната ми обиколка не е съществена. Никой не разбра. Виждате ли – когато го сложих, всеки това коментираше, а сега, когато го махнах – никаква реакция.” Не се притеснявай бе, мойто момиче. То е така. Дето възкликнала Айшето в рейса крайно изненадана: “Не е въпросът да го изваждаш, ама защо го тургаш.”
Изнасилили полякиня в Созопол. Леле, какъв срам. Едно време изобщо беше абсурд да се стигне до изнасилване. Полякините ли са се променили, ние ли? По-вероятно е те да са се възгордели, щото нали са по-напред от нас по пътя за НАТО и ЕС. Ама той правилно им го рече Първанов: “Всички сте се пекли на нашите плажове”. И двусмислено погледнал към един смугъл младеж на първия ред на видима възраст 22 - 23 години, който удивително не приличал на поляк.
Суперлуксозна тоалетна, каквато нямало дори в “Шератон”, построили в дома за стари хора в Кочериново. Проектът бил финансиран от немското посолство. “Похарчихме над 50 000 лв., но си струваше”, хвали се кметът Катин. Сигурно. Ако се експлоатира, както трябва, ще си върне парите за нула време. Ама се притеснявам, че с порцион от 46 ст. на ден няма да могат да я натоварят старците. Пък и като се отдели за изследвания…
Да взема гьостерицата ти ще видиш какво значи “заслужаваше си”. Казвам ви бе, това е идиотска държава!
Министър Абрашев вика: “Няма да подам оставка. Нищо не съм направил. Невинен съм.” Ама, колега (да ме прощавате, ама съм сигурен, че в основното сме колеги), това е старо мислене, че министърът нищо не трябва да прави. Новото време има и нови повели. Все трябва нещичко да се свърши. Нещо мъничко макар. От тук там да се попремести. Ама хептен нищо не бива. Дайте един-два признака на живот и ще ви оставят на мира.
Много вестници чета. Не съм сигурен, че е полезно. Докато чета, слушам и радио. Като свърша – пускам телевизора. Всичко знам. Обаче вече нищо не разбирам. Що така? Сигурно съм минал прага на полезната информираност. Той и доктор Иванов това вика: “Махни ги тия вестници бе, Тонка, веднага ще се почувстваш по-добре.” Ама краста.

21 юни
Квартал на Балчик тръгнал към морето. Блазе им. Ние дали ще сколасаме тая година?
Но пък, от друга страна, с водата трябва да се внимава. Чета в Часовете едно заглавие: “Душите на 100 удавници отлетяха край София”. Ще си призная, че не го разбирам, но ми въздейства много силно. Има някаква необяснима експресия, която само истинската журналистика може да даде на сухата статистика. Това ако беше някой начинаещ журналист щеше да напише “100 се удавиха край София” и най много да сложи накрая една удивителна. Истинското заглавие иска мерак и талант. “Кръвожаден кърлеж взе поредна жертва.” Веднага лепи окото (кръвожаден) има динамика (поредна) и драматизъм (жертва)… Всичко си има и те хваща за гърлото направо.
И друго. Съвременният вестник задава полезни въпроси и, което е по-важното, не ги оставя без отговор. Например: “Как се лекува напикаване на възрастен мъж?” Аз си мислех, че с пенсиониране, ама то не било.
Англичаните измислили миниатюрен предавател, който се монтира в пломбата и оттам предава във вътрешното ухо чрез костен резонанс. Било много удобно за политици. Царя вече поръчал 115 за депутатите и 19 за министрите. Щяло да има пулт във Врана, който щял да излъчва непрекъснато едно след друго речта на Царя от лани плюс подбрани фрази, доказали пригодността си за всякакъв случай: аз съм прагматик; най-трудното е да се превърне една мечта в реалност; остава още много работа; като му дойде времето; трябва да се обмисли сериозно; то не може така от днеска за утре… Край на самодейността вече.
Чета: “Химикали сочат кой мъти водата”. И таман да кажа, че аз и без химикали знам кой мъти водата, гледам по-долу, че не става дума за далаверите, а за нещо коренно различно. На къпалнята “Мария Луиза” сложили във водата химикал, който обозначава бракониерите. Капчица да изпуснеш и около теб се образува червено петно. Ама пак не си струва. Те бракониерите си личат. Те влизат внимателно във водата, потапят се до ластика, слагат ръце на кръста и ги виждаш как от минута на минута чертите на лицето им се омекотяват от изпуснатото напрежение. Трябва никога да не си го правил, за да не познаеш такъв гражданин. Ама щом имат бол пари, нека сложат.
Цяла седмица решавах една задача: “Попитали един човек колко овце има. Той отговорил, че не са повече от 5000. Ако ги разделял на девет, артисвали 3. Ако ги разделял на 16 души, артисвали 4, а ако ги разделял на 25, оставали 19. Колко са овцете? А сега, де? Чак днес стигнах до истината - 2244. Ама не разбрах как стана. Толкова се бях оплел в сметки, че накрая резултатът ме изненада.
Така е и в живота. Построяваш си къща като прогимназия, а като те питат как и ти не знаеш.

No comments: