2/06/2011

Из делниците на един луд 31 януари – 4 февруари 2011 г.

Понеделник, 31 януари
Представете си диригент, който яде лимон пред брас секцията. Мислите ли, че духачите ще си вършат работата както трябва, като го гледат? А той ги подканя: „Вие си духайте, духайте. Мен не ме гледайте…”
Това няма да го обяснявам. То е една метафора. Кой разбрал – разбрал.
Премиерът обясни пред министрите за Вучката: „Хайде де, значи аз не мога да кажа за един човек да го възстановят в митниците на работа, а ще нося отговорност по всички теми? Така ли излиза? Някой друг ще ми назначава кадрите…!? Защо тогава ходихме на избори, защо ми побеля косата…?!"
Дето казваше един подобен на този герой, но доста по-умен, “Душата на народа – това е моята наука”. Таз наука като знаеш, друга не ти трябва. Лично ние можем много въпроси да зададем към горната тирада, но ще се въздържим, щото премиерът не говори на нас. Говори на Байчо. Важното е какво ще каже Байчо като прочете, ако прочете. Ще каже: „Аре, бе, тия вече се втеляват. Това да му е кусурът! Върнал някакъв митничар на работа… Да не го е направил началник на митницата?!” (Чух една ватенка да казва нещо подобно в автобус 72.)
Байчо обича да мисли на едро, дреболиите не го занимават. Но аз все пак ще споделя една дреболийка. Десети ноември ни е заварил със 150 000 инвалиди. Сега са над 400 000, без да броим духовните. Верно, че бяха трудни години, но чак пък толкова… Значи има едно 200 и отгоре иляди Вучки!
Не искам да обиждам премиера, ама много му са прости приятелите. Това ме притеснява, щото, дето се вика, с какъв се събереш, с такъв си се събрал. Като ще си купуваш инвалидност, купи си нещо по-така… Циганите, дето ги имаме за прости и неуки, си изкарват по-интелигентни инвалидности. Писал съм ви за кв. „Нов път” във Видин, където масово добиват мениерен синдром и рекурентно депресивно разстройство, основно цигани със спрени социалните помощи. Никой няма дума да каже, ако Вучката има мениерен синдром и рита футбол, но с инфаркт, па и с гръдна жаба, малко така…
Та затова казвам, че са прости.
Слушам го Бойко отзарана по телевизора. Вика, че свалял шапка на Трактора – с трима журналисти, един вестник и една пиклива телевизия побъркал всички… "Така майсторски ни разиграва, вика, че трябва да му се признае…”
Много е хитър Бат’ Бойко, да знаете! (Това хич не е в противоречие с казаното четири изречения по-горе). Четка ги, та да карат все така… Щото до тука два на нула за него (от гледна точка душата на народа). Обадил се бил там на некакъв си да му пуснат блокирана бира, върнал на работа друг, дето седи на Терминал 2 и вика на пристигащите пътници: „Добър ден, добър ден…” Кокошкарски истории… Когато (ако) дойде ред да се извади нещо по-сериозно, народът вече ще е байгънясъл (да не се бърка с байганьосал). Ама толкова е в полза на Батето всичко, че на моменти си мисля, че сам си го организира…
А Цецко се труди върху опакото на душата на народа. Все по-често говори като ентелегент, с мъчни, недостатъчно интериоризирани думи. Вчера обяснява за СРС-тата: „Всичко е законосъобразност. И естествено се използва и целесъобразност. Законосъобразността е на първо място. Защото нямаш ли законосъобразност, не можеш да използваш целесъобразност.”
Тра-ла-ла… Ела ме ритни!
Целесъобразност значи че целта оправдава средствата, в случая специалните разузнавателни. А законосъобразността значи, че съдията ги оправдава. Ако не един, друг ще ги оправдае… Когато законосъобразността е персонифицирана в даден съдия, по целесъобразност можеш да смениш съдията, тоест, законосъобразността. И тогава целесъобразността става законосъобразност. Да не говорим, че по целесъобразност, можеш да промениш и самия закон. Сефте!
„Законът е винаги твърде къс и твърде тесен за подрастващото човечество… Обявеното от хората за правилно винаги изостава няколко крачки от онова, което им е нужно за работата.”

Вторник, 1 февруари
„Сега” пише: „Шокираща и невярна статистика… обяви Сергей Игнатов. Според него при 48% от първолаците майчиният език не е български, тоест всеки втори първокласник е представител на етническо малцинство…. Оказа се, че такива данни в просветното министерство няма.”
Гъдулка! Зайците на Фибоначи се размножават по-бавно бе, алоу! Дано да е от студа, да не му е нещо за постоянно…
Пък Веждито щял да дава пари на културните заведения според броя зрители. На драматичните театри по 12.5 лв. на зрител, на музикалните по 40 лв., на филхармониите по 50 и на оперите по 70 лв. Справедливо е, защото е далеч по-трудно да закараш някой на опера, нежели на театър. Премиерът например, досега е ходил два пъти на театър, и ни веднъж на опера. Вежди щеше да го води, барем да види, но не остава време. Интервюта, откривания, футбол… Ето вчера ряза лента на старчески дом. С което, между другото, срязаните ленти стават 621 м.
Вежди, вместо да изпише вежди, май ще извади очите. Ако съм директор на театър к’во ще направя? Понеже директорите вече ще могат еднолично да определят числеността на трупата, ще я редуцирам до малък и сплотен колектив. Ще поставя некоя нова българска пиеса, без значение коя. За българска дават 5% отгоре. Пускам билетите по 5.10 лв. За цени над 5 лв. дават още 10%. Тегля потребителски кредит и изкупувам билетите. А може и да не тегля. Понеже аз ги продавам на мен си, а освен това, парите от билетите вече ще остават в самия театър, изкупуването може да стане само по документи. После спирам парното, водата, гася лампите и бия катинара. И си гледам кефа. След 3 м. вземам субсидията, барабар с всичките й екстри, връщам кредита, давам некой лев на артистите и изкупувам билетите за следващото тримесечие...
Не казвам, че навсякъде ще стане точно така. Ще се измислят и други подходи. Някъде ще абонират без пари училище, другаде поделение, работнически колектив, болница, психиатрия... Изобщо, празен стол вече няма да се допусне. Коя пенсия няма да изкарат два часа на топло, ако е без пари? Боже, те зимата по цял ден висят в рейса, дето е топло само относително… Или пък е много трудно да закараш циганите да гледат „Цигански барон”? По 5 лв. на индобългарин и пак остават 35 лв.
Така ще стане! Театрите могат да са печеливши само ако не работят!
И докато сме на културни теми. Los Angeles Daily news съобщава, че професорът по математика от Калифорнийския университет Тихомир Петров го заплашва 1 г. затвор и $1000 глоба, щото пикаел пред вратата на свой колега, с който имали научни спорове. Интересен начин за налагане на научната истина, не ли? Проф. Петров е на 43 г., не е некой вчерашен келеш, има Ph. D, автор е на няколко книги… И го снимали как извършва „математическото” заклинание… Обаче много интересно - на снимката се виждало как професорът пикае, ама не по обикновеному, а нагоре и се образувало нещо като Гаусовата крива… Изглежда като камбанка, ако се сещате. Така само математик може да пикае. И некои статистици…
Както съм казвал, и на полюса да идем, българщината си я носим с нас. А аз не случайно съм го казал. Един ми разправяше, че хората на Пимпирев ходели на 5,5 км., за да пикаят пред вратата на испанските си колеги в базата им „Хуан Карлос I”. 5.5 км. през ледника Джонсън… Не се кълна, че е верно, така ми казаха. И аз ви го споделям, щото не е невъзможно…

Сряда, 2 февруари
„Новинар” коментира: „Тези дни се забелязва изключителна успеваемост на съда. Бившата шефка на НАП Мургина получи 4 г. затвор, а Александър Томов – 9. Такова чудо не се е случвало в най-новата ни история.”
Пък оня ден в съда пратиха и първия здравен министър на Бойко Нанев, за неизгодни сделки за доставка на антисвинската ваксина. И той ще иде курбан за Шенген, барабар със Сашо Апашо и Мургина. Дали от трима става хекатомба? Щурмът е отчаян, отпорът е лют. О, Ши…нген! Европа цяла сега нази гледа… Под микроскоп. От нийде взорът надежда не види… Само Борисов, наший генерал… И Цветанов, наший… каквото и да ни е, на клеветата строшават зъбът… На австрийската клевета! Най-корумпираните сме били в ЕС?! А вашият канцлер що няма вишо, бе, а? Нашият е доктор, дзър, де!
Гадове! А ние сме напълно готови. Имаме една сграда да измажем!
Крум Благов отишъл чак в Драгоман, където са складовете за дисертации и разгледал Бойковата. Та вика, че премиерът е доктор на физкултурните науки. Сериозен труд бил написал, без малко 200 стр. 133 книги библиография на най-различни езици… При това трябва да се има предвид, че Бойко я е написал само за 2 г., което е почти рекорд. Само много талантлив човек може за 2 г. да усвои знанията в една област до степен, да направи научни приноси. Или много ограничен…
Физкултурни науки! Тц, тц, тц…
„Стандарт”, пък държи да сме наясно с всичко, което се случва в елита. Та ни съобщава, че плеймейтката Златка Райкова си патентовала името. Тя сега била най-успешният сватбен агент. Добила бакалавърска степен по застраховане и в момента карала магистратура. „Явно мъжът зад гърба й, тайният Павел, я е вкарал в коловоза на нормалния живот”, гадаят колегите. Никой не го знаел тоз Петър ли е, Павел ли е и с какво се занимава. Няма да се учудя, ако се окаже учен, преподавател в СУ. Да предизвика такъв пълен обрат в Златка!
Философски погледнато, нищо за чудене. От такива жени излизат най-добрите съпруги и домакини. Нали съм ви казвал случая с оная, дето първата брачна нощ скокнала в пет часа да мете двора. И обяснявала на слисания свекър: “Ох, тате, от секс до гуша ми е дошло. Къщна работа ми дай, къщна…”
Много се радвам, че е влязла в правия път. С нея е свързано едно от най-големите ми сърцераздирания на тема Пазарджик. Щото и тя е от там. Когато стана плеймейтка през 2007 г. се писаха разни лоши работи, с непрекъснато споменаване на родното й място. Например, че ходела без гащи. И въртяла по четири гаджета наведнъж. Това второто, ако е верно, първото е логично, не ли? Не можеш да си прекарваш времето в обуване и събуване. Добре, че не въведохме пълна забрана на пушенето на обществени места, щото тя нямаше да може да си пуши в леглото, дет се вика… Та през 2007 г. много се засрамих. И днес като се сетя, пак питам: Що бе, Господи, що точно мен и точно в Пазарджик?!
Виж, друго е да бех от Хасково... Чета, че Григор Димитров се наредил на 85-то място в ранглистата на световния тенис!
Бъзикам се, ей. Не ща и от Хасково. И от Варна не ща. Пък шоп ми е най-омразно! Искам от Хюстън.
Искам, ама нема!

Четвъртък, 3 февруари
С промяната в закона за кеша още от тая година щяло да стане възможно да плащаме данъците с карта. После това щяло да се въведе и за документите в МВР, глобите в КАТ и т.н.
Очакваше се, след като Цветелина продаде СИБанкя, която седеше на стъргата на много учреждения. (Стъргата, за който не знае, е едно тясно място, през което минават овците, за да ги доят.) Освен това, те май вече с премиера не са си близки…
Но за тази промяна имат принос и много хора, които подигнаха глас срещу пладнешкия грабеж. А г-н Тодор Бойчев, от Хасково, успя да пребори системата и да плати за книжка с държавни таксови марки.
Ето за такива действия ви намекнах оня ден, като ви цитирах Барон Мюнхаузен и блатото. Но това иска да жертваш време и нерви, да се бориш с лемурите, а нас ни мързи…
Казвам го това на вниманието на критиците, които ни укоряват, че отричаме всички политици, а не предлагаме нищо. И ние верно не предлагаме. Защото дали ще е Иван или Бойко, няма значение. Докато сме стадо, което покорно чака на стъргата, който и да доде, ще стриже и ще дои. И ще е прав. Откъде да знае, че ние имаме нещо против…
Не говоря за гражданско общество (ГО), щото това е много декадентско. ГО са едни хора, организирани във фондации, които вече са част от статуквото. Бил съм, та знам. Говоря, че всеки от нас сам по себе си трябва да стане от малко гражданин. Само да не ни мързеше толкова много…
Ало, пенсиите, психоложката Емилия Начева съветва в „Новинар” да си направите „карта на личността”! Тя била „инструмент за личностно развитие”. С нейна помощ сте можели да си отговорите на главните въпроси: „Кой съм аз?”, „Къде отивам?”, „С кого съм?” И така ще се самоопознаете.
Било много просто. Вземате лист хартия и в средата рисувате един кръг, една нула. И в нея пишете „Аз”. След това начертавате четири лъча, на които нанасяте свързаните с вас места, артефакти, събития и хора…
Всъщност, я зарежете тая работа! Само ще се разстроите. „Къде отивам?” Ами то е ясно къде! Единственият въпрос е „Кога”, но за съжаление вече и Баба Ванга я няма… Ей, сега се сещам. Оня ден, във връзка със 100 г. от рождението й, руският в. „Правда” я нарече „народен политолог”. Около 68% от пророчествата й се сбъднали. Та поради това „Правда” се надява, че има голям шанс да се сбъдне и предсказанието й, че „Русия ще стане най-влиятелната свръхдържава, а България ще се върне в сферата на руските интереси”.
Не бях чувал за такова пророчество. Но на Гоце явно са му докладвали.
Не, не! Аз викам да свалим познаваемостта на Баба Ванга на 67%. Така ще е по-добре, не ли? Отплеснах се. Говорехме си къде отивате. Не, всъщност, това го изяснихме… Хубаво ще се опознаете, ще изучите себе си, ама дали ще можете да се примирите с наученото, а? Много хора се уважават само щото не се познават добре… И освен това, каквато и карта да си направите, вие вече сте капо със самия факт, че сте се родили между 44-ия и 41-ия паралел, 22 - 28 градуса източна дължина. Тук картите не се правят, а се раздават. И на вас се е паднал Черния Петър! Съжалявам!
Пък Би Би Си съобщава, че над една трета от кражбите в супермаркетите в Япония се извършвали от пенсионери. Барали главно храни и дрехи, рядко луксозни стоки. Изследователите викат, че го правели не само по финансови причини, а донякъде за разнообразие и преодоляване на чувството на самота. Има си хас да е по финансови причини! В Япония пенсиите държат 40% от спестяванията на нацията. Но понеже живеят много дълго и им доскучава. Средната продължителност на живота при тях е нараснала на 82.6 г. Имат къмто 40 000 столетници. В Япония, като стане човек на 60 г., го обличат в една червена мантия, правят му едно голямо тържество и го освобождават от задълженията на възрастен. И той почва да обикаля света и да го фотографира. А не като българската пенсия, на която съдбата отпуска по 4 лв. дневно и поради това е принудена постоянно да "изгребва дъното на своята находчивост", за да устиска още некоя годинка...
И ние да сме на тяхно място и на нас ще ни доскучее. Наскоро четох, че направили самозареждащ се хладилник. Сам си праща информация в супера какво няма. И от там го носят. Ако българските хладилници почнат да дават информация какво няма, ще се запуши Интернет. Те нашите да съобщават поне какво има. Кренвирш, яйце, връзка лапад… И, това е по-важно дори, да дава някаква рецепта. Щото като си къс откъм продуктовата гама трудно се измисля манджа… Бг пенсията води с нищо необосновано съществуване и пак се натиска да живее. Просто да й се чудиш на ентусиазма…
Ексик е само картата на личността…

Петък, 4 февруари
Пет човека ми се обадиха само за да проверят верно ли това ми е ЕГН-то. И се смутиха, като чуха д-р Филипов лично да им дига. Вижте до каква степен вече си немаме доверие!
Ей, д-р Филипов никога не се ебава с читателите си! Щото от тях яде хляб. Не само че това ми е ЕГН-то, ами както се полага на самоосигуряващо се лице, това ми е и Булстата: 0885 233 691. Можете да се обадите само да си полафим, пък може и във връзка с долното съобщение.
Съобщение: Продавам 120 бр. ценни книжа. 100 внимателно отлепени бандерола от кутии Булгартабак (номинал 4.70 лв.) и 20 бандерола от Пещерска гроздова (номинал 6.90). Цена по договаряне. Склонен съм на разумна отстъпка при договор за изкупуване на 35 броя месечно.

To be continued next Saturday

10 comments:

bobi said...

haha, verno li tva s banderolite?Opasen, ei.
Vikash moe i lafche po egn-to nekoi put, ako si na kef?

Proshtavai za shliokavicata

Anonymous said...

Докторе, мама бог да я прости, навремето като пресолеше манджата и кучето не щеше да я яде.Това го казвам като твой фен, да не се чудиш що коментарите под твоите манджи напоследък съвсем оредяха.
Дали пък не трябва да поразредиш търговията с бандеролите на „Пещерската“ за да се върне музата..... или пък обратно.Не знам.Ти си преценяваш.А както беше казал един умен човек:„Времето е бременно със събития....“.Да седне човек и да пише, да пише....

Anonymous said...

Колега, ти си велик пич! Евалла. Четем те и те цитираме. И пропагандираме... Във форма си, не ги слушай! Не всеки има ухо за тънкостите.

Anonymous said...

Коментарите са оредяли, щото постовете станаха веднъж седмично.

А и като всичко е казано както трябва-какво да му коментираш?

Anonymous said...

Явно на някои вкусовите качества майчината сол ги е изгорила - това обикновено става, когато някой бърка скришом в купичката на кучето. А и пустата завист не е добър съветник пречи на четенето. Но... нейсе :) Няма такъв здравословен поглед като на доктора! Всеки път като свърши, преброявам дните до следващия материал - да не го пропусна!!!

Unknown said...

Докторе, кой чел, чел. Кой коментирал, коментирал. Аз като предишния също броя дните до следващата глава. Ама да ти забия по темата за инвалидите, че нещо със статистиката си я ударил през къра. 2007 г. м. Май 12-15 в Русе на една презентация на така наречените национално представителни организации на инвалидите, г-жа Масларовката, заедно с председателя на АХУ М. Коралски отцепиха: че инвалидите в България били 830 хил. ... Да, ама не! Това беше при онова правителство ... ти го знаеш чие. Като дойде Тотю-младеновия, инвалидите рязко спаднаха на 500 хил. После, в друг доклад на 450 хил. Онзи ден , сряда де, имаше едно предаване , дето го води Нина Александрова по едно национално радио, а там бе същия М.Коралски, който оповести, че до сега не е имало система, която да регистрира инвалидите, ама не онези, бездуховните... Според европейската статистика, европейските инвалиди са 20 % от общото население на европейския съюз. Коралски декларира, че в момента се разработвала подобна система, която да включи информационния масив на ТЕЛК, НОИ ... и може би МВР и други съпътстващи организации, базирайки се на данните от Европейския съюз , г-н Коралски съвсем смело и решително заяви, че инвалидизираният персонал от Дунав до Родопите и от Н. Емине до Калотина възлиза на има няма 1,5 милиона. За бездуховните не стана дума, пък те са регистрирали в друг класификатор с не знам какви си критерии и индикации, ама като махнеш онези по министерските кресла, другите в НС умножени по коефициент БГ и се получавало към ту още милион и половина. До тук колко стана, Докторе?
Към 3 милиона. А сега маани милион и половина дечурлига под 18 г. Още милион и половина от твоя контингент: Пенсии-памперси, два милиона емигранти... е, к'во останахме, Докторе?!
Твой благоверен фен.

служба по трудова медицина said...

Много добър коментар! Браво

Anonymous said...

Ама д-ре,като пишеш за индобългарите...нещо почна да пропускаш Татко им!?Вдрагалевци също те четат бе,и те слушат даже!Генерал Атанасов ли те исплаши или тие такъв хляба -черен??? с обич иразбиране твой (дай)

Anonymous said...

По въпроса за статиските български и бройките:
Оня ден по национална медия казаха, че българите в Либия били 2000 души. Вчера МВънР ги преброило 400 души, а днес Генералът прати самолета си да прибере българите от Либия, които трябваше да се явят в 12,00 в Посолството. Изтървал съм явно нещо- откога Ген. има толкова голям самолет?!

Anonymous said...

Исках да напиша "статистиките", ама се развълнувах, че ще ме поместят в Нет-а и взех, че изядох две букви. Май е прав Доктора, че ние пенсиите...