2/19/2011

Из делниците на един луд 14-18 февруари 2011 г.

Понеделник, 14 февруари
Пишат ми читатели: „Докторе, станал си малко минорен…” Минорен ще съм, к’ъв да съм?! И ний живеем в кризата. Даже Докторът три кризи на куп кара… С една дума, не ни е лесно. Оня ден като свършихме с писането, температурата в стаята се беше вдигнала с 2.3 градуса! Та казвам, че ние не сме евреин та да ни направи Господ от ляво криза, от дясно криза и в средата кеф! От такива изказвания съдя, че не разбирате от сатира.
Що е сатира разбрах
в тая пуста криза:
първо се тресеш от смях,
след това те втриса!

(П. Краевски)
В момента съм втресен, това е! Какво има за чудене?! Аз трябва да се чудя що вие още не сте втресени. И освен това, дето вика колегата Джером, удоволствието да се подбъзикваш с властта никога не остава само твое. Щото тя винаги намира чалъм да ти дигне хляба нависоко. Или поне салама…
Нормалните са минорни, когато обстоятелствата са форсмажорни, не ли?
На пресконференцията на Боко и Сесилия Малмстрьом журналята питаха за бомбата пред „Галерия”. Бойко се ядоса: "Искам да ви припомня тази хубава българска поговорка, че в ада на казана на българите няма охрана..."
Това е виц, г-н премиер. Поговорка е друго. Например: „Която мома не иска да я щипят, не се хваща на хорото”, „Какъвто светецът, такъв и тамянът” и т.н.
Колкото до взрива, не бива с бомби срещу журналистиката. Но като го казваме, си оставяме вратичка за в случай, че се окаже, че Дачков и Патрашкова не правят точно журналистика. И повече няма да коментираме. Нямаме работа, където две мутри, примерно Рапона и Булдозера, се ритат. Не харесваме едната мутра, по същите причини, по които не харесваме и другата.
„Не би било лошо добрите да се различават по нещо от лошите”. За да не се объркват мирните граждани…
Ало, пенсиите! „Индипендънт” вика, че се е появила нова болест – киберхондрия, компютърна версия на хипохондрията. Заразеният ходи из мрежата, чете симптомите на разни болести и си ги въобразява. И почва да търси ляк от форумните пенкилери. Не го правете! Ще дадете фира от правописна грешка! Освен това вие имате симптоматиката на половината описани в учебниците болести – от ставно-мускулните, през сърдечносъдовите, до болестите по главата, та и вътре в нея. Ей, не знам дали е верно, но ми казаха, че агенти на НОИ ходели по здравните форуми и препоръчвали татул за склероза. Не, че няма да я излекува, де…
В тая връзка „Монитор” съобщава, че до април гробовете свършват. Които не сме се вредили, минаваме на кремация. Лошо! По-лани се разкри, че слагат по няколко човека на куп и пълнят урните от общата пепел. Така де, кой ще ти пали огън за сам човек…
Тетка Цачева вика, че IPad щял да направи голяма икономия на НС от „хартиените листа.” Какво ли иска да каже с това „хартиените листа”? Дали това не са реликти от предишна епоха, нещо, случвало се отдавна в с. Драгана и заседнало в подсъзнанието? И ние като селско чедо, сме виждали преди много години хора да берат дървесни листа. Тогава на село нямаше много хартиени листа. А вестници получаваха само кметът и партийният секретар. После и другите разбраха ползата – печката да запалиш, храна да завиеш, па и да намачкаш две-три дописки и да идеш по себе си… Те тогава пишеха едни големи дописки, по половин страница…
Та ще се направи някаква икономия на хартиените листа. Но статистиката е доказала, че само една трета от хартията отива за писане, останалата – за брисане. Та тук е голямата икономия. През 2002 г. управляващата НП в Испания предлагаше парламента да работи надомно. Което е много разумно. Щото депутатите ще си таковат… вкъщи. И ще се направи баре 1 млн. икономия в бюджета на НС, който да се даде на СУ. Щото на депутатите им купуват фина гръцка хартия, която естествено е доста по-скъпа… Те затова и я крадат…
Пуста гьостерица! Повечето до вчера са били на мачкан вестник…

Вторник, 15 февруари
Г-жа Ханджиева от бюрото на НСИ в Русе поетизирала преброяването:
В Европа преброяване стартира
Броят се сгради, жилища, лица
България първа, с успех дебютира
на дух европейски предвестник е тя.”

Браво, г-жа! Явно ви влече литературата, но според мен да опитате в друг жанр. Като човек с опит го казвам. Младият редник Филипов също имаше поетически напъни. И за един 8-ми март написа стихотворение от 8 куплета. В органа на Трета армия много го харесаха, даже публикуваха един куплет. И ми отговориха с много любезно писмо, което завършваше горе-долу така: „Редакцията ви съветва да опитате в проза.” И ние от тогава опитваме… Но и до днес ни изкушава мерена реч. Ето например тия „две флашки и една шашка” така ни се набиха в мозъка (дано не преувеличаваме), че без да искаме почнахме да пишем една ода – „Булеварда с лиричния ритъм”:
О миг, поспри, искам да те възпея
В една ода, дори епопея
Ода за две флашки и една шашка
И една Кристина Патрашкова
Епопея за бомбите и оловото
И атентата срещу словото
За дебели подметки и проза…
И как на разсъмване всичко е розово…

Мисля да вкарам и „повикана по телепатия…” Щото, като я гледах Патрашкова по телевизора, ми приличаше на човек със сбъдната молитва…
„Черен хумор на делото „Белнейски” в Пазарджик, пише „Стандарт”. Едно вещо лице се изказало по експертизата. И за по-голяма нагледност, дал за пример съдията: "Ако вие, господин съдия, сега си ударите главата и сте изпили 1 л вода…" Тук залата почнала да се хили, щото в ПЗ е христоматиен един процес от средата на 80-те. Може и да съм ви го казвал. Дето на един Байчо прасето влязло в двора на комшията и изровило барабоя. И той го гръмнал. Та пред съда стана ответникът и онагледи ситуацията по следния начин: “Другарю съдия, я си представи, че си една свиня и ми влезеш в двора, и ми изровиш барабоя! Е, моа ли аз дъ тъ ибъ в свинската дзурла, или не моа?”
Та за таз свинска зурла получи 10 г. Добре, че 89-та дадоха амнистия за политическите…

Сряда, 16 февруари
Премиерът ритал мач и си сцепил челото. Не се съобщава за другия обект, участвал във сблъсъка, живо същество ли е (в смисъл, преди сблъсъка, де…) или неодушевен предмет.
Пък един пич във форума на „Сега” вика, че било много възможно да се е получил теч на информация вследствие от спукването. Но лично ние се съмняваме. Той не я държи там. Всичко е на СРС-та… Даже, доколкото можем да преценим, нищо важно не държи там. Та няма какво да изтече, по-скоро може нещо да влезе през разкритието. Вероятно Веждито точно затова го завел да гледа „Големанов” в Сълзата.
„Сега” коментира ехидно: „Откакто е премиер, Борисов ходи за трети път на театър - вече гледа "Вражалец" и "Хъшове". Тогава Вежди съобщи, че ще отидат и на опера.”
И ние следим културния живот на премиера, който, предвид интензивността му, не ни затруднява. На опера още не са ходили. И това не е третото посещение откакто е премиер! Това е третото откакто е Бойко Борисов. Дребнаво е, но сме длъжни да го кажем в интерес на истината.
Обаче не всички вестници отразяват посещението на премиера адекватно. Когато царят си беше разчесал една пъпка на темето, „24 часа” написа с толчави букви на първа страница „Царят ранен!” а сега сбутали една малка дописка на вътрешните страници: „Премиерът с 4 шева на челото след футбол”. Пък „Стандарт”, сякаш още неуверен в театралните интереси на премиера, отбелязва: „Борисов остана до края на постановката…” Ако съм на Борисов, така ще се обидя, че един лев реклама няма да им дам.
Още малко на културни теми. Провел се 11-я виенски бал, съобщава „Новинар”. 450 видни българи танцували „Майонеза на ветрилото”, пардон, полонеза… Миските Антония Петрова и Ромина Андонова, астроложката Алена със съпруга си, и много дългокраки същества, рано открили социалната ценност на сексуалния живот… Евгени Минчев обаче не бил. Щото се организирал, пише „Телеграф”, бал на „влюбените барони”, „под домакинството на Весела Барбукова и Евгени Минчев фон Бул”. Фон! Да та и у пазарджишкия галфон! И там също щели да идат много видни: президентският спонсор и потенциален затворник Люси Стойков, Баневите, барон и баронеса Гендович, Антония Петрова... И още много дългокраки същества, рано открили социалната ценност на сексуалния живот…
Какви фонове, какви барони, бе! На първия бал, който Батенберг дал през 1879 г., повечето гости били с потури. И превзели бюфета с щурм! Сега поне се научиха да се хранят. Е, не всички…
Когато Бог създал народите, нас, българите, от баберките ни направил. Да, така мисля!
Индобългарски паравоенни формирования нападнали казънлъшката мандра «Маркели» и я разкостили. Действието се развивало пред очите на двайсетина стражари, които запазили пълен неутралитет.
Наблюдатели от околните блокове коментират, че само за час циганите демонтирали около 300 м. ограда. Мързяло ги било! Не, те са страшно работливи, просто немат мотивация! Преди време БДЖ съобщи, че, като успеят да спрат някой влак, разтоварвали по пет тона в минута. Това мързелив човек не може да го направи никога.
Братя, ако е историческа закономерност, че който обере мандра, после ще обере цяла държава, лошо ни се пише… Пак. Щото ми се струва, че това партизанско движение, дето се заражда, ще е далеч по-масово.
Съдът „отсъди”: Хонорарът на Доган е законен. "Маленкие воры лежат на нарах, а большие воры лежат на Канарах”… Обаче пък 5-членен състав на ВАС решил да му се бутне барбекюто. Та се сещам за един действителен случай. Директорът на едно предприятие раздава новогодишни награди. На Пена, Нане и Вуте дава по един чифт нови цървули. Всички ръкопляскат. На партийния секретар дава екскурзия до Париж. Всички викат: „Нека оди бос, нека оди бос...”
Та и Доган, нека седи без барбекю, да нема едно мръвче къде да си пекне!
В това е великата шаячна правда! Не ли?

Четвъртък, 17 февруари
На Цецко му се родило трето момиче. Поздравления, от сърце! Рядко българи се решават на трето! „Труд” съобщава, че малката София, приличала на Цецко, даже имала същата трапчинка на брадичката. Нищо, нищо, да е жива и здрава. Интелектът е важен, а той се предава през коляно…
Раждането на туй дете прави новопридобитите апартаменти нужни и уместни, а не, че ги е купил само щото имал бол пари…
Оня ден д-р Борисов намекна с „дебели думи”, че Петров е взривил Оги Стефанов, а през 97-ма и приятелката му Цветелина. Днес доц. Петров отговаря: „Имам сериозни съмнения, че в атентата срещу мен през 2002 г., има участие премиерът Борисов.” На което Бойко зададе уместния въпрос: „Е защо идва при мен, ако ще го утепам?!" Не знам, вероятно не допуска, че може да го утепаш в МС...
Какво ще кажете? Май при Борджиите е било по-добре?
„Аз съм шеф на охранителна фирма, не съм поет, не съм писател. Това е положението.” Да, това е положението, Анастасийо! Тъпо е устроен светът! Положението се изменя, а миналото не може!
Усещате ли, братя, как се размърдва блатото с наближаването на изборите? Сидеров, който ще се кандидатира за президент, емнал БНР и по-специално Лили Маринкова. Щото Маринкова има предаване и в „Канал 3” на Диков, пък нали той се определи изкъде Трактора. Даже си спомням, че Патрашкова го нарече „Българското CNN”. Което е почти вярно, доколкото и CNN предава главно пресконференции… Пламен Юруков (СДС-Спетема), учредил "ВОТ-консерватори". Софиянски направил „Десен алианс”. СДС издига Надежда Неински. Трактора сам се издига. Пък по общините бизнесът се разшавал и търсел да купува партии. Тук ще си позволя един съвет към бизнесмените. През 97-ма година американците обясниха как можеш да си купиш малка банка в България: избираш си една голяма и чакаш. С партиите е същото. Ако човек иска да купи ГЕРБ например, ще му трябва година-две и ще може да я вземе на сметка. НДСВ в момента е почти за без пари. Ако човек се разтърси, може да намери две за лев и една бакшиш. Което ме подсеща, че тия дни, на 15 февруари през 1997 г. ако трябва да сме точни, Костов обърна коалицията "Съюз на демократичните сили" в партия. И силите престанаха да са сили, но първо престанаха да са демократични…
Изобщо да ви кажа като наблюдавам политическия живот у нас и без да искам се сещам за един случай на село. Двама комшии се караха непрекъснато, щото единият беше от СДС, а другият остана лоялен на БСП. И тоя, синият, един ден да иде да хвърли в дворния клозет на другия три пакетчета хлебна мая и 20 пакетчета червена боя за яйца. И стана едно… комунистическо.
А навън животът си върви. Доматите на пазара не са родно производство, открива „Новинар”. Не са, бе! Както пише „Сега”: "Българските" домати са гръцки и идват от Турция”. Поради което цените им са зависими от световните борси. И не само техните. За седмица рязко поскъпнали захар, брашно, олио, кайма… Индексът на тържищните цени се повишил от 1,845 пункта до 1,898 пункта.
Но пък „Индекс на подгъва” рязко се смъкнал. Дължината на женската пола корелирала със състоянието на икономиката. Колкото по-дълга била полата, толкова по-криза. И обратно. Това разказва д-р Веселин Герев пред „Телеграф”. И е прав. Оня ден гледах снимки на Преслава по вестниците. Ръбът на роклята и беше толкова високо, че… как да го кажа по-прилично, виждаше й се интимното естество. Щото на всичкото отгоре, отдолу беше без нищо, само по прозрачен чорапогащник... Та, ако „Индексът на подгъва” е показателен, ние не само излизаме от кризата, ами сме цъфнали като слива баждарка…
Та не губете кураж! Животът става все по-скапан, но всичко останало е добре!

Петък, 18 февруари
„Удариха кортежа на Борисов”, предрешава „Стандарт”. Много ми е интересно, ако, както прогнозира „Новинар”, следващият инцидент е с валяк. Как ще го изкарат, че е карал с несъобразена скорост, че е изпреварил кортежа, че го е засякъл?
По-важното е, че това е втори инцидент с премиера в рамките на няколко дни. Някакво предупреждение му се праща от горе. На един Великден на село копахме по двора, копахме... И вечерта кака си спука глезена, булката си сцепи главата, а аз се напих. И за капак кучето захапа комшийката, хем тя му се извини, задето го настъпа без да иска… И оттогава не работим на празниците, щото е грях. Казвам го, понеже забелязвам, че и премиерът непрекъснато работи на християнските празници. Палне една свещ на Богородичка и припка да работи… И сега му се дава знак да го кара по-кротко.
Бареков написал писмо до БНР. Протестира, че Маринкова го свързала с Пеевски. А с кого да те свърже, бе, с Артур Сулцбергер ли? Цяла България знае, че държи чаталчето на Пеевски, той се обижда… Та в това писмо коректорите на в. „Труд” изброили 27 грешки. Бареков се оправдава със секретарката. Лично той бил „абсолютно грамотен”. За толкова години, дето се подмятам из медиите, „абсолютно грамотен” журналист не съм срещал. Абсолютно неграмотни съм срещал бол. Като „24 часа”, дето пишат „Стеле Костов”. Пълно е с телета из медиите… Та и Бареков може да е грамотен и интелигентен, но много умело го прикрива: „Светицата Мина…”, „дамоклиев възел”… Да не изреждам всички умности, които туй майно е казало през годините …
Вижте, никого не осъждам. Животът е труден и си иска неговото, главно средства. И нема съвест, която да може да говори толкова силно, че да заглуши куркането на червата. Но честният журналист, веднъж като се корумпира, си остава корумпиран. Не ходи да се бие в гърдите колко е честен…
А Лили Маринкова вика: „Журналистите, които изразяват несъгласие с управляващите, веднага са обявени за защитници на криминални елементи. Това е новото идеологизиране… Струва ми се, че ако си кажеш категорично мнението за правителството, скоро няма да имаш работа…”
Струва ти се? Опитай и ще разбереш, че можеш да имаш или мнение, или работа, рядко и двете…
Виж бе, Лили! Да имаш мнение е похвално, но да искаш непременно да го кажеш, е доста глупаво. Умните хора гледат на личното мнение както се гледа на хемороидите. Никой не ходи да се хвали, че има хемороиди, не ли? Даже от личното мнение боли повече. Моят приятел Волтер казва, че "личното мнение е причинило повече беди от чумата и земетресенията."
Човек трябва да цени личното си мнение и да го пази само за себе си. Нали точно затова се казва лично?!
Главният прокурор Велчев коментира оставката на шефа на ДАНС: „Оставката на Цветлин Йовчев е акт на една старомодна почтеност, но все пак достоен акт.”
Старомодна почтеност! Тц, тц, тц… „Има хора, които и вътрешно се обличат по модата”.
Казвал съм и ще повторя: Чуковете и сърповете са в главите ни! Ще се оправим, когато си иде и последният свидетел на Априлския пленум! И ние ще се оправим, и родината…
Всъщност, за нас не съм сигурен. Щото ако някога глупостта си тръгне от България и отиде на друго място, на това другото място ще е България…

To be continued next Saturday

11 comments:

Anonymous said...

Браво Докторе!
Видя се, че имало полза от другарската критика!Днес наистина си ти.

ЧБ said...

До Анонимния, 19.02.2011, 9:43 РМ - хич не си въобразявай! Ако не си забелязал, Доктора не се съобразява с (не)другарските критики или похвали. Иначе не би бил Т.Ф., д-р.

Anonymous said...

От скоро чета този блог,но доктора е невероятен.Дано никога не се изчерпи.

Diane Lane said...

ОК! Така съм съгласна. Докторът е на висота и показва класа, както винаги. Тези които го критикуват, вероятно нямат предвид стила му, а темите. Но съгласете се, че не той определя дневния ред. А и Господ не би могъл да е еднакво забавен всеки път. Аз нямам забележки. Когато не съм съгласна с изразената от него позиция, го съобщавам. Надявам се той да чете постингите, един вид, водим задочен диалог. На ползу ...четящих.

Кралят на Крайниците said...

Ами, хубаво е. На едно място пишеше „във сблъсъка“, но го приемам като самоирония, авто-сарказъм и артистичен гений, нали... Но само днес.

Anonymous said...

Цитатът за женските поли може да бъде проследен до сър Базил Лидълхарт...

Смелият анонимко said...

А теб Докторе, кой пък те би да си казваш личното мнение. Гледай какви си ги забъркал

Иван Христов said...

Както винаги брилянтен! Сполай ти докторе! Дано и лекуваш така както пишеш. Иначе като знам какъв инженер съм, ще ме е страх даже и при теб да дойда за лечение.
Бъди здрав!!!

п.п. и да вземеш да махнеш тая дума за публикуване, интелигентен мъж си все пак:-)

Diane Lane said...

Г-н Христов, всъщност Докторът не е хуманен доктор, за друг - не знам. Мисля, че е политолог и журналист.

Anonymous said...

До горните! Абе все маанаджий Бе,напишете вие нещо ,па тогаз мрънкайте!

Dary said...

Спомних си как веднъж, още когато беше в битивито, в пристъп на интелигентност Бареков изтърси, че "Голямото плюскане" бил филм на Фелини. Е то между Фелини и Ферери няма голяма разлика, де...