1/23/2011

Из делниците на един луд 17 - 21 януари 2011 г.

Понеделник, 17 януари

„Лисица застреля ловец в Беларус”, съобщава пресата развълнувано. Ловец ранил една лисица, но тя „явно нямала намерение да умира в четвъртък”. Обаче се направила на умряла и когато ловецът се доближил и замахнал да я довърши с приклад, тя скочила върху му. В завързалата се ръко-крако-хватна битка, лисицата успяла да дръпне спусъка и да напълни задника на ловеца със съчми. След което избягала.
Сигурно ще кажете: „Посмали, Манго!” Но не бързайте. Има много такива случаи.
През 2002 г. министър Петканов викаше, че „главният секретар Борисов много обича да се прави на умряла лисица”. Ние тогава не разбрахме какво иска да каже, но днес вече разбираме. Обаче май и премиерът разбра, че номерът на умрялата лисица не е само негов патент. И как щяло! Радичков го е описал в „Суматоха”.
Ама такава суматоха като сегашната не е имало скоро!
Бойко обяснява: Вероятно са "пробили" телефона на Танов.”
И „Стандарт” припка: „Търсят кой хакна GSM-а на Танов.”
По-полечка бе, ще си счупите краката. Той казва, че е вероятно, а не че е сигурно… Щото хич не е сигурно. Иван Бакалов анализирал записа и по страничните звуци стигнал до извода, че е слушан телефонът на премиера. „Борисов, вика, е толкова самоуверен, че подслушването е под негов контрол, че говори свободно неща, които са недопустими.”
Много смешно: подслушваните знаят, че са подслушвани и внимават какво говорят. Например Танов. Тоя си самонарисува такъв портрет, че мое да кандидатства за пирона, вдясно от Апостола. А подслушващият не знае, че го подслушват и си ги пляска…
“Човек не всякога е там, където е капата му. А при суматохата изобщо не може да се разбере под коя капа какво има.”
Пък Станишев вика: „Не трябва да се страхуваме, че ГЕРБ ще паднат от власт”. Те ще се страхуват! Ние трябва да се страхуваме. Първо, защото е рано. Заболяването е още в начална фаза и общественият организъм не е получил нужната политическа имунизация, та като се появи друг некой популизъм, антителата да го атакуват още в зародиш… И, второ, кой да доде?! БСП? Щото много ни обича! Мерси! Дето викало Айшето, когато получила предложение за сублингвално изпълнение, “Мерси казвам аз на такава любов”.
Когато се ритат атовете е драма. Но когато почнат да се ритат магаретата… Патрашкова при Карбовски по НТВ. Карат се за Бойко. Той й вика, че с Дачков правели ченгеджийска журналистика, били пощенски кутии, лобисти на Трактора, клатачи на лодката на Бойко. После, явно това му се видя малко, та мина и към argumentum ad hominem. Патрашкова направила свирка на известен футболист, за да й даде интервю, а пък мъж й продавал фалшиви картини. И направо й рече, че е некадърна. Така я нацепи, че тя не успя ни веднъж да изсъска и да заеме онази поза, в която обикновено я изобразяват на емблемата на аптеките… Все пак му каза некои работи: конформист, слагач, слуга на Бойко, слаб поет…
Най-грозно беше, когато Карбовски намеси и татко й на Патрашкова: „Какво мисли баща ти за това, което правиш?!” „Бащата на Патрашкова – доайенът на българската урология, проф. Тодор Патрашков, е единственият човек у нас, а и в света, който е имал честта да бърка в задника на Тодор Живков.” (цит. по в. „Шоу”). И явно Карбовски се опита, намесвайки го, да направи някакво сложно внушение. Че Патрашкова й се ще и тя на Бойко… такова.
От цялата тая история ми се надигнаха едни такива чувства, които в делничен ден и в неангажиран разговор изразявам просто като „Пригади ми се!”
Докато пиша, слушам Кулезич. Анджак сега и падна Патрашкова. То не беше Клозетич, Курвалезич и нам още к’во… Даже, ако помните, ние направихме навремето забележка на Патрашкова и й обърнахме внимание, че и на нея няма да й е приятно ако некой почне да й кълчи името на Путкарашкова или Паткотрошкова…
Друг е въпросът, че оня ден Кулезич и Сашо Диков изиграха същия етюд и по същия повод. Обиждаха се досущ като на пазара в Пазарджик. Изобщо „казаха си един другиму в лицето обидни неща, които явно смятаха за остроумни…”
Пък някъде четох, че в петък Сашо Диков така гонил Бойко в НС за интервю, че чак си скъсал обувката. И продължил да го гони на куц крак. Имаше я на снимка. Обувката.
Журналистиката е направо на третия етаж… Имаше един виц при социализма. Построили блок без тоалетни. На първия етаж турили пенсиите. Те каквото таковат, го носят за изследвания. На втория студентите –не ядат и не таковат. На третия – адвокатите: те си таковат един друг в устата. Сега журналистите са на третия етаж…
Моля ви, временно не ме наричайте журналист!
И всичкото това е за пари! Хич да не вярвате, че има нещо общо с принципи. В петък Патрашкова пуснала извънреден брой на „Галерия” със СРС-тата. Два листа за 90 ст.! На масата в квартала жената го беше скрила: „Срам ме е, вика от хората!” Е, не всеки има срам…
Аман от политика! Ало, Хасково, да ви питам. Вчера чета в „Телеграф”за някаква класация, според която румънците били най-потентни и правели секс по 12 пъти на месец. „Тези 12 пъти, викат, за дърводелеца бай Иван от Хасково са един скучен вторник.” Та питам кой е тоя дърводелец бай Иван? Конкретен човек ли е, или е метафора на сексуалната потентност по вашия край?
То хубаво, ама тая работа е малко като със СРС-тата. Ако вадиш и на теб ще ти извадят. В Haskovo.net Марлоу Минчев от агенция „Топ сикрет“ вика: „Всички хойкат, нашият град е пълен с баджанаци…”
Лелей, изследвайте си калция, ей!

Вторник, 18 януари

В коментара си „Въздухарски работи” в „Труд” Анна Заркова обръща внимание на тържествеността, с която властта посрещна хеликоптерите, дето щели да ни помогнат да си опазим границите, а с това и да подпомогнат шенгенизацията ни. Обаче Заркова се присетила какво викаше Дянков преди година, че тройната коалиция купила „туристически хеликоптери” и ни набутала с 30 млн. евро. И верно така викаше: „На нас такъв тип въздушен транспорт не ни трябва и сделката ще бъде преразгледана…”
Кой и помни! Дет се вика, ветър вее, кон пърди… Наредили се Бойко, Цецко, военният министър и още два влака официални лица да се гордеят с новата придобивка! Като чета как са оборудвани машините, акъла ми не го побира как Дянков ги е сбърка с туристически. Толко му побира шиника! И пищеше, че 30 млн. евро са много пари за 4 хеликоптера, а сега са взети 3 за 29 млн. евро. И отгоре на всичко парите са от ЕС. Казвам ги тия работи да видите как понякога се говори така едно към гьотере!
Пък в друг коментар в „Труд” Лилия Цачева се възмущава от гл. секретар на МВР Калин Георгиев, който рекъл, че ако има основание, ще слуша и журналисти.
Тоя ще гризне дръвцето скоро. Щото се е включил във Фейсбук в групата „Да помогнем на Веселин Маринов да спре да пее”. Веско Маринов, дето им пее химна, дето е първи приятел на Цецко! Това ми се вижда много нахално!
Както и да е. „Нали сте съгласни, вика Калин, че има и боклуци журналисти и бандити журналисти.”
Лично аз съм съгласен. Не може навсякъде да има боклуци, само сред журналистите да няма. Колчем стане дума за това, ние цитираме Андрей Райчев: “За да имаш един истински учен, трябва да храниш и десет боклука. Понякога се налага да храниш сто. Такива са природните условия за производство на интелект.”
Е, ако верно са такива, то тогава и на един журналист трябва да се падат по десет боклука, а понякога и сто. Но, слава Богу, журналистиката у нас не се подчинява на законите за производство на интелект…
То не знам дали и науката вече се подчинява… Чета как проф. Славчо Раковски се хвали с новите открития на БАН. Измислили уред за прочистване на въздуха в стаята. „Всеки от нас, вика професорът, излъчва някакви вещества – метан и други газове от метаболизма. Отделянето им намалява концентрацията на кислорода.”
Ако трябва да го кажа просто (ама много просто!), измислили са машина за пръдльовците! Извинете…
Интелект?! В рубриката си „ТРУДният български език” проф. Брезински дава пример как „един божем светски лъв… в три изречения допуска четири грешки…” „Светският лъв” пишел „превъплАтиха” и „блуЗСка”… Професорът визира Евгени Минчев във в. „ШОУ”. Обаче тоя не е журналист, а бивше ватманче, при това от Пазарджик, което също не е без значение… Но едва ли някой от тия, за които пише, са в състояние да му видят грешките. „Седемзвездните Маринела и Ветко Арабаджиеви се превъплАтиха…”
Седемзвездните! Бре, даге… Това „седемзвездни” сигур им излиза седемцифрено, айде, шест…

Сряда, 19 януари

Червените щели да оглавят уличните протести. Което разлюти премиера и той ще иска вот на доверие. Откакто е демокрация, (ако е, де), това е второто искане на вот на доверие. В СДС още се питат какво беше пила съдбата в оня ден, та накара Филип Димитров да направи тая простотия.
Некои викат, че съдбата се била предрешила като Костов…
Лани Николай Гацев написа открито писмо до ГС на СДС, в което твърдеше, че Костов и Луканов се договорили да свалят Филип Димитров, той лично присъствал на срещите им. Е, Гацев не им е каза имената, ама то трябва да сме от Мелмак, за да не се сетим. Костов беше закодиран под името "Волдемор", а Луканов като "Луцифер"…
Не знам дали на този Гацев може да му се вярва. Щото пък в. „Шоу” писа, че той въртял любов с Юксел Кадриев. Всъщност, Юксел Кадриев въртял любов с него. Което може и да е същото, но може и да не е. Не ги познавам тези среди и не мога да кажа дали има значение кой върти… При хетеросексуалните има. Мога само да кажа, че като го изгониха от СДС, Гацев цъфна в РЗС.
Както и да е. Въпросът е, че на премиера тоя вот не му е никак нужен. Едно „Ало, Сидеров” е достатъчно.
Социолозите твърдят, че и на избори да се иде, пак ще спечели. Народът бил с него. И вестниците също. Ето вчера излязоха резултатите от изследването на „Маркет линкс”, следили 14 месеца политиката на 7 български всекидневника - „24 часа”, „Труд”, „Дневник”, „Монитор”, „Новинар”, „Сега”, „Стандарт”. И установили, че името на премиера Борисов било споменато 6 625 пъти. И не просто споменато, а е споменато с добро.
Тези данни правят чест на премиера и не правят чест на журналистите. Защото като извадим в. „Сега”, който не вярвам да е казал добра дума за Бойко, на останалите шест се падат средно по 3 похвалвания на брой! А в „Монитор” даже и повече, щото той бил с „най-ясно изразено политическо пристрастие към управляващите”!
Министър Томислав Дончев вика: „Всяка година ще удвояваме резултатите от предходните години. Миналата година по европрограмите са разплатени 1,5 млрд. лева. За 2011 г. сумата е същата, което обаче на практика, е удвояване на усвоените от еврофондовете пари.”
Глей как не може да го каже като хората! Дончев, ако предишните са усвоили 1 лв., вие сте усвоили 1.5 млрд. пъти повече! А на края на 2011 ще станат 3 млрд. пъти! Скиваш ли как звучи! Трябва да се говори като депутата Доброслав Димитров. ”Честно казано, вика, аз обичам да работя с цифри, с числа, с точни данни. Как точно се стига до извода, че е увеличена контрабандата, като през 2010 г. са хванати пет пъти повече цигари, отколкото предните две години, взети заедно? Средно това означава 10 пъти повече!”
Три дена ми отидоха да смятам как се получава това „средно 10 пъти повече”! Ако Аполониевата задача, дето наскоро едно нашенче я реши, е стояла нерешена 2 000 г., тая ще седи баре 4 000.
Този депутат, макар и да е икономист по професия, явно е останал напълно незасегнат от каквото и да е обучение по математика…
Д-р Тренчев обаче вика: „Ако социално-икономическата криза продължи да се развива по този начин и политиците не вземат мерки, държавата ще катастрофира през април.” Пък „Стандарт” пише: „Бизнесът каза баста! Престанете със скандалите, сложете край на подслушването и започнете да си вършите работата.”
Призивът е добър. Щото подслушването е като през „1984”. В Пловдив СРС-та за 2010 г. нараснали със 70%, а в Шумен с 400%! Въпросът обаче е, че вече не е във властта на властта да спре. Нещата са по нанадолнището, а там действат само законите на гравитацията. Румен Петков изобщо не се съмнявал, че има и други записи на премиера. Янето още по-малко. Като цена на сделката по спирането се очертава главицата на Цецко, но Бойко още му се свиди… Ще го спасява с вота на доверие.
Всъщност, може и да има начин. Сещам се как Одисей, подучен от Цирцея, се спасява от сирените. Рекъл на аверите си: „Приятели! Сега трябва да минем покрай острова на сирените. Със своето пеене те увличат минаващите моряци и ги убиват. На вас ще ви запуша ушите с мек восък, за да не чувате пеенето, а вие пък ще ме завържете о мачтата. Ако аз, очарован от тяхното пеене, ви замоля да ме отвържете, вие още по-яко ме свържете…”
И той верно по едно време ги помолил да го отвържат, но те проявили характер… И така се спасили…
Та може би рецептата е мек восък и твърди реформи.
Но дори и да се захванат с икономиката, дори, да не повярваш, вземат, че я и оправят, това вече не е достатъчно. Чета вчера, че в Германия, в Канада, Великобританияспешно търсели методи да измерват щастието на хората като добавка към БВП. Във Франция вече използвали индекс "щастие" за оценка на икономическия напредък.
Пък емирът на Кувейт направо го намерил. Заповядал на всеки гражданин, включително и новородените, да се дадат по $3600 и храна за 14 месеца. И им опростил за 2 г. сметките за „Топлофикация”! Да се скъсаш от яд, че не сме се родили там! Представям си евреите как се хапят по гъза, щото те тия земи са ги обикаляли 40 г. И навсякъде им миришело на лошо. И затова от всички държави в региона само те немат петрол. Но те евреите и без петрол се оправят. Докато на нас и петролът едва ли ще ни помогне…

Четвъртък, 20 януари

Депутатът от ГЕРБ Павел Димитров вика: „Впечатлиха ме думите на премиера, че ние не сме дошли на власт, за да крадем…”
Стига, бе! Верно те впечатлиха?! И що? Сигур си очаквал нещо друго! Тия думи много гербери ще впечатлят, а пък колко ще бъдат разочаровани…
Димитров вика още: „Борисов винаги говори истината”. Е, чак пък винаги! Няма човек, дето винаги, камо ли пък политик! Не отричам обаче, че дори и политикът казва понякога истината. Дето вика един мой настолен приятел, дори счупеният часовник показва вярно времето по два пъти в денонощието…
Експертите от института по криминология към МВР анализирали последните три записа, разпространени от трактористите: „Описаните по-горе отклонения, както в амплитудно-честотните характеристики, така и в областта на синтактичните, стилистичните и интонационните особености, биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите. Привнесеният допълнителен фонов шум и изкривяването на сигнала ограничават възможностите за изследване и откриване на признаци за манипулация и монтаж върху изследваните звукозаписи. Записите не са оригинални, и са с променени параметри в резултат на допълнителните, описани по-горе, манипулации.»
Тук господа специалистите, както правилно отбелязва един неспециалист във форума на „Сега”, са направили една малка манипулация с думата „манипулация”, като веднъж я използват в смисъл на „презапис”, а втори път в смисъла на „монтаж”, „фалшифициране”.
Елементарно, Уотсън! Манипулация и фалшификация не са синоними! Да го обясним по-популярно. Когато отидете на доктор, например на гинеколог, той ви извършва дадени манипулации. Понеже гинекологическите не ги знам, ще дам пример с уролог. Когато ви проверява простатата например, той ви прави едно нещо отзад, което в медицинските среди се нарича манипулация, но в никакъв случай не е фалшификация.
Но ако същата тая манипулация ви я извърши лице без нужната квалификация, тогава е друго. Разликата може да изглежда тънка, но не и когато става дума за вашия задник.
Но манипулацията е нож с две остриета. Сещам се за оня случай с д-р Уотсън, дето искал да отучи Холмс да пуши лула, поради което, преди да му я подаде, тайно извършвал една манипулация (слагал си я на едно място). Минал месец, Холмс продължавал да пуши, но д-р Уотсън вече не можел без манипулацията...
Много показателна е първата реакция на Бойко, когато излезе записа за Мишо Бирата. Първо каза, че разговорите са манипулирани, после каза, че президентът го помолил, после нам к’во си каза… Дето рече един, работата стана като на оня с гърнето: „Първо, не съм вземал никакво гърне! Второ, още вчера ти го върнах. И трето, то си беше счупено…”
Според нас, тоя запис е само предупредителен. Властта си дава сметка и затова толкова се напъва да посее семето на манипулацията, та, ако се явят по-сериозни работи, хората да са подготвени. За няколко дена и хоп експертиза! Вчера чета, че проверката на имотите на Цветанов щяла да приключи след 3-4 месеца. За една фасулска работа, като да сборуваш приходи и разходи, отива половин година! А тук работим на втора космическа…

Петък, 21 януари

„Телеграф”: „Холандец потроши кола в бг дупка”. Какво като е холандец?! Дреме й на дупката! След една такава разходка из България през 2002 г. Н. Пр. Хенриет ван Линден, посланик тогава на Кралство Нидерландия у нас, възкликна възмутено: “Many dupki in Bulgaria!” Many, many и нищо се не мени. Десет години по-късно нещата са си същите.
И всичко Мара втасала, та от юни се въвежда пълна забрана за пушене в заведенията под 50 кв. м. То у нас рядко има по-големи. Щото това са бивши гаражчета… Но ще му намерим цаката и на това. В Германия например в заведенията за непушачи на стената има три дупки с маншони – една за главата и две за ръцете. Подава си гражданинът през дупките всички органи, ангажирани в пушенето, и хем си пуши, хем не влиза в противоречие с разпоредбите. А ако питате що и за двете ръце има дупки, ще ви кажа. За да може да си вземе и чашата, ако има опасност некой да му я изпие в негово отсъствие. А то такава опасност винаги съществува.
„Телеграф”: „Матеус си го мери с Гара”. Матеус, дето четвърта жена му бяга, ще си го мери с негърчето! Негрите поначало… Сещате се. Не знам що Господ така е решил, но така е. А за германците е решил точно наобратно. Спомням си, че когато през 2002 г. се появиха първите презервативи, произведени според директивата на Европейския съюз, дойчовците изпищяха, че им били прекалено големи и им хлопали. И се наложи цялата процедура по измерване, намиране на европейското средно и т. н. да се повтори... И затова на българите днес им стягат.
Еми това е за днес, уважаеми слушаеми, както викат вече по радиото...

To be continued next Saturday

4 comments:

Anonymous said...

Кеф, кеф, кеф! Добре,че е Доктора, да се посмеем от сърце!

Anonymous said...

Браво Докторе , уникален и неповторим си ! Гениален и неизчерпаем !

Anonymous said...

Докторчо, седя и се "точа" за коментара ти от тази седмица, каква ли хрумка ще ти роди готиният мозък за г-н В. Танов, обаждащ се на ЕГН. Седя и тръпна в очакване като подрастващ хомосексуалист първото си либе...

Binka Peeva said...

Докторе, радост за очите ми!:)))))))