12/29/2010

Из делниците на един луд 20 - 24 декември

Понеделник, 20 декември
Някога Волтер беше казал: „Русо пише само, за да си противоречи”. Пък ние ще кажем, че Бойко говори, само за да си противоречи. По-лани, на учредяването на младежкото ГЕРБ, рече: „Демографският срив в България е факт, не губете време, създавайте деца!” Обаче в „Нека говорят” оня ден, на въпрос на зрител как би живял с минимална работна заплата и две деца, премиерът отговори, че хората трябва да планират колко деца имат в зависимост от доходите. И гражданинът си млъкна, щото разбра, че е в нарушение.
Ако беше направено от друг човек и в друга обществено-политическа ситуация, това изказване би предизвикало грандиозен скандал. Щото прозвуча малко като „Бедните само да го духат”…
Както и да е. Народът си ражда въпреки всичко. И то какви деца ражда! „Стандарт”: „Бебе гигант се роди в Казанлък”. Мария и Николай Сергиеви добили мъжка рожба Илия с рекордни размери. Младенецът, който всъщност приличал по-скоро на четиримесечно бебе, тежал 5.5 кг.
Големшко е, но не чак рекорд. На 4 юни 2004 г. в Монтана от баща катаджия се роди младенец Антъни с тегло –5.950 кг.
Как се промениха нещата! Ожени се момата и на третия месец роди. И го ражда направо на четири месеца.
Бившият зам.-посланик на Германия в София д-р Клаус Шрамайер вика пред "Дойче Веле": „Борисов е един популист, гениален манипулатор, какъвто впрочем бе и царят. Зад това стои склонността на българите да си търсят месия… И все пак Борисов е най-доброто, което България може да предложи в момента. Той не е замесен в корупционни или други скандали, което не означава, че е най-подходящият за този пост от гледна точка на произход или образование.”
Според нас Бойко е самороден къс българщина! Много рядко в световната история масите са излъчвали лидер, който да е истинска квинтесенция на националния характер. Още древните гръцки и римски плебеи са имали право да излъчват управленци от своите среди, но са се въздържали. Щото са знаели какви ще са последиците. Е, нищо, и ние ще разберем…
Но германецът е прав, всичко е въпрос на сравнение… Антон Кютев вика пред „Новинар”: „ГЕРБ са се качили горе на дървото. Ние отдолу ги клатим, ама също така и те сами се клатят. Накрая това дърво ще падне.”
"Клати Кольо, клати! Както калугер клати камбана! Какъв кеф, Кольо, какъв...” Забравих го по-нататък.
Кютев, не всичко, дето се клати пада. Да не давам примери, че и деца може да четат…
Както писах, всички са учудени, че половината от дипломатите ни били агенти. И премиерът и той учуден. Верно? Виж къде ме клъвна петелът! Четири години беше главен секретар и да не знае! Стига, бе!
Обаче от сигурен източник разбрах, че Швеция вече е поискала да си приберем посланик Иван Цветков, разузнавач V степен от РУ-ГЩ. Ама и ние там сме прекалили, да ви кажа, ченге след ченге. От 1998 до 2003 г. е била Жасмин Генова (агент Жужа, Чолаков) от 2003 застъпва Горан Йонов (щатен - ДС, ПГУ) и от 2007 Цветков.
„- Ако един ден вземете властта, кое е първото нещо, което ще направите?
- Ще отворя досиетата. Там е скрито всичко, което касае не само миналото, но и бъдещото развитие на България. („Стандарт", 22.05.2007)
Ама айде де, що трябва да си напомняме?! Верно, че и това с мощите на светците е важно, но е крайно време да изнесем и мощите на ДС! Прав е Никито Зеленчука, макар и чисто биографично да не звучи убедително – лустрация!

Вторник, 21 декември
„Сега”: „Всеки трети българин пести от храна заради безпаричие.”
„Монитор”: „Българите все по-големи оптимисти.”
Колко различни визии за настоящето! Най интересното е, че тези две заглавия са плод от едно и също изследване.
По-нататък колегите от „Сега” обясняват: „8% от българите не си дояждат и пропускат хранения…”
Обаче според „Монитор”: „… пропускат по едно хранене.”
Не мога да ви кажа каква е истината – яденета ли пропускат българите, или само по едно ядене. Щото е възможно да пропускат и едното ядене.
„Новинар” пише, че резултатите от изследване на проф. Ийстърлин „разбили на пух и прах теорията, че парите не носят щастие”.
Като възпитаник на Философски факултет, мога да кажа, че няма толкова глупава теория, че да не се намери някой да я изповядва и друг да я оборва. Тая специално, че щастието не е в парите, е измислена от нещастници с пари. Те смятат, че бедните са по-щастливи, щото имат поне надеждата, че работите могат да се оправят с пари, докато пък техният опит показва, че и с пари не винаги става. А пък на бедните им се ще сами да се убедят, че щастието не е в парите. Щото пък те от опит знаят, че нещастието е в липсата им…
Та проф. Ийстърлин доказал, че „хората в една страна са по-щастливи, ако получават повече за труда си.” От което пък последвало, че България е най-тъжното място на света.
Според Алфа рисърч ще става и по-тъжно. 48% смятали, че работата отива в киреча. Едва 10% виждали подобряване на икономическия климат.
Лично ние смятаме, че парите не са всичко. Обратно е - всичко е пари. Но многото пари са относително нещо. Например Марк Апиций, съвременник на Христа, който бил голям чревоугодник, се отровил, за да не умре в бедност. Глезел се с езици от чучулиги и дробче от пъстърва, хранена със сушени смокини и в един момент разбрал, че от огромното му богатство са останали само 10 млн. сестерции (около 500 млн. долара). И глътнал бучиниша, или каквото там са гълтали римляните за тази цел…
Въпросът не е колко са парите, а какво може да се купи с тях. Христос Найденов (на Никулден нахрани бедните с пет риби) вика, че кило свински котлети сега е 10 лв., но за ЧНГ ще станат 15 лв. Навсякъде за празниците свалят цените, бегето наобратно. Щото бегето знае, че болен се такова на легло, беден – на празник. Кога друг път ще хванеш пенсия да купува суджук? Тези странни пазарни субекти рядко интервенират извън пазара за млечни продукти. И ако ги изпуснеш на Коледа, ще ги чакаш чак на Великден. Демек, от тия 30% от населението не може да се печели с оборот. Друг въпрос е, че българинът мрази да печели от оборот. Голям оборот – голяма хамалогия. Джипитата например недоволстват, че ще им плащат само по 11 ст. на пациент за нощни дежурства. 11 ст. са нищо, но ако пациентите са 1000? Ами ако са 10 000? Точно така го обясняваше джипито на Бранислав Нушич: “Евтино е, защото моят принцип е: по-малка печалба, но колкото може по-голям оборот. Лекарят, който е лекувал вашия покоен приятел, е спечелил от неговата смърт пет хиляди динара, а за същото време аз ще спечеля от десет покойника пак същата сума!”
Но у нас всеки иска да стане милионер за вчера.

Сряда, 22 декември
„Образователната ни система, коментира „Телеграф”, създава полуграмотни хора… Тези, които успеят да минат през цедката и попаднат в университета, също се оказват недостатъчно грамотни. Дори вече е практика студентите да ходят на курсове по български.”
Дано! Щото много успяват да се промъкнат и през цедката на университета и попадат във вестниците. И от там мултиплицират собствената си неграмотност. Веднага давам пример с дописка от същия вестник: „Глобиха кмет за езически ритуал”. „Заради езическия обичай с паленето на гуми, традиционно изпълняван на Сирни Заговезни, РИОСВ глоби кмета на Батак.”
Ей, да се палят гуми не е езически обичай, бе! Може да е варварски, дивашки, но езически – не! По времето на езичниците не е имало гуми. Палели са други работи.
Та искам да кажа, че е малко смешно когато такива журналисти коментират неграмотността. Всъщност, в „Телеграф” специално, каквото и да коментират, все се получава комично. В Благоевград една служителка на МВР, г-жа Цветанка, пребила мъж си с цепеница. Говедото пропило 1000 лв., отделени за празниците. И тя с основание го респектирала с цепеницата по главата. На такъв, дет’ викаше дядо ми, да му биеш и сенкята!
Обаче „Телеграф” коментират на ниво Читанка: „Ясно е, че човешките взаимоотношения са сложни. (Верно?) Но е факт също, че няма спор, който да не може да бъде решен по мирен начин. Надали служителката някога някъде е чула, че лошата рана заздравява, но лошата дума не се забравя. Ако беше така, със сигурност нежната половинка (Егати нежната!!!) на Георги нямаше да избере насилието, за да го накаже.”
Жив да не бех! Наивни ли сте бе! Или сте глупави?! Излиза, че ако госпожата беше чела приказката за мечката, която дърварят обидил на лош дъх, щеше да каже на тоя омразник, дето изпукал парите, че мирише на бъчва и той щеше да го запомни за цял живот. А не да го млати с цепеницата и да му сцепва тиквата, която ще зарасте и ще се забрави…
Точно това е имал предвид Джеферсън, когато е казал, че “човек, който не чете нищо, може да е по-интелигентен от човек, който чете само вестници.”
Йончев! Ти ли ги караш да изучават Читанката?! Да се харесате на Бойко, нали? Щото Бойко, като го питаха коя книга харесва преди години, (когато още беше съвсем автентичен), рече: „Читанката, защото там е описан животът… Как агънцето пие вода под вълка и му мъти водата… Как, какъвто сам си направи живота човек, такъв ще бъде той. Така е направил чичо Пейо, като казал "Дий!" на кобилката. Тя тръгнала и той паднал.” ("Стандарт", 30.11.2002)
То бива-бива, ама бивол курбан не бива! Всички съобщават, че водата в София и Пловдив ще поскъпне с 10-15%. Само „Телеграф” успокоява: „Водата скача най-рано от февруари”. Гаче февруари не е други ден!
А водата като поскъпне, всичко ще поскъпне. Наред с бензина, водата е ценообразуващ фактор на много стоки, например пилетата ги обработват с водозадържащи препарати и им пълнят корубите с чешмяна вода. Каймите също са на водна основа. Продукцията на „Софийска вода” се появява на най-неочаквани места. „Стандарт” изследвали сирене. Съдържало 65,1% вода, 4,6% сол и малко други работи. При 7 лв. кило сирене водата излиза 4.55 лв. А ако водата поскъпне с 15%, тогава водната компонента на сиренето ще стане 5.23 лв. и сиренето ще поскъпне до 7.68.
И те седнали да ме успокояват, че щяло да е чак от февруари!
Членът на ВС на БСП Валери Жаблянов вика: „Никой няма да получи за Нова година бонуси и тука лъжат най-безсрамно и финансовият министър, и премиерът, които твърдят, че в САЩ нямали такава практика…”
За САЩ не знам. Но в Европа, например в Италия, със сигурност в момента не раздават 13-та заплата. Щото раздават 14! Там 13-тата я дават за Великден. И се приема за много лош вкус да не се дадат тия две допълнителни заплати. Цели заплати, не бонуси. Ако се налага да се лъже, трябва да е наукосъобразно, а не така едно към гьоторе!
„Стандарт”: „Насред пости: Сексът не е грях. Не спирайте страстта, зоват попове”.
Верно така зоват? Мискини!
Всъщност, ако трябва да сме честни, не са „попове”, а само дедо поп Силвестър от сливенската църква "Св. София". Дедо Силвестър вика, че ако „откажем ласки на половинката си, то сами я подтикваме да сгреши”. Което е логично. Щото ние можем да постим, ама комшията… Но дедо поп прави една изключително важна уговорка: „Забраната за секс по време на пост не важи само за двойки, които са венчани.” Което също е логично. Помня когато умря Тито, на сърбите им наложиха десет дена «мука». Но въпреки тежкия траурен режим, им разрешиха да правят секс, обаче с уговорката на дедо Силвестър: «Али свакой со своя жена - да му е тужно. Да е пуна муката!”
Тия чернокапци лудички ще ни направят. Един забранява риба на Никулден, друг вика „Благославям риба в Пловдивска епархия…” Един вика, че не трябва да се пие ракия, друг вика ракията не е нито постна, нито блажна, тя си е ракия…
А да седнат и да се разберат вече! По-лани се чу, че Св. Синод решил, че и телевизия не бива да се гледа през постите. Сигурно и тя е грешна. А може да е и блажна…
Вижте, братя, и тия са като ония! В Уикипедия пише, че от 1920 г. църквата започва да разрешава един път седмично да се яде месо, стига да не е петък. Обаче това никой не ни го казва! Ако е верно, де. Щото тя и Уикипедия се списва малко като „Телеграф”.

Четвъртък, 23 декември
Франция и Германия ни издялкаха за Шенген. „Сега” пише: „Ако някой още се чуди от какъв зор правителството разпали скандала с посланиците и досиетата, вече има отговор: от голям зор. Премиерът е знаел, че се задава най-големият му политически провал и е бързал да го тушира с изпреварващ кризисен пиар.”
Знаел е. Пред в. „Труд” рече: „Откакто съм премиер разбрах, че любов не съществува, всичко е само пари." Всички си помислиха, че визира Цветелина. Той, разбира се и нея визира също. Обаче от една меркантилна любов човек не прави кардинални изводи. Такъв песимизъм се добива от множество разочарования. Меркел например. То не беха прегръдки, то не беха целувки и накрая шат таковата в… гърба. И „моят приятел Саркози”, и той голям подлец! Макар, че пък той може изобщо да не знае, че е приятел с нашия премиер… Прасчо: „Защо ме удари бе, Мечо, аз мислех, че сме приятели?” „Млъкни бе, прасе, аз откъде да знам ти какво си мислиш…”
Пък Цецко вика: „Пречат ни старите доклади”. И е прав! (Както виждате, може да сме строг, но и справедлив!)
Оня ден Уикилийкс извади грама на бившия американски посланик в София Пардю… Помните ли го? Дето се изцепи: „Престъпността ви е високо организирана и много видима. В България няма политическа воля за борба с организираната престъпност.” По това време Бойко беше главен секретар. А тогавашният председател на НС проф. Герджиков иронизираше Пардю на солдафон: "Той е посланик, без да е дипломат от карирерата, и това му позволява по този начин да се изразява". Пък Косьо Пенчев, сегашният омбудсман, рече: “Г-н Пардю не познава добре обстановката.”
Пардю обаче познаваше и обстановката, и престъпността ни беше виждал на живо. Действителен случай. В петък било. Н. Превъзходителство вечерял в елитен ресторант в центъра със семейството си. (Бойко още не беше предупредил като видим „добре облечени бизнесмени” веднага да напуснем заведението.) По някое време нахлули видни столични мутри, примерно Малкият и Големият Люляк, Прометея и Кюрека (имената съм променил съзнателно, та да си немам ядове) с охрана от 30 криминогена и веднага се заели да си създадат уют. Поразместили масите, пуснали щорите, помолили да им изсвирят “Напипай го!” на костинбродския културологичен феномен… Пардю си излязъл възмутен и оттогава затаил карез към българската престъпност.
Езиковедката проф. Лилия Крумова твърди, че в езика ни имало 883 благопожелания и 2529 клетви. 1:3! „Това говори, вика, че съдбата на народа ни не е била лека. Радостно е обаче, че много от клетвите днес се употребяват много ограничено.”
Не е права. Един час на пазара в Пазарджик ще обърне представите й. Не само, че старите клетви не отмират, ами се появяват и нови - "От камъни в бъбреците къща да построиш!" „Синът ти да се ожени, Евгени Минчев за снаха да ти доведе!” (Щото Евгени е от Пз) и много други с регионално значение…
Не, умните работи може и да ги забравяме, но простотиите и лошотиите – не!


To be continued next Saturday

6 comments:

Unknown said...

И т'ва последното е съвсем верно :-)

Смелият анонимко said...

Докторе, не можах да се сдържа и като четох за цепеницата се сетих за това малко клипче, което за мен е вече класика

http://www.youtube.com/watch?v=B5OAPxW2A8M&feature=player_embedded

Масла said...

Честита Нова 2011 година! Пожелавам да ви се сбъдне щастието за което дори не смеете да си пожелаете!

Anonymous said...

Пак си в обичайното си амплоа. Браво!

Anonymous said...

Привет от Италия!

Много ми липсвате и вече започнах да се безпокоя-добре ли сте,здрав ли сте,защо ви няма?Чакам с нетърпение да видя какви са делниците на един луд-четиво,което ме разсмива искрено/е,после ми става тъжно/.Пишете,докторе,имаме нужда от вас!

Желая ви здраве,нека всичко,което срещнете през тази година ,да бъде истинско -приятели,дружба,жена,заплата...!

Anonymous said...

Учредява се нова демократична партия за участие в следващите избори.
Интересуващите се да пратят имейл на адрес:

novapartia@hotmail.com

Моля, всички които милеят за съдбата на България и искат да се погрижат за децата си да разпространяват съобщението!