11/10/2010

Из делниците на един луд 1- 5 ноември

Понеделник, 1 ноември
За трета поредна година правя рекапитулацията на Ден на будителите и Хелоуин и за трети път установявам, че народа повече го влекат тиквите. То и като погледнеш, самото название на нашия празник звучи така, гаче ли ние като народ спим и трябва някой да ни буди! Народът обаче не чувства нужда от будене и будители. Или е буден, или не му се буди. Така че съвсем логично Хелоуин почва да става национален празник, а тиквата национален символ.
Всъщност, Тя вече е, ако ме разбирате...
Съветва журналистите да не казват на Гоце президент. Щом, вика, има политически проект, не може да е президент”. Което не е честно, щото, когато той като кмет на София тръгна да прави ГЕРБ, въпреки закона, хората продължиха да му викат кмете. В края на краищата и Гоце може да намери некой льольо, който да е формален лидер, докато му свърши мандата.
Дилма Русев, бразилката с габровски корен, спечели президентските избори. Първото обещание, което даде на бразилския народ, беше, че ще ликвидира бедността до края на мандата си: „Не бива да си даваме почивка, докато в Бразилия има гладни хора".
Значи Дилма дава заявка за социален президент. И наш Гоце така почна, като социален. Те така го и лансираха: „Социалният президент”. Пък имотите които декларираше години наред, го разписват даже не като социален, ами направо като социално слаб. Но днес вече никой не вярва, че е социален. Някои злонамерени подмятат, че бил по-скоро сексуален, нежели социален… И аз съм склонен да приема едно такова виждане. Защото смятам, че сексуален е оня президент, който успява да преебе избирателите два пъти подред. И няма да се учудя, ако го направи трети път, с подставено лице. Може би Бойко затова се стресна и атакува Кунева.
Пък един вика, че АБВ всъщност трябвало да е АБВГ. Та да е ясно все пак и кого ще възраждаме. Пък друг вика, да турим и З. Щото, вика, В, Г и З вървели заедно… Колко хора – толкова идеи.
Обаче Бойко сбърка, като излъга, че не бил предлагал на Куневица министерски пост. Предлагал й е и устно, и с SMS. И тя си го пази за спомен. Почти съм го виждал. И ако го покаже ще стане…
Всъщност, какво ще стане? Нищо… Да докажеш, че Бойко е послъгал, отдавна не е академично постижение, нито пък е новина. Може би само колегите от „Стандарт” ще се почувстват неловко, че избързаха да рекат: „Премиерът хвана бившия ни еврокомисар Кунева в лъжа.” Но и това не е много вероятно.
Пък в Италия се вихри поредния скандал с Берлускони, който си правил "бунга бунга" със 17-годишна мароканка. Бунга-бунга е нещо като голо хоро…
У нас поне за „бунга-бунга” не се е чуло.

Вторник, 2 ноември

„24 часа”: „Борисов: „С цяло сърце подкрепям АЕЦ „Белене”.
С цялото сърце?! Тази „гола поляна”, този гьол на тройната коалиция?! Дето щеше да струва 26 млрд.! И трябваше да се направят разчети и „тогава ще излезем и ще кажем на народа колко струва това, изгодно ли е, не е ли…”
Ма не каза и аз и до днес така и не знам какво да мисля, да подкрепям ли „Белене”, или като Костов, да се страхувам от руската енергийна инвазия…
Подозирам, че и Бойко е минал изкъде рубладжиите. Бай Захари така им викаше на тези, дето си отварят широко сърцето за Матушката… Да бях някой по-мнителен, щях да си помисля, че с Параванката се ревнуват заради руската любов. И по тая причина между тях се зараждат известни „аграрни отношения”, демек опитват да се закопат един друг…
Обаче не познавам друг като Бойко, който така бързо и с такава непосредственост да си сменя мнението. Не седи два деня в едно мнение… Което крие и известни рискове. Когато човек се върти толкова бързо – някой път може да си целуне задника. Истината ви казвам, има такава опасност!
Но трябва да свикваме. Боряна Тотева, алиас Жената скенер, вика: ГЕРБ ще управлява идните 9 г., толкова ще е в упадък и БСП”.
Ужас!
Ало, пенсиите! Е сега ще ви настъхнат космите, доколкото са ви останали, де… Скенерката вика, че зимата щяла да бъде малко по-дълга, но за сметка на това по-студена и икономически по-трудна. Така че на някои от вас може и да им се размине предстоящото деветгодишно управление на Батко.
Вчера пак се чул с Путин. Много начесто нещо, но нищо, щом се върши работа. След предишното им чуване, премиерът съобщи: „Дойдоха частите за Шести реактор от Москва след разговора ми с Путин, така, малко поговорих за неговата администрация и те дойдоха със самолет.”
Понабил канчето на Путин и той си е стегнал лемурите…
А като казал на Путин, че не може да иде на 15, понеже има важен мач, Путин рекъл: „Ами добре, тогава аз ще дойда.” И верно ще му дойде на крака: "На 13-и в събота е неработен ден и той ще дойде, за да си поговорим хубаво – за „Белене”, за „Южен поток” и всички теми, които са важни. Русия е естествен пазар за България. Защо сме го забравили? Вие знаете ли колко минерална вода харчи Москва за година – милиони бутилки. Защо да не пият наша вода?"
Което ми напомня как Монката Паси, като беше в Китай, пресметна, че ако всеки китаец пие по една българска бира на ден, ще гушим по $350 млрд. годишно! А само от клечки за кибрит - по 2 млрд. Което свеждаше републиканския ни бюджет до четвърт бира и един кибрит „Костенец” на китаец. Ама не щяха, мамка им, да ни помогнат!
За „Белене” работата била опечена. Бойко вика, че преговорите за влизане на германски инвеститори в проекта са във финална фаза”.
Обаче Трайчо пак туря прът в колелата на прогреса:”Няма нищо ново и сензационно, което да очаквате да се случи днес или утре.”
Тоя ще гризне дръвцето накрая. Точно след като Бойко обясни как е свил сармите на Путин, Трайчо, вместо да съобщи ясно този личен успех на Бойко, почна да го усуква по килифарски. „Стандарт” го написа най-точно: „Трайчо Трайков загатна, че е възможно по-бързото изпращане на резервните части да се дължи на разговорите между премиерите Борисов и Путин.”
„Загатна”, „възможно”?! На Трайчо скоро ще му бъде загатнато, че е възможно да има неприятна среща с личен състав на МС!
Ще загатва… Оня ден, като правеше шестнадесета копка по трасето на Околовръстното на София, Бойко каза: „Без мен нямаше да има Южна дъга”. И за метрото така каза, и за магистралите… Затова дължимото поведение на всеки министър, депутат, кмет, общинар, е повече от ясно – каквото и да направят, са длъжни сами да се сетят да благодарят на премиера. И преди всяко ядене да казват молитвата „Бойко наш”…
Хем той им го каза в прав текст преди време на един министерски съвет: „Ще ви моля, първо да ме похвалвате мен и тогава да подреждате който и да било! Не бих допуснал изобщо да се коментира огромната ми заслуга.”
В светлината на казаното от Жената скенер, дали да не помисля и аз за известна смяна на наратива? В смисъл да почна полечка да похвалвам премиера. Нямам толкова лой, колкото БСП, та да изкарам 9 г. в опозиция. Цялата преса намира за какво да го похвали, само ние песимист…
Като казах песимист, та се сетих, че дължа едно извинение на Тетка Цачева. Когато тя викаше, че е оптимист за изграждането на АЕЦ "Белене", ние й се подигравахме. Защото ние и тогава бяхме песимист. През некраткия си живот сме имали научното щастие да установим преки корелации между невежеството и оптимизма и затова…
Но вече става ясно, че именно този наш песимизъм ни пречи да напреднем истински в живота…

Сряда, 3 ноември

„Стандарт”: „Запетайка прати зам.-кмет в съда”. Прокуратурата емнала г-жа Недка Енергиева, заместничка на Лечков в Сливен, щото турила десетичната запетая на важна цифра не където трябва.
Граматиката е коварно нещо, а най-коварното в нея са запетайките. Това другарката ни го каза още в първи клас. Затова по едно време, а може и сега да е така, кандидатите за българско гражданство ги караха да попълват езиков тест. Да отговарят на въпроси като: „В кое от изреченията липсва запетая?”
И Никито Василев (бяхте го забравили тоя мушморок, нали?), като беше министър на администрацията, подготви подобен тест за лемурите: „Познайте в кое изречение запетайката е поставена неправилно:
„Да се уволни Иванов, не да му се увеличи заплатата!”
„Да се уволни Иванов не, да му се увеличи заплатата!”
Една запетайка само, а вижте каква бездна от страдания…
И историята е пълна с такива примери. Сашо Македонски така си отишъл мърцина, само щото объркал запетайката в пророчеството на Делфийския оракул. Заради друга такава дребна грешка днес целият свят плаща. НавреметоХари Труман казал: “Отговорността на великите държави е да служат, не да доминират над света.” Ама после някой преместил запетайката след “не”-то и се променила цялата концепция…
Пак в „Стандарт” чета: „Снегорините тръгват след първата снежинка”.
Грешка! Защо след? Бойко, като беше кмет, ги хващаше снежинките още във въздуха, а не да ги чака да падат, па после да ги събира. Имало е случаи, когато за 2 см. сняг Батко изкарваше 218 снегорина, а Фандъкова била приготвила едва 170.
Всеки трети българин е беден, отчита проучване на "Евробарометър". Така погледнато, не изглежда чак толкова много. Въпросът обаче е, че изправен пред реалностите на семейния бюджет, всеки втори българин се чувства трети, а и голяма час от първите също. Само най-първите не са трети, даже са богати…
Според Димитър Луджев над 80% от богаташите в България са били или пряко обслужвани от ДС, или са били свързани с нея.
Пък Тихомир Безлов от ЦИД почти ги е изредил поименно. Вика: „Около 1000 човека активно разпределят националното богатство. Те са по-влиятелни от всяко правителство и никое управление не смее да посегне на утвърдилия се консенсус. От 10 г. насам тези 1000 човека придобиват изключителна власт”.
Олигарсите, техните адвокати и магистратите, те ни управлявали.
Между другото в „24 часа” Безлов отрича у нас да има полицейска държава. Вика: „Зачестилите обвинения в този дух са спорни. Полицейски произвол съществува. Но ако имаше полицейска държава, щеше ли да има такъв хаос в обществото?!”
Според нас качествата на една полицейска държава зависят от качествата на управляващите полицаи. Без да ви натрапвам личното си мнение, ще кажа, че за Цецко и Боко даже и това е много. За да направим читава полицейска държава, като американската, се иска опит, кадри! А както съм казвал, ГЕРБ няма банда кадри.
Знам що Безлов ги говори тия. Щото работи в Център за изследване на демокрацията. И ако се докаже, че у нас вече няма демокрация, а полицейщина, ще му изчезне предметът на изследване. А като няма предмет – нема и парета! Брадарушките да не са луди да финансират безпредметни изследвания.
Анализатори, анализатори, ама и те хляб ядат…
Обаче червеният общинар Курумбашев вика: „Ето пример - да дадеш 92 млн. лв. за култура, докато даваш 100 млн. лв. само за подслушване, коментарът е един - даваш пари само за това, което те интересува.”
Верно, че ги интересува. Оня ден Боко каза при Цветанка, че с Цецко по цели нощи слушали СРС-та. Много интересни работи научили за себе си.
Аз не бих искал никога да науча какво говорят хората зад гърба ми. Това е мазохизъм. Щото те никога не говорят хубави работи. Пък и защо да кажеш зад гърба на някого нещо хубаво, като той няма да го чуе? Не е ли така?

Четвъртък, 4 ноември

Жителите на благоевградското село Церово готвели революция, защото трябвало да дадат по 40 лв., за да извадят паспорти на магарета си. Пък там във всяка къща имало по две-три добичета. Местните викат: „Ние нямаме пари, за да си извадим нашите лични карти, които струват 30 лв., а те искат да платим за тескерета на магаретата по 40 лв.!”
Ей, не се притеснявайте, не са 40 лв. Повече са! Щото ще се наложи да преведете парите по банков път, още 5-6 лева на добиче. На мен толкова ми взеха. И понеже предполагам, че СИБанкя нема клон в Церово, та калкулирайте и някой лев за билети до Благоевград.
Още в далечната 2004 г. колегите от „24 часа” предупредиха: „Искаш в ЕС? Вади паспорт на магарето.” Така че ЕС иска паспорт за магарето. И не какъв да е, а ламиниран, с име, снимка и отпечатък на копитото… На документа трябва да пише и колко конски сили е магарето, а също така дали е тунинговано по някакъв начин…
Пък във връзка с изискванията на ЕС, във Видин почнали да имплантират чипове във врата на магаретата. Чипът струвал 6 лв., отделно държавна такса 20 лв. И СИБанкя, та общо 30.
И ако си мислите, че ще товарите Марко повече и така ще избиете парата, няма. Европейското законодателство ограничава варварската експлотация на животните. Магарето може да бъде товарено само от 8 до 5, с един час обедна почивка.
Но да спрем да говорим за магарета, макар, че е трудно…
Проектът на Параванчик щял да стартира на 11.11.2010 г. под мотото „България на другия ден”. Щото, нали, 10 ноември и на другия ден… Според мен трябваше да е други ден, The Day After Tomorrow. Защото Борис Ангелов напомни, че на другия ден, демек 11 ноември, е професионалният празник на охранителите. Което е една страшна метафора на българския преход. На 10 ноември идва промяната, а още на другия ден идват мутрите!
Вчера почина бившия руски премиер Черномирдин. Той бил нещо като наш Гиньо Ганев. Та „Сега” поместили некои от „черномирдинките”. Изкефи ме една, с която можем да обобщим цялата нова и най-нова българско история: „Хотели как лучше, а получилось как всегда”.
Но искам да обърна внимание на Гоце и възродителите върху една друга: „Каквато и организация да почнем - все КПСС се получава.”
И пак за магарето. Тоя път за Буридановото…
„МВР шефът съвсем се оплете за доходите си”, пише в. „Сега”.
Цецко доказа всички възможни приходи, при нулеви разходи. Точно както ви казах – яли са прясна и замразена орехова шума. Тя от кестени е по-добра за замразяване, ама пусто опоска я молецът… Не са плащали ток, парно, вода, не са ходили на курорт, нито са купували дрешки и учебници на дечицата…
Тоя не е за милиционер, бе! Тоя е за финансов министър! Такъв бюджет може да спретне, че лично Бен Бернанке ще дойде да ни изучава…
„Стандарт” обратно, умилява ни: „Цветанов: Позволих си дом след 26 г. работа.”
Не, господин вицепремиер, позволихте си шести дом, след пет години в политиката… Слънцето в хороскопите на Лещански нема толкова домове…
Па извикали нарочно БНТ и БНР да предават директно обяснението му. С което се даде нагледен урок на цялото българско население как се прави от пръдня боя. Без извинение.
Само ние, простите, каквото изкараме, го изядаме, изпиваме и даваме на монополистите.
Умният човек допуска, че другите са само с малко по-прости от него. Но Цецко ни взе направо за хоминиди? Което ме кара да мисля, че е прав проф. Людмил Георгиев да смята, че „става дума за човек, който е „прост на биологично ниво”! Не го разбирам напълно, но подозирам, че е нещо като тиквена семка…
Тоя професор какви ги е написал… Как Бойко целунал ръка на Доган (буквално), та да му тури още една звезда на генералския нагон (грешката е на поета Леонидов), как Доган и Сидеров си правели „периодични” срещи… И други по-страшни работи, които и аз съм си ги мислел, но не смея да ги кажа… Щото за такива неща направо „спират от движение”, както се изразяват пернишките мутри…
И изобщо, почувствах се като в мисъл на уважавания Дмитрий Иванов: „Мен ако питате, аз не вярвам в призраци, само че се паникьосвам, когато видя призрак.”

Петък, 5 ноември
Станишев, „цитирайки” дейци на науката и културата, рече: „Никога досега не ни е управлявало толкова неграмотно правителство".
Доста пресилена оценка. Да не споменаваме, че е малко присмяла се кука на криво дърво…
Според нас, като цяло премиерът управлява добре страната. Греши само в две неща – във вътрешната политика и във външната политика. Всичко останало е наред. Ако тези две области се оправят, ще можем да кажем, че страната се управлява дори идеално.
„Досега българи са покорявали света във всички области на живота - в изкуството, спорта, високите технологии. Сега вече пробихме и в световната политика чрез новия президент на Бразилия Дилма Русеф”, заиква се „Стандарт”.
Точно заради такива заиквания оня ден Ясен Бориславов писа в „Сега”: „Ние се радваме на нейния успех с топла провинциална сърдечност, точно както африканските роднини на Барак Обама се радваха, когато беше избран за президент.”
Радват се вестниците, не видях народът някъде да рипка като негрите в Когело и Найроби. Ама и те като рипкаха, та голям келепир…

To be continued next Monday

3 comments:

Unknown said...

Черномирдин:
- Что ни делаем, получается КПСС либо автомат Калашникова.
- Врачи и учителя хотят есть. Практически каждый день.
- Я вообще далек от мысли.
- Мы так жить будем, что наши внуки нам завидовать будут.
- Много говорить не буду, а то опять чего-нибудь скажу.
И на мен ми направиха впечатление.
Но ми хареса и твоята мисъл за бързо въртящият се ББ:-)

Diane Lane said...

От медиите разбираме, че Бойко не бил обсъждал с Путин енергийните проекти. Леле ужас, тоя не е разбрал, че вече ги е подписал! Не съм чела професора Л.Георгиев, но и сама мога да се сетя, че Доган никога не се е оттеглял от задкулисието, където се спотайва и дърпа конците, както и че има пакт за ненападение между двамата съперници за Путиновата любов - Борисов и Първанов, независимо от привидната престрелка и пушилка, особено в светлината на последните събития. Б.Б. за пореден път отказа да се интересува от импийчмънт на президента, въпреки явното нарушение на Конституцията. Но да изчакаме коментара на д-р Филипов, все пак.

Онлайн Филми said...

Хах, доста интересен делник си имал :D Доста се смях, докато го четох :)