9/14/2010

Из делниците на един луд - 6 - 10 септември

(Текстът е публикуван във Фрогнюз)

Понеделник, 6 септември

Мина и Съединението. Как изкарахте? По еснафски, нали? Хапване, пийване… И на всичкото отгоре и по нещо отдолу…
То пък егати празника! Казвам го от гледната точка на южняк. Навсякъде по света – и в Италия, и в САЩ, Северът е далеч по-прогресивен от Юга. А у нас наобратно. Така е днес, така е било и през 1885 г.
Казвал съм го и пак ще го кажа. Но преди това ще кажа нещо, на „деловодителите” на творчеството на д-р Филипов. Тия, дето следят да не се повторя случайно. Господа, по законите на пропагандата, ако искаш нещо да стигне до хората, трябва да го повториш поне седем пъти. А аз повече от два-три пъти рядко си позволявам. Съжденията си за Съединението съм изложил още в първата си книга, но читателите на Фрогнюз едва ли я познават, затова ще повторя накратко какво ми е мнението за Съединението, което за нас, тракийците, е било малко нещо късо съединение. И до днес се чудя защо му е било на прогресивното румелийско население да се съединява с дивите шопи, с подлите власи и гагаузите от Варненско. Татар Пазарджик, Филибе, Заара – това са автентичните центрове на прогреса. Какво би загубил българският генофонд, ако ги нямаше Кюстендил, Перник, Брезник, Трън и други такива шопски и полушопски поселища? Пловдив е бил в пъти по-голям от София, имал е трен, театро. А в София – кал до под … (откъдето и дошло Подуйане).
Чета вчера в сайта Dnes.bg интервю с директора на Историческия музей в Пловдив. Вика, че още се спорело Пловдив или София да е столица. Щото румелийци, в името на обединението, отстъпили на шопите столичанството. Но още се хапят по гъза, с извинение. И до днес викат: От Пловдив ли си, майна, или от провинцията?
Но те са прави да се хапят. Откак отстъпили столичанството, Пловдив дръпнал назад и днес вече не е безапелационен център на прогреса. Веднага ще дам пример. На връх Съединението пловдивският владика дедо Николай отиде в Пазарджик и връчи "Свети апостол Ерм" на кмета Попов и прокурора Янев заради хомофобските им изцепки.
Без да се отклонявам, ще спомена една реплика на дедо поп, която Цветанов би могъл успешно да използва. „Силите на мрака, вика дедо поп, тръгнаха да атакуват решението на градското ръководство. По съдебен ред. По формални причини. Сатаната е формалист. Той обича да замъглява разсъдъка зад измислени от самия него членове и параграфи на извратени закони.”
Иначе какво да кажа?! Пазарджиклии всичко втасаха, само педерастите са им кусур. Тия дни, като си ходих, Пазарджик много ми заприлича на Дупница. А, както знаете, Дупница не прилича на нищо. Да кажеш, че имат много педерасти, не! Виж, цигани наистина има много. Пазарджишките педерасти просто са сред най-издигнатите - като ватманчето Минчев, като… Както и да е.
Правих веднъж експеримент в Пз. Всъщност, що да не го направя и с вас? Може би да не е проблемът, че са пазарджиклии, а че са българи. Та въпросът ми е как се нарича педераст, който кара самолет?
Нарича се пилот, братя! Другото е вашето нетолерантно мислене! В Пазарджик ми отговаряха „реактивен педераст”, „свръхзвуков педераст” и в ни една кратуна не се побра верният отговор, до такава степен им е изкривено съзнанието…
Понеже миналият път ви посъветвах да се молите… Сега искам само да се допълня. Една ватенка от Пазарджик и един студент по богословие били забелязани в центъра на града да отслужват молебен пред един банкомат. Щото на ватенката му бавели заплатата, а му трябвали пари за годежен пръстен. То какъв ли пръстен ще купи с една заплата, де… И Господ чул молбата и направил така, че работодателят да се засрами и да плати на човека. Даже обещал и параклис да дигне във фирмата.
Мене всичко това разказа Борислав Петров, кореспондент на „Стандарт” в Пз, който е известен с това, че никога не си измисля повече от половината новина…

Вторник, 7 септември

Министър Анна-Мария Борисова вика: „Надявам се, че в мое лице моите събеседници виждат спасителната лейди.” Само това изказване е достатъчно да подхрани съмненията на д-р Владимир Атанасов, че част от работещите в министерството са олигофрени… Но за съжаление докторът се извини. Всъщност, няма лошо, че се извини. Но в случаите, когато си прав и ти се налага да се извиниш, си има начин. По време на някакъв разгорещен политически дебат в английския парламент Лорд Дизраели казал, че половината от членовете на кабинета са задници. Председателят на парламента го призовал веднага да вземе думите си назад. Дизраели станал и тържествено заявил: „Председателю, оттеглям думите си. Половината от членовете на кабинета не са задници.”
Та и докторът можеше да каже, че част от работещите в МЗ не са олигофрени. Не може да нема баре два-трима, които да не са имбецили…
Само не разбрах, защо премиерът вика, че лично той не би се разсърдил на такова изказване. Не вярвам чак пък да не знае, че олигофрен означава малоумник, глупак.
Не знам, но историята с пистата за Формула 1 си е наистина малоумна. Бате Бойко стана малко като Тодор Батков и Казанската афера… Ама Петков му ги довел шейховете! Да, де, Петков! Само че Петков може да е бил пиян, не е чудно. Още в първи клас на най-честото детско оправдание - „Ама той Руменчо ме накара…”, другарката ни казваше: „Руменчо може да пикае във фонтана и ти ли ще пикаеш?!” Ами ако, както основателно допуска Любомир Живков, му беше завел некой „шейх” от фамилията на Бин Ладен, недай боже и самия Бин Ладен?! Червените не смучеха петрола на Саддам бадева… Само помислете какъв световен скандал щеше да стане!
Г-н премиер, ако нема кой да питате, питайте Гуглето, бе! То знае всичко. Кажи-речи цялата българска журналистика си вади хляба от него!
Не, наистина доста малоумни работи се случват в държавата. Оня ден „Труд” написа: „Бойко: Българинът е бинзинова кола, в която има нафта”. Дали премиерът е казал „бинзин”, или редакторът на дописката е от пазарджишко, не мога да ви кажа.
Един в Гарбово верно се направил на дизел. Предполагам, че му е свършило пиенето и минал на нафта. Докторите викат, че му немало нищо. Което показва, че нафтата не е вредна и може да се пие. Само дето мирише неприятно и е опасно, ако се получи искра от некъде докато мочаш…
Но аз друго искам да кажа. Това изказване премиерът направил по повод напъните на земеделеца Найденов да ни предпази от „Дупетата” и да ни върне колбасите с месо. „20 г., вика премиерът, никой не е обърнал внимание на българина, ние сега се опитваме да му решим проблема."
По принцип за опит пари не вземат. Ама тоя път ще вземат. Следете ми мисълта! Репортерка от БНР взела едно карначе „Стара планина” и тръгнала да му прави експертиза. Но се оказало, че нашите лаборатории могат да кажат само, че в карначето има и свинско месо, но не и колко. От Националната ветеринарна служба обяснили, че контролът се извършвал главно по документите на производителя. Тоест, ще ядем старите колбаси на нова цена. По документи ще е свинско, но на практика ще е главно свински кожички… „Алхимиците” от колбасарския бизнес да не са толкова прости изведнъж да ни дадат чисто месо! Да не говорим, че ние може и да получим белтъчно натравяне, щото организмът ни е отвикнал…
И изобщо, колкото повече се взирам в успехите на кабинета, толкова повече се чувствам като дедо Йоцо…

Сряда, 8 септември

Телевизиите продължават да нищят аферата с „Формула 1” Умен Петков, главният виновник за конфуза, вика: „Аз не съм лобист, а патриот.”
Сещам се за един разказ на Амброуз Биърс, „Изобретателният патриот”. Един патриот-изобретател отишъл при краля с една, забележете, формула – формулата за конструиране на бронирана плоча която никакво оръдие не може да пробие. „Ваше Величество, ако Кралската флота използва такава броня, нашите бойни кораби ще станат неуязвими и непобедими.”
Пред тази патриотична перспектива, кралят с радост заповядал на ковчежника на Министерството на изнудването да изплати на патриота 1 млн. тумтуми.
Тогава изобретателният патриот извадил втори лист. Също с формули и планове – на оръдие, което може да пробие тази броня. И взел още един милион тумтуми. Имаше и трети лист с формули, но вече съм забравил… Но мисля, че и така ме разбрахте. Проблемът е, че родината се напълни с патриоти и всичките са много изобретателни…
Анджак говорим за патриоти… Сидеров хвана хроничен карез на Костов. Атака започвала операция "Възмездие". Вика, че главният крадец на прехода бил Костов. Костов бил креатура на Луканов, носели му куфарчета с пари… Изобщо „неговото управление било така бандитско, че България все едно изживяла ядрена война”.
Категорично не съм съгласен със Сидеров. Изобщо не е ядрена война! Икономическата реформа на Костов повече приличаше на неутронна бомба, с некои разлики. Тия разлики са обяснени най-задълбочено от Асан: „Неутронната бомба е едно оръжие, дето, като падне, ние изчезваме, а баницата остава. А икономическа реформа е обратното - нас ни има, а баница няма.”
Сидеров обяснява, че подкрепяли ГЕРБ, въпреки, че това не било точно тяхната политика. Тяхната щяла да стане ясна, когато съберат 122 народни представители и формират кабинет.
Язък!

Четвъртък, 9 септември

Екип на нобеловия лауреат за икономика Даниел Канеман изчислил колко пари са нужни на човек, за да е щастлив – 4 904 евро на месец. Така погледнато, у нас 50-100 хил. човека са щастливи. А останалите можем да се утешаваме с мисълта на Симон Боливар: "Без пари сме бедни, но без пари сме и свободни." Ама много сме свободни, най-свободните в Европа…
Изследвал съм сериозно връзката „щастие-пари” и бих могъл да кажа, че това са глупости на търкалета… Но ще се въздържа, защото е възможно резултатите ми да не са коректни, по причина, че съм изследвал в състояние на хроничен недостиг на пари… Затова просто ще цитирам едно изследване от по-лани, което показа, че в Бангладеш, където бедността е много по-страшна от у нас, хората били по-щастливи. Защото, както обяснява Маркс още в “Критика на Готската програма”, качеството на живота е в пряка връзка със свободното време. А в Бангладеш може да са бедни, но всичкото време им е свободно.
Разбира се и тази теория може да бъде оборена. Всъщност, както твърди Карл Попър, една теория, за да е научна, трябва да съдържа в себе си възможността за фалсифицируемост, демек, да бъде оборена. Но да не се забатачваме във философия, че ще заприличаме на Параванката. Дето рекъл, чета в „Стандарт”, да не сме забравяли, че съединението прави силата, но силата не прави съединението. Това изказване, по философската си дълбочина, се родее с думите на Слави Бинев: „Успехът е относителен. Успехът на Англия срещу българския национален отбор е неуспех за българския отбор.” Страшна скука вее от Параванката, не ли? И като заеме един сериозен вид, направо като ибрик без дъно… Но да се върнем на темата. Теорията на Маркс може да бъде оборена от българските пенсионери. Изследванията на последната възраст показват, че само 1% от пенсиите не разполагат със свободно време. И същевременно 65% от тях са песимисти, тоест нещастни. Значи и свободното време не е универсален измерител.
Щастието е изключително сложно състояние, чието основно качество е, че е несъзнаваемо. Почнеш ли да се питаш щастлив ли си, работата е в киреча. И не е възможно само по един показател да се изчисли. Лично ние смятаме, че по-вярна е формулата на щастието, която ви споделихме лани. Щ = К+(5П)+(3Х). Където К са лични качества; П - пари; Х - чувство за хумор. Тоест, при средни способности и малко пари, щастието пак е постижимо, но с много чувство за хумор.
Учени, теории… Трошат парите на данъкоплатеца за глупости. Според британският икономист Ричард Лейард пък, щастието нема общо с парите. (Което не значи, че нещастието не е в тяхната липса.) Лейард твърди, че ако ви се увеличат доходите, вие бързо привиквате с новата степен на богатство и започвате да се стремите към още и още… Това явление се нарича "хедонистична мелница". И тук пак ще дам за пример пенсиите. Станишев им вдига парите на няколко пъти и те пак не станаха щастливи.
Пък друго изследване показало, че през последните 50 г. средният размер на сутиените на европейските жени се е увеличил два пъти - от В до DD. Може би за редовия българин да го преведем – от една на две шепи.
Това изглежда ще зарадва много съвременни мъже. Общо взето мъжете са цицомани. Поради което жена с големи цици може да постигнеш това, което жена с малки не може. Лично ние не разбираме как некои мъже ги кефи да се борят като прасе с тиквите, ама вкусове разни… Разбира се и пъпка не ребро не бива. Дето викат по нашия край, жена без цици е като село без начално училище, нема откъде да почнеш…

Петък, 10 септември
Шефката на НСИ доц. Коцева подала оставка. Щото в анкетата за пробното преброяване вкарали етноси "българомохамеданин", "македонец" и "гагауз". И като скочиха патриотите от ВМРО…
Понеже премиерът ни още е аджамия в управленската наука, та ще си позволя да го посъветвам да отхвърли оставката. Шеф на статистиката е втората по важност позиция в една държава. Да, истина ви казвам! Всичко, което не може да постигне един премиер, барабар с целия си кабинет, статистиката го постига с едно чукане по клавишите. Може да овладее инфлацията, да предизвика дефлация, да съживи икономическия растеж, да напълни потребителската кошница… Например, ако извади пианото и почивката в петзвезден хотел, в кошницата веднага ще се отвори повече място за хляб, боб, леща… Изобщо, статистиката е мощен икономически фактор, когато се ръководи от професионалист. А, ако доде некой нов, доде разбере какво се очаква от него, ще направи маса гафовете… И без това Костов дудне, че немало симптоми за излизане от кризата… Червените защо натириха проф. Стоян Цветков? „На столетницата не й хареса, че институтът обявявал твърде лоши данни за инфлацията и икономиката.” („Труд”)
Доц. Коцева вика: "Всеки има право да определя себе си така, както реши. Ако някой иска, може да се определи и като марсианец."
Така е. Бог да прости Бат’ Доньо Донев, той се определяше като печенег. Щото нали шопите са печенеги… Лично аз, всеки път като доде сметката за ток или вода, се замислям дали да не се пиша циганин. Леко съм мургав, пък съм и от Пазарджик… Ако го бях направил, сега щях да разнасям Дилян Пеевски като прасе блажен вестник из съда в Страсбург за малцинствен тормоз…
„Новинар” съобщава, че статистиката на обажданията на националната телефонна линия за деца показала, че тийнейджърите предпочитали да живеят за момента и не мислели за бъдещето.
Точно обратно на това мислене, кабинетът приел програма за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, по силата на която ще се строят три нови модерни затвора…
В Шумен арестували съветника Петър Атанасов- Камъчката, 57 г., защото си пребил гл. счетоводител и го насилил да подпише, че му дължи 160 хил. лв. Ченгетата викат, че било рекет. Според мен Камъчката е направил ревизия, при която се е оказало, че сметките излизат, но парите ги нема…И понеже никое счети не връща с добро, та се е наложило и малко бой.
От петричкия бизнесмен Коце Маца съм запомнил: „Човек в зряла възраст трябва да има добър адвокат, добър счетоводител и добър свещеник.” Свещеник – едва ли. При българите не е прието да се изповядват, но счетоводителят и адвокатът са важни. Помня как Майкъл Джексън, когото в. „Атака” в свойствената му расово некоректна стилистика наричаше „бивш негър”, обвини адвокатите си в заговор с цел да го обанкрутят. Забелязал, че името му го няма в списък на най-богатите американци. Вместо него обаче се появило името на адвоката му.
А счетоводителите и в най-мрачните времена са си играли с пари. От кого взе милиона Остап Бендер? От тайния съветски милионер Корейко, счетоводител втори разряд… Пък в „Разказ за стария глупак” Зошченко съобщава, че и в СССР се случва млада да се ожени за възрастен. „Но този възрастен обикновено ще е някой голям физиолог или ботаник, или ще е изобретил нещо, или най-сетне е отговорен счетоводител, който притежава добра материална база за двама.”
Единици в СССР са притежавали добра материална база за двама. Затова много ме доядя на един казак, който описва преживяванията си на морето в България. „Бедност и боклуци навсякъде – по пътя, на плажа, във Варна, навсякъде! Имаш чувството, че в България боклукът никога не се събира.”
Тоя явно е от новите руски, не помни. Но ще му припомним: „Москва се е променила. Бях тук през 1982 г. в залеза на Брежнев и сега нещата са много по-добре. Забелязах, например, че имат боклу¬ци. През 1982 г. нямаше откъде да вземат такива.” (П. Дж. 0'Рурк). Щото сам по себе си боклукът означава, че нещо ти остава, за да изхвърляш…
Както и да е.
Според мен счетито трябва да се бие още при назначаването, а не да го чакаш да открадне парите и тогава…
Пък „Стандарт” пише, че гл. счетоводител на държавата Дянков искал банките да намалят таксите за преводи към хазната.
Добра идея, обаче Винетку нема да позволи. За който не знае, Винетку е сложна метафора, родена от народното творчество, която обединява в един символ любимия герой и любимата жена на премиера. Намеквам за СиБанкя…
Сигурно съм много прост, но не разбирам. Отивам да си вадя Булстат. Г-жата ми вика: „15 лева.” Шест крачки вляво (преброих ги!) сумата нарасна на 17 лв. Ако си турят тяхна касиерка, при тоя наплив, ще си заработи заплатата за един преди обяд и ще носи приход на държавата, а не да се набълбукват частните банки. Но пак казвам, сигурно съм прост и затова мисля така…


To be continued next Monday

10 comments:

Anonymous said...

Попиках се от смях, сполай ти, докторе, сполай ти, наш съвременний Шекспире!

Ангел Грънчаров said...

Докторе, толкова вярното ти, бих казал даже безжалостно вярното ти твърдение-сравнение на Костов с неутронна бомба ще влезе един ден в учебниците по история и ще се учи от учениците, помни ми думата. Сидеров, Слави Трифонов, Кеворк Кеворкян и Гоце Първанов ряпа да ядат със своите метафори по адрес на Костов, ти с две думи гиу би, натика ги на кучето в..., ясно къде, накара ги да си гризат ноктите от завист, че преди теб не са се сетили по същия начин, така виртуозно, да захапят злодея Костов.

Затуй сметам, че тия, избоените, много ти завиждат за удачното попадение. Като знам колко много пари извадиха и Слави, и Кеворк, и Сидеров от попържните по адрес на Костов, се питам: колко ли ти парички щеше да земеш ти ако се беше сетил овреме да сравниш Костов с неутронна бомба?!

С какво ли не го сравняваха, с вампир, с кожодерец, с природен катаклизъм, с всичко, за което може да се сети човешки мозък го сравняваха, ала ето ти ги заби така, че наистина тия професионални оплювачи на Костов сега, убеден съм в това, изпитват най-благородна завист заради твоето гениално попадение. Ето защо съм убеден, че бъдещите школари ще учат за Костов по твоите откровения, прозрения и открития, а не по гоцевите, сидеровите, славевите, кеворковите.

Бъди жив и здрав и дерзай, видно е, че още можеш да съчиняваш най-пищни метафори, щом съчини толкова сполучливата метафора, че Костов нема начин да е нещо друго освен нутронна бомба!

Аз бих добавил в интерес на истината, че имам само едно съмнение относно тезата ти: питам се дали не е по правилно да се рече, имайки предвид дълбините на твоето прозрение, не че Костов е неутронна бомба, а че неутронната бомба е... Костов, а? Кво ще кажеш, прав ли съм, като дръзнах да ти развия проницателната мисъл?

Надевам се, ако ти дадат хонорар за откритието ти, че Костов е неутронна бомба, да ми дадеш малко парички и на мен от хорорарецо, щот и ний душа носим, докторе!

Благословен бъди и твори, твори, удава ти се творчеството! Чакаме със затаен дъх новите ти прозрения, особено тия по адрес на Костов, който, освен че е виновен за всичко, сега, оказва се, е виновен за това, че ти едва сега, малко късничко, се сети да го срамниш с неутронна бомба.

Щот ако мръсникът не беше толкова подъл, нищо чудно да се беше сетил за сравнението още по времето, когато бандита Майкъл Чьорний даваше купища пари на некои по-овреме усетили се хорица; ама знае ли се, може и сега да дават парици, с които творци като теб да могат по цело лето да са в "творчески отпуск", сиреч, да си пекат задника на морето, нищо че са пенсионери...

Unknown said...

Докторе, хубаво си го на писал:-)Но като си отворил дума, да си кажа и аз:
Защо за правилна диагноза уволняват лекар, пък и извинение искат?
А и като се замисли човек, олигофрени има не само в това министерство...

Живко said...

О колко е досадно това беззъбо злобно човече Грънчаров!

Anonymous said...

Бълвочът на Грънч. е като рекламата на матраците Дормео - толкова пъти е повторил името на Костов, толкова е досаден и първосигнален. И защо пропуска да назове хората, взели пари от М.Чорни - например Елена Костова?
Мар

Anonymous said...

Докторе, как можа! Какможа да кажеш тези тежки думи за бащицата Костов! Ами ако млъкне пак и замълчи навеки? Кръвта ми замръзва от това! Представяш ли си? Няма да промълви нито една дума на нещастния български народ! Ти даваш ли си сметка каква катастрофа ще е това? И краят на света бледнее пред този велик Костов гняв! Ами и ако Елена млъкне! Ето как си уплашил и философа - той вече тръпне пред Апокалипсиса, как ще вием и скърцаме със зъби лишени от топлата Костова ласка. Ти разбираш ли, Слънцето няма да изгрее, покрусено от мълчанието на Командира. Звездите ще изгаснат. Ще настъпи ледена епоха. И защо? Заради твоите метафори! Моля те, осъзнай се да отидем да молим за прошка овреме, ще занесем нещо в Драгслевци, ще паднем на колене и ще се помолимя дано ни прости и изрече поне една дума, нека дори да е нещо нечленоразделно, но да издаде звук и небесните светила да тръгнат по пътя си?

Смелият анонимко said...

Докторе, то и аз като теб съм прост, та затова да те попитам, това че Борислав Петров ти е разказал историята значи ли, че ватенката си останал само с молебена пред банкомата?

Anonymous said...

Докторе, с тая малко улична и бая алкохолно-сексуална сюжетност турай барем по едно тракийско остроумие на матрял, а не саде от шопите остроумието, а от тебека клавиатурата? Клавиатури има и у магазино. Ама откъде че го земеш по вас, та да го туриш? Това сичкото сме го чувале на село, дагое, ехехеее откога, само къде не е имало таквия изтърсени политици тогай. Като сте толку ербап тракийците, оти я не направихте таа столица къде вас некъде и некой тракиец да е останал за цер? Оти зимъска че умрете от студ, а летоска че се опечете от жега, затова. Кого сте дали? Сичко, що го сметат за некой, или е от Шопско, или е от Добруджанско, или е от Балкано. Един Орфей имате, и он пияница и по тънката час, демек наш човек. Да ви у загубените глави, само знаете да се представлявате като некакви. Оти не пишеш от циганската маала у Пазарджик, а от тука, като е много убаво у вас? Оти тука е по-убаво, нали, има да си апнеш, има да си пинеш, и друго има. Само знаете да зяете откъде сте.

Иначе убаво си написал, ама напиши го по тракийски, оти го пишеш по шопски? Ега ти се у тракиецо, що си. :))))))))))

Anonymous said...

Доктора стана пишман да каже нещо за тоя Костов щот го нападат костовистите и тоя гаден грънчо

Докторе продължавай, громи ги, ние
от нашата ППО на БКП сме зад теб!!!!!!!!!!!

Незнакомов said...

Докторе, много си прав за истинските патриоти и ЕнтелЕгенти румелийците (от тур. "гърчоля"). Виж какви поетични автентични български названия: Татар Пазарджик, Филибе, Заара... Не е кат шопските София (Средец), Подуйане, Банкя, не ли?