5/14/2010

Защо умират вицовете?

Експерти от Русенския университет, ВМРО и др. огранизации предупреждават, че след по-малко от 40 г. българите ще са малцинство. Те и в момента били малцинство в 34 общини, а в други 41 били фифти-фифти с циганите и турците. По раждаемост сме били на 204 място в света, а по смъртност – на 19-то. Циганите били вече 4,7%, но раждаемостта при тях била 70%.
Вижте какво, това не е непременно нещо лошо. Дори може да се окаже, че има много добри страни. Например, не е изключено тогава циганите да ни плащат тока и водата. Природозащитните организации да се заемат приоритетно с нас. Сигурно ще се учреди Ден на българите, Декада на българското включване. Данъци нанай, Сорос ще пренасочи парите от ромските към българските фондации, ние ще ги крадем и ще си строим големи къщи… И секс, секс, секс… Без презерватив.
Не мислите ли, че след като ние 20 г. не можем да оправим държавата, ще е справедливо да отстъпим на циганите и те да поуправляват малко? Не е голяма философия да си направят набързо един ЦЕРБ (Цигани за европейско развитие на България). А може и ЦСП. Циганите се раждат убедени социалисти. (Асан, обичаш домати? Да ги ям да, иначе не!)
За да израснат циганите държавнически, предлагам да се помисли и да им се даде още сега пълна автономия - собствен бюджет, който да си пълнят с техните си данъци, собствен ТЕЦ, със собствени жици (бакър), собствено ВиК... Разбира се, има риск да стане като с Либерия, където американците си изселиха негрите... Но ние и така вървим натам. Точно по тая причина д-р Филипов рефлагира.
В контекста на това бъдеще ми се видя доста архаична всенародната кампания за обявяването на 24 май за национален празник, която отпочват в Шумен. Дано намерят достатъчно основания, но лично ние сме скептичен. На протеста на СУ за орязания бюджет ректорът проф. Илчев каза, че държавната издръжка за един студент била с 20% по-ниска от издръжката на един средношколец. Вероятно, ако се провери, ще се окаже, че издръжката на средношколеца е по-ниска от тази на ученика в началното училище. И като крайно, ще стигнем до кифлата и ябълката, които държавата трябва да осигурява, но все не успява, щото некой ги краде… И почти съм сигурен, че не са циганите. Между другото статистиката показва, че за последните 100 г. циганите у нас са се увеличили 4 пъти. А по мои наблюдения циганията само за последните 20 г. се е увеличила над 10 пъти. Не може да се дължи само на тях.
Ще ви призная честно пък вие си мислете каквото искате. Аз на 24 май обикновено се напивам още на обяд. Мразя да чествам работи, дето ги нямаме. Като си пийнеш, ни един от проблемите на честваната обществена сфера не е в състояние да те трогне. А като съм трезвен ми става мъка. За образованието ми става мъка, за учителите, за учениците, за науката, за културата, за пенсионерите... И за мен си ми става мъка. И за детето. И за тъщата, ако щете вервайте, и за нея ми става мъка...
Празник на писмеността, на азбуката… Те половината букви изпопадаха, препинателните знаци са заменени с емотикони, главните букви и запетайките са станали досадни предразсъдъци… Погледнете вестниците как се списват и нема що да говорим повече за нуждата от такъв национален празник. Само в една статия на днешния "Новинар" можете да видите: "павильон", "кебабче", "съжелявам", "бълагарският"... И това не в текст на некой начинаещ льохман, а на "големия" поет Тома Марков!
Един университетски преподавател получава годишно толкова, колкото членестоногите от „Левски” и ЦСКА получават месечно. Мога да дам още много примери за неинтелигентни форми на живот, които са за предпочитане, но знам, че и вие можете.
Като споменахме Алма матер, та се сещаме, че 22-годишен студент по химия в СУ станал българското лице на науката за 2010 г. и ще представи страната ни на международния финал на конкурса „Лаборатория за слава". И ще спечели, помнете ми думата. Щото на нас химията ни е в кръвта, влиза ни още с майчината коластра. Древните казвали: „Ние сме това, което ядем.” И какво ядем? Какво пием? Какво дишаме? Отвсякъде ни дебнат алхимици, които превръщат неядливи продукти в ядливи. Ето и днес чета, за някакво „окрехкотено” пилешко. Инжектирали месото с нещо си и то задържало водата. Пък на село съм виждал бахчеванджии-алхимици. В една бала слама се правят гнезда, поставят се корени краставица и след това само изкуствен тор и вода. Изобщо какво ли не съм виждал. Ами вината и ракиите? Знаете ли какви магьосници работят във винарските изби? Христос ряпа да яде…
Пък по телевизора гледах Теди Москов. Реве за културата. «Това, вика, да се съкращават институции за култура, е просто глупост".
Тя и при Ламбо културата видя голям хаир, ама сега направо ще редим ред слама, ред култура, дет се вика.
Но проблемът е в друго. По време на Великата френска революция, когато тя почнала да си руча децата и Робеспиер на свой ред трябвало да си тръгне от историческата сцена с «главата под мишницата», Жак-Луи Давид почнал да рисува една голяма картина – «Сабинянките». С нея той искал да подтикне съгражданите си към консенсус. Месеци я рисувал и цял Париж следял с трескав интерес как напредва работата, а на всеки две седмици се издавал специален информационен бюлетин.
Искам да кажа, че когато има Париж, ще се намери и Давид и пари за Давид. Но когато народът се интересува от ДесиСлава, Азис, Евгени Минчев, Давид ще ходи гладен...
Много сериозно стана, не ли? И тъжно. Чакайте да ви кажа нещо по-ведро. В Латвия пуснали презервативи с лика на тамошните политици. Производителите решили, че по-този начин ще разнообразят сексуалния живот на сънародниците си. Ебати разнообразието! Мерси казвам аз на такова разнообразие! Цял ден с Бойко, та и вечер, като си легнеш, пак той…
Не отричам, че вероятно ще има извратени българи, главно сред привържениците на БСП и симпатизантите на Гоце, които ще изпитат перверзно удоволствие да си го турят премиера Борисов на оная работа… Но не вярвам да са много, рано е още.
Ако обаче се отдалечим от политическото злободневие и партийните си пристрастия, не можем да не признаем, че презервативът се явява една много точна метафора на приоритетите на сегашното управление. Основният приоритет е борбата с престъпността и осигуряването на спокойствието и сигурността на гражданите, нали така? А презервативът точно за това е измислен – да ти дава сигурност. Докато те прекарват…
Вицове… Мислили ли сте как и защо умират вицовете? Защото се превръщат в истина. Ако следите внимателно, ще видите как в близко бъдеще ще изчезнат всички вицове, които почват с „Имам една добра и една лоша новина…”

25 comments:

Смелият анонимко said...
This comment has been removed by the author.
Смелият анонимко said...

Гостувам онзи ден на една приятелка и тя ми казва:

-Дъщеря ми учи история и в учебника има материал за България след 1944-та и ме пита за култа към личността:"Вярно ли сте имали във всяка стая портрети на лидера?! Не мога да по вярвам, че това е възможно!" И аз какво? Отговарям й: Да, така беше, колкото и трудно да е си го представиш!

Пък аз (аз, този дето пиша тези редове) й казвам на моята приятелка:
- Трябваше веднага да й дадеш пример с настоящето. С примери от настоящето историята става разбираема. Без тях никой не може да й повярва (на Историта). Следващия път кажи й: "Е ми че то и днес си имаме култ към личността и във всяка стая те гледа образа на Бойко Борисов само дето не е от портрети, а от телевизия и вестници. Това не променя същността на култа, просто техническите средства са се променили, нали има технически прогрес!"


Така е, където е имало култ към личността пак ще има, защото историята е континюитет (аз съм малко прост и не съм сигурен дали използвам тази сложна дума правилно) и прекъсването в него винаги е само външно и формално и е въпрос на технически средства.

А като написах "външно и формално" изведнъж се присетих за далечната 1928г. Тогава една българска делегация тръгна за Виена, където трябваше да преговаря и да подпише договор за държавен заем, с който да бъде подобрена инфраструктурата на страната (казвам ви аз, че историята е контюинитет, а вие не ми вярвате!). По този повод списанието "Звено" написа:

"Всичко говори, че те (делегатите - бел. моя) ще излезнат с една компромисна формула. Тъкмо от тази формула ние се страхуваме, защото знаем волята на чужденеца да пази същността и нашата слабост за външната форма за жертваме съдържанието".

Много хубаво го е казало списанието. Само дето после звеневистите като взеха власта пак се осраха (с извинение).

Е хайде, със здраве.

Anonymous said...

"Ало пенсиите" няма ли този път?

Anonymous said...

ГЕНИАЛНО И ТЪЖНО(КАКТО СТЕ ГО НАПИСАЛ)

КОЛЕГА ОТ БОРДО

Anonymous said...

Тонката от доброто старо време се върна с гръм и трясък! И буквално ме хвана за гушата днес... в хубавия смисъл :)

Anonymous said...

Възхитително: как му отива на доктора да пише за себе си в множествено число, на "ние", сякаш е монарх! Аплаузи! И е съвсем прав: д-р Филипов е царят късия разказ и фейлетона в българската художествена литература!

Anonymous said...

Обявявам на читателите, че днес не само един постинг е изтрит! И то съвсем нормални - без епитети и краен радикализъм. Неочаквана драстична автоцензура!!!

Anonymous said...

А възможно собственикът да го прави, за да ни предпази самите нас?!.... Нали вече ни следят отвсЕкъде!

Anonymous said...

Страшно...

Anonymous said...

Очевидно Д-ра вече живее и пише природо(власто)целесъобразно.
Жалко.

lazaraza said...

немойте така бе колеги Филипов, пишете по-честичко, че като го задържите по-дълго и излиза едно концентрирано, горчиво чак проскърцва между зъбите и трудно се преглъща...

Anonymous said...

Никакъв монарх не е, говори в множествено число, защото страда от раз...ение на личността. Не зная точната цифра, той ако иска - да внесат яснота :) Инак за първия коментар - не става ясно от чий автор е изтрит - този на блога или този на самия постинг. Та да не се прибързва със заключенията, де.

Anonymous said...

Относно "Ами вината и ракиите? Знаете ли какви магьосници работят във винарските изби? Христос ряпа да яде…" Имам на сърце, в тази връзка, един армаган за Вас по повод деня на буквите 24 май - бутилка 3 години ДОМАШНА отлежавала сливова ракия от известен регион, произведена за ЛИЧНА И ЗА ПРАЗНИЦИ УПОТРЕБА. Parola за размяна на стъпките от процедурата - "весели-къща" по Н. Геров. От Вас се иска да обявите паролата. Останалото, организацията - по e-mail а логистиката - от мен. Вашият e-mail адрес е обявен на сайта Ви.

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Кога бе, братя, съм трил коментари? И сега не съм трил, просто авторът по някаква причина си го е изтрил. То всъщност си пише: "This post has been removed by the author." Ама кой да чете...
Благодаря за хубавите думи. Дет се вика, ще се стараем и занапред.

Anonymous said...

"Нито един текст или части от него не могат да бъдат публикувани без знанието и съгласието на автора."
А с линк може ли да те популяризираме, докторе, сред българите в чужбина?

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Да, с линк може, това е напълно коректно.Благодаря.

Смелият анонимко said...

Да, признавам!
Лично аз си изтрих коментара, тъй като пожелах да го направя още по - интелигентен и да предизвикам искреното изумление на четящите го!

Anonymous said...

"Кога бе, братя, съм трил коментари? И сега не съм трил, просто авторът по някаква причина си го е изтрил. То всъщност си пише: "This post has been removed by the author." Ама кой да чете..."
Някак си не е вярно! Излезе ми съобщението, че след малко ще бъде качено! Необяснимо ми е къде се е затрил???!!!

Anonymous said...

Ало злобарите лекувайте се -с мълчание
Чудесен текст Поздравления

Anonymous said...

Омръзна ми от тая цензура!
а като автор харесвам само Коритаров.
така е.

Anonymous said...

Дорогой Тони д-р, не знам другаде защо умират вицовете, ама знам защо у моята община умряха вицовете за милиционери.
Кмета ни днес е бившио началник на народната милиция /днес голем демократ и антикомунист/ и нема вицове - всичко е истина.

Anonymous said...

Като си харесваш Коритаров какво търсиш в този блог?Не е ли ти по добре да си общуваш със сродни души?Така поне няма да разваляш добронамерената атмосвера.

Смелият анонимко said...

Днес отворих този, вече станал прословут учебник по История и Цивилизация (за 6 клас). Няма да се спирам на достойствата му. Все пак впечатление ми направи една снимка, с която на учениците се демострираха станалите след 1989 промени.

Снимката беше от митинг - вероятно зимата на 89-90-та. На нея освен плошада изпълнен със сиви хара с шапки и каскети се вижда един плакат. На плаката се чете надпис: "По-малко милиция Повече демокрация"

Я си представете как учителката изпитва Иванчо:
-Кажи сега Иванчо, какви бяха основните исканията на хората по време на демократичните промени в края на 80-те и началото на 90-те години на ХХв.?

Горкото дете...

Anonymous said...

na vnimanieto na d-r Toni:
http://www.youtube.com/watch?v=zLWVcEyfVyY&feature=related

primer za tova kak realnosta sledva vaobrajenieto...

Anonymous said...

Така поне няма да разваляш добронамерената атмосвера.

............................

Пътят към ада е покрит с добри намерения и лош правопис...