3/06/2010

Тримата глупаци!

Първо мислех да кръстя това нещо „Двама глупаци и един подлец”, но като размислих, прецених, че подлец не пречи на глупак, човек може да е и двете едновременно.
Първи глупак - големият бял мъж от Банкя. Защо трябваше да праща Дянков да се унижава?! Втория глупак съм най-склонен да го извиня в случая. На него трябваше първо да му направят един опреснителен курс по България и българските политици, преди да го хвърлят на дълбокото… Третият глупак, както е прието в една такава нискобюджетна приказка, се мисли за по-умен и може би хихика как им го е навървил, но тепърва ще установи с изненада, че една такава граовска подлост се наказва. Защото както и да го гледаме, Параванов направи кур капан на Дянков. (Не ме поправяйте, курт капан е друго!)
От сега можем да кажем, че скалата на подлостите се сдоби с още една степен – подло, по-подло, най-подло, паравачене, или гоцене, както ви уйдиса повече…
Всъщност, стенограмата (Може да я прочетете Тук, ако още не сте) казва всичко… И обещава да станат интересни работи в близко бъдеще: „Георги Първанов: И аз ще направя всичко, което е по силите на институцията, за да потърся такава пълна прозрачност за годините на преход. Кой какви сметки има в България и чужбина, кой какви имоти има, не само кой какви сметки има в банките, но и кой какви банки има, кой какви предприятия има. Всичко това аз ще се опитам да го направя достояние на обществото.”
С други думи да се готвят Бойко и Костов на първо време…
„24 часа”: „Бойко: Президентът ми заби нож в гърба!”
Ах, недей! А ти какво очакваше?! Да ти премери гърба в педи, като Силвио?
Ножът в гърба е личностна и биографична предопределеност. Клозета на двора е метафората на един манталитет, който трудно се надживява… Перничанинът Никалай Слатински писа веднъж за "граовските специфики - стеснения хоризонт..." и как поетът Борис Христов го посъветвал: "Ники, прогледнеш ли с едното око, бягай от Перник, че ще ти извадят и двете!" Ама то, както и да бягаш от Перник, Перник не бяга от теб. До Бояна ще те гони, ако трябва, и пак ще те стигне...
Но като цяло не може Сирищник да е отговорно. Тази политическа школа не е от Сирищник.
Нека си припомним. Научната си кариера Параванов започва в звеното за академична подлост – Институт за история на БКП… Имаше такива оазиси на лесен „научен” просперитет едно време и ИИ на БКП беше едно от тях. Но да не си помислите, че случайно е попаднал там! Случайните неща се случват на случайни хора, като нас. През 2007 г. в „Стандарт” описа нашироко студентския живот на първите ни мъже. За Параванов разказаха, че преподавателите му си го спомняли като „скромно, даже малко невзрачно момче”. (Това беше още преди „невзрачния” да награди големия хуманист Тодор Батков с орден „Стара планина”!) Непрекъснато се водили из университета със Зорка като Лало и Гергинка. Иначе бил добър студент. Само по история на България имал четворка. Обаче пък по история на КПСС, научен комунизъм и най-вече история на БКП от първи до последен курс има само шестици.
Животът показа, че правилно не го е интересувала историята на България. Докато познаването на историята на БКП му свърши екстра работа. Да напомням ли колко познавачи на историята на БКП станаха после превъзходни демократи?!
Другата важна школа, която Параванов завърши с отличие, е школата за политическата подлост на „Позитано” 20. „Дипломната работа” му беше, когато заби ножа на Виденов, на който беше заместник и му седна на стола.
„Защото, г-н министър, аз, тук говоря само в лично качество, после ще говоря институционално - може да е малко емоционално, но аз имам едно име, което е завещано от моите родители, което искам да оставя на моите деца неопетнено. С тези инсинуации се хвърля много неприятна, тежка сянка върху името на фамилията ми.”
У наше село викат, че пачавра леке не хваща… Името всеки сам си го прави, сам си го ползва, сам си го цапа… Всичко сам…
Апропо, кое име? Георги Първанов, или Агент Гоце?
Политическата кариера на граовския тарикат започна, макар, че това срамежливо се премълчава, от партията на Минчо Минчев ОКЗНИ. После Минчо се биеше по главата: „Не съм Минчо аз, Мунчо съм…” И се извиняваше на българите в Кърджали, че ги е подвел да гласуват за него на президентските избори. И той самият се подвел – по това, че през 1994 г. Параванов обещавал да изтрие ДПС от политическата карта.
Е, обещано е едно, завещано – друго. Борецът срещу ДПС конструира тройната коалиция...
Много работи могат да се кажат за Параванов, но другите са по-интересни. Другите, които не могат да се кажат. За руските енергийни интереси, за спонсорите-олигарси... Това е президента, който има най-много гръмнати съветници. Това е администрацията, където има най-много бивши агенти – 13, ако не се лъжа... Това е човекът, който отиде да тъгува с вълците в Симитлийската гора, когато изгоряха хората във влака през 2008 г. Това е политикът, който ръководеше БСП по времето на далаверата с нафтата от Саддам. Този, който защитаваше иракския диктатор и викаше, че „дневният ред на ЦРУ не може да бъде нашият дневен ред”. Отявленият противник на НАТО и европейския избор на България… „Защитникът” на АЕЦ… Социалният президент… А някои добавят - и сексуален...
Бих искал да уважавам държавната глава, но нямам нито една причина да го правя! Единствената му роля, която не бих могъл да отрека е на трафикоблокиращ фактор в столичното движение…
Е, в интерес на истината, ако днес Параванов е в състояние още да забива нож, то причината за това са едни неясни клаузи на онази „Сухаревска конвенция” между двамата, по силата на която Бойко отказа да се кандидатира за президент и Параванката спечели срещу Биберонов без хич да се напъва. Ако Бойко се беше кандидатирал, щеше да го отнесе като пенсионер типов хляб. Не казвам, че от това щеше да ни стане по-добре. Просто щеше да ни стане различно.
Каквъв скенер, каква прозрачност? Гоце Прозрачния…
А дали ще научим пълната истина за онова досие, което е под подозрение, че си е загубило 36 важни страници?
Моят литературен приятел Фредерик Бегбеде пишеше на едно място: „Спомних си, че при Стария режим кралят е серял в присъствието на придворните. Защо ли тази традиция не се е съхранила до наши дни? Ако президентът на републиката сереше всяка вечер директно по телевизията, без всякакво съмнение щеше да спечели повече уважение.”
Макар че накъде повече…
Когато историкът стане политик, той автоматично започва да изповядва теорията за моралния неутралитет на историята. „Ходът на историята като ход не може да бъде нито нравствен, нито безнравствен. Ние преценяваме резултатите, а не самия ход. Един безнравствен фактор може да извърши добри дела. И обратно… Може би човек трябва да продаде душата си, за да добие властта да върши добро…”
А дано вече е дошъл ред на доброто...
Ей, ако си помислихте, че сега изведнъж сме почнали да симпатизираме на гражданите, бъркате. Аз още надвечер ще се оттърся от слабата симпатия, която усетих в себе си към Дянков (към по-слабия, към подло нападнатия). Още повече, че това, което ми пишете, че са намислили от НАП да направят на дребния бизнес, наистина е молоумие. Понеже обложиха хазарта до степен да не може да диша, а и целия едър бизнес, то сега доде ред да приберат последните стотинки от дребния, по-точно от нанобизнеса, от човека-фирма, който е и собственик, и управител, и единствен служащ. Като му вземат по 4 – 5 000 лв. осигуровки годишно. Та от НАП искат този човек-фирма да се осигурява на 2 основания - веднъж по договор за управление и контрол, където минималния осигурителен праг е къде 700- 800 лева и втори път като самоосигуряващи се върху поне минималния осигурителен доход за тях - 420 лева. Ама нямал договор за управител на ООД-то, не вземал заплата за управител – чл. 6, да е вземал.
И понеже този бизнес храни милиони, та мисля, че този път Дянков ще настъпи мотиката. Пък ако не я настъпи, значи така ви се/ни се пада! За следеното в интернет излязоха да протестират 200-300 души, за ГМО пак там някъде. Тоя път се опитват да отмъкнат залъка от устата и ако народът не излезе на площада…
Може би точно това е имал предвид Левски, като е турил пет питанки след „Народе”…
Всъщност, той е турил четири, но аз добавих една за всеки случай.

21 comments:

Anonymous said...

Силен текст,показващ изграждането и развитието(по-скоро падението)на един президент.Подло,подло,подло...Да си ходи долната душица от Сирищник!

Anonymous said...

Недоверие към президента!

Anonymous said...

Здравей, Докторе. Чета те още от "Монитор", и по едно време си го купувах в неделя специално заради тебе, но това е вече минало. Пиша ти по въпроса за двойното осигуряване, което основно ще засегне ООД и ЕООД, а не ЕТ. По въпроса има решение на ВАС, което обявява тази практика за противоречаща на Закона, но, НО има писмо от ръковдството на НАП, което утвърждава практиката.
Докато с писма отменяме закони,и докато прокуратурата не вкара в затвора, някой чиновнически шеф за неизпълнение на съдебен Акт,няма да се оправим Док.

Жив и здрав FED

skitnik said...

Хм.. Махнал си стенограмата и си разширил гнева.. Що бе докторе се гневиш? Мани. Шъ ти мине..
Мен мъ е яд, че се загуби пророчеството ми за Цецка.. И тя се появи, та мъглата около осигуровките на хората с ООД-та стана още по-плътна...Докато тия тримата, големите, си подхвърлят репликите от театрото, НАП ще стриже докторе овците с големите ножици. То, да ги стрижеше, ама гледам - ще ги дерат. На живо..

Anonymous said...

Докторе,
Споделям оценката ти за Параванов.
Но не мога да се съглася, че Дянков бил "по-слабия", или пък "подло нападнатия". Това лъжливо човече разполага с къде по-голяма власт от Параванката, а намекът в предаването ("Значи, млад милиардер?" - "Е, не е млад.") беше повече от прозрачен. И това е заместник на министър-председателя, дава оценка на имотното състояние на президента! Сестра му е курва, демек. Нека не е Параванов, нека е Желев или Стоянов. Тогава? Или вадиш документи в потвърждение на казаното, или си подаваш оставката, или министър-председателя ти я иска. А той върти гъзо, Тетка и ЦвъЦвъ припяват, пък БуБу бил със забит нож в гърба.
За капак, лъже по повод и без повод. То не беше върнат ДДС, то не бяха преведени пари на НОИ, то не бяха оборотни средства на държавни фирми, то не бяха совите, то не беше писмо от Брюксел, то не беше писмо от Алексей Петров... А за колко неща не сме и чули?
Пазарджиклия (бивш)

Anonymous said...

Пазарджиклия/бивш/,
Вие от тоя край сте големи циганки. Защо изопачаваш и ти думите от шоуто, както ти е удобно.

shoki said...

Три основни грешки допусна Дянков,а именно:
Първо и най-важно "С комунист не се спори".
Второ,"Комунист се бие на светло"и последно но не по значение "Комуниста винаги е с една идея по нагъл отколкото си представяш"

Anonymous said...

Ами, ако Параванката наистина е милиардер. Може и в рубли. Никой не може да потвърди категорично. Единственото сигурно е, че не е млад. Вярно, не е и стар.

гого

Anonymous said...

Ей и тук "бивши"...
Пазарджиклии, мераклии или обикновени говеда не е важно - важното е да хвърлят мастилото на октопода, та да размиват следите му - докторе, можеш да ползваш метафората. Докторе, велик си!
Дори досега да не беше написал нищо, след тази колонка - пак щеше да бъдеш!

Unknown said...

Рядко може да се прочете толкова сериозен коментар от Лудия. Поздрави! Агент Гоце най-сетне трябва да бъде поставен на мястото му - на полето в село Сирищник. Такива подли същества нямат право да присъстват на по-високо стъпало в обществената йерархия, защото са изключително вредни.

Anonymous said...

Докторе,освен че пишеш подозирам,че и четеш.Сигурно си запознат с фантастиката,но все пак ще ти пусна едно цитатче"Само шестима души в Галактиката знаеха,че служебните задължения на президента изискват от него не да упръжнява власт,а да отвлича вниманието от нея".Погледнато от този ъгъл на нещата Гоце може да не е извадил око на Боко,а да му е изписал вежди.Дереджето ни изисква все по голямо отвличане на вниманието от власта.Съм ли права или не.

Anonymous said...

Отлично, докторе!
Но не са прави политолозите, които казват по-горе, че мястото на Гоце е на полето - нима и него трябва да замърси?

Anonymous said...

Браво, докторе! Отново отлично! Съвсем правилно казано - кое име да пази неопетнено - Георги или Гоце... Нагъл тип. Но това е нормално - бивш негър и бивш комунист НЯМА! А относно НАП - тия верно са конкуренти на "наглите". Но има нещо, над което никой не се замисля - осигурителните прагове. Точно заради този абсурд няма пари - защото богатите плащат ПО-МАЛКИ осигуровки от бедните. И то именно тия със заплати над 2000 лева (министри, депутати, президент, висши чиновници). Това го няма никъде! Как очаква държавата да има пари за болници, като хората с най-големи заплати плащат не повече от 160 лева месечно (8% от тавана за осигуряване, който е 2000 лева ако не бъркам), а един дребен човечец с фирмичка, който няма пари да наеме дори един работник трябва да плаща поне половината от тези пари?!? Или това е прекият път за убиване на малкия бизнес за сметка на тлъстите акули?

D Kuprindjiyski said...

Eвала на галактическия стопаджия, каза го много точно. Док според мен точно този път лекичко го подхлъзнаха гоцето /умишлено е с малка буква/. Май е време да се пенсионират старите маман.
Но лошо няма - нека гоги да си прави новия проект, зерем най-накрая някой изтрие 100-летницата от полит-историята. Моите извинения към 4х4.

Anonymous said...

"Защо изопачаваш и ти думите от шоуто, както ти е удобно."
Ами цитирай думите от шоуто. Да стане ясно на всички.
Пазарджиклия (бивш)

Anonymous said...

Единодушен съм с Пазарджиклия (бивш)!

Първанов забил нож в гърба на Бойко Борисов.
Към статия за ДПС в друг сайт наскоро някой беше написал следния виц:
Двама си говорят. Единият пита:
- Знаеш ли вица, където Доган тича с нож забит в гърба му?
- Не.
- И аз не го знам, но добре започва.

Anonymous said...

оле мале,като чета коментарите Всичко разбирате :))Гоце,моце-Фич ще ни намаляват рейтинга-пфу затова е уж скандала?А когато Герберския състав разсекретяваше неща може,и кво толкова са си казали-2 кухи лейки,обират народа с данъци,осигуровки,здр.вноски по-високи,болници закриват,ние се плюнчим за Гоце,и Боце,АЙ СИКТИР малоумни хора сме.Точка,никакъв народ не сме....смрадлива сган..СМЕ,и аз също.мразя се

Anonymous said...

Ето го цитатчето от въпросното предаване, всеки да си го тълкува както си иска, все пак да имаме наум, че става дума за поредното вечерно "talk show"
За мен лично т.нар. скандал е изсмукан от пръстите си, щото ако Първанов не беше повдигнал повече темата, надали някой щеше изобщо да обърне внимание. Интересно е защо президента не е реагирал, като са започнали първия път да тиражират тези твърдения т.е. октомври 2009?

~~~~~~~~~~~~~~~

Водещ: Впрочем между всички тези много богати хора вкарахте и президента Първанов, като казахте, че Първанов е млад милиардер. Това го направихте през октомври 2009 година, че има десетки луксозни имоти по света - в САЩ, в Европа и Дубай, имате ли доказателства за това?

Симеон Дянков: Това едва ли не е... Не си спомням това изказване да съм го казвал аз точно, други неща си говорихме с президента. Но точно това не е мое изказване.

Водещ: Млад милиардер ли е?

Симеон Дянков: Не е млад, определено.

Водещ: Тоест е милиардер?

Симеон Дянков: Но едно от нещата, вие казвате - как така проверявате? Ние проверяваме масово и излизат фрапиращи случаи. Примерно един доста богат собственик на яхта, който също държи и предприятие, е писал, че яхтата се използва за търговската дейност на предприятието, а предприятието произвежда зърно.

патила електоратка said...

"а някои добавят и сексуалния" президент... Първанов! Ай, не ни разсмивай!

Anonymous said...

Здравей Докторе! Поздрави! И благодарности за това което си написал. За дережето на хората от нанобизнеса както си ни нарекъл. Ама то си е така...нано бизнес. За януари имам 680, а за февруяри само 480 лв. приход. Да приход...Плащаш данъци..и тези 300-400 лв. осигуровки...Ти виждаш ли от къде..Защото аз не.
През турско казват, че данъка се наричал десятък...една десета от това което произвеждаш. А сега..???
Работя сам във фирмата си и се осигурявам за това. Вторият съдружник и хал хабел си няма от дейността...просто е за това да може да се регестрира дружество...Значи за това че подписвам три платежни нареждания и две фактури трябва да се осигурявам върху още 780 лв. щото съм управлявал дружектво...безумие.
Че това с Първанов и Дянков си е чист камуфлаж...отклоняване на вниманието от това което реално се случва със стотици хиляди в момента.
Че имам една молба. Знам, че си много четен. Моля те в следващия си блог побликувай този линк.

http://www.bgpetition.com/podpiska_nap/index.html
Това е подписка срещу безумното указание и членовете от КСО, които обричат дребния бизнес на смърт.

http://www.odit.info/?s=6&i=204602&f=3
Това пък е линк за организирания протест на 15.03 в гр. София пред МФ

http://www.odit.info/?s=6&i=204662&f=3
А това по същия повод и на същата дата пред НАП Варна

Моля те Докторе. Публикувай тези неща в следващия си блог. Колкото повече хора научат за проблема и се включат, толкова по силен ще е ефекта от действията ни.

Ще си позволя да цитирам нещо което пише тук
"Не сме такива, защото сме били под
турско робство, а сме били под
турско робство, защото сме такива."

...да не бъдем повече такива!!!

v said...

Браво! Браво! Браво!!!!
Страхотен коментар, док!!!