3/04/2010

Президентски неволи


Това е поканата, разпратена от Тетка Цачева за лекцията на г-н Бузек. Според мен има поне пет сериозни причини името на Бузек да е изписано по-едро от името на Тетка. Но може и да не съм прав. Причините може да са и много повече.


„Стандарт” така са се увлекли в патриотизма във връзка с Трети март, че написали: „Бенковска: Моля Божков да ме съди.”
Бенковска е шефката на Радио К2 и аз от едно десетина години я знам като Беновска…
Колеги, празник, хубаво, ама не прекалявайте със спиртните напитки като сте на работа!
Вицепрезидентът Ангел Марин обвини министър Божидар Димитров, че е турял чадър над арестувания за търговия на едро с българско гражданство гл. секретар на Агенцията за българите в чужбина Стефан Николов.
Само да вметна, че тоя Стефан бил голям тарикат. Освен дето е вземал по 5-10 евробонки, за да урежда молдовци с българско гражданство, продавал на богати благоевградски баламурници благороднически титли за по $1000 – $2000. Маса макета си купили. И сега в Благоевград имало повече барони и графове, отколкото в Париж…
Та за вицето. Аз бях забравил, че го има. Странно защо се обажда. Това не му влиза в задълженията. Всъщност, той няма почти никакви задължения… Мисля, че съм ви казвал, че според мен това е най-хубавата служба. Единствената му работа е да стане сутринта и да попита „Как е президентът?" И после целият ден му е свободен. За цялото време откакто заема поста, само веднъж, когато самолетът на президента аварира във въздуха на път за Мексико, имаше шанс да ни потрябва вицепрезидент, но се размина. Аз затова казвам, че Бойко ще сгреши, ако реши да става президент. Вицепрезидент е по-готино.
И сега изведнъж Марин се обади ни в клин ни в ръкав…
Предполагам, че причината е, че Дянков си направи таш…, пардон, майтап с президента Параванов в шоуто на Иван и Андрей. Те го попитаха верно ли Параванката е „млад милиардер” и Дянков рече: „Определено не е… млад”. За милиардер си затрая. Стана малко като оная: „Професоре, верно ли биете жена си?” „Не съм професор!”
И сега Марин удря Божо, щото Божо е приятел на Бойко. Странно ми е обаче защо Параванката реагира така нервно на тая тема. Малко работата прилича на гузен негонен… А не е така. Защото доколкото знам, Параванов не е богат! През 2005 г. декларира 30.6 кв. м апартамент в София, 1/4(12 кв. м) от къща в Перник и 250 кв. м дворно място в с. Косача. Което го прави не просто социален, а направо социално слаб президент. През 2007 г. добави към скромните си имоти 3 дка нива в с. Иваняне за 45 000 лв., които теглил като кредит. Що му е нива, не знам. Може да планира, като му свърши мандатът, да гледа зарзават...
Та казвам, че декларативно погледнато Параванката е беден. Но пък има богати приятели. Като Краси Гергов, Георги Гергов, Петър Манджуков, Валентин Златев, Люси Стойков, Ковачки… И още много знайни и незнайни. А когато човек е богат на богати приятели и той не остава дълго беден. Помня как по случай рождения си ден на 3 март 2003 г. експрезидентът Жельо Желев получи от двама бизнесмени джип хюндай “Теракан”, с всички екстри, включително и възглавничка за водача, щото Жельо нали е малко нано, та да може да се подаде над долния ръб на предното стъкло. Този подарък може да е бил, така да се каже, отложена благодарност, пък може да си е и чисто приятелски жест.
Периодично някой пуска някакви клюки за имоти на г-н Параванов. През 2006 г. Иво Инджев съобщи за някакъв апартамент, подарен му от Петър Манджуков. После „168 часа” писа, че имал пушка за 50 000 лв. Пък лани пак те писаха, че по-големият син на Параванов, Владимир, 28 г., купил мезонет от 213,4 кв.м и двустаен гараж в атрактивния квартал “Манастирски ливади” за къде 250 000 лв. А малко преди това с брат му Ивайло купили магазин за 80 000 лв. Предполагам, че г-н президентът няма нищо общо с тези покупки. Сигурно младежите сами са си изкарали парите. Защо трябва веднага да си мислим най-лошото.
Пък Иван Костов вика, че реакцията на Параванов на думите на Дянков била „нисък стил на политическо поведение”. И призовал Първанов да надрасне собствената си претенция, да се опита да се оправи сам със собствената си съвест и да подкрепи усилията на правителството.
Да, нисък стил е, нема какво да се убеждаваме. Но дали може Костов с чиста съвест, че дори и със собствената си, да каже, че няма съществен принос този граовски стил да шества в президентството? Дали ако не беше крил досието на Гоце, Параванов щеше да стане президент? Да не се връщам и по-назад да напомням как, когато БСП нарита Виденов, Костов викаше: „Първанов е моят кандидат за председател на БСП”!
Иване, Иване… Оня ден „Стандарт” сподели прогнозата на хасковската врачка Стоянка Митева: „Бойко да внимава на 8-я месец от управлението си! Ще има сътресения и удари под кръста! Човекът, който ще му помага, е Волен Сидеров. В един момент и Костов ще се дръпне."
То па голяма провиденческа дарба се иска, за да предвидиш, че Костов ще изработи Бойко! Няма нужда да виждаш бъдещето при наличието на такова богато минало…
Ама да не почваме темата Костов, че пак ще ме накачулят безкористните му симпатизанти.
Между другото, като ровех да разгледам какво е писано за имотите на Параванката, попаднах на статията „За един мезонет повече” на Александър Долев. (http://www.sarakt.org/mezonet2.htm). Та там пише, че „ДСБ има двадесет и трима добре платени младежи, които редовно обикалят форумите и блоговете и пишат коментари в защита на Костов и плюят враговете му.”
Пък ние се чудим, що като се спомене Костов и става страшно… И що все ни обвиняват, че черним Костов за пари. Нормално е, когато браниш Костов за пари, да смяташ, че тия, които го нападат, го правят също за пари!
И накрая едно съобщение. Днес в 10:39:56 часа в блога влезе 500-хилядния читател. Гражданинът е с адрес в Берн и ако се разпознае и обади, ще получи скромна награда (Третата книга на доктора в електронен вариант. А, ако няма втората, и нея. Не е много, но е от сърце.)

26 comments:

Unknown said...

Не знам докторе, но във всяка статия по нещо за Костов. Малко е прекалено и то се усеща, защото не сте само вие, а цяла маса от вестници също.

Костов може да има безкористни симпатизанти и това е нормално. Все пак не всички седят навсякъде по средата без никакви пристрастия, виждания и политически убеждения, и плюят наляво надясно и където им падне. Може да приемете и по-спокойно този факт. Най-важното съвестта да е спокойна.

Това разбира се важи и за симпатизанти на други партии.

Личното ми мнение е, че починът ви (не ви упреквам в преднамереност) @против всички@ постепенно изпразва статиите от съдържание. Да весели са, да имате невероятен талант за писане, но....... !?

Червена бабичка said...

Егати прецакването! 499 хил. влизания в блога, от които поне половината са от едни и същи верни читатели по няколко пъти на ден. Не е ли несправедливо! Щото тоя от Берн я влезе, я не влезе повече. А ние сме тук, от цялата мила рОдина. Обидно някак звучи, докторе!

shoki said...

Гоце не е пич......

Kalin Botev said...

Що да не влезе от Берн бе? Док, да не съм аз? :)
К

Anonymous said...

обичам те, бе докторе!

Anonymous said...

И да влезе йощ раз, пак не е честно! Да не говорим, че тук има четящи от времето на Монитора, Скай клубчето, от диаспорите ни в Америката и Танганайка и т.н. Абе отвсекъде нечестно!

Н.Никифоров said...

А ако вземем предвид съвременните технологии, може да си е Софиянче,
което знае нещо за VPN и Проксита. Ма това е друга тема.Докторе , сполай ти!

Anonymous said...

Отново браво Докторе!
А пък на Младенчо ще кажа:Щом статиите на доктора ти се виждат празни от съдържание не ги чети бе!Аз например не чета блоговете дето се леят дитирамби за любимия ти Костов и поради тази причина не ме терзаят „безкористни“ съмнения като тебе.Така че просто спри да влизаш тук и вечер преди да заспиш си задаваѝ въпроса:Защо бе, дявол да го вземе, през 4 годишния си мандат Командира не свърши всички тези работи, за които сега плещи наляво и надясно?
Вярваѝ ми, до като не намериш отговора няма да спиш спокоѝно.Знам го от личен опит,щото и аз бях един от заблудените вярващи в светлото бъдеще,което щеше да ни донесе синята идея.Наистина някои отидоха там, за Костов съм сигурен, както съм сигурен, че ти не си.Щото тези които са в това бъдеще нямат политически пристрастия.Те са пристрастени само към едно-парите.

Anonymous said...

Отново браво Докторе!
А пък на Младенчо ще кажа:Щом статиите на доктора ти се виждат празни от съдържание не ги чети бе!Аз например не чета блоговете дето се леят дитирамби за любимия ти Костов и поради тази причина не ме терзаят „безкористни“ съмнения като тебе.Така че просто спри да влизаш тук и вечер преди да заспиш си задаваѝ въпроса:Защо бе, дявол да го вземе, през 4 годишния си мандат Командира не свърши всички тези работи, за които сега плещи наляво и надясно?
Вярваѝ ми, до като не намериш отговора няма да спиш спокоѝно.Знам го от личен опит,щото и аз бях един от заблудените вярващи в светлото бъдеще,което щеше да ни донесе синята идея.Наистина някои отидоха там, за Костов съм сигурен, както съм сигурен, че ти не си.Щото тези които са в това бъдеще нямат политически пристрастия.Те са пристрастени само към едно-парите.

Живко said...

Срам мъй докторе, много мъй срам! Най-вече за Желю Желев - ПРЕЗИДЕНТ!
Но не по-малко и за Костов. Щото му вервах, когато още не беше дошло времето за верване. Мислех си - умен човек, интелигентен, разбира нещата, бори се с мафията - от където го погледнеш, все наш човек. Абе, наивник! От къде да знам, че душата му е затлачена от чернилка. Мръсен, опасен и мнооооого подъл човек. Сигурно има много хора, които още му се радват и без да имат келепир, но за мен той, заедно с Луканов, са най-опасните лица, по-точно задници, на прехода.
Да си жив и здрав да зарадваш още 5 000 000 посетители на блога, пък после ще му мислиш!
Благодаря ти за радоста, която ни доставяш през годините.

Живко said...

Срам мъй докторе, много мъй срам! Най-вече за Желю Желев - ПРЕЗИДЕНТ!
Но не по-малко и за Костов. Щото му вервах, когато още не беше дошло времето за верване. Мислех си - умен човек, интелигентен, разбира нещата, бори се с мафията - от където го погледнеш, все наш човек. Абе, наивник! От къде да знам, че душата му е затлачена от чернилка. Мръсен, опасен и мнооооого подъл човек. Сигурно има много хора, които още му се радват и без да имат келепир, но за мен той, заедно с Луканов, са най-опасните лица, по-точно задници, на прехода.
Да си жив и здрав да зарадваш още 5 000 000 посетители на блога, пък после ще му мислиш!
Благодаря ти за радоста, която ни доставяш през годините.

Unknown said...

Към Анонимния: Първо тук има рубрика коментари и докато я има аз мога да си изказвам мнението. Пиша изключително рядко и за първи път споделих по-критично мнение.

За 23 платени младежи дето пишели ще се въздържа, но определено статията, в която доктора цитира Филчев и дори допусна за вероятно, че някой е откраднал 26 от активи на стойност 28 млрд през 1997-2001 наистина ме накара да се замисля за това дали наистина статиите не са основно смешни. Все пак се замислете колко ни е вътрешния продукт. И е така много хумор, много талант за изразяване и все по-малко съдържание. Това ми е мнението и не го натрапвам никому, но го изразявам. Мисля, че е по-добре така отколкото само хвалебствия да се пишат.

Ще се върна на тези 23 младежи. Аз не знам дали е вярно или не, но си представете ако Костов е наел 23 има да пишат против него колко са нети да пишат срещу него....... или по вашата логика за него се пише с пари, а против него ей така.

Каквито и грешки да е правило правителството на ОДС, то постави ясни цели пред България. Сега по-младите хора дори не могат да си представят каква е разликата да пътушаш/учиш в Европа през 1999, 2003 или сега през 2010.

Anonymous said...

Докторе, за ексгенерал П...тю Марин/кин не си прав. Точно той подписва указите за българско гражданство - Параванката го е упълномощил. Ако знаеш колко молдавански цигани и македонски арнаути се сдобиха с български паспорт... Та затуй го е засърбяло. Неговата такса била твърда, разправят - по десет бона на калпак.
Едно въпросче към пълния със съдържание "Младен" - бе да не би да има нещо общо между ареста на Петров и внезапния порив на драгалевския циганин за борба с мафията? Щото видимия резултат е изчистване на мургавия имидж - санким, Манго стори хаир на всинца ни, като шитна Кремиковци за 1 лев. Що ли ми се струва, че кукловодите на БуБу и ЦвъЦвъ се мъчат да пренапишат историята? Ма нещо много рано, още се помнят тия далавери.
Пазарджиклия (бивш)

Anonymous said...

Абе няма лошо дето се подбъзиквате с Костов, нали и той се е курдисал в светлините на политическите лампи, пък той каквото можа за четири години и за себе си и за държавата направи, ама тия след него яко по инерция я караха, абе да крадът ама и нещо да направят, Бай Ваню поне стабилизира положението и търкулна каруцата, дето още се търкаля и всички след него се возиха и продължават да се возяк, пък че е лапал и за него си то е ясно, я да те пуснат в долапа с луканките па да видим кой ще пости.

Anonymous said...

Mladen,
Не го увъртай за вътрешния продукт! Бау Мангау не е построил Кремиковци през управлението си, та да го продаде и да го съпоставяме с вътрешния продукт. Същото важи за авиокомпания Балкан, за Булбанк и т.н. Продаде Балкан за 150 хиляди долара, като само акциите на Балкан в СИТА струваха 50 милиона долара. Разбира се, стратегическият израелски инвеститор Гад Зееви шитна акциите на другия ден. Бау Мангау продаде Булбанк за 350 милиона евро при оценка 2 милиарда, като даже подари държавния дивидент (чисти 40 милиона).
Аман от нагли айдуци!
Пазарджиклия (бивш)

Червена бабичка said...

Младене, Младене - личи си, че преписваш "чужди мисли". БВП-то няма нищо общо с активите на държавата. Питай който и да е финансист или икономист, дори Детето Мартинчо го знае.

Lado said...

Честити 500 000 ! Читатели, де.
Дай ,Боже, по нататък и парични знаци.

Anonymous said...

Само Булбанк стига, за да знаеш, че насреща ти, по форумите, може да излезе рота младеновци като се сетиш за Булбанк.

Anonymous said...

По принцип симпатизирам на Костов, най-малкото защото по време на неговото управление България наистина взе про-европейски курс, не само на думи, и се дистанцира от задушаващата прегръдка на Русия. От друга страна, не съм сляп фанатик, поради което не си затварям очите за критиките към него (които интересно защо почти 10 години след неговото управление продължават да се изливат с интензивна злост...това апропо коментара за платените младежи...примерно Виденов ми се струва направи повече поразии, но той някак е потънал в забвение; простихме и забравихме за стопените от инфлацията лични спестявания и масово обедняване, а сме ревнали за пълния анахронизъм Кремиковци и за Балкан).
Та за това и посещавах този блог - защото харесвам духовитоста и ерудицията на автора и намирах, че тук и там критичност и хапливост към Костов наред със всички останали е нещо здравосоловно. Но след тази поредна статия, мисля, че Младен е прав. Прекалено систематична става тази тема и някак си вече започва да се изтърква. Не искам да навлизам в спекулации за мотивации и т.н. а просто да изкажа днешното си леко разочарование. Началото с Тетка Цачева беше доста обещаващо, но уви...

Unknown said...

Aбе вие наистина ли смятате, че някой е продал активи на цена 28 млрд и е получил 2, като тези предприятия преди това са били в дълбока криза. Няма значение кой е построил Кремиковци. Важното е колко струва.

Аз дадох за пример БВП, за да сравните за какво става дума и възможностите на държавата.

Иначе ми е ясно за какво става въпрос.

Няма да ставам адвокат на никой. Не ми е това работата, но ако сте доволни с такива митове и легенди било то за X или Y, то си е за вас. Щом се чувствате по-добре така.

Unknown said...

"Само Булбанк стига, за да знаеш, че насреща ти, по форумите, може да излезе рота младеновци като се сетиш за Булбанк."

Да от Булбанк някой грабна 2-3 млрд....та ми плаща и аз да живея :).

Anonymous said...

Продаде предприятие,което генерираше загуба дъъъъълги години. Док напиши нещо относно бунта на комунистките от 'БГ мама' за ваксините.Все пак си хомеопат

Anonymous said...

Хубава статия! Колкото до Първанов, на мен ми се струва, че иска /и не само той/ оставката на Дянков не заради "обида", а поради други причини - нали чакаме от Германия един диск с банкови тайни? Относно Виденов - не вярвам да е крал, но беше твърде млад и наивен и допусна други да се накрадат на гърба на народа. Царят пък не е млад и наивен, но и при него крадяха като за последно. За последното правителство /на Станишев/ с мандата на Доган разбрахме кой е разпределял "порциите". И нещо за Костов - съвсем безплатно!
http://www.sarakt.org/sygarev.html
На тези въпроси все още няма отговор...

Anonymous said...

Бивший пазарджиклио,
акциите на А/К Балкан в Equant/щото в СИТА никога не са били,драги ми смехурко/са били за 50 млн само в твоите мокри сънища,познавачо.
А евреите,чиито попара аз съм сърбал лично,за разлика от теб,който черпиш познания от независимата пресса,продадоха акции за 9 млн.Преди тях за почти толкова продадоха тандема Мустаков/Петров.А остатъкът струваше по долар парчето,след като в края на 90-те достигна 110 долара на борсата.
А като знаеш за колко черния мангал е продал Балкан,знаеш ли какви дългове имаше авиокомпанията към деня на продажбата,бре?
Така,уважаеми много знайко.А сега ни обясни кой колко и кога е свил,щото ти тия работи в сънищата ги виждаш,очевидно е.
Ашко

marystaneva said...

Въпросите са на Едвин Сугарев, не са мои. Аз чакам отговори от другаря Костов и &.
Както и от Ники-то Василев и Симеон - защо продадоха БТК на цената на годишната и печалба? Там поне нямаше дългове.

Anonymous said...

Ашко,
Знам, че за няма и година (1998-99) под демократичното управление на Софиянски, Костов и Божков всички нарочени за приватизация предприятия внезапно станаха губещи и натрупаха огромни дългове към държавата, тоест към себе си. Даже Нефтохим стана губеща рафинерия - за сефте в световната практика, а Плама фалира - първата и единствена в света фалирала рафинерия. При Кремиковци и Балкан врътката е постигната само за 4 месеца.
Знам също и че генерален директор не може да продава дълготрайни активи (акциите в СИТА са условие за членство) без разрешение от принципала, в случая Министър 10%, плюс министъра на финансите. Може ли линкче за котировките на акциите на СИТА?
А че двама от тия тримата са евреи - чиста случайност.
Пазарджиклия (бивш)