2/16/2010

С Петров на Петровка

Има един руски лаф „по-добре с Петров на Майорка, отколкото с майор на Петровка. И се колебаех къде да го сложа в този текст, защото пасва на много места и понеже не стигнах до единодушие, та ще го сложа най-отпред. Можете да си го преместите където искате.

Ако трябва да изразя в стила на поетическите метафори чувствата, които ме вълнуват тия дни, бих казал, че все е било, все е било, но чак такова лайно във вентилатора не е било. Без извинение.
Соломон Паси вика, че Филчев бил „свързан с резидентурата на КГБ, замесен е в мокри поръчки и е изпратен като посланик в Казахстан, за да му се заметат следите”.
В „Новинар” питат Едвин Сугарев мисли ли, че Филчев има пръст в убийството на прокурора Николай Колев: „Убеден съм, че това е така.”
Само по допустимостта на тоя въпрос трябва да се сетите, че работата е в киреча! Подозират главния прокурор в убийство! А някои даже в две! Та искам да кажа, че ако се чудите защо сме на тоя хал, да не се чудите. Между другото Филчев беше избран на днешния ден през 1999 г. И седемте години на неговия мандат са една точна епикриза и за днешната криза.
И знаете ли какво? Страшно съм учуден, че въпреки, че опитът показа, че един… нека от куртоазия го наречем неуравновесен човек (макар, че истината е далеч по-жестока), може седем години да разиграва държавата, никой не поставя въпроса да се промени статута на главния прокурор… Да напомням ли как Татарчев пееше хайдушки песни с Иво Карамански (Бог да ги прости, ако може…) и не му дремеше от нищо и за нищо: „Над мен е само Господ!” А като слушах оня ден Велчев да разправя как добре работили с Алексей, няма да се учудя, ако цялата акция на чифте акълиите корабокрушира в прокуратурата…
Но все пак Филчев водеше хорото. До степен, че един дипломат, американският посланик, си позволи да каже: “Филчев е спорна личност.” Всъщност, той не беше баш дипломат, истински солдафон. И затова сигурно си го позволи…
Но беше прав и ми се ще да предупредя новия посланик: Ваше Превъзходителство, имайте предвид, че тук голяма част сме спорни личности, също така много сме двуличности, освен това вече къде 25% са с две самоличности, а за безличности да не говорим. Изобщо така, както изглеждаме много прости, всъщност сме много сложни. Това са реалностите и трябва да се приемат.
Но то, Превъзходителството, май е подготвено. Бойко нали се хвалеше на ляво и на дясно, как от щатското посолство подкрепили акция „Октопод”. Да кажем, че е така. Но! В отвореното си писмо до медиите, г-н Уорлик казва: „Българските граждани ще наблюдават много внимателно следващите стъпки, за да бъдат сигурни, че справедливостта възтържествува и се предприемат необходимите законови действия по този случай".
Никой не си даде труда да дешифрира тази фраза. А тя говори за подкрепа под условие. Какво точно – само те си знаят.
Илия Божинов, бивш член на ръководството на БСП разправя как навремето бил председател на борда на директорите на таксиметрова фирма… Тогавашният главен секретар на БСП Васил Калинов го привикал: "Той също ме заплаши и каза да се оттегля от тая работа, защото Алексей Петров лично се бил договорил с председателя на партията Първанов.”
Това е било горе-долу по времето, когато Параванката се упражняваше на тема „Иван Костов – кръстник на мафията”.
Понеже усещам, че чорапът се разплита с шеметна скорост и скоро няма да остане никой в държавата, който да не е свързан по някакъв начин с „Октопода”, та бързам да заявя, че нямам никаква връзка с Петров. Дори и по академична линия. По времето, когато напуснах сферата на мислителите, той е бил още старшинка… Е, ако трябва да съм абсолютно честен, и двамата сме завършили средното си образование в Пазарджик, но викам това да не ми го броите…
Цецко разкрил, че Алексей дължал 1.5 млн. данъци. Демек вижте колко е спечелил агентът под прикритие. Браво! Само че вестниците още през 2007 г. написаха, че Петров е спестил 3.5 млн. лева. Та ми се ще да питам ония пердета Станишев, Петков, гл. прокурор Велчев и т.н. поне вестници не четат ли? И що сега се правят всичките на улави!
Мисля си, че и за главния прокурор не бива да си правим илюзии - и биографично, и кариерно Велчев е продукт на БСП… И доколкото всички следи водят нататък, едва ли ще е много кооперативен…
Бактъм вече от тоя „Октопод”! Вече и за ядене ще го намразя…
Днес пак четох Кеворкян в „Труд”. Мисля, че съм напълно сигурен. Господ е арменец и като малък се е казвал Кеворкян, Кеворк Кеворкян. От там идва и светия кевот…
Ало, Пенсиите, от Консултативния съвет към социалното министерство обещали, че ще продължат да мислят за увеличаването на пенсиите. Това обаче не можело да стане, докато няма по-висока приходна част в бюджета. Ама нищо, важното е, че са обещали да мислят. Защото човек като помисли веднъж, току виж му харесало и вземе, че помисли втори път и после нищо чудно да му стане и навик. А както казваше колегата Волтер, „Никой проблем не може да устои на атаките на постоянното мислене.” Та викам да сте оптимисти.
Щирлиц помисли. Хареса му и помисли пак.
„Стандарт” в любимите ми „Мистерии” съобщава: „Майка на две деца извади тумор с молитва”. Дано, дано. Не искам да се шегувам с тия работи. Знам какво е, когато докторите отпишат някого, как човек се хваща и за сламката… И понякога стават и чудеса…
Дали помага молитвата, се спори от хилядолетия. Това, което съм сигурен, е, че не вреди. Но дали помага… Цицерон разказва следната история. Показали на някой си Диагор, невярващ в боговете, рисувани дъсчици, изобразяващи сцени с богомолци, които благодарение на молитвите си оцеляват в корабокрушение. Демек, че молитвите предпазват от удавяне. Диагор попитал: „Къде са се дянали рисунките на тия, които са се молили, ала са се удавили?”
Ами тези, които са се удавили, въпреки, че са се молили, по обективни причини не могат да разкажат колко помага молитвата…
И пак стигаме до делото на давещите се…
И тоя път трябва сами да си помогнем. Ние сега научаваме много неща, които цялата политическа класа е знаела през цялото време. Значи всички вкупом станаха непотребни… Но дори накуп да съберем великите български светии Йоаким Осоговски, Иван Рилски, Прохор Пчински, Гавраил Лесновски и горещо да ги молим, те няма да си тръгнат… Значи?

16 comments:

Anonymous said...

Докторе, бъди спокоен за свободата:
http://www.borbabg.com/?action=news&news=3925

Anonymous said...

Докторе,
"законови действия" много прилича на буквален превод на "legal action". А пък смисловият превод е "съдебни дела". Та дешифровката на фразата става съвсем лесна. Щото от първоначалния поменник с обвинения (дето липсваше единствено "неправилно пресичане на пътното платно") май остана само пране на пари и неплащане на данъци.
Пазарджиклия (бивш)

Lado said...

Докторе, на тия дето им харесва да мислят, пък си имат и съответното оборудване, въпросът ти "Значи?" не имхаресва. Защото е ясно "Какво".
Моят въпрос е "Кой? и "Кои?", а отговорът ми : "Няма кой!", а ако случайно някой..., то няма да е случайно, пък ако ще е, не ще да е в правилната посока.
Поздрави!

Anonymous said...

Драги, Докторе,
за едно нещо съм единодушен с теб. И това е, че докато др. Велчев е главен прокурор, нищо няма да стане. Човек така е устроен, че най-често не може да тръгне против родната кръв. Аз го повтарям отдавна.
Бъди здрав!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Milionera said...

До-последния: Доста си прост - само това разбрах аз от тъпите ти съждия и жалкия ти опит да се направиш на интересен

Anonymous said...

........ПА!

Anonymous said...

http://guzari.com/u/dimoww

lelya said...

http://www.posredniknews.com/site/index.php?option=com_content&view=article&id=5419:2010-02-17-10-15-30&catid=61:2009-04-22-12-50-48&Itemid=222
Предполагам, че като умник в сферата на изкуството, е редно да се разплача пред реалностите...
Писах и пиша на кой ли не...
Ако ти е интересно това провинциално четиво, значи и национално си го бива, щото ми омръзна от "е.а ти безхаберието"

Мери said...

"Изобщо така, както изглеждаме много прости, всъщност сме много сложни" - И изглеждаме много прости, и сме много прости, след като 20 години мислим, че хора, работили цял живот на държавна работа, могат да преустроят социкономиката в пазарна. Резултатът е, че унищожиха и построеното и малко работещо и за своя сметка подължават да точат остатъците. Аз съм проста, признавам си, за това, че се хванах на тая въдица, а не си плюх на петите още преди 20 години, хем имах всякакви възможности, работейки с чужденци.

Anonymous said...

А, бе, всичко тава е хубаво, ама си забравил да напишеш до коя дата Белчев е гладен прокурор.

Значи ?

К. said...

чудесно написано, сигурно и вярно, но като като си е луд човекът - няма спасение. Иначе щеше да се сети кога изгря звездата на Филчев и под чий мъдър взор начена "бляскава" кариера. Пък ако се сетеше това - можеше и други нещица да изплуват, че картината да стане и по-ясна..., ама дей акъл - луд си е човекът.

Anonymous said...

Д-ре,
Най-сетне разбрахме от къде си. Щото ако си завършил с Петров (а той е от милиционерското в Стрелча) значи и ти си от Стрелча.
То има и един друг лаф:"На поручик Петров му отрязаха главата на фронта, но той не го направи на въпрос.."
А ти си го сложи лафа където искаш - само смени "фронта" с "прехода".

Anonymous said...

Филчев може и да е луд, но едва ли диагнозата трябва да се постави от Едвин Сугарев. Иначе излиза нещо като взаимна атестация - пиър то пиър ревю - дето му викат англичаните.
Та сигурно не е толкова луд един човек с 2 висши образования. Доколкото се разбира е и един от малкото преподаватели в УНСС, които не взимат подкупи. :-)))
Специално за отношенията си с журналюгите Филчев е един връх, който може да се мери само с Красимир Райдовски. Но докато Райдовски все пак трябваше да спазва някакво приличие, Филчев можеше да им каже каквото си иска. Д-ра е пропуснал да цитира въпроса на журналиската, когато и каза: "Разбираш ли? Ку.. ми Янко разбираш..." Два пъти и обяснява, но то тъпо. Помна и, че го попита няма ли да даде сведения защо е пуснал арестувания и той и каза:" Да - ще дам. Съберете народа в събота пред Народния Театър - ще му говоря."
А после като му звъняха по мобифона отговаряше, че имат грешка и телефона е на Плод и Зеленчук...
Цялата тая работа с Октоподи,Трактори и Прокурори смърди и скоро ще се разсее като поредната медийна димна завеса зад която продължават да ви свалят и чорапите

АнУнимОс said...

Еййййййй, много анонимчици се пръкнаха, кога става дума за Октопод и компания.
И днес въобще не е смешно. Ама никак даже. Доктора май е сменил жанра

Anonymous said...

Докторе, щото е минал някой ден и не съм прочел тази свежа ... публикацийка, та, когато видях, че "обвиняват" Филчев, че е бил убиец се сетих за един друг кУриоз в родната съдебна система - един убиец на съпругата си - недоказан, разбира се, но убиец на жена с деца от него е съдия по вписванията в град Карнобат. Когато е извършвал това деяние е бил само соло ташак и шофьор на един ... да речем спорен началник от Лукойл - много близък на Златев и всички следи са заметени, по простата причина, че ако вкарат на топло шофьорчето, то, ще се разпее за золумите на тези хубави хора - курви, далавери, ощетяващи България с милиарди, а за награда на убиеца - става съдия, те това е Родината, докторе.