2/25/2010

Новата турска сапунка

„24 часа” съобщава, че екип на европейската служба по измамите ОЛАФ, воден от шефа на дирекция “Разследвания и операции” Тиери Кретен, е на посещение у нас, за да разследва съмнения за конфликт на интереси при разпределяне на пари по някои от оперативните програми.
И в дописката си Часовете на всяко изречение пишат: Г-н Кретен това, г-н Кретен онова… По принцип в една дописка трябва да се използват синоними – гостът, шефът от ОЛАФ, но те явно не могат да се нарадват на сгодното име. А той съвсем не изглежда като кретен. В смисъл, че не прилича на ван Ромпой. Сетих се за него, щото вчера, като отиде за сефте в ЕП, английският евродепутат Найджъл Фарейдж, от Партията на независимостта, нещо като нашия Сидеров, го направи на мат и маскара (пазарджишки израз, който кореспондира с бъзе и коприва.) Вика му: „Никак не искам да бъда груб, но вие наистина имате харизмата на мокър парцал и вида на посредствен банков чиновник. Кой сте вие? Никога не съм чувал за вас. Никой в Европа не е чувал за вас. Кой сте вие?”
„Харизмата на мокър парцал”! Ако Сидеров умееше да конструира такива метафори, щеше да ми е много по-симпатичен…
Но да се върнем на г-н Кретен. Най-голям смях падна по БНТ. Викторчо Николаев през цялото време му викаше „г-н Кретин”, даже го и изписаха: „Тиери Кретин, Директор…”
Таш… Пардон, майтап.
Французите имат доста имена, които на български звучат малко… странно. Сега се сещам за една актриса, Клотилд Куро, която се ожени за Емануеле Савойски и стана принцеса. Принцеса Куро Савойски. Царя ин ги е братчед…
Може би предвид на общия ни дом, трябва да се направи един европейски именник и да се изключат имената, които звучат тъпо на някой от европейските езици. Когато дойде световноизвестният тенор Хосе Кура падна голям майтап. Нашите простаци всичките му говореха на малко име. Отвътре не им давало да му рекат “Сеньор Кура”. Ако, че на испански не е същото. Та ще пиша на семейство Паси. Те са по уеднаквяването. Как се пребориха за зарядните устройства на джесеметата!
Проблемът е сериозен, ако че си мислите, че се бъзикам. Дженерал мотърс беше пуснал една кола на мексиканския пазар, която на техния език означаваше нещо като задник. И се чудеха защо не върви на пазара. Щото никой не ще да се вози на задник…
Честно ще си призная, че втория сезон на новата турска сапунка "Смърт в сарая" не го разбирам. Както правилно написа Оги Стефанов във Фрогнюз, Бойко отиде в Габрово да открива водно съоръжение и ни в клин ни в ръкав изтропа, че разследването на самоубийството на Ахмед Емин било проведено мърляво. Някакси нелогично се получи. Оги вика: „Една от възможните тези е опит за сближаване между ГЕРБ и ДПС. Казва се търсене на съюзник в трудна ситуация. Подобна версия бързо се набива на очи и направо плаче за коментар. Достатъчно е да споменем неслучващото се разследване на лидери от ДПС за облагодетелстване, създаване на обръчи, корупция и пр., каквото обещание имаше от страна на Борисов и ГЕРБ преди изборите.”
И ние така смятаме и отколе пишем, че Бойко и агата се разбраха. И тая история сега се вади от взаимен интерес.
Между другото да не ставам мнителен, но се сещам, че ексминистър Валери Цветанов, който е от малкото кадри на ДПС, на които Бойко посегна, беше последният човек, видял жив Емин. Само го напомням, щото депесарите викат, че Емин щял да убива Доган. И намекват, че е бил свързан със службите и по-специално с ДАНС. Е, за Валери Цветанов нема какво да се намеква. Той си е бил агент с псевдоним Сендов. Към тази работа може да добавите и това, че Павлин Димитров сега е зам.-министър на МВР…
Като стана дума за агите. Оня ден некой ме подтикваше в коментарите към блога да съм се изкажел за турските сериали. Да се изкажа, ама то какво да кажа? Vox popoli… Един медиен критик от “Ню Йорк Таймс”, Клайв Барнс, го беше казал още когато телевизията далеч не беше това, което е днес: “Телевизията е първата наистина демократична култура – първата култура, достъпна за всекиго, и изцяло ръководена от желанията на хората. Най-ужасяващото нещо са самите желания на хората.”
И аз да коментирам желанията на хората?! Дето казваше класикът, един желае попа, друг желае попадията…
Ало, пенсиите, щях да ви забравя, бе, злото да ви забрави. Ей, яжте шпек. От лабораторията на РИОКОЗ в София викат, че вашият шпек („Народен”) съдържал 0.1% генномодифицирани същества, при допустима норма 0.9%.
С какво да го ядете ли? Не ме занимавайте с глупости!
С хляб!

21 comments:

DENI said...

Ама те,пенсиите и с над 0.9 да ядат шпека,какво ще им се модифицира?:) ДНК-то ли? Че за какво им е? Ще се възпроизвеждат ли?:) Може пък дядковците да си мислят,че ще имат полза... Е,този Бойко,бе... Май от два стола ще остане на земята.Щом е тръгнал да ухажва Дог-а,наистина се е притеснил за рейтинга си-много бързо слиза надолу.Не бил чак толкова прост тоз народ,еййй,има надежда

Anonymous said...

Нали Бойко ни обеща щом рейтингът му тръгне надолу веднага отиваме на избори?!

lado said...

Шевролет "Nova" - No Va - (не фърфи - по народному)

Anonymous said...

doktorche!!!
nyakyde v dolnite komentari klakjori te hvalyat za anglijskiya ti slovored, e v chastnost za upotrebata na "ne li" vmesto "nali" kato vyrprositelna chastica.
az ochakvah che vednaga shte postypish kato chesten chovek i shte si priznaesh che vsyshtnost si zaimstval "ne li" ot poeta pejo kracholov yavorov, naj-iztyncheniia stilist sled pencho slavejkov.
obache ti "skromno" si premylcha, s koeto mi padna v ochite.

kombat #5

Anonymous said...

Що се отнася до странните имена, аналогичен случай с Nissan Pajero в Испания. На испански Pajero се чете Пахеро, а "паха" е "чикия" /не ножче, а истинска чикия, от ония дето един приятел викаше - маам ги с левата ръка, щото ми иде като от чужда/.
Приятен ден на всички!
Атанас Василев

Anonymous said...

Това " не ли" / нали/ в края на изречението го има и в четирилогията на Д. Талев, и в романа на Филип Димитров " Ибо живяха, Господи". Тук английския словоред няма нищо общо!
Докторе, признай си, пред критиците и пред клакьорите тоже,че използваш български език!

Anonymous said...

pri talev e "neli" - slyato. samo pri yavorov e taka, pri tova toj ne go izpolzva v poeziyata si, a samo v razgovor.
pri ibo i proch. - ne sym go chel no imajki predvid avtora, naj-veroyatno e syshto literaturna zaemka.

kombat #5

Anonymous said...

Блажени са нищите духом, т. е ние, клакьорите!

lado said...

ДА, доктора не си бръсне краката също така.
Но пък пише , и още как пише!

Anonymous said...

spored niakoi ne si brysne krakata. spored men pyk si gi brysne. ako edin chovek si izkarva prehranata s vsekidnevno pisane - krakata mu e po-dobre da sa obrysnati.

kombat #5

Anonymous said...

Какъв ти е проблема kombat#? Трудно ти е да пишеш ли или изобщо не ти е това работата? Ако не можеш да твориш - лошо. Ако не ти е това работата, сигурно си добър в нещо друго - езикознание, добре! Ама тук ли му е мястото да демонстрираш това. Хората не ги интересуват твоите знания.
Лесно се редактира нещо написано...

Anonymous said...

problema ne e izobshto ezikov, g-zho.
problema kojto povdigam s dvete si ryce e moralen. bassi, tuk stana kato na kongres na bekapeto - kakvoto i da kazhat ot tribunata - burnite i prodylzhitelni rykoplyaskaniya sa zadylzhitelni

kombat #5

Anonymous said...

no tova e to bylgarskiya nachin na odobrenie.
a kogato dyrzhish v ryce edin-edinstven mnooogo krehyk kyln, probil neznajno kak nasred smazanato izpotypkano pole ne e normalno da mu se rykopliaska, ne li?

kombat #5

shoki said...

Ей дребни душици сме си и туй то.Угодия нема,дерзай докторе.Успехи!!!

Петя said...

Д-ре, на латински е Vox Populi, не popoli - езиците не са ти стихия, признай си! Инак си сладур, не ли?!

Anonymous said...

Riadko gledam sapunki,puk i filmite izbiram-na vseki ne se lovim,kakto vika6e Ralin predi... vse pak *Binbir gedze* /1001 no6t/ gledah s udovolstvie !ne biva s pomiata da izhvurliame i praneto ! igraiat dobri artisti,ima mnogo linii na deistvie...a i Kerem bei be6e neotrazim !diado Burhan-su6to...
pove4e 6alvarizmi-iok,ne sum gledal !
ne 4e ne obi4am da zavtariam,no gi nadu6vam niakak si !pone deistvieto i 4ove6kite drami sa mi po-blizki,balkanski.holliwoodskoto trudno me valnuva-no se setih,4e *Durzost i krasota * e mnogo zdrav serial-izdurzan ,i izob6to-napraven ! E,raztegnat e kato lastik,no e very good...
velikolepen e i * Allo,Allo *- i s nego svur6vam !drugo-ni6ti4kooo !
govoria za poslednite godini-ina4e po-predi ima6e hubavi dosta-imia im legion...
slu4aino popadnah i na edin 6ediovur,hvanah mu samo opa6kata,posle go izdirih i gledah otna4alo-velikolepen e ! stava duma za *Kradetsut,gotva4ut,zena mu i neiniat liubovnik * na Greenway.toi oba4e e ot predi 20 godini,a az govoria za poslednite niakolko...
moze bi sum ostarial ?
Katalaveno

Anonymous said...

Докторе, забравил си да споменеш за Путко Мафани-мениджъра на Стоичков.
Той и Швейк споменаваше за фелдфебел с името Хуйов.
А като бях в казармата имахме един Гъзю Гъзев ама не помня дали беше от Пазарджик или от Пещера.
Д. Йотов

Anonymous said...

Бреййй, ДотОре, я глей какъв дебат се заформил за таговете. Що не вземеш на фона на либерийския флаг на напишеш, че този блог е забранен за хора без чувство за хумор? Въпросът не е нито езиков, нито морален. Просто е въпрос на елементарно възпитание да не бързаш да закачаш етикети на хора, които не познаваш. Те етикетите да не са тагове, да ли? Нямам нищо против ЛЮБЕ и тяхната музика, но не смятам, че тук е мястото където някой може да се вживява в ролята на батальонен командир.
А, пък ти си пиши, пиши та да има какво да четем.
Честита ти Баба Марта, ДотОре, и хайде със здраве!

по/читател

по/читателка said...

по/читател, "всеки си е башка луд" (Зорба). А тук е най-подходящата среда за виреене - 4 км. Та един се изживява като батальонен, друг - като Наполеон, трети - като начетен до козирката езиковед, четвърти го раздава по италиански...
Хайде и на теб честита Баба Марта и на всички от заведението - здраве и усмивки!

Anonymous said...

chestita baba marta na normalnite, s provereno chuvstvo za humor grazhdani!
kakto se ustanovi ot tiah - maj samo az sym ludiya tuk.
no kato vseki normalen lud zayavyavam che ne iskam da byda zapisvan v nikakvi obshtestveni zavedeniya kato partii, politicheski asylum-i ili obshtestveni bani.

kombat #5

Anonymous said...

i da ne zabravya da podmina sluchajno lyubimiya na vsichki bylgarski intelektualci, domakini, silikonovi selebritita, zarzavatchijki i malcinstveni grupi izraz "elementarno vyzpitanie".
dokato toj se upotrebyava - vashata bylgariya shte ya ima.
da zhivejte!