2/09/2010

Таргетиране, приоритизиране, на......

Дали на прокурор бившия главсек на МВР Валентин Петров, известен като Лимонадата, щото, когато си купувал ведомствено жилище, скрил, че има три имота. И като на крайно нуждаещ се Румен Петков му задели ведомствен апартамент в пролетарския кв. „Изток”. Румен тогава каза, че не било нормално да се очаква главсекът на МВР да живее в палатка. И му даде палат от 180 кв. за 130 000 лв. Всеки начинаещ брокер би поискал 200 хил. евро за туй апартаментче и би ги взел без да се налага да повтаря офертата, а купувачът би направил най-малко три тура за овации... Ние простите броим по 1 000евро на зелено и често оставаме на червено. А на Лимонадата му е излязъл като в Люлин 18! Няма Люлин 18 ли? А такива цени да не би да има?
В „На изток от рая” Стайнбек казваше: „Когато човек е изправен пред два вида морал, той избира този, на който е научен”.
Казвам го това, та да имате предвид, че дори и да се появи нов морал, ние пак ще си изберем стария. Щото така сме свикнали: когато си на власт грабиш, когато си в опозиция – псуваш грабещите…
И не е от вчера така. През 1883 г. Захари Стоянов бил емигрант в Източна Румелия. И получава от жена си Анастасия (дъщеря на баба Тонка) следното изпълнено с революционен патос писмо: „Стамболов купува четвърта къща, има се надежда и още да купи. Така работят хората!”
И днес хората така работят. Хората на едни хора... Щото нали така се казваше, човекът е човек, ако е човек на голям човек.
Бих могъл да вметна, че Цецко отдавна е задминал Стамболов, щото наскоро купи шести апартамент, но не искам да се повтарям. Пък и той е човек на най-големия човек…
Вместо това ще кажа, че новият морал пак се отлага… Но за това си има и обективни причини. Росен Владимиров, екс областен на София, също намаза по царско с евтинджок (160 кв. за 60 хил. лв., платени с компенсаторки). И като го питаха, той отговори: “Вие на мое място нямаше ли да вземете?”
Това е лошото, че и ние на негово място… И комай няма българин, дето на негово място… И квичим, най-често, щото не сме на негово място…
Министър Росен Плевналиев рекъл: „ЛОТ 3 на АМ “Тракия” тръгва, ние таргетираме 11 февруари, т.е буквално вдруги ден.”
Прави ми впечатление, че министър Плевналиев има по-висока от средната способност да говори с чужди думи. Странно кой ли превежда на Бойко като говори на заседанията на МС? Според мен Бойко най-много за това се ядоса, когато през декември ги наруга на МС. Щото Пелналиев почна да хвали различните ведомства, при това с чужди думи. А може и да са си негови, в смисъл той да си ги измисля. Та тогава рече за КПП-то: „Това е един акт на приоритизиране и на съвместна воля.” И Бойко му стана кафа: „Прави лошо впечатление, че не ме хвалите мен!” И после уточни към кого е забележката: „Не случайно направих тази изключително уместна забележка на министър Плевнелиев.”
Та да не го таргетира Бойко за некоя друга длъжност в низходящата йерархия… Видяхме какво стана в крайна сметка с проактивната.
Голяма ливада е тоя Плевнелиев. Рекъл още: „Ако “ Тракия“ стане за тези пари, аз съм убеден, че няма да има такава магистрала, направена с такава себестойност.“
Нама, няма! Такава магистрала няма да има! Щото нито ще стане за тия пари, нито за тия срокове. С големите евтини проекти винаги така става. Чел съм например, че операта в Сидни трябвало да бъде построена за 7 млн. австралийски долара и да се открие през 1963 г. Вместо това се открила с 10 години по-късно и струвала 104 млн. долара…
„Труд”: „Философ подкара с олио стара "Астра". И се хвали философът, че му горяла по 7 на сто отработено олио, което купувал по 25-30 ст. от ресторантите. Вика, че не отделяла никакви отровни газове, само леки изпарения, като при пържене…
Ало, философа, не те ли е страх, че може да те подгонят кучетата? Щото те и без да им мирише на пържено гонят колите, пък ако им замирише на кюфте, не дай, Боже, на цаца… И проблемът не е толкова в гоненето, ами са се появили едни генно модифицирани, дето стигат колите и ги заравят по градинките, както правят с кокалите…
Пенсиите, вие какво мислите? Може ли да стане пенсия влачи рейс, пушек няма, няма, ей… Качвате се на рейса, а той случил него ден на олио, с което са пържени кюфтаци, както казва премиерът? И вие като Хитър Петър на ауспуха... Само трябва да си приготвите предварително мек хляб…
Но стига битовизми. Да погледнем малко на културните теми. „Лейди Гага станала звезда по гащи и сутиен”, съобщава „Труд”. Веднъж като пеела в някакъв клуб и много се ядосала, щото посетителите говорели и не я слушали и тя в яда си се ръзхвърляла и те се концентрирали. Идентичен случай у нас. Не знам дали по същите причини, но се научавам, че новият директор на театъра в Разград Неделчо Стойчев-Дежо дебютирал на тамошна сцена по боксерки в комедията "Безумна нощ". Като гледам снимката на Лейди Гага и снимката на Дежо с бозовите страстоубийки (цвят, който в Северозапада наричат сиросинкяво) не е същото, но к’во пък, нека опита. Добре поне, че са го епилирали, щото както съобщава „Дейли Мейл" „Само баби обичат мъже с косми”.
Ало, песиите, верно ли обичате рошавите? Сигурно, то по ваше време само изхомените са се скубали… Обаче се оказва, че сте се минавали. Точно рошавите имали по-високи нива на женския хормон естроген, което оказвало не особено благоприятно влияние на мъжествеността им. Добре че го видях, та да ви го съобщя. Тъй щяхте да си идете без да разберете, че напусто сте гушили Годзила…
Съвсем накратко да хвърлим едно оче какво става по света. Белградският „Прес” съобщава, че сред сръбските съдийки имало професионални високоплатени проститутки, т.е куртизантки. Е, ние поне в буквалния смисъл куртизантки нямаме. По-точно не сме открили. А, както се знае, това, което не знаем, то не ни тревожи. На това се гради успехът на китайските ресторанти. За съдийките лично аз, от една страна, бих могъл… Но от друга страна не би трябвало… Затова най-добре да спра до тук. Така де, след като премиерът сне от въоръжение девиза „Аз ги хващам, те ги пускат!”, кой сме ние, че да палим отново войната?!
Пък на президента на Южна Африка, зулусът Джейкъб Зума му се родило още едно извънбрачно дете, с което му стават общо 20. Наскоро Зума си взе трета жена. И сега Южна Африка има три Зорки така да се каже. Те, всъщност, щяха да са пет, но една му умря и една той паряса. Което все пак е нищо в сравнение с краля на Свазиленд, който има 14. Но Зума май и с парясницата не е скъсал окончателно, щото я взе за външен министър и му е доверена съветничка. Представяте ли си наш Герги да има 5 жени. В смисъл официални, де... И 20 деца, братя, сестри, лели и лелинчовци, баджанаци... Мен ме е страх да си го представя. Но то е и невъзможно. В Южна Африка Зума има тежката дума, а у нас Герги никой не го бръсне за слива…
Оня ден на световния икономически форум в Давос Зума каза една мисъл, която ще цитирам просто защото може да потрябва на някой: “Това ми е културата. Ако някой смята, че културата на зулусите стои по-ниско от неговата собствена, това си е негов проблем.”
С „това ми е културата” много неща могат да се обяснят и оправдаят.

13 comments:

Anonymous said...

Д-ре,
Само да ти напомня, че 11.02.2010 е Международния Ден на Болните.
То сега едва ли е момента да се шуми с едно такова събитие в България, но понеже ти си д-р, пък и абсолютни здрави хора (за радост на д-рите) няма струва си да се отбележи.
Чух, че Дянков щял да произнесе тържествено слово пред медиците послучай празника.
Наздраве!

Шопара

Anonymous said...

http://www.putka.net

Anonymous said...

Докторе, върхът си! Кажи бе човеко, къде да ти пратя бутилката с вино. Искам за каже, че на мейла не мога да го пратя, трябва ни някакъв по така адрес.
Маринов

Незнакомов said...

"...а у нас Герги никой не го бръсне за слива…"
Докторе, не си прав, че само Герги..., то и на Тетка Цачева никой не й бръсне сливата, май...

Anonymous said...

Д-ре, от години те "дебна" и накрая хванах в незнание. Виж само част : ...Баща му, предишният крал Собхуза, имаше 100 съпруги. На всяка той бе подарил по една лимузина и построил личен дворец. От жените си Собхуза има около 250 деца. Той управляваше 61 години и почина на 83. ...Иначе жените в кралството имат равни права с мъжете. През 1997 година Свазиленд, последен от страните в Общността за развитие на Южна Африка, въведе Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация на нежния пол. Година по-късно се наложи да бъде създадена Асоциация на мъжете в страната. Целта й е да защитава представителите на силния пол от битовото насилие. Тя предоставя правна помощ на мъжете, които са карани да работят цяла седмица, да мият чинии, да търкат подове и да се грижат за децата. Асоциацията помага и на тези, които са били бити или изнасилени от съпругите си. Наказват се обаче и мъжете, които малтретират жените си. Също и тези, които се занимават с чужди булки.
Има още много интересни неща в това кралство, НО не са в наша полза сравненията.
ТТ

Anonymous said...

Докторе, не се казва "сиросинкяво", а "суросинкяво". Комбина между "суро" и "синьо".
Наглед дребен пропуск, но правописно непростим.

Anonymous said...

Д-ре, тез фенове като диамант ш'та шлифоват - един ти оправя думичките, друг фактологията... Ама то е лесно така, да видиш грешчица и да я изтъкнеш. Ма я те да напишат нещо като теб, дето хем е на място, хем да разсмива най-малко по три пъти хората, па хем и без грешчици! Па тогава да си говорим пак!
Жив и здрав бъди!

Anonymous said...

Голяма работа - няма да му се изтърка на д-ра сапунчето като го избъзикат.
Е, на Стамболов паметник му направиха деМУТРАтите, а той седнал да ни разправя колко къщи си бил купил.
Па ако знаеш как ни лъже доктора!
Ама - Se non è vero, è ben trovato!
Важното е майтап да става.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Искам да внеса малко историчност в темата. По мое лично убеждение Стамболов е умрял в бедност, но не съм запознат точно каква. Моля, някой знаещ да изясни имотното сътояние на този човек, ако знае.

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Братя, как можете да се съмнявайте в историческите познания на д-р Филипов! На него това му е дисертацията: "Възрожденскиполитически дейци и следосвобожденските им метаморфози". Това Стамболов, Захари, Дим. Петков... Десет години сме ровили из архивите на НБКМ, БАН и т.н. Но после вятърът ни отвя в по-леките жанрове...
Не ви лъжа, честно! Можете да проверите в регистъра на ВАК.

Anonymous said...

Отново браво!Голям смях и настроение!
Само ми е интересно Док, защо се обръщаш към форумците само с „братя“ след като във форума пишат и дами?
Д а не би да има некакъв страх от госпожата?

Anonymous said...

Ами, д-ре, то неудобно, ама ще те цитирам:
"Клио е най-голямата курва измежду музите".
"Историята работи с около 70% от истината, а при журналистиката и 30% ако стигне е добре"
"По-добре дъщеря курва, отколкото син журналист"
Не е дума по дума, ама с компютъра е лесно(моят началник викаше - акъл в кутия са ви дали) - мога да ти извадя и точните думи.
Майстор си ти - не зависиш от материала - хубаво го подмяташ.
Жив и Здрав!