1/06/2010

За пожарникарченето

„Стандарт”: „Три ключа за изход от кризата.” А дано. Макар че като стане дума за три ключа винаги си спомням за г-жа Мюлерова, прислужницата на г-н Швейк, която имала три ключа за тоалетната, ама един път се нас.... в коридора. Та ще бъде малко неудобно, ако и това правителство се...
Като стана дума за насиране… Мамка му! Не исках да я казвам тая дума, но се изпуснах. „Новинар” пише: „5 см. сняг в София – шок и хаос.” „Труд” посочва малко по-оправдателните за кметицата 12 см. А истината е, че снегът беше 6, а на места 6.5 см. Лично съм замерил в десет различни точки на столицата. Но така или инък, Фандъкова се провали, не изпълни заръката на премиера снежинките да се хващат още във въздуха. Като се изпуснат да паднат на земята, става сложно… И травматологията на Пирогов закономерно поставя нов рекорд за сезона.
Не, че ще я оправдавам Фандъкова, но в името на истината трябва да спомена, че 6 см. е най-коварната покривка. При 12 см. става донякъде за ски. При 6 може само с шейна, но не всеки гражданин има шейна. Толкова стана сложно с паркирането. Но както винаги, когато се появи празна пазарна ниша, веднага се появяват и мислещи граждани. При нас в „Редута” двама индобългари с шейна вземаха по 1 лев, за да свалят гражданите (най-вече пенсиите) от високото долу до булеварда… Много интересно, бяха с жилетки с надпис „Титан”. После се появиха други двама с руска тройка, но циганска. В смисъл с един кон…
Пък един приятел ми се обади снощи да ми се похвали, че при тях в кв. „Лозенец” вече чистели швейцарци. Всъщност, един швейцарец. Изчистил цялата улица, даже и снегът от колите бутнал, абсолютно сам за 4 часа. Тя тяхната улица е стотина метра, но за сам българин е непосилна. Даже за сто българи е непосилна. Да не говорим за сто цигани.
Споменавам го този швейцарец, щото обяснява донякъде защо те са там, пък ние сме тука. И да подскажа на фирмите-чистачи, че може би ще им тръгне работата, ако наемат швейцарци, вместо индобългари.
Пък Станишеви питат в писмо премиера дали случайно не е изпаднал в конфликт на интереси, като е дал винетките на консорциума на приятелката си Цветелина.
Боже, колко са прости! Как ще има конфликт на интересите, бе! Конфликт щеше да има, ако Божков и Златев бяха взели винетките. Но когато ги взема Цветелина има съвпадение на интересите, не конфликт. Та нима има конфликт на интереси между Фидосова, като шеф на комисия в НС и фирмата, свързана с мъжа й, която сменя дограмата в НС? Друг път конфликт! Освен това тя каза, че дори и не знаела коя фирма сменя дограмата. Недоразуменията идват от самия закон. Щото това, дето се явява конфликт в закона, в живота се явява съвпадение. А когато законът противоречи на живота, животът си продължава извън закона. Винаги така става. Както казваше Уили Старк, „Законът е винаги твърде къс и твърде тесен за подрастващото човечество…”
Права е Дончева, като вика, че Станишеви седели и чакали да паднат луканки от небето. Тя подготвя новата си партия. Но не била решила още кога ще ни я покаже. Ако нямало подходяща ситуация в държавата, създаването на партията щяло да потъне.
Да, бе! Тия триста и нещо партии, дето ги имаме, все в подходящи ситуации са създадени. Айде стига лиготии! Специално за нейната партия може изобщо да не се появи подходяща ситуация.
Ало, пенсиите, мислете в долари, не в боб и леща! Доларът щял да скочи до 1,40 лв. до март. Ако сега го вземете на 1.30, през март ще реализирате сериозна печалба. Но си струва да купите поне $10 хил.
Всъщност, не искам да ви се бъркам. Щото и през 2002 г. ви съветвах да минете на дълга доларова и които ме послушаха, станаха пишман. То добре, че никой не ме послуша. Та за по-сигурно инвестирайте във фасул. Но имайте предвид, че може да претърпите сериозни загуби от фасулевия зърнояд. Той обаче е топлолюбив вид и затова ви съветвам да сложите инвестицията за едно денонощие във фризера и той ще измре.
„Труд”: „Фитерът на „Ейшън глори” доскоро стягал къща в Езерово.” Ей, колеги, мислете за сухопътните си читатели, дето не го разбират морското дикшънъри! К’во ще рече фитер? Крояч, шивач? Или може би шлосер? Ма недейте така, говорете по сухоземному, бе! Между другото, като разглеждах професиите на депутатите от ГЕРБ попаднах на Димитър Карбов, който си е записал професия „Стифадор”. На 20 души от ГЕРБ звънях, ни един не знае що е то. Обадих се на един приятел, кранист на пристанището в Бургас. Вика: „Стифадорът е по-малко от суперстифадор и повече от талиман.” Направо ми отвори очите! Като съдя по това, че г-н Карбов е завършил Публична администрация и европейска интеграция, вероятно е някоя от новите професии, които навлязоха у нас след присъединяването ни.
Признавам си честно, че не знам какво е стифадор. Така на слушане ми прилича на някоя от онези думи, чието споменаване в близост до името ти, не трябва да те радва. В смисъл, че не е комплиментарна… Но може и да греша.
Изобщо една дума, като не я познаваш, не бива да я употребяваш. Щото думите невинаги са това, което изглеждат. Казвал съм ви как изумях като разбрах, че хибискус ескулентус е всъщност една проста бамя. А като го чуеш, си викаш брей, к’во ша е па това! Или пък да вземем думата бихейвиоризъм. Ще кажеш Бог знае какво! А тази дума означава само, че ако младостта ти е минала в пожарната, пожарникарченето логично ще е доминиращото ти поведение. А пожарникарченето пък е пернишкият принос към терминологичния апарат на бихейвиоризма. Мерси, Ангеле. Но е много различно от араламбенето, да знаеш!
Ало, Пазарджик, пак се прочухте! Как може да счупите кръста, бе! Ама той и отецът е виновен. Щото го хвърлил като богатир, чак на другия бряг на Марица, където стоял индобългаринът Темелко Киров. Пък българите рекли да сборят Темелко и да му вземат кръста. Все пак те българите в Пазарджик за момента са повече от циганите. Не с много, но са повече.
Отец Кузев вика: „На мен за първи път ми се случва кръст да бъде счупен, но той е дървен и това е причината, ако беше железен, нямаше да се счупи.”
Нямаше отче, нямаше да се счупи, но щеше да се открадне. И щеше да е много лоша поличба. А да се счупи кръста е богоугодно дори. „Мислите ли, че когато Исус се върне, наистина ще иска да види проклетия кръст? Това е все едно да отидеш при Джеки Онасис с медальонче, изобразяващо снайпер.”

8 comments:

Anonymous said...

Д-ре,твоите колеги от "Втора младост" откриха кога ще дойде спасението за "ало,пенсиите...".По - точно,не спасението а надежда за спасение - чак през 2100-а година. Ако не вярваш виж бр.1(407) от 2010

Anonymous said...

Д-ре, добре си се ориентирал да питаш кранист за професията стифадор. :) За информация - И стифадор и талиман са пристанищни професии. Не зная точно превода, но за стифадор, предолагам че идва или от stiff или от staff, защото заедно с капитана отговарящ за товаренето на кораба се знимава осигоряването на този процес вкл. и съответните хора за това. А талимана просто следи (брои) отделните единици товар. Вероятно не съм много точен, но общо взето е това.

Anonymous said...

Единична група 4131- Персонал, водещ документи за стоки

Код на длъжността: 4131-2021

Код НКП 96: 4131

Наименование на длъжността: Стифадор

А тук и повече описание на длъжността:
http://www.az.government.bg/internal.asp?CatId=15/01/02&WA=Training/Papki/Stifador.htm

Anonymous said...

комплиментарна=комплeментарна ... ако не е нарочно, поправи се коуега

Anonymous said...

Ето малко пояснение за стифадора:
http://www.az.government.bg/internal.asp?CatId=15/01/02&WA=Training/Papki/Stifador.htm

academil said...

До ANONIMOUS 11:35 AM
Словотворчеството на д-ра е впечатляващо : "комплиментарен" е от "комплимент", а не от "допълнителен/второстепенен".

Anonymous said...

"Между другото, като разглеждах професиите на депутатите от ГЕРБ попаднах на Димитър Карбов"

Бе от Атака е Карбов, ама все тая. Нема голема разлика. ГЕРБ, Атака...

Червена бабичка said...

Верно, че нема голема разлика. Тоя си прилича на един голям стифадор.