12/31/2009

За последно

Нали помните, че през октомври премиерът каза: „Моето разбиране е, че като идва гост - отиваш и плащаш едно кафе. Ако някой ми е много скъп и драг, го черпя. Ако не ми е - не го черпя.” Не било популизъм. В смисъл, че може и да е популизъм, ама си го изпълнил. „Стандарт” поискали справка от МС по Закона за достъп до обществената информация и научили, че за последните 3 м. Бойко се е бръкнал 105,94 за кафета и содички. Колегите са дали и разбивка по месеци - 25,89 лв. за октомври, за ноември пак толкова, през декември обаче двойно - 57,05 лв. Според мен тоя закон не трябва да тълкува казуси, когато си бъркаш в собствения джоб, ама карай. Божо Димитров, понеже е министър без портфейл, та се навътрил с 521,61 лева. Дянков с 91,73 лв. Но Цецко ги е ударил всичките в земята – 1.82 (словом – лев и осемдесет и две стотинки)!
Ебаси, тоя каква е пинтия. Дето викат в крайните квартали, на Цецко не можеш да му вкараш лазерен лъч в …
Ама той, Цецо, понеже има голям кредит да връща. Те нали с Бойко казаха, че ще теглят 400 хил. за изборите. Пък после Бойко не тегли. Цецо тегли, но си купи шести апартамент. Няма значение, важното е, че има да връща много пари.
Ох, с тези кредити по изборите е много лошо. Нали ви писах вчера за фирмата на мъжа на Фидосова, която е пряко свързана с фирмата, която ще сменя дограмата на двете сгради на НС. Забелязах, че май не ви интересува много-много тая тема. Даже един анонимен гражданим ме съветва да не се „изживявам като журналист”. Ама аз съм журналист бе, господине/госпожа! От 15 години вече само с това си вадя хляба. Той един хляб, де… Както и да е. За честа на пагона, съм длъжен да ви позанимавам още малко с Фидоска. „Фрогнюз” беше взел назаем за малко текста на д-р Филипов. И по тоя повод „Труд” бърза да услужи: „Сайт набеди Фидосова за ремонт на парламента.” И след като алабалят, как това била стара поръчка, от Пирински още (достъпът е изданен на 28.12.2009 г.), трудоваците цитират Фидоска на юнашко доверие: „Самата Фидосова коментира, че фирма “Моском Монтана” не е работила, защото създаването й съвпаднало с икономическата криза.”
Що си плюете на суратя, бе?! (Ако ви е останал, де!) Я си погледнете дописката „(Не)очаквано добра комбинация”
от 23.07.09: „Омъжена е (Фидосова - Т.Ф.) за сърбина Томислав Живкович, бивш футболист от "Раднишки Пирот", който у нас има фирма за производство на дограма.”
А дали е работила фирмата – не знам. Знам, че „Моском Монтана” е регистрирана с фирмено дело 471/2007. Записана е по ЗДДС на 02.11.2007. И всеки, който си направи Труд, може да провери в Данъчна служба в Монтана, че статутът на фирмата е „Развиващ дейност”! Колегите не си си направили Труд.
Пък пред агенция „Блиц” Фидоска рекла: „Дори не знаех коя фирма сменя дограмата на сградите на парламента.”
Верно? Стига, бе! Ми ти така можеш да кажеш, че изобщо не познаваш г-жа Росица Христова Рашева, тоже нотариус. И никога не си чувала, че единият от собствениците на „Моском Ко” Митко Москов, заедно с Николай Недков, който ви се пада зет, ако се не лъжа, са били управители на фирмата, където имат дялове съпругът ви и сестричката. Говоря за 2008 г., далеч преди кризата. Как пък веднъж поне, така, докато вечеряте, не е станало дума за работата на мъжа ви?! Ама споделяйте си, бе, хора!Дори и да приемем, че не съм прав, което не може да бъде, не трябва ли, г-жа Фидосова, да декларирате конфликт на интереси? Щото хората, които не са запознати, могат да си помислят, че „Моском Ко” взема поръчка и я прехвърля на роднинската ви фирма за изпълнение. Или поне част от нея! Проверете го сега, да не го научите пак от д-р Филипов. И вижте също, че има там някаква ревизия на „Моском Ко”, която е завършила със запор (от октомври тая година!), щото данъчните се притесняват за обезпечеността на бъдещо публично вземане на стойност 1 000 000 лв.
Изобщо огледайте се хубаво. Щото не подобава на мен като социолог и журналист да ви обяснявам, че незнанието не освобождава от отговорност.
Абе, нещо да питам, ако сред нас има специалст по дипломация. Нали се научихте, че Джеймд Уорлик ще е новият щатски посланик у нас. А наскоро четох, че жена му, Мери Уорлик, ще поеме Сърбия. Тоест, семейство Уорлик поема Балканите. Това не е конфликт на интереси?!
Но да се върнем на темата. Искам да кажа, че и за Фидосова е разбираемо, и тя се навътри с яки кредити по изборите, трябва да се избият от някъде.
Освен икономиите от кафета, премиерът е първенец и по икономии от задгранични пътувания. За пет месеца ни е струвал само 3420 лв . Визитата при Саркози ни излязла едва 136,91 лв., а до Брюксел го взел за 68,45 лв. Искам веднага да заявя, че ако премиерът ни пътува с лоу кост компаниите, не съм съгласен! Уронва се престижът на държавата! Така де, за 68 лв. не можеш да стигнеш до Брюксел и с пенсионерско намаление… Освен да се придвижва на собствена тяга, като Батман? Нищо чудно, те отдавна вървят слухове. Още от времето, когато като главен секретар винаги беше пръв на местопрестъплението. Ама толкова пръв, че чак подозрително…
Не мога да не кажа едно браво грандиозните икономии. Но знаете ли какво ме смущава? Че тази дописка – „Всичко си плащам от джоба, даже закуските!” – вече съм я чел. Царят така ни ментеше, докато не се установи, че редовно си осребрява командировъчните. И понеже той е учителят на Бойко по политически науки, та затова… Не, че са некои велики пари, па и му се полагат. Ама кокошкарлъкът иде от това, че ни хвърля пепел в очите. Царя, за Бойко още не знам. В смисъл, аз знам, ама е рано да ви споделям…
Може би трябва да се изучава икономическият опит на ГЕРБ. Щото освен гореизброените феноменални успехи, научавам, че в декларацията на партията до Сметната палата за 2008 г. не се споменават никакви приходи от дарения или членски внос. Като парламентарно непредставена няма и държавна субсидия. И въпреки това водеше пълноценен живот, плащала си е коректно наемите, развивала се е! Парадоксално! Разходи има – приходи няма. Само този механизъм да усвои Дянков, ще ни оправят, та и отгоре…
Чета стенограмата от заседанието на МС на 23 декември. Много интересно е обсъждането на точка 21, за спогодба с Гърция за откриване на пропускателен пункт Златоград - Ксанти.
Росен Плевнелиев венцехвали: „Това е исторически момент за целия Смолянски район. Специално искам да благодаря на МВнР и на МВР, разбира се, и на МРРБ, които успяха да приоритизират този изключително важен ГКПП за целия регион. Разбира се, и президентът на РБ помогна изключително много...”
Бойко Борисов: „Прави лошо впечатление, че не ме хвалите мен!? (Напомня си заслугите – 4 пъти подканял Папандреу и накрая на византиеца му станало неудобно и кандисал.) Така че ще ви моля, първо - да ме похвалвате мен и тогава да подреждате който и да било! Иначе към президента - своите уважения, от осем години той е президент, но пункт няма. Така че - благодарим за съдействието, но не бих допуснал изобщо да се коментира огромната ми заслуга. Не случайно направих тази изключително уместна забележка на министър Плевнелиев…”
Тоя Плевналиев е пътник, ако не направи бърза корекция в поведението си!
Бих предложил министрите да започват и свършват всяка своя реч с „Господи, Ти, Който си на земята…” Но се страхувам, че ще влезем в канонично противоречие с Третата Божа заповед (Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог...), щото Бойко настоява да му се изтоваря името и напразно, и на пълно…
Само мимоходом ще отбележа, че след 10 януари, когато Бойко ще посети Израел, пълното обръщение към него (освен генерал лейтенант, доктор по психология, премиер…) трябва да се добави и титлата „Хаджи”.
Статистика на Здравното министерство излъчи Бургас като първенец по алкохолици в страната. От 15 779 регистрирани, от Бургас са 2781. За сравнение в София били 1500, в Перник – 1117. Е, ако трябва да сме точни, алкохолиците у нас са къде 300 хил. Заедно със сериозните пияници стават поне 800 хил. И това не бива да ни учудва - при 10 лв. книгата и 5 лв. бутилката, няма пазарен субект, който ще избере четенето… Проблемът е, че изследванията показват, че 30% от пиещите младежи, са деца на алкохолици. На останалите 70% сигурно бащите са обикновени любители…
Та за Бургас. Тази неочаквана слава на морския град, според мен, може да се дължи само на два фактора. Благодарение на Лукойл, Бургас остана от малкото привилегировани райони, където хората все още виждат какво дишат. Вторият фактор е доминираната от „Атака” политическа атмосфера. Иначе всичко друго им е като в останалата част на страната. Е, имат проблеми със зъбите заради водата, а също и с диалекта, но това са дреболии…
Айде, стига за тая година, че маса простотии изпонаписахме. Тонифонът е 0885 233 691 - ако някой рече да ми честити Новата година. А може и на въй, въй, въй (както казват в Бургас) dr.tonyfilipov@abv.bg. Оставам с най добри почитания! Ваш Тони Филипов, д-р. (Ей, подсетете ме да ви обясня, ако не съм го направил досега, защо си турям титлата отзад!)

11 comments:

Joro711 said...

Весело посрещане на Новата година и много щастие и успехи.

Anonymous said...

Приятно посрещане на 2010-а, Докторе! Отлично здраве, късмет и продължавай да информираш и разсмиваш читателите си, както само ти можеш!

Anonymous said...

Докторе, да си жив и здрав през новата година, а и за в бъдеще! С нетърпение чакам да прочета поредните новини от Родината, представени по подобаващ начин :)
Наздраве!

Miles said...

Жестоко пишеш, докторе! Голям кеф ми е да чета всяко твое писание. Верен фен съм ти до гроб!
Да си жив и здрав и много късмет през новата година. Много здраве и радости да има във семейството ти!

М.

Владимир Дойчинов said...

Стойко, Тони , докторе - да сте живи и здрави в семейството и извън него ! Късметя ви да не ви напуска, макар че моя баща казваше , че от всичко можеш да избягаш, освен от късмета си!
Моята малка класация за начало на деня ....http://lado.blog.bg/
Задължително четиво за освежаване на мирогледа

http://delnicite.blogspot.com/

http://kalinrumenov.bloginar.net/

http://asenov2007.wordpress.com/

http://sulla.bg/

http://www.ivanstamenov.com/

Задължителни блогове Задължителни от Блог.бг

http://chara.blog.bg/
http://veninski.blog.bg/
http://darktales.blog.bg/
http://evrazol.blog.bg/
http://toross.blog.bg/
http://valsodar.blog.bg/
http://sparotok.blog.bg/
http://nkf.blog.bg/
http://boristodorov56.blog.bg/

GEN said...

Докторе, честита да е Новата година на теб и на светът, който те обкръжава,в това число слагам и нас четящите те тук,защото гравитираме около твоите писания и се хилим като ненормални на тях с удоволствие.
Здраве и живот , мир и любов !

Мери said...

За много години на теб Д-р и на цялата компания, също и на тези, които ще слухтят в нета и по мобитата ни! Слушайте, момчета и четете ни, има какво да научите!Наздраве в този ранен час и много успехи и...кинти!

Anonymous said...

За много години и все така усмихнати да ни правиш в това шибано време.

Tania said...

Здраве и спокойствие, началство, на теб и семейството ти. Ти си пиши ние да си се кефим, кой разбрал - разбрал... Нас това ни устройва, а към теб да потекат и кинти отнякъде, умник си ти, ще го измислиш!
Таня и компания

Anonymous said...

Д-р Тони, от здраве и от късмет да не се отървеш през 2010 ти пожелавам!
Не отпускай хватката - бий Фидоската с коментари по дебелата кратуна, докато не заприлича на министър д-р Желева във фигурата!

Д-р Флекс

Anonymous said...

http://www.stroitelstvo.info/bgprojects/2009/10/29/806817_prez_noemvri_zapochva_izpulnenieto_na_fasadnata/

Докторе знаете ли анекдота за чукчето, което искало да стане писател?
Не!
То винаги отговаряло: Чукча писатель, чукча не читатель!