10/28/2009

„Законите на Хамурапи”

Премиерът вика: „Аз тайно съм се надявал, че не може до такава степен да превърнат службите в пачавра.”
Не че не може, щото явно може. Но не бива! Ама, господин премиер, това си има и добра страна. Както обича да казва д-р Филипов, пачавра леке не хваща. Вече каквото и да им се случи на службите, няма да им личи. Например в ДАНС и хомосексуален скандал да лъсне, и педофилски даже, никой няма да забележи. Това го казвам само условно, да не си помислите, че нещо съм чул. То аз, че чух – чух.
Проучване на Алфа Рисърч за обществените нагласи за „Бюджет 2010” показва, че хората били против да се вдига акциза на цигарите и алкохола. Против са, ама наум. Управляващите да не четат мисли бе, граждани?! Те, ако четяха мисли, специално моите ако можеха да прочетат... Знаете ли къде щеше да ги сърби непрекъснато? Те всъщност нищо не четат де, ама това е друго. Откъде да знаят, че сте против? Бийте им една телеграма поне! Или нещо друго им бийте…
Като казах, че не четат, та пак се сетих за Бойко и Достоевски. Както си правех отзарана виртуални кушии из пространството и в Клюки.бг попадам на: „Фандъкова си ляга с Достоевски.” „Образователната министърка не крие, че любимият й автор е Достоевски и често заспива именно с него.” Сигурно. „Престъпление и наказание” е точно книга да заспиш! Особено сцените, дето Разколников коли бабичките с балтията. Ама аз го споменавам това за друго. Снемам отговорността от руските служби – не са те подвели Бойко за браточките Карамазови. Това за шубата му го е пробутала Фандъкова. Мискинка!
Добре де, излиза, че Бойко няма един човек край себе си, на който да се довери по литературните въпроси. Преди време Цецко го подведе, че Томас Мор е написал „Градът на Слънцето”. И Бойко каза, само на това основание, че я е чел.
Ще използвам случая да предупредя моята колежка и шеф на кабинета на Бойко. Руми, по никакъв начин не споменавай в присъствието на премиера Мъндзъ, Вико, Вебер, Макиавели, Кант и другите, дето проф. Фотев ни насилваше навремето да ги четем. Макар че мисля, че за Кант вече някой се е изпуснал. Особено се пази да не споменеш „Законите на Хамурапи”. Защото там има работи, които звучат гаче ли са писани миналия четвъртък. „Ако човек извърши грабеж и бъде заловен, той трябва да бъде убит.” Да не почне премиерът да разнася из София и „Законите на Хамурапи” както разнасяше закона за изтреблението на разбойниците на Стамболов и да вика: „Ето такива закони искаме!”
И му обясни, ако прецениш че е удобно де, че трябва да продължи да си говори като прост човек, това най се харесва на хората. Това го направи популярен и няма защо да рискува с нов имидж. Щото вече е политик. А понятията „политик” и „интелектуалец” са в допълнително отношение – колкото в по-голяма степен си политик, толкова в по-малка си интелектуалец и обратно.
Пък една гражданка ми пише, че не била съгласна за Коко Бароко. Като чуела барок, тя си представяла катедрала. И понеже, от една страна, не си представяла една катедрала да е нагъзена, а от друга, не си представяла един Бареков да не е нагъзен, та не била съгласна, че може да има връзка между Бароков и катедрала.
Вижте сега, госпожа, не сте права. Има връзка. Ама вие не търсите където трябва. Чувала ли сте израза: „Някои остаряват като катедрала, други като цървул.” Ето, това е връзката. Така остаряват, както са и живели.
Обади ми се едно приятелче от финансовото министерство. Вика тука работата не отива на добре. Верно правели къщичка за котката на съпругата на Дянков. Паралелно с бюджета. Самата съпруга щяла да си има кабинет в министерството. Дянков им дал пример как Мишел Обама си имала кабинет в Белия дом.
Ако Блъсков беше честен, сега щеше да напише, както написа на времето за главния прокурор Филчев: „Изпускаме Дянков”.
Не че ще се хваля, но вчера бях прав, че малките лъжи неизбежно водят до по-големи. „Стандарт” пише, че премиерът Борисов нямал заеми. А Цецко взел кредит от 59 хиляди евро или 115 394 български лева за срок от 30 год., за да си купи апартамент.
Нещо не разбирам. Доколкото си спомням, Бойко и Цецко обещаха, че ще си ипотекират жилищата и ще теглят кредит за предизборната кампания. „Новинар”, 13 март 2009 г.: „ГЕРБ ще осигури финансиране за предизборната си кампания с банков кредит от 440 000 лева и дарения на симпатизанти, обяви председателят на партията Цветан Цветанов. Заемът ще бъде обезпечен с лично имущество, каза той и даде за пример апартамента си като предмет на ипотека.”
И Бойко потвърди. Кредитът трябваше да се върне за две години с парите от държавната субсидия. Сега излиза, че Бойко изобщо не е теглил кредит. А Цецко теглил , ама не за предизборната кампания, а да си купи по-голям апартамент. Пък някои викат, че повече от един бил купил.
Възможно е, разбира се, Цецко да е теглил кредит, да са врътнали парите в изборната кампания и с печалбата да си е купил апартамент. Иначе излиза, че са излъгали.
Ей, ама то се иска голям кураж да се заробиш с 230 хил. като Цецко. Ами, ако, не дай Боже, утре Бойко го уволни, както няма никакви фирми и участия? Ще гризне дръвцето…
И за друго бях прав. Че няма как Янето да не бвг на Б. Имал бил сведения за корупция в кабинета. Естествено, Бойко му стана много неприятно. Вика, че ще предизвика предсрочни избори и ще им гледа сеира на всички, дето само му създавали „допълнително напрежение". Господин премиер, ами тя опозицията е за това, да създава напрежение. Един много по-умен от нас двамата заедно човек, е казал… Казвам от нас двамата, щото ние с вас двамата по сами не сме някоя интеректуална сила, особено вие… Та този човек е казал, че по определение „Опозицията е политическа партия, която следи правителството да не сбърка нещо, докато спъва действията му.”
Ще стане много интересно, ако Бойко поиска вот на доверие. Нямам съмнения, че БСП и ДПС ще дадат пълното си доверие на кабинета. И тогава кой ще го бутне? Янетата, които не са чак толкова луди, че да не усещат, че клизматично добитите 4.18% никога вече няма да се повторят? Или „Атака”, дето е хванала тренда надолу, па и оня подлец Антон Сираков им е отмъкнал досега няколко областни организации? Или може би Костов, когото историята вече с нетърпение чака да вмести на страници си? Или „туморът” Димитров?
Не, господин премиер, няма сила, която да ви свали преди да се… Дали да го кажа? Не, няма смисъл. До тук простотия не написахме и не бива накрая с едно насиране да развалим доброто впечатление.
Абе, братя, имам една молба. Чета вчера, че зам.-министърът на транспорта Камен Кичев рекъл, че нафтата от локомотивите на БДЖ да се продавала в интернет и блогъри я предлагали на търг. Проверих в блога на Инджев и Бедров, не предлагат. Та, ако некой знае нещо, много моля да ме информира. Мен ми стига две цистерни да разтикам.

12 comments:

Anonymous said...

Както винаги си прав докторе!Но позволи ми пак с едно нещо в написаното от теб да не се съглася:"Една гражданка ми писала....".Айде ако обичаш отговори ми от къде в ника ми в предишната ти статия лъха на "гражданка".Да си имаме уважението-може да съм млад пенсионер, ама още не ми е омекнала....китката.Да се надяваме, че е станала неволна грешка, ама нали знаеш, че половината свят все от неволни грешки е станал.
А що се отнася до израза "Някои остаряват като катедрали.....", чувал съм го даже съм го виждал , ама не от Кеворкян.Казала го е великата актриса Марлене Дитрих.А пък ако питат мен Бюреков не заслужава да остарее дори като цървул, щото цървула е все пак нещо нали.
Остани със здраве!
Чакам с нетърпение поредната ти порция здравословен смях!-Vali_cop

Мери said...

Честно казано, много не ми се вярва Фъндъкова да си ляга с Достоевски или пък иска да акцентира, че е завършила руската гимназия и руска филология. То и аз съм завършила тази гимназия, между другото доста добро училище навремето, но любимите ми автори са Цвайг и Голсуърти. А Достоевски ни караха да го четем по програма, но да си призная не познавам човек, който чак пък толкоз да се е пристрастил, че 30 години по-късно пак да си ляга с него. Виж с Чехов и Пушкин - по бих разбрала. Не съм съгласна, че е добре премиерът да продлжава да говори простонародно. Нека цитира, нека се развива, нека ни забавлява. То ясно че друга файда няма да дочакаме. А за теб,Д-р, поздравления! Да се чуди човек -да не лъжеш, че си от Пазарджишко?

Anonymous said...

Не лъже Мери,не лъже...! А ти що питаш? Че кво му е на Пазарджишко?

Marinov D. said...

Хвала тебе докторе! Виждам, че се бъз... подкачаш с Бойко, ама незлобливо някак си. Абе, незлобливо, незлобливо, ама гледай да си на една ръка растояние.
Това, за Достоевски де, ами някои си го четат и им харесва и не можеш да разбереш от коя трънка ще изкочи заека. Спомням си още като дете невръстно в нашето село имаше един възрастен по критериите ми тогава селянин, та той разправяше, че като пътувал във влака, запалил цигара, а някаква дама в купето му правила забележка, че Пуфи /кучето и/ кашляло от дима. Та, една забележка, втора заележка и накрая му хвърлила цигарата през прозореца на влака. Той пък се пресегнал и изхвърлил кучето и през прозореца. Бях удивен години по късно, когато намерих тази история у Достоевски. Човекът си е труден за четене, на 1000 един го чете, а на 100000 един я го разбира, я не го разбира. Така че, не се заяждай с Бойко, ами вземи да прочетеш така наречения доклад. Там да видиш какви Достоевсковци, Пушкиновци и всякакви други, само че с интелект преди да тръгнат на училище. Та така. И в цялата тази смрад, като глътка свеж въздух са твоите материали докторе. Жив и здрав да си!

Anonymous said...

Моме, ти кат' си от Софето, трябва на премиера да се радваш като на съгражданин. И Голсуърти е дълбок пейзан по рождение. Да не говорим, че Чехов е от град, побратимен с Червен бряг. На ти мащаби! Така че по-полека, столичанке!

Маша

Neosvedomen Chetatel said...

Tony, za koia Rumi govorish?

Anonymous said...

Marinov,
той, доктора, да гледа да е на един х.й разстояние по-добре, че какво беше - битият - бит, втората половина не е толкова весела...

Ангел Грънчаров said...

Прави са за нафтата. Моя милост върти търговия с нафта от локомотивите на БДЖ. Виноват!

Мери said...

То пък човек да не се пошегува малко, какво се обидихте толкоз на Пазарджишко...Той, Д-р, не се е обидил, че има чувство за хумор, човекът. Просто се сетих за други елементи от същия регион, които изпълзяха по гърбовете ни и ги хрантутим вече 20 години - Кошлуков, един брадат (забравих му името), Класната и др.

Anonymous said...

Tony, za koia Rumi govorish?
Румяна Бъчварова - понастоящем шефка на кабинета на Бойко, допреди това - шефка на Маркет Линкс, социоложка по образование като Доктора (е и като мен - не можах да се сдържа да не се изфукам).

Vercheto said...

Докторе, най-великият си!!!
А за Достоевски, имам и аз една история. Возя се, представете си, в най-огруханото такси и шофьорът, с вид на див селяндур, в един момент ми вика: "Ей, я глей каква късичка улица са кръстили на Достоевски. Ама да ти кажа, след като прочетох "Бесове", и тая му е много"... Не че искам да намекна, че ББ е чел, но познавачи на ФД откъде ли не изскачат.

Anonymous said...

Хич не сме се обидили, съгражданке. Просто си личи, че не сте запозната с творчеството на д-р Филипов, а предпочитате да оригиналничите.