3/12/2009

12 март 2009 г.

Помните ли, че вчера ви писах за "безпомощния плурализъм" и ви обещах, като се сетя как да се излезе от тоя тупик, да ви съобщя. (Извинявам се, че ви подозирам в когнитивни нарушения на паметта, но нали все пак вие (част от вие) избрахте БСП само 8 години след като Виденов докара държавата до дъното, не ли?!)
Та какво се сетих. "Труд" съобщава, че Петър Илиевски, директор на училището в плевенското село Ставревци, забърсал 9 бона от сметката на училището. И това само седмица след като бил назначен. И това изигра ролята на ябълката на Нютон.
Знаете вероятно, че има главно два начина за въздействие върху болен организъм. Алопатичен, при който се дават вещества, противоположни на изразените симптоми. И хомеопатичен, при който "подобното се лекува с подобно" (similia similibus curantur). Тоест на пациент с определени симптоми се предписва такова хомеопатично лекарство, което е приготвено от веществото, предизвикващо в по-големи дози подобни оплаквания у здрави хора.
Всички опити да борим корупцията с алопатични средства се оказаха напразни. Да не мислите, че това, че Станишев сменя Миков като шеф на правителствената комисия за борба с корупцията с Плугчиева, нещо ще промени? Това е плацебо. Тук съм длъжен да декларирам, че не отричам лечебното действие на плацебото, но за да има ефект от него, ние трябва да повярваме. За съжаление ние вече сме си разходвали лимита от самовнушения.
Та казвам, че симулирането на борба с корупцията не доведе до никъде. Само дето ни спряха фондовете. Опитите за реална борба също претърпяха неуспех. Братко лежи в пловдивската неврохирургия със "стеснение на канала на гръбначния мозък при пети прешлен", а фирмата на братко "Бендер" участва в разширението на Хаинбоаз. И когато не помага нито плацебо, нито алопатични церове, не остава нищо друго освен хомеопатията. Целият народ започва да краде като властта, но в по-малки дози. И веднага ще допълня, че хомеопатичното лечение на корупцията не може да се изроди в натравяне, щото ние никога не можем да откраднем толкова, колкото властта може. И така ние крадем, те крадат и благата свършват и корупцията изчезва. Така си мисля, може и да бъркам... Но дори и да бъркам, хомеопатията има това предимство, че ако не помогне, поне няма да навреди. Каквото успеете да си откраднете, си остава за вас.
Другото достойнство на хомеопатията е, че тя прилага холистичен подход, който ни задължава да разглеждаме народа и властта като един организъм. Тогава именно ще се разбере цялостната същност на заболяването. Това, че управляващите (всички досега) крадат, е само симптом. Ако не ми се доверявате, прочетете "Хомеопатия за всеки" на д-р Гълъбов.
В подкрепа на настояванията ми за хомеопатия идват и новините от дясното обединение. Костов си върна СДС. По тоя повод "Стандарт" пише: "Лобито на Мартин Димитров постигна пирова победа". Много точно казано. Нали знаете какво е пирова победа. Дето се върнала жена му на Пир и казала: "Верно, бе, твоят е най-голям в целия град". Ползвах този виц като нагледна илюстрация, щото всички, дето са яли Костовия, ще ме разберат. А те, в една или друга степен, са всички българи.
Грешно е да си мислим лоши неща за другите, но това рядко е грешка. Туряйки за еталон себе си, червените подозират Бойко, че иска да тури ръка на паричните потоци в сферата на боклука. И това едва ли е грешно като съждение.
Минко Герджиков вика, че създаването на общинска структура, която да чисти София наред с частниците, било добър вариант, защото щяло да създаде конкуренция. И дава пример: "Такъв вид конкуренция има в градския транспорт, където има една общинска фирма "Автотранспорт" и няколко частни превозвачи. Има конкуренция, която е положителна и работи в полза на столичани."
Да, така е. Конкуренцията в транспорта е довела дотам, че прелюбодеянието в рейса не просто е възможно, то е неизбежно! Всеки истински джентълмен е длъжен да заведе госпожата, която е била пред него в рейса, в гражданското. Или да й предложи поне конкубинат, ако, разбира се, има материална база за двама.
Но това е мое мнение. Иначе се сещам, че зам.-кметът Велизар Стоилов точно заради опитите си да създаде конкуренция изхвърча. Помните срещата на Велизар с частните превозвачи, запис от която му струваше главата. На тази среща присъстваше и шефът на "Столичен автотранспорт" Асен Добранов, който се изявяваше като консултант на конкурентите си. Обясняваше им кои линии са "тежки" и "кои си струват". Добранов и до днес си е шеф на дружеството и вероятно продължава да работи за духа на конкуренцията.

No comments: