1/26/2009

26 януари 2009 г.

„Труд”: „ГЕРБ иска паметник на демокрацията”.
Умря ли, нейна милост? И ще я копаме? И като ни е кеф ще ходим да я почитаме с цветя и венци? Сигурно, щото на живо нещо не е прието да се дига паметник. Като изключим Тодор Живков. Ама ще ми кажете в Америка как има паметник на свободата. Именно де, нали и аз това казвам. На живо нещо не бива. На уроки е. Обаче пък като е умряла демокрацията, ще можем да казваме за нея само хубави работи, а не като сега… И най-важното една голяма част от народа няма хич да реве… Ще поплаче колкото за адет и толкова.
А може би понеже ГЕРБ идва на власт, та демокрацията няма вече да ни трябва... Станишев неслучайно намекна, че след тройната коалиция идва авторитаризъм.
Има рацио в това твърдение. Сещам се за една притча от „Нощ в Лисабон” на Ремарк. За раците, които били хвърлени в казан студена вода, за да се сварят. Когато водата се сгряла до 50 градуса, те закрещели, че не се издържа и се завайкали за хубавото време, когато водата била само 40. Когато градусите стигнали 60, те се завайкали за хубавото време на 50-те, а после за 60-те, 70-те и т.н.
Явно за целите на Ремарк не е било необходимо да се отбележи, но аз ще го кажа, че колкото по се сваряват раците, толкова по-червени стават. Не знам защо е така…
Пак според „Труд” на дискусията „Книгата, която промени живота ми” поканили Бойко да говори на дечицата. И той рекъл, че една от любимите му книги била „Тримата мускетари”: „Сила, чест, доблест, кауза…”
Глупости на търкалета. Тия са ебати интригантите… Даже си спомням, че Карл Люис, велик атлет от близкото минало, каза веднъж: “На Буш, Чейни и Ръмсфелд им казвам “тримата мускетари”, защото само създават проблеми и интриги, но досега не са спечелили нито един дуел.” Пък аз така казвам на тройната коалиция…
Кметът бил голям фен и на индианците: „Четях много Майн Рид, Карл Май, Фенимор Купър…”, спомни си кметът, който преди време обяви, че любимият му герой е Винету”, пишат колегите от „Труд”.
Само между другото ще го вмъкна, то хич не му е тук мястото, но и Хитлер е бил голям любител на романите за индианци. Главно на Карл Май. И на него Винету му бил любим. Имал е към 30 тома на Май… Тоя Карл Май всъщност ги е писал романите в затвора, тъй от гъз ги е писал, дето се вика, щото никога не е помирисвал Америка…
Като говорим за литературния вкус на Бойко, та се сещам да допълня, че той през 1987 г. каза: „Четете читанката, това е най-добрият учебник. Там е подредено всичко и се знае защо агнето мъти водата на вълка”.
Щото му е толкова акъла, затова!
Но сега за друго говорим. Кметът трябва малко да излезе от детско-юношеския дискурс и да даде на народа доказателства, че е чел и някои от книгите за възрастни. Не говоря за Платон, Аристотел, Фойербах и Хегел. Даже за Умберто Еко не говоря. Куелю например е подходящ. И ще му донесе симпатиите не на дечица, които още не гласуват, а на стотици манекенки, фитнес инструкторки и изобщо на многобройните VIP-представители на българската полуинтелигенция...
А може и Людмила Филипова да чете. Внучката на Гриша Филипов. Тя, чувам, четвърти роман издала. Което не ме учудва, като имам предвид тя как обясни, че й идват сюжетите. Оказва се, че не ги търси, сами си й идват. Толкова редовно си й идвали, направо като… Както и да е…
„Икономист” пише: „Соломон Паси е твърде лек за поста генерален секретар на НАТО”. Според списанието новият шеф на алианса трябва да е със сериозно политическо влияние, да бъде „някой, на чийто позвънявания европейските лидери ще отговарят”.
Не мисля, че Паси е несериозен. Мони може да изяде половин кило от най-лютите чушки на едно ядене. Без да трепне. Това несериозен човек не може да го направи. Разбира се, като млад имаше навик да се съблича гол по купоните. Даже при един такъв случай Бисера Йосифова се вбесила и му креснала: „Към газовите камери, ходом, марш!” И Мончо си подвил опашката или това дето му висяло... Което е едно твърде антисемитско изказване. Но мисля, че Мони го е израсъл вече ексхибиционизма.
Не мога да се съглася с „Икономист”. Мони е много заслужил на НАТО човек. На България, не чак толкова, но на НАТО и ЕС много.
Според „Икономист” друг кандидат от Източна Европа бил полският външен министър Шикорски. Но според мен и той няма шансове. Защото направи ненавременно разкритие: че Обама има полски корени, защото дядо му навремето изял един полски мисионер…
Големи шансове за поста имал датският премиер Расмунсен, но той предпочитал да се бори с нашия цар за поста първи президент на ЕС.

4 comments:

Anonymous said...

Защо така, док, защо все по-късно и по-късно? Чак сърцето ми се къса, като не те видя още от обедно време...

Anonymous said...

и аз така страдам. да не говорим, че и съботното писание липсва...

Anonymous said...

Не друго, но нямам цял ден настроение в службата, чак към пет часа, а дотогава стресът те е утрепал.
Колега, в събота привечер в условия на абстинентен глад се принудих да си купя вестника - и там нямаше нищо.

Anonymous said...

направо да се потисне човек. луди ни прави. нарочно го прави, чини ми се..