12/05/2008

5 декември 2008 г.

Плугчиева рекла вчера: "Акредитацията на двете агенции по ФАР е отнета на базата на констатации от юли 2007 до юли 2008-а, а не на постигнатото през последните месеци." Наказват ни, вика, за стари грешки.
Ау, ми това е много несправедливо, бе! Тогава БСП изобщо не е била на власт! Откъде накъде ще ги наказват за стари грешки. Още повече че те съвестно са си натворили съвсем нови грешки!
На днешния ден през 1025 г. е умрял Василий II Българоубиец. А през 1947 г. е умрял и американският социолог Уйлям Томас, когото пък можем да наречем българосоциологоубиец. Ще се изтълкувам. Тоя пич е измислил една теорема, за която многократно съм ви писал. "Ако хората определят ситуациите като реални, те са реални в своите последици". Тази теорема е любима на социологическите братя Галеви. Като каже Андрей 100 пъти, че БСП вдига процентите, а ГЕРБ например ги смъква, и тази прогноза почва полечка да се сбъдва. Точно тая не де, но по принцип е така.
Помните ли какво каза Сънчо Стойчев в края на юли? "Три лъжи наситиха публичното пространство - че сме загубили много пари, че има провал на правителството и че единственият изход са предсрочни избори. Парите, първо, изобщо не са много - цитираните суми са невзрачни спрямо бюджетния ни излишък; не са изгубени, а са замразени, т.е. финансовата щета е потенциална, а не реална."
Ехо, Сънчо! Финансовата щета е реална, парите хич не са малко, пък бюджетният излишък, вчера ми го каза един пич, никак не бил толкова голям. Рязко паднали приходите. Та викам, че ако две от трите лъжи са се оказали истини, може би и третата? Лопе да Бега, а?
А помните ли как Сънчо обясни, че не БСП е виновна? "Повече от десетилетие избирателят издигаше на власт партии и политици, които методично рушат държавността. И сега същият избирател гневно пита: "Кой ми сра в гащите?"
Избирателят, още ли питаш?
Силвия Йотова пише в "Новинар": Кой плати на гръцките и сръбските чалгаджийки, които веселяха гостите на сватбата на един от най-популярните телевизионни водещи. Може би високоплатеният му талант."
Може би. Едва ли не... Безспорно е, че този виден водещ има талантец, но не е сигурно в коя област точно. Като стана скандалът с подслушването на журналистите, се чуха едни работи, дето ако са верни, могат да отговорят на това питане.
Колкото за професионализма, Джими Найденов каза наскоро: "Вероятно Ники Бареков щеше да е по-добър журналист, ако беше учил във Факултета по журналистика." Което ми се вижда едно чисто патриотично твърдение. Щото Никито където и да беше учил, все щеше да е по-добър... Ама те във Факултета по журналистика ги говорят тия работи, за да се забрави малко петното, дето им лепна Борето Гъзо...
Като казах Гъзо, та се сетих и друго. Мойта тука малко стана като оная приказка, "га фанах, са сетих, ко праи сестра ти..." Силвия вика за този виден водещ още: "Нека тогава не си играе на нравствен ментор. След първия голям професионален компромис имаш три възможности: да си затваряш устата, особено по въпросите за морала, да си смениш попрището, да се гръмнеш или да идеш в манастир."
Силве, никогаш не може Ники да си посегне. Той много се обича. Казвали са ми, че от гледане в огледалото вече можел да се бръсне и на тъмно. А сред почитателките му се говори, че по време на оргазъм викал собственото си име. Даже сега, не знам дали е верно, но ми казаха, че дал поръчка за тая новост "машина за аплодисменти", дето холандски инженери я измислили за в полза на непризнатите гении.
Вихри се дискусия дали да въведем еврото заедно с лева. Експертите смятат, че няма рискове. Единствено бившият замфинмин Катев вика, че сме щели да губим по 1 млрд. лв. на година от сеньораж. Сеньораж, за който не знае, е дето един евреин правел фалшиви банкноти от $10, но ги продавал по 11, щото толкова му излизали. Та именно това е сеньораж.
Обаче има един проблем. За да се въведе еврото, трябва да се обезцени левът. Щото е надценен поне с 15%. И няма как да не е надценен. След като пенсиите искат с един лев да ядат по три пъти на ден. Не става! И с едно евро не става. Затова те и него ще надценяват и не виждам смисъл.
Абе, пенсиите, какво е това барамунди с манго на тиган? Много се търсело в Бургас. Ей, експертите съветват за Никулдена да си купите хек, немал кокали. Хич не подценявайте тая опасност. Никито Василев като малък се задавял и виждате сега... А италианският поет Торквато Тасо, дето Вазов му е посветил стихче (О, гений, само твойта слава ...и т.н.), не просто се задавил, ами и гушнал босилека. И му останала само славата...

No comments: