12/13/2008

13 декември 2008 г.

Братя, иде Коледа, помислете за пуйка или гъска. Знам интересна рецепта. В нея има няколко важни неща. Всъщност само едно. Открадването на пуйката или гъската. След това си я готвите, както си искате. Лошото й е, че може да ядете пуйка, но може да ядете и бой. Но сухото дупе яде пиперки, не ли? Ако искате, имам и рецепта за грахова супа. Но вижте, това, че всеки път, когато Паниковски краде гъската, яде бой, е художествено преувеличение. Мога да ви разкажа за толкова хора, които са откраднали гъската и не са яли бой... Например Андрей Лайчев и Сънчо Стойчев.
Тез двама социологически братя Галеви сега подели кампания за закриването на БАН, щото учените били некадърници и бюджетни вампири.
Точно на Райчев ли да обяснявам, че в науката, като във всяка дейност, има и фира? Нали той каза преди време: "За да имаш един истински учен, трябва да храниш и десет боклука. Понякога се налага да храниш сто. Такива са природните условия за производство на интелект." А сега се отмята.
Харчат се пари за глупости в БАН, не отричам. Ето например наскоро шефът Съботинов се похвали, че ще произвеждат красиви домати. Сегашните били вкусни, но не били "разчупени визуално". Това във време, когато кризата принуди даже ЕС да се откаже от инкриминирането на кривите краставици!
Съботинов, аз понеже съм от село и съм расъл сред томатьето, та съм правел експерименти. Ако на един зелен домат се сложи ластик през средата, се получават два червени по-късно, слепени, малко като... И като им туриш една краставица, и ги сложиш в поднос в гостната, всички хълцат... Както и да е.
Въпросът е обаче от какви морални позиции се критикува. Щото нали, да не стане "дръж ми, мари, копелето, да се посмея на таз курва". Кънчовците взели 1 млн. лв. (словом: един милион) от МОН да правят база данни за електоралните изследвания! Нещо, дето го има готово и дето начинаещ програмист ще го направи за няколко хиляди... И освен това ще речеш, че те си държат техните данни в чекмеджето, не в база...
Освен в МОН Кънчовци са крупен бенефициент и на ОПАК. Там са по-скромни, но тя и работата не е много. Щото ще изследват добрите административни практики, а то и да има такива, не ще да са много. Та са взели само 311 400 лв. и 58 ст.
И от други нянки цицат, но да не ви отегчавам. Което обяснява необяснимите промени в електоралните нагласи в техните изследвания. После що народът не вярва на социолозите? Ами щото са... Наум ги наричам с една дума, "която може да се каже за много жени, но която възпитаните хора изобщо не употребяват". Всъщност аз май по-горе се изпуснах...
Пишат ми анонимни граждани в блога и по форумите, че се загубила остротата на перото ми, не съм споменавал Доган напоследък. Те, гражданите, като искат да ти кажат нещо гадно, винаги го правят анонимно. Което е много селско. Ако мога така да се изразя (а аз хиляди пъти съм доказал, че мога; и така мога, и инак мога, даже и като не мога, пак мога - за умните, де), "да направиш героичен жест не е трудно - трудното е да понасяш последиците от него". Анландън мъ? Деня трябва да го купим, та да го живеем. А се купува със заплатка, нали? Пък и що да споменаваме напразно името на Доган?! Да сте го чули тия дни? Гледа отстрани как жълтите и червените си го вдяват един другиму. Като направи нещо, пак ще мислим. Нищо не обещавам.
Граждани, бъдете справедливи! Ако се върнете към първия брой на "Експрес", където сме си изложили програмата, ще видите, че съм обещал "цялата истина". Но! "Като казвам цялата истина, нали си знаете, че хептен цялата не може. Не бива да очаквате от нас чак да си ритаме трудовата книжка... Всеки има право на убеждения, но и на некой лев. Защото учените намериха формулата на щастието и в нея убежденията хич даже и не са споменати: P+(5E)+(3H). Където P са лични качества; E - пари; H - чувство за хумор. Тоест, много чувство за хумор се иска, за да се постигне щастието при средни способности и минимални средства..."
Човек трябва да си дава сметка за способностите си. Ние не сме като оня литературен берберин Иво Беров, дето си написал в блога: "В България малко хора пишат по-добре от мен." Наша милост е като семкаджиите по стадионите, да се забавляват хората, докато си почиват от сериозните статии на Беров, като например, дето Костов бил класа, която ние простаците никога нема да оценим...
Дето викаше фатмакът в казармата: "Всека жаба да си знае гьола, токуума и мястото в гьола. Това "токуума" и до днес не знам к’во значи...

1 comment:

Anonymous said...

"...Групичка вездесъщи журналисти, чиято власт е подкрепена от закона на мълчанието, налага своя дефиниция за информацията – стока на една професия, все по-уязвима заради страха от безработица. Тези пазители на реда са новите кучета пазачи на икономическата ни система...” Серж Алими, директор на в. „Монд дипломатик”
А и истината поражда омраза, знае се от древността. Във връзка с това предлагам анонимчикът да се поинтересува за здравето на Огнян Стефанов.