11/28/2008

28 ноември 2008 г.

Проучване "Какво ви прави щастливи на работното място", проведено от BestJobs.bg, доказва, че българинът е най-щастлив, ако му вдигнат заплатата. Трябва да кажа на главната за това проучване, може да не го е забелязала. Малко щастие по Коледа ще се отрази добре на колектива. Но тия пичове от BestJobs не написали с колко да се дигне. Щото то, нали, и щастието си има степени. Та се чудя колко да й кажа. 30% като начало ми се виждат добре.
Макар че пък човек не бива да се задоволява с еднократното щастие. Наскоро от Monday Insight съобщиха, че повишението на заплатата повдига духа на колектива само за три месеца. След това работодателят трябва да мисли за други стимули. Модерните компании давали допълнителни екстри - комисиони, акции, бонуси според приноса, служебни коли, фитнес, масаж, стая за обедна почивка, стая на девойката... Не, стаята на девойката беше при социализма. Изобщо не е далеч денят, в който работодателят ще се види принуден да осигурява на служителите си и "свирка в пет", както обича да рисува Сирачето светлото бъдеще... Разбира се, това е прекомерно. Ако се вдигне заплатата, повечето българи ще се задоволят с five o’clock tea (ментово чайче с бисквитки по икиндия).
Пък група народни представители от БСП, БНД и "Атака" поискали депутатите да се пенсионират на 55 г. и да вземат 70% от депутатската заплата (къде 1400 лв.) Щото те, като влизали в НС, и си зарязвали професиите, напускали си бизнеса и после оставали на улицата.
"С тази промяна, викат, се дава възможност на народния представител, след като напусне НС, да се включи активно в обществена дейност, да бъде в полза на обществото и да продължи службата за благото на народа."
Чуеш ли, народе! Дето викаше баба ми, "не било в тикви, че в кратуни ли?". Четири години в НС си чопли носа, като се пенсионира, ще се сети за "благото на народа". Но пък знам ли. От друга страна, у нас главно пенсиите се занимават с обществена работа. Ако не са те да ходят всеки четвъртък пред "Ал. Невски", няма кой да извика едно "Долу!" на правителството...
Ако искате да изразите подкрепата си за този законопроект, можете да го направите на телефона на вносителя Ваньо Хърков. "Монитор" публикува телефоните на депутатите, та съм си го записал: 0888 75 77 87. Вчера му звъннах. Изразих подкрепа. Три пъти благодари. Може би съм бил първият. А може би и единственият.
На 55 г.!? Пилотите в "Ер Франс" стачкуват, щото им дигнаха пенсионната възраст от 60 на 65 г. Представяте ли си каква емоция е да се лети с леко недовиждащ и малко глух пилот? "Ало, полет 16-50, тук Франкфурт, чувате ли ме..." "Чувам, чувам, не викайте. Не искам грейпфрут, стюардесата ми бели банана..." Съвсем примерно...
А депутатът по условие не трябва ни да чува, ни да вижда. Тъй че няма основание за ранно пенсиониране.
Абе, братя, имам усещането, че ни предстои някакъв голям празник. Вие нямате ли? Иначе защо "Труд" и "24 часа" ще ни пускат CD-та със самоучители за хора и ръченици. Казаха ми агенти, че преди конгреса Иво Атанасов завел Станишев при врачката си, която страшно познавала. Рекла му, че ще го преизберат за шеф на БСП. И също, че ще слезе от власт на голям български празник. Станишко се поинтересувал на кой точно. "Няма значение, когато и да е, все ще е голям празник за българите."
Така ми казаха, не гарантирам. Но съм склонен да го вярвам. Щото сме си такива. Оня ден на пресконференцията на ЦСКА Сашо Томов обясняваше, как четирима кандидати се карали кой да вземе клуба и всеки викал - вземи го ти. И точно в тоя важен момент от залата се провикнал един фен: "И ти ще изпиташ болката, отзад!"
Ето за това мечтае народът.
Тачева вика: "Спирането на средствата от ЕК е удар срещу всички българи".
Аз доколкото говорих с българите, те не го приемат като удар срещу себе си. Викат: "Нека им!" Тези пари тъй или иначе щели да бъдат откраднати. Щото, дето писа "Сънди Телеграф": "Бившите комунисти, които управляват България, обичат европейските пари, но не и европейските правила."
Пък гл. прокурор Велчев рекъл: "Няма да отрека, че ние също носим отговорност." Що, бе, отречи! Какво викаше майката в "Чуй петела"? "На калъп, мама, да те хванат, пак ще отричаш!"
А Станишев бил много разочарован. Др. Станишев, Наполеон викаше: "Най-голямата безнравственост е да се захващаш за работа, която не умееш да вършиш." Позволявам ви това да го сложите като мото във втората редакция на книгата си.
Не знам. Чета вчера в "Стандарт": "Лягаш с проститутка, отиваш в затвора." Но как да разбереш коя е проститутка. Те всички се представят за почтени. И като разбереш, то вече късно...

6 comments:

Anonymous said...

Чини ми се, че това за пенсиите на дупетатите е малко нагласена работа, демек, да има кой да благославяме и да не се занимаваме с правителства и спрени фондове.
По колко са им платили, не знам, което не знам, не го знам.
Маринов

Anonymous said...

Едва ли, г-н Маринов, е толкова нагласена работата с пенсионирането на депутатите.
Но чул Ви Господ да е така.
Защото практиката показва, че винаги, когато се е заговорило я за заплати, я за кюфтета "дупедатски", винаги е излизало вярно накрая.
Няма да се изненадаме много ако същото се случи и с пенсионирането им.
Т3 - Пловдив

Anonymous said...

are be doktore dneska epten na giuture si go dal!

Anonymous said...

Щото закъснях ли? Нали се извиних вече? Доде пусна една прахосмукачка, чинии останали от гостите снощи, доде поразтребих това-онова, две бързи перални, миялнята да изпразня да не мухлясва... и то станало 13 часа. Ще имам предвид, друг път първо колонката и тогава къщната работа.

Anonymous said...

Пък и като видиш кои са го подписали - все такива застрашени от безработица, световноизвестни представители на народа: Ваню Хърков, Иван Даков (БСП), Йордан Величков (бивш Атака), Валентин Милтенов (БНД, бивш НДСВ, от Пазарджик!), Костадин Кобаков (БСП, от Пазарджик!), Христо Попов (Атака или бивш такъв), Станка Маринчева (БСП), Борис Николов (БСП), Петър Берон (бивш Атака), Илиян Илиев (Атака), Николай Свинаров (БНД, бивш НДСВ). Много представителна извадка на депутатството! Тъкмо ми иде да попитам за тва ли се борят великите опозиционери от Атака.

Anonymous said...

Друг журналист от "Експрес" пише, че депутатинките "дори по 12 години стоели" в НС. Лъже, прикрива ги! Георги Пирински и Иван Костов са още от Великото, демек от 1990-а още. Ей, да не помислите, че намеквам за прилика между двамата?! Дума да не става!

Чистачката от парламента