11/17/2008

17 ноември 2007 г.

Ще ме прощавате, ако днес не съм на висотата си, но почти не съм спал. Легнах си с дрехите, с раница със суха храна за 3 дни и един кат бельо за преобличане. И през пет минути ставах да гледам дали не се клати полилеят... И на отключено, което още по ми засилваше притеснението... И тъкмо сабахле се успокоих и седнах да пиша, айде пак... Епицентърът бил в Южния парк. Какво ли правят тия в американската амбасада, та разклатиха столицата? Още ли празнуват?
Сега (7.45 ч.) седя на една щайга пред блока с лаптоп на коленете... Малко е студено. Даже не малко. Щяло да тресе цяла седмица, а времето се разваля... Ако е способен на по-абстрактно мислене, в такъв момент човек може да си обясни защо хората предпочитат сигурността пред свободата и демокрацията. А може и да си даде сметка колко нестабилно е всичко земно. Както казваше Волтер, в такава ситуация виждаш хората такива, каквито са всъщност - "насекоми, които се разкъсват едни други, кацнали върху малък атом от кал." Атом, който се и клати отгоре на всичко...
Последното по-силно усетено в София земетресение беше през 2002 г. Явор Дачков тогава го обясни с царя. То беше усетено и в парламента. Помня, че председателят Герджиков кресна на депутатите: "Не гледайте полилеите, а гласувайте!"
Лесно е да се каже.
То си зависи и от човека, де. Поетът Иван Динков рече веднъж: "Дори когато лежат върху жените си, българите не шават, а чакат да ги разклати някое случайно земетресение." Колко ли българи са се възползвали, като се има предвид, че първият трус беше към 22 часа. Пък вторият беше даже още по-удобен - към 7. Точно, дето викат турците, сабах секиш - алтън гиби... Е да, кратко беше клатенето, но той, българинът, и не обича повече...
Първото нещо, дето си помислих, беше как ли ще се притесни тъщата, като чуе, че ни е люляло. Наистина, не се майтапя. Щото точно четях как в Салерно дали развод на един италианец заради зла тъща. Какъв ли вампир ще да е била, та да му дадат не само граждански, ами и църковен развод! Пичът вика: "Смятах, че приказките за проклети тъщи са само измислица, но уви!" Именно този наивен възглед прави брака възможен. Щото, ако младоженецът първо се запознаваше с тъщата, никога не би се стигнало до брак. Но тъщата винаги е изненада. Пък бившата му рекла: "Аз пък стигнах до извода, че той явно си е търсел жена без майка!"
Да, повечето точно такива търсят. Забелязали ли сте как свършва приказката за принца и Пепеляшка: "И те заживяха щастливо..." Защо? Защото Пепеляшка е сираче!
Те затова на Запад напоследък вкарват в брачния договор клауза, която изрично указва колко пъти годишно тъщата има право на свиждане.
В събота се проведе пленум на градската организация на БСП? Станишев рекъл: "Ако не бяхме ние, досега София да се е зарила от боклуци."
Което показва пълното му неразбиране на огромния потенциал на боклука. Щото той може да се използва и като критерий за това, че живеем все по-добре. Един американски писател, забравил съм кой, викаше: "Москва се е променила. Бях тук през 1982 г., в залеза на Брежнев, и сега нещата са много по-добре. Забелязах например, че имат боклу­ци. През 1982 г. нямаше откъде да вземат такива."
Колкото повече боклук - толкова по-добре се справя кабинетът.
Станишев вика още: "Последното развитие на събитията в столицата показва неща, които не само запазват всичко лошо от модела "Софиянски", но и го развиват."
По принцип е прав, но само по принцип. Защото тия дни група столични социалисти написаха едно "Кърваво писмо", в което подробно и поименно се описва как червените съветници са лапали и мляскали по време на модела "Софиянски". Тежък политически инцест! Престъпно кръвосмешение! Можете да видите писмото в блога на доктора в раздел "Дела и документи".
Пък оня ден Станишко каза, че БСП изпълнила предизборното си обещание и до Коледа рейнджърите ще се върнат от Ирак. Но това нямало нищо общо с изборите в Америка и новия президент, било старо решение на правителството.
Старо решение, което стана възможно при новите условия. Нали ви казах, че Барак Обама ще им изпълни предизборните обещания! На куцото щъркелче Господ му прави гнездото.

2 comments:

Anonymous said...

Д-р Филипов, на висота сте!
И днес.
И продължавайте.
Т3 - Пловдив

Anonymous said...

fuck u