11/15/2008

15 ноември 2008 г.

Обажда ми се една госпожа: "Абе, докторе, откъде знаеш толкова работи в толкова различни области?"
Еми знам бе, госпожа. Дето каза Станишев, "имам привилегията да съм сред най-умните мъже в БСП". Само че аз не в БСП, де. Пък съм и сред жени главно. Нали съм ви казвал, че журналистиката е тотално феминизирана. Та сега съм замислил едно ново гражданско движение - менизъм (от man - мъж, човек), обратно на феминизма и хомосексуализма. Венсеремос! Но да не се отплесвам.
Та казвам на госпожата, че аз и Гуглето сме най-умните. Заедно ние сме направо като Уилбър и Илайза от "Фарс, или никога вече самота" на Вонегът. "Събрани заедно, те образуваха един гений, който умира в мига, когато ги разделят." Един без друг са направо дебилни. За Гуглето не знам как се чувства без мен, но за себе си съм сигурен.
Но стига саморефлексии. В държавата стават толкова важни работи. Спешно променят НПК. Защото, по думите на прокурор Божидар Джамбазов, било "важно да се изгради адекватна законодателна база, която да позволи максимално бързо разследване по делата с измами с европари".
Много се разшумя около кражбата на европари, затова. За българопарите не се шуми чак толкова. Ама той, шефът на инспектората към МС, го каза ясно по повод далаверите в пътния фонд: "Оказа се, че наистина има конфликт на интереси. Но, слава Богу, към братските фирми са текли средства от републиканския бюджет, а не пари на европейския данъкоплатец."
Да, слава Богу!
Само да вметна. Думите на тоя прокурор ме подсещат за едно явление, което страшно ме дразни - бюрократичния език. Много е лошо човек като свикне с него. Без да иска, почва да говори така и в цивилизацията. Един общинар напънал една колежка. Но тя по едно време си помислила, че може да изглежда лека, щото бързо се дала, и рекла: "Ох, ма к’во правите, вие ме актувате?!" "Ами да, що, против ли сте? Да деактувам?" И тя, обезоръжена от тази перспектива, само рекла: "Не е въпросът да деактуваш, но що актуваш?!"
Но да се върнем на "Слава Богу!" Съветвам ви, братя, не разчитайте само на Бога. Всеки, който има интернет дома, сутрин като стане, да гледа първо в Google earth дали ни има на сателитните снимки, щото може нощеска некой да ни е откраднал. Така де, какво ли не се открадна.
Макар че ние сме добри, но има и по-добри. Братушките. В Ивановска област изчезнала църквата "Възкресение Христово", на 200 г. Некой я отнесъл тухла по тухла и никой не забелязал.
А у нас цяла църква не се е крала. Крадена е камбана, 200 кг, но цяла църква не. И много други работи се откраднаха. Например 4 км шосе, гара, 800 кг фонтан, 3-метров партизанин край Гаврил Геново, конят от статуята на хан Тервел, бюстът на поп Минчо Кънчев... Но пак казвам, църква - не!
Абе, руснаците са си ебали ветъра, дето има една дума. Като ходил през август Саркози да се вижда с Путин и руският премиер му казал:" Ще обеся Саакашвили за топките." "Верно?!" "Защо не. Американците как обесиха Саддам Хюсеин."
Да, руската любов не е като френската. Руската любов се прави със стиснати зъби, колкото и невероятно да ви изглежда това. И болезнено.
Разрешавали просията в София. Изискването е само да не се мотат около НС, МС, КС, ВКС, ВС на БСП и други важни институции, да ги не гледа властта. Ей, общинските льольовци! Не може просто така да я разрешавате, бе! Ако не е поне на лицензионен режим, всеки ще стане просяк! Трябва да има лицензи, плосък данък, антикартелни мерки, разделяне на териториите с посредничеството на държавата, като Г13 едно време... Така де, именно криворазбраният либерализъм ни докара тая световна финансова криза.
Арестували и зетя на Ковачки. Каква глупост направи тоя човек! В интервю в Часовете призова органите да му направят пълна проверка. И те се възползваха. Не знам, ако той не ги беше поканил, дали щяха да идат неканени. Така е, човек от ума си тегли. Лятото един шофьор на такси в Шумен пропадна с колата си в огромната яма. И извика полицията да направи протокол за щети. Вместо това ченгетата му направиха акт, че не е внимавал. Ако бил внимавал, щял да избегне дупката. Трябва да се внимава...
Мислех да се заям и с царя, дето пак повтори да сме си сменили чипа. Но после се сетих, че този проблем съм го изследвал задълбочено по-преди. Ако си спомняте, стигнах до извода, че на нас, българите, чипът ни е в чепа. И няма какво толкова да го търсим. Дето е казано, ако се чудиш какво ти е, то виж къде ти е и ако не ти е там, то това ти е...

1 comment:

Anonymous said...

Бог да те благослови докторе!
Не знам какви хапчета изписваш в другите си рецепти, но тези, които публикуваш тук и в Експрес, направо са си мехлем за душата. Вярно си е, че чрез рецептите ти, окрих и вестник Експрес.
Кажи сега, къде да ти изпратя една бутилка рушвет?
ПП: Сложничко ми се вижда да регистрирам име, та затова:
пенсия-винопроизводител