11/13/2008

13 ноември 2008 г.

Бедри Шефик, турски бизнесмен, разправя пред "24 часа", как Доган пратил о’Бозе почившия Ахмед Емин (наричан от Дачков за краткост "Амин") да му каже, че Доган иска да прехвърли половината от собствеността на захарния си завод в Девня на негова офшорка. Той категорически отказал и почнали ядовете. Като крайно останал без завода за захар.
Тази схема беше измислена от борците. Харесат си некой бизнес и си поискат 10, 20, че и 50% от него. После Аман Костов и Мурата го изведоха на политическо равнище, като поискаха половината от Мобилтел. Та не казвам, че Доган непременно е поискал захарния завод на Шефик. Казвам, че имаше такава практика, па може и още да я има.
Шефик пресметнал, че Доган има вече към 1 млрд. долара. Но аз не затова ви го разказвам. Просто се сетих, че миналата седмица бащата на валутния борд Стив Ханке посъветва: "Купувайте злато и захар".
Пенсиите, в злато не съм против да инвестирате, но в захар в никакъв случай. На Мултаците една година им изчезнаха 10 хил. тона. Ей така, както си седеха на склад, заваляха дъждове и я отмиха. И оттогава Черно море по нашия бряг е сладко като шербет.
Та искам да кажа, че захарта е капризна стока. И не стига, че дъждът им отми тия 10 хил. т, но и държавата размотаваше Спартак Жаров по съдилищата и му искаше няколко милиарда неденоминирани лева, но не помня какво реши съдът накрая. Трябва да питам Танчето Дончева, тя не може да не знае...
Ей, като споменах българския съд и се сетих. Кореспондентката ми за Либерия Диляна Д. ми пише за тамошното традиционно правосъдие. Слагат палмови листа на пода пред обвинения и шефът на племето гледа дали листата ще помръднат. Ако помръднат, значи човекът не е виновен, ако седят на едно място - виновен. Ама ние няма откъде да вземем палмови листа...
Всъщност, що да няма? Четох, че варненският кмет купил за 5.5 млн. лева палми. И Варна заприличала на Палма де Майорка. Та може Варна да снабдява страната, ако не измръзнат или не изсъхнат палмите. Щото напролет в София се засадиха много дръвчета. Например на огромната ливада между двете платна при "Червено знаме" се бучнаха хиляди. Оня ден минах, останали са само 2 (словом: две). Кмете, ако ние сме я платили тая безстопанственост, ще се разсърдя, да знаеш!
Пък Божидар Димитров вика в "Труд" за Дончева: "Вие да не ми казвате, че Татяна Дончева е модерното лице на БСП?! Стига, бе! Тя е един срам за партията! Такъв срам е и Румен Овчаров. Сигурен съм, че Овчаров е от най-вредните за БСП. Той е полезен само на себе си и на кръга около себе си."
Киплинг, "Книга за джунглата": "Акела не каза нищо. Той се замисли, че винаги настъпва време, когато всеки водач на глутница започва да губи силата си и става все по-слаб и по-слаб, докато накрая е убит от вълците, за да дойде новият водач, който на свой ред също ще бъде убит."
Но преди да дойде това време, законите на глутницата повеляват, че само Алфата, водачът, има право да ходи с вирната опашка. Другите са длъжни да вървят с подвита. Е тая работа в БСП открай време не искат да я разберат. Хем искат да са глутница, хем все си турят някое младо и неопитно вълче за Алфа и после му дават акъл.
В СДС също се нароиха мераклии да водят глутницата. Като се чу, че Алфата Спетемов е подвил опашка, и се появиха много мераклии. Кметът на Кюстендил също е сред тях. Той, както ви писах вчера, е в "йерархични отношения" с червената депутатка Мая Манолова. Мая Манолова е близка с братя Галеви, даже ходи в Дупница да обясни, че одобрява местната власт (кмета и братята). Братя Галеви пък са близки с Румен Петков. Та искам да кажа, че ако Паунов стане шеф на СДС, Галеви, Петков и Мая ще влязат в НИС. Изглежда логично, а?
Пиша и гледам двамата синдикални доктори по телевизията. Коцето вика, че в "Кремиковци" се е крало с ръце и с крака. Но ще питам и аз като колегата Пламен Енчев в "Труд": "Но къде бяхте вие, когато "Кремиковци" бе продаден за $1, а после с дружни сили го разкостиха куп собственици и директори? Да е имало тогава стачки?"
Как ще има стачки?! Че докторите, особено д-р Христов, беше пръв приятел с Валентин Захариев още преди да купи комбината. И синдикатите благословиха сделката. После Захариев им купи джипове, раздаде им заплати и мобифони... Кой е луд да хапе ръката, дето го храни.
К’ви българи, к’ви турци?! Дето казваше Захари Стоянов, "Днес не е епоха за патриотизъм, а за гечинмек."
Как пък се не смени епохата...

No comments: