10/07/2008

7 октомври 2008 г.

"Стандарт" съобщава, че в новия устав на БСП бил предвиден и етичен кодекс. Другари, немате нужда от етичен кодекс, бе! Десетте Божи заповеди стигат. 3500 г., откакто Бог ги е дал на Мойсей, служат идеално за етичен кодекс на хората. Даже и само една стига: "Не лъжи!" Щото човек като знае, че не може да лъже, ще се въздържа и от другите работи. Ако например попитат Овчаров: "Верно ли имаш 500 млн. на цяло?" и той няма право да излъже... Ще трябва да признае. Ако ги има, де. Само например Овчаров. Може да се попита и Петков. И всеки. Например: "Г-н Доган, вярно ли е, че сте задминали Тато по брой резиденции?"
Като се замисля по издълбоко, нема съвършен етичен кодекс... Господ, дето е Господ, па и той така ги е измислил заповедите, че да си гарантира първо мандата: "Да нямаш друг Бог" и т. н. Само констатирам, не че Му гледам в канчето...
По телевизията почна "Голямото четене". По тоя повод вестниците писаха, че царят например обичал да чете исторически романи. Може, обаче лятото "Стандарт" съобщи, че Готски чел "Андрешко". Което ми се видя доста глупаво. На идване трябваше да го прочете, та да знае къде отива. Кел файда сега, че ще знае къде е бил...Те тогава колегите писаха също, че Бойко пък чел Саркози. Но аз мога да се обзаложа, че настолен му е Достоевски, "Братя Карамазови". Щото оня ден каза: "Станишев е като "Братя Карамазови". Според мен обаче тук на кмета лоша шега му е изиграла херменевтичната автотекстуалност у Достоевски. Ако трябва да търсим мястото на премиера в творчеството на класика, то може би княз Мишкин от "Идиот". Щото не виждам как може Станишко да е Братя Карамазови, като той е един, пък те са трима... Такива грешки обикновено се допускат, когато се четат само заглавията или само пряката реч.
Бойко и Достоевски - иди-доди, обаче "Стандарт" писа лятоска, че Петър Димитров чел "Доктор Фаустус". Не твърдя, че г-н министърът не го е чел. Имам известни съмнения само, че го е разбрал... Самият Томас Ман препоръчва на средно интелигентните да я четат поне два пъти. На Димитров колко би препоръчал, не мога да кажа...
Пък Мая Манолова прескача четенето и направо пише. И не какво да е, а изборни закони. Тази Мая е много трудолюбива. Аз мисля, че точно некой като нея е имал пред очите си Айнщайн, когато е рекъл "пази Боже от човек глупав и работлив"... Кюстендил, какво повече да кажа. Представяте ли си извънземните да се объркат и да кацнат в този център на прогреса? И какво мислите, че ще си помислят за човешкия род? Нещо особено ласкаво, нали? Ще си тръгнат и ще се върнат с най-голямата си бомба...
Очакваше се на пленума да дялкат Дончева за драмите в ДАНС. Нищо подобно. Само бившият кмет на Дупница Дангов направи едно изказване, което напомни етимологията на скандала: "Тишината в БСП ражда понякога безумия."
Сега се сещам. Толстой беше казал пред Горки: "Човек може да понесе земетресение, епидемии, ужасни болести и да издържи всички душевни страдания, но най-ужасната трагедия, с която може да се сблъска, е и ще остане трагедията в неговата спалня."
Сега Петков доде е жив, ще му яде гъзът баница за тия думи...
Ей, ама и тоя Лев Николаевич е бил опасен. Той почнал да получава трагедии в спалнята чак на 82 г. И освен че направил на жена си Соня 13 деца, отделно я накарал да препише 7 пъти "Война и мир" на ръка. Но да не се отплесваме...
На пленума Станишев се беше надул като поп на моторетка. Вика, че изпитвал гордост от организацията на тържествата за Независимостта и бил готов да я сподели и с Бойко. Бойко обаче предлага да я сподели с прокуратурата. Щото се попилели 9 млн. лева...
Тоя път Бойко не е прав. Така празнуват просветените народи. Наскоро и в Свазилен отбелязаха тържествено 40 г. независимост, което им излезе 9 млн. евро. На тържествата на стадиона в Мбабане кралят Мсвати Трети каза, че свазилендците са една много щастлива нация и обеща и по-добри дни на поданиците си.
Е, и там некои непатриотични среди протестираха и поискаха избори и парламентарна монархия, но то без такива не може...
Тоя Мсвати има 13 жени и по случай независимостта им купи самолет, за да идат на пазар в Дубай. А нашият премиер се е обрекъл на целибат, което го прави далеч по-евтин от Мсвати...

3 comments:

Anonymous said...

Все си мисля, че умните и богати хора , които финансират политиката, никога няма да лансират човек, който не е пияница или хомо или секс маняк или криминален престъпник или поне най-обикновена откачалка.

Anonymous said...

Горкото Майче! Тя цяло лято чете ли чете, 1500 кинти даде от джоба си (ОТ ДЖОБА СИ, ЕЙ!) да дари с книга всеки депутатин, че и трогателно писъмце им притури. Какъв жесток и несправедлив доктор си! На, чети:
„Уважаеми колега,
Подарявам ти тази българска книга, защото вярвам, че тя ще направи почивката ти по-интересна.
Този роман е една от 6-те номинирани книги от престижния конкурс за български роман на годината, организиран от фондация ВИК. Всички номинирани книги са: „Черната кутия” на Алек Попов, „Колекционер на любовни изречения” на Александър Секулов, „Фото Стоянович” на Евгения Иванова, „Рицарят, дяволът, смъртта” на Елена Алексиева, „Мамка” на Пип Воланд и „Адриана” на Теодора Димова.
Правя този подарък, защото вярвам, че имаме нужда от един по-добър свят, а литературата ни помага за това.
Хубаво лято и приятно четене!

Мая Манолова, народен представител от Коалиция за България, посланик на книгата в Петия конкурс за български роман на годината”

Anonymous said...

Извинете невежеството ми, не е ли Бат Бойко авторът на "Престъпление и наказание" и "Война и мир"? Толкова му отива...