10/22/2008

22 октомври 2008 г.

Станишко вика, че няколко пъти вече канил Бойко на дебат, щото на обществото щяло да му е интересно. Вика, че за него нямало теми табу. Единственото, което не би дискутирал с Бойко, била историята на българската пожарна.
Ами да, щото Бойко е специалист, кандидат на науките. Може да се провери в сайта на ВАК, защитил е още на 8 май 1990 г. Само че там са пропуснали да запишат каква е темата на дисертацията му. В интернет има различни хипотези: "От коя страна следва да се държи маркучът - теоретично и емпирично изследване"; "Високото налягане в маркуча - нож с две остриета"; "Битовият пожар - физиология и анатомия". Но темата не е важна. Важното е, че Станишев бяга от специализиран разговор. Иска да води Бойко на лаф олсун, дето казва коалиционният му партньор. (Лаф олсун, за който не знае, е обяснен от Захари Стоянов по следния начин: Абе, аго, жива ли е кобилата, дето умря лани? Хич бива ли, ако е умряла, да бъде жива? Нейсе, лаф олсун, я дай една лула тютюн.)
И тук без връзка се сещам какво казваше поетът Иван Радоев: "И пак ще повикат Исус, и ще дойде Нерон." У нас все така става... Всъщност, що да е без връзка?
Абе, Доган що рече на Царя: "Аллах селямет олсун" (Бог да ти е на помощ). След като май на него ще му е нужна помощта на всевишния. Черната серия продължава. Арестували и съветника на ДПС във Варна Иван Славков... Но да не се отплесваме.
Исках да кажа, че Станишев би могъл да понаучи нещо от историята на пожарната и пожарите у нас. Например за легендарния Гюро Михайлов, който изгорял на поста си през 1880 г. заедно със знамето. Има метафора в това, не мислите ли? Държавата гори, а Станишев стиска знамето, червеното, като дедо Ненко Опълченеца... Дето все сънувал, че на Шипка турците му теглят знамето. И после се събуждал с чаршафа в...
Пък и темата за историята на българската пожарна кореспондира пряко с дипломната работа на Станишев за ролята на униформата в руската армия. Доколкото именно при Временното руско управление след войната 1877- 1878 толумбаджийските тайфи са сменени с истински пожарни отряди, организирани по руски образец. Например Габровската копира модела на Одеската.
Знаете ли какво открих. Станишев е завършил 35 СОУ "Добри Войников" в София. А бай Добри, оказва се, бил руски шпионин. А кажете, че и това не е символика.
Пък Параванов се амбицирал да прави университет в Перник! Университет в Перник ми звучи точно като един Темелко де Ниро, за който писа "Сандарт". Граовски университет "Кракра Пернишки"! А защо не в Сирищник. Скивайте как само звучи: University of Sirishtnik. Бас слагам, че даже и Никито не знае как е правилно да се изпише. Прав беше Герджиков, като каза преди време, че само от Долно Уйно не били поискали ВУЗ. Ама то къде Сирищник, там и Долно Уйно. Мисля, че един университет може да обслужва и Граово, и Мраката.
Хвани единия... Министър Петър Димитров рекъл: "Надявам се финансовата криза да не засегне силно България. Дори мисля, че можем да спечелим от нея. След като е неизгодно да се прави бизнес в държави, в които банките имат проблеми, у нас ще се пребазират производства, които не сме и очаквали..."
Могат да се дадат много определения за оптимист, но никое от тях не пасва за феномена Петър Димитров. Може би донякъде само това, че песимистът викал падам, а оптимистът - летя.
Това, дето го разправя Пешо, ми прилича малко на "Фарс или никога вече самота". Където Вонегът разказва как гравитацията на Земята става променлива. В известни моменти тя така отслабва, че всички мъже получават ерекция от само себе си. Ама не като еротика, а като "хидравлични преживявания". Ако законите, на които се подчинява една отворена икономика изведнъж спрат да действат, може и да се случи това, което прогнозира министърът. Ама иначе не може...
Сега се сещам, че Алън Снайдър от университета в Сидни измислил шапка, която стимулира мозъчната дейност. С нейна помощ се поумнявало в буквалния смисъл, можела да направи и от най-големия загубеняк гений.
Мисля, че ние чак от гении нямаме нужда. Но поне некой талантец... Щото, братя, много съм мислил и стигнах до извода, че няма по-голям грях от глупостта. Всички грехове от нея почват и с нея свършват.

1 comment:

Anonymous said...

Последното изречение изобщо не е вярно. Ама съвсем изобщо! Мисля, че и други мъже ще се съгласят с мен.