10/20/2008

20 октомври 2008 г.

Ген. Наско вика: "Полицията твърде бързо пусна версията, че Ахмед Емин се е самоубил.
Цецко на Бойко: "Докато не приключат следствените действия, не знам защо се лансира тезата, че е самоубийство."
Елиана Масева: "МВР допусна голямата грешка да обяви, че смъртта на Ахмед Емин е самоубийство."
Ебати как им се ще на всички Доган да го е гръмнал! Или поне Кемал Еюп. Ама не вярвам.
Истината е, че с това самоубийство много неща отпътуваха в небитието. Сараи, "Лиани", Драшковци...
Леа Коен пише в "Новинар": "Мечтата на Живков да види България като 16-а република на СССР е на път да се осъществи с комсомолското вдъхновение на Сергей Станишев. Пълната, доброволна и радостно изразена от правителството зависимост на България от Русия е вече безспорен факт. До такава степен, че можем със сигурност да твърдим, че поне що се отнася до "дружбата и любовта", кабинетът може да съперничи на Живков, а Станишев е почти пълно копие на Гриша Филипов (дори с така характерния за най-големия съветолизец акцент)."
Има такова нещо. Като беше в Матушката, Станишев рече: "Българинът разбира добре Русия и е доброжелателно настроен към нея." Даже данни цитира: 66% от българите приемат положително Русия, а само 51% приемат така САЩ. Нищо, че Путин го накара да чака 3 часа в коридора, гаче е партиен секретар от далечен колхоз... Изобщо свивал се пред Путин като рибарски... Ей, нали знаете защо руснаците нямат думи, които почват с буквата "х". Щобы отличатсья от слова х.. Един Христо Христов, комунист, се върнал от партийна школа в Москва и почнал да говори като братушките - Гамлет, Гегель, Голбрук... Комшията му го слушал, слушал, пък накрая му рекъл: Гристо, Гристо, яж ми гуя.
Но сега е много важно да сме сериозни. Икуменизъм, не знам дали знаете, е църковно движение за сближение между различните християнски деноминации. Сега ми хрумва, че можем да изковем един модерен термин, с който да обозначим тенденциите в българо-руските отношения: Икомунизъм - движение, започнато от Станишев и Първанов за сближаване на остатъчните комунистически деноминации в бившия Съветски блок.
Защото, оказва се, слуховете, че комунизмът си е отишъл, са силно преувеличени. Социолозите дават интифа, че у нас пак се е появила почва. В доклад за младежта през 2007 г., изготвен от "Медиана" и одобрен от МС, е записано: "Социализмът се е изчистил от негативните си наслоения и за мнозина се е превърнал в "доброто старо време". И затова можело да се очаква влечение у младите към идеята за възстановяване на истинския социализъм-комунизъм."
Социализмът на младите не ме притеснява. Казано е: "Който като млад не е бил социалист - няма сърце. Който като стар е социалист - няма акъл". Та тия, дето са гризали дръвцето, па и днес го гризкат и пак не им идва умът в главите, те ме притесняват...
Не знам обаче дали е възможно пак да се върнем към социализма, към братството и равенството. Мечо Пух рекъл веднъж на Прасчо: Прасчо, Кристофър Робин ни донесе 16 гърненца с мед, по 10 за всеки. Как така по 10? 10 и 10 е 20! А, не знам, аз моите 10 си ги изядох вече... Другарите се научиха да делят по братски и трудно ще се научат отново да делят поравно. И за още нещо се сещам: как евреите гледат порно филм. Би било хубаво да можем да пуснем демократичното порно отзад напред и накрая да видим как другарите ни връщат парите. Ама не може.
Вонегът казва, че историята е поредица от изненади. Тя може само да ни подготви да бъдем изненадани отново и отново... Мисля, че вече сме подготвени да се изненадаме от един олигархически социализъм.
Ама верно ни подготвя историята да се изненадваме. Аз например се изненадах от казаното от царя на IV к-с на НДСВ в Габрово: "Използването на властта за лично и партийно облагодетелстване е отвратило хората от политическата система."
Защото си спомням от близката история как беше премахнат данъкът върху наследството, за да може Готски да си върне имотите и да си спести милиони левове. И като се свърши тази работа, данъкът се възстанови. Също си спомням, че на Готски и кака му им дадоха в повече 4500 дка гори в Рила, които не искат да върнат. Подготвен съм също да се изненадам, че агенцията по горите няма да заведе дело до 29 декември 2008 г., след която дата Готски ще придобие наддадените гори по давност.
Подготвен съм от всичко да се изненадам... Особено от един възход. В жълто...

1 comment:

Anonymous said...

Забележка под линия:
- "Илияна" да се чете "Елиана"
- "Еюб" да се чете "Еюп"
- "Дражковци" да се чете "Драшковци".
Извинявам се на драгите читатели за допуснатите неточности.

Заблеяна коректорка