9/20/2008

20 септември 2008 г.

Бирниците провалили медения месец на младоженец от София. Върнали го пича заедно с младата булка от границата заради неплатени данъци. И щото, нали, много хубаво са направили, та се похвалили пред "Стандарт".
Във връзка с това съобщение и поканата на Параванов кметът на Силистра да дойде да оправи трафика на София се сетих, че през 2002 г. общинарите от Силистра и Свищов обявиха, че вече ще питат младоженците дали са си платили данъците. "Вие, Иван Петров Иванов, вземате ли за съпруга тази изрядна данъкоплатка, обещавате ли да се грижите за нея така, че и в бъдеще да е в състояние да си плаща данъците..." На което наша милост тогава лекомислено възрази, защото си помислихме, че ако госпожицата случайно плаща патентен данък, едва ли би си признала баш пък пред венчилото. Ама на, не сме били прави. Ако на тези младежи заедно с васермана им бяха поискали и бележка за платени данъци, сега щяха да си карат медения месец необезпокоявани от Мургина.
Абе Мургина верно ли била от "Винената партия"? Те в Разлог... Виж, в съседна Якоруда не пият. Което обаче, поне като гледам Масларова, не е като да е некое голямо достойнство...
Ей, братя, вяра на трезвеник никогаш да нямате. Пълният въздържател е подлец. Той не пие не щото не му се пие, а щото го е страх, че като пийне, ще му излезе наяве истинската порода. Такъв седи на масата като копук (в нашия край имат една чудесна дума - пурек), слуша кой какво говори и най-страшното - всичко помни... Слава Богу, че у нас тия са много тънка прослойка.
И учените, и те непрекъснато ровят да докажат, че трезвениците били по-умни. Щото алкохолът изпивал мозъка. Впиянчвали плъхове и после им спирали алкохола, при което мозъкът им почвал да произвежда два пъти повече мозъчни клетки. Учени... На гаргите очите са учили... А що не им дойде на акъла, че животинките почват да произвеждат двойно повече мозъчни клетки, за да измислят как да си набавят алкохол, а не така, просто за самоцелно поумняване... Но има и друго. Що ми са мен тия мозъчни клетки трезви? Те сегашните ми, ако изтрезнеят напълно, и съм загинал, та камо ли два пъти повече! Щото казано е: "Пълното изтрезняване води до внезапна смърт". Можеш ли с трезва мисъл спокойно да понесеш това кой те управлява днес и кой се гласи да го прави утре? А дано, ама надали...
Разбира се, че не бива да се прекалява. Особено журналистите. Щото като се прекали, става като в "Стандарт", дето писа, че каналите на кокаина вече вървели директно от Латинска Европа към Косово... Или като в "168 часа", където описаха пираните като "хищни земноводни".
Колкото до властимеющите и на власт надеющите се, социологът Цветозар Томов вика: "Има много истина в разпространената фраза, че всички политици са маскари. Но тази тъжна истина се дължи и на факта, че до голяма степен всички сме маскари. И затова фигурата на добрия чичко, който ще ни "оправи", няма да се появи, докато ние самите не се коригираме."
И понеже от "Новинар" ме подсещат, че на 19 септември е роден Уилям Голдинг, та си спомних какво казваше той в "Повелителят на мухите? "Може и да има звяр, може би самите ние..."
Ние, ние...
Между другото, изследване показва, че "Нокиа" и тази година е най-скъпата марка в света. Нищо, че миналата седмица акциите малко й се посрутиха и компанията загуби за 2 часа $1 млрд. Защо ви го съобщавам ли? Защото и "Нокиа" са почнали навремето с галоши. За това. Но номерът е като при оня турски везир, който всяка сутрин ходил в килера, където си държал цървулите от времето, когато бил никой и викал: "Помня, помня..." Щото можеш да изхвърлиш цървулите от къщата, ма не можеш ги изхвърли от манталитета...
Ама думите верно са като черешите - дръпнеш една и другите след нея. Казах цървул и се сетих, че у нас те традиционно са се правили от свинска кожа. И оттук напреко към съобщението на пресслужбата на Пловдивския панаир, че бизнесменът Георги Гергов става доктор хонорис кауза на Аграрния университет в Пловдив. (В. "Атака": "Свинарят на Гоце става доктор...") Дълго търсех една положителна отлика на Костов от Първанов и мисля, че сега я намерих. Костов даде на кръчмаря си Славчо банка, но титли му не даде. Беше го срам. А Гоце - не. Не, не е виновна "омагьосаната симитлийска гора".
И тия празници... Дето каза некой некъде, аз предпочитам делниците. Щото през тях се чудиш как да си жив. А през празниците се чудиш що си жив...

1 comment:

Anonymous said...

Изглежда, докторе, почна да излизаш от Сатурновата дупка. Поздравления!