6/06/2008

6 юни 2008 г.

След резила с ЦСКА вчера и книжата на "Кремиковци" се сринали на борсата с 30%. Не знам дали е вярно, щото в "Стандарт" го пише, а те имат малко "конфликт на интереси" в случая. Но не е нелогично, като се имат предвид способностите на Сашо. Даже чух по телевизията, че сърбите кандисали да признаят Косово, ако Сашо Томов им стане премиер.
Звъни ми вчера Тонифона (93 95 202): "Ало, докторе, една пенсия се обажда..." (Харесаха си го те "Ало, пенсиите!" Аз в началото малко се притеснявах да не се обидят.) Представи се: "Петър Стоянов от София, инженер". (Това инженер го каза сигурно, за да не го взема за бракоразводен адвокат.) "Аз, вика, съм роден в годината на създаване на ЦСКА, цял живот съм им бил фен и сега Александър Трифонович Бендер да ни докара такъв позор."
Бъркате, г-н Стоянов. Сашо наистина прилича на Бендер по това, че обича безкористно парите. Даже "Стандарт" писа, че ходел след Жеваго и досущ като Паниковски викал: "Дай милион, дай милион..." (Само че без "идиотския смях" на Паниковски, а съвсем сериозно.) Всъщност поискал 30 млн. евро. Но пак казвам, това "Стандарт" го твърди. Обаче Сашо няма фантазията на Бендер. Ако си спомняте, Бендер имаше 400 сравнително честни начина за измъкване на пари, но сред тях грабежът не присъства. И освен това Бендер е "идеен борец за парични знаци", а Сашо е "джентълмен на дребно". ("Чудно, с такова щастие - и на свобода.")
Вчера в присъствието на президента и премиера се създал инициативен комитет за честванията на 100 г. от Независимостта. Не минало и без малка препирня. Ректорът на СУ Илчев рекъл: "Не съм монархист, но защо внукът на Фердинанд не е в инициативния комитет?"
Да, наистина, защо? Като става дума за имотите на Фердинанд, за двореца Кричим например, Симеон е наследник, а като става дума за Независимостта, тогава не е наследник. Не може така с двоен аршин! Вярно, че Симеон продаде ордените на дедо си, сред които и "Св. св. равноапостоли Кирил и Методий" (Голямо огърлие), най-високото отличие на Царството, учредено точно за Независимостта. Но тогава царят беше беден, а знаем един беден човек на какво е способен...
Абе, верно ли му викали Комарготски?
Много взеха да го ебават царя. И на църковния събор вместо него поповете поканиха Първанов. Но той засега още не смята да гледа политиката "като пешеходец". Царистите си поръчали социологическо изследване, според което да влязат в следващото НС. И "Алфа Рисърч" доказа научно, че жълтите ще вземат 2.8% от гласовете, които преизчислени от Милен спрямо гласувалите, им давали 4.1%. И въоръжени с тези данни, царистите гордо заявиха: "Отиваме сами на избори!"
Добре, но предупреждавам, че и сами ще се върнете. Защото социологията е подла наука, особено когато става дума за малките числа. Тя работи с официално призната грешка от около 2% (неофициалната може да е и повече!). Та така погледнато, може да се окажете в грешка. В грешката.
От НЦИОМ пък пеят една приспивна на Бойко: "За ГЕРБ в момента не съществува изгоден вариант за предизборна коалиция."
Кмете, както са рекли троянците, не вярвай на социолозите, дори когато даряват проценти... (Не беше май точно така, ама цитирам по памет.) После да не се налага да си купуваш гласове за кабинет от Волен, щото ги харчи скъпо...
Новият главен секретар на МВР Павлин Димитров рекъл: "Още от днес полицаите по софийските улици да са с ново поведение - усмихнати и да разговарят спокойно с гражданите."
Не знам. Имам се за честен човек. Не за друго, ами животът ми така се сложи, че не съм бил в положение да присвоя нещо повече от кутийка кламери или топче хартия. Перфораторът не го броя, защото беше счупен и сам си го поправих. Но ако пред мен застане един усмихнат полицай и ми каже едно вежливо "Добър ден", не съм сигурен как ще се почувствам... Докато една кисела физиономия по навик ми мобилизира всичките съпротивителни сили. Абе, ще мисля на място...
Хилари се прости с Белия дом. Демократите заложиха на Обама. Но това не значи, че в Белия дом ще влезе черен. Не, пак ще е бял и пак ще е прост... Някъде четох, че на IQ теста кандидатът на републиканците Маккейн изкарал петица, но не знам дали е вярно...
Е, поне е приятел на Петър Стоянов.

No comments: