12/20/2009

Мисли от софрата

Днес е Игнажден и нищо не се работи. А аз трябва да пиша, че да има да четете. Ама то у нас никой не брои писането за работа. Ватенките викат: „Журналист? Е, пак е по-добре, отколкото да работиш.”
На днешният ден не се става от софрата. Ако станеш, няма да ти измътят кокошките. Ей, забравил съм да ви кажа. Оня ден „Труд” писа: „Не изтощавайте петела си”. Науката изчислила точно: на един петел – 10 кокошки. Той можел да се справи и с 30, но се претоварвал. Да, бе, сигурно! 30 пъти на една кокошка верно е претоварване. Но по един път на 30 кокошки… Дай, боже всекиму такова претоварване…
На Игнажден е много важно кой ще те „полази”. "Сполазникът" определя цялата година. Петьо Бойчев съветва в „Стандарт” да заключите вратата. Вика: „И Шакира да дойде, не отваряйте.” Петьо нарича Шакира тъща си. Съветвам ви и вас да измислите артистично име на тъщата си. Вече сме в Европа и, съгласете се, не върви да продължавате да й викате „оная дърта вещица”… „Труд”: „България в лед и гипс”. Ало, пенсиите, "почти всички наши (по-точно ваши) нещастия идват от това, че не си седим у дома." Седете си дома в тия замръзлеци. Счупеното носи късмет, ама само на ортопедите. Пък и един Господ знае дали ще минете само със счупено. Да не стане „Ало, баба Цвета вкъщи ли е?” „Вкъщи е, но вече изнесоха венците...”
Тъжна се очертава тая Коледа, а? А какви Коледи е имало! Лани едни пенсии посрещаха нова година с нов телевизор, който си купиха със „станишките”...
Ако ви успокоява, ще ви кажа, че тая Коледа ще е тъжна и за журналистите. Друга година, като доде декември, па като завалят едни покани: Министерството на нам к’во си любезно ви кани на коледното си тържество... Комисията по… ви кани… И припка нашего брата от коктейл на коктейл и цял месец не вечеря дома. Нито пък си ляга, без да си е чистил зъбите с кибритена клечица…
А сега какво? И да има някъде банкет, ще е много скромен. Но като е скромен, то не е банкет...
Между другото, братя, казаха ми един начин да удвоите парите си. Сгъвате ги на две и ги мушкате под възглавницата. Не мисля, че ще навреди, ако опитате. Поне няма да ви ги откраднат. Щото по празниците страшно се краде. То през цялото време се краде, но през празниците особено. Шефът на Дойче веле у нас Сашо Андреев го обрали във Виена. Сашо вика: „Иронията е, че точно тези дни имаше много предупреждения от полицията към хората да се пазят от джебчии.”
Да, да, предупрежденията са много полезни за… джебчиите. Един предупреден и поради това наплашен гражданин ходи и през пет минути се пипа по джоба с портфейла, което е добре дошло за джебчиите. Понякога те самите слагат предупредителни табели – на гари, авто- и аерогари. Минава гражданинът и чете: „Пазете се – джебчии!” И машинално се попипва по сейфа. И на джебчията половината работа свършена, щото той седи край табелата и сканира кой къде крие парата. И после само отива и прибира.
Братя от последната възраст, вас едва ли ви плашат толкова джебчиите, колкото ежедневните обиски на бабата. Затова слагайте парите на място, където бабата не бърка. Например в гащите. Никога няма да ги намери. Пък ако случайно рече да бръкне, и вие няма да сте съвсем капо, не ли?
От общината в Белоградчик решили да привлекат повече туристи, като пуснат слух, че в праисторическото езеро Рабиша, близо до пещерата Магурата, има чудовище, подобно на Неси от Лох Нес. И щели да кандидатстват за пари от Министерството на икономиката, за да го направят широко известно.
Не знам, това с чудовищата е нож с две остриета. По-лани тръгна слух, че в яз. “Копринка” има крокодил и казанлъчани не смееха даже за риба да идат. После някой каза, че било слух, пуснат от собствениците на басейни. Но теоретично е възможно. Даже и практично. Може и да съм ви казвал, че в известната в Пазарджик река Говнянка имаше алигатор. Като малък съм го виждал. Изяде на стрина Гина Данданката всичките патици. После разправяха, че индобългарите ги изяли, но аз съм сигурен, че беше алигаторът. А когато “24 часа” писа за анаконда в Дунава, в Русе и изобщо по цялото крайбрежие народът не смееше да се топне един месец.
Ей, пенсиите, да ви питам. Що ви нема никакви в пространството? То и във времето ви нема, ама то е различно. Как може! Чета, че само 3.1% от вас да навигират в нета. Аз лично не си представям живота без Гуглето. Ей, Гуглето знае всичко, бе! Само Бойко Борисов може да знае повече от Гуглето.
Между другото Бойко втаса, че не било време за референдум за турските новини.
Оня ден в „Труд” Ники Големанов беше написал коментар: "За човешкото право на сериозен премиер.” В който казваше: „Гражданинът има правото да иска стабилно управление на държавата. Следователно той има потребност да взема насериозно своя министър-председател. А пък министър-председателят не бива да му пречи в това отношение.”
Е те на това си право най-много държа! Тая ми е на мен основната политическа потребност. Но непрекъснато ми се пречи и тя си седи неудовлетворена. Царя тъй и не можах да го приема на сериозно. За Станишко не ща и да си спомням… И сега пак ми се налага да се въздържам от това си право…
Щото съгласете се, че ставаме смешни вечер с една идея да заспиваме, сутрин да се събуждаме с друга.
И на края пак напомням – днес е Игнажден. Докторът е човек, който много държи да му измътят кокошките. Та от софрата това можах…

2 comments:

Мери said...

Д-р, драго ми е да те прочета навръх празниците и посред тая поледица и пълен хаос. И аз искам да ми спазват правата като напр. сериозен премиер, компетентен кмет, умен началник, гадже арабия, печени приятелки, стабилен градски транспорт и подобаващо заплащане за качествения ми труд. Но може би в някой друг живот, във всеки случай не тук и сега. Както и да е, да сме живи и здрави, пък ще видим какво ще сте случи. Поздрави, Мери.

Anonymous said...

мечтиии, то начело на тая държава 20 години един грамотен човек не застана та сега ли...